logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przetwornicy do zasilania wzmacniacza 2x LM3886 w samochodzie

tkordus 06 Sie 2005 10:28 1533 9
REKLAMA
  • #1 1710723
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Witam
    Mam taki wzmacniacz - na dwóch LM3886 i elegancko działa od kilku lat (moja praca dyplomowa z technikum) i teraz chciałbym sobie go wsadzić do autka. Jaką przetwornicę byście polecili? Chciałbym w pełni wykorzystać moc tego wzmacniacza - tzn chociaż mieć taką możliwość a poza tymnigdy jeszcze nie budowałem przetwornicy więc fajnie by było gdyby nie była za trudna. Wydaje mi się że musiałaby dawac napięcie około ±35V i wydajność prądowa rzedu 8A. Jestem w stanie to zbudowac w ogóle?
  • REKLAMA
  • #2 1710858
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    zbudowac to niema problemu wystarczy że uzyj szukaj na elece , jest pełno opisow prztwornic do wzmacniacza samochodowego,
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1711662
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    W EDW 9/2004 jest opisana taka przetwornica. Dowiesz sie tam o wiekszosci problemow z tego typu konstrukcjami. Na diyaudio chodza skany tego artykulu.
    LM ma chyba jeszcze mniejszy zakres napiecia zasilania co TDa7294 wiec nie bardzo nadaje sie do samochodu bo w niestabilizowanej przetworce zmiany napiecia zasilania sa dosc duze. Chociazby ze wzgledu na fakt napiecia akumulatora ktoro moze sie wachac miedzy 10 a 15V co daje na wyjsciu np 2x20 lub 2x30V.
  • REKLAMA
  • #4 1712618
    tkordus
    Poziom 26  
    z tym to raczej problemu nie bedzie bo przeciez mozna zastosować na wyjściu na przykład LM317 plus mocny tranzystor i ustawić to na przykład na 32V - gdyby przetwornica dała poniżej tego to na wyjściu bedzie około 30 a tylko powyżej bedzie ograniczać i problem z głowy.
  • #5 1716053
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    no i nastepny który chce stabilizowac nappeicie zasilania do wzmacniacza,kolego zastanów się nad tym co napisałes i pomysl, to niezadział, irek2 powiedz cos mu,
    pozdrawiam
  • #6 1716257
    raperxxl
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Jak dla mnie to wzmacniacz na lm3886 jest za słaby, mam w domciu takie cztery scalaki i mysle o ich mostkowaniu zrobiłem sub na stx 300w i lm sa zasłabe. Ja namawiam kumpla zeby zaprojektował mi przetworke o mocy ok 800w jak robic to raz a pozadnie jak ja dostane i przetestuje to jak chcesz to podesle ci schemat.
    Narka
  • REKLAMA
  • #7 1716624
    tkordus
    Poziom 26  
    jasne :D bede wdzięczny. a może lepiej zaprezentuj na forum
  • #8 1717259
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Z postu wynika,że chcesz tą przetwornicę i wzmak włożyć do samochodu.Jak czytam takie teksty to myślę,że cieszą się laryngolodzy i fachowcy od alternatorów i sprzedawcy akumulatorów.Moc z odtwarzacza 4*40W=160W!!! i przy dobrych głośnikach może spowodować uszkodzenie słuchu.Dłuższa jazda w takim hałasie powoduje osłabienie refleksu,podzielności uwagi itp u kierowcy a co może być dalej to telewizja pokazuje tych co wystąpili ostatni raz.Badania zespołu fachowców potwierdziły podejrzenia o niewyjasnione przyczyny wypadków i okazało się,ze jedną z przyczyn jest słuchanie głośnej muzyki w aucie a szcególnie zły wpływ na kierowcę mają niskie tony.Nie piszę tego,żeby straszyć,ale żeby uświadomić młodym ludziom poziom zagrożenia.Pozdrawiam rozważnych-Zygmunt.
  • #9 1717302
    tkordus
    Poziom 26  
    raperxxl napisał:
    Witam wszystkich
    Jak dla mnie to wzmacniacz na lm3886 jest za słaby, mam w domciu takie cztery scalaki i mysle o ich mostkowaniu zrobiłem sub na stx 300w i lm sa zasłabe. Ja namawiam kumpla zeby zaprojektował mi przetworke o mocy ok 800w jak robic to raz a pozadnie jak ja dostane i przetestuje to jak chcesz to podesle ci schemat.
    Narka

Po pierwsze to ma być do auta.
    Po drugie teraz w aucie subwooder mi napedza jeden kanał alpharda MF-2s (nie chce działac w mostku)
    Chce puścić to zmostkowane.

zibisound napisał:

fachowcy od alternatorów i sprzedawcy akumulatorów.Moc z odtwarzacza 4*40W=160W!!!

Nie wiem jakie Ty masz radio że masz moc 4x40W. Moje JVC ma napisane 4x50 ale to jest moc szczytowa dla sygnału prostokątnego. Prawdziwa moc tego radia to 19W. Z 12VDC nie wyciągniesz na 4Ohmach 40W bez przetwornicy.

Po za tym czy Ty myślisz że ja mam zamiar zawsze grać na maxa? Po pierwsze chcę to zbudowac i mieć satysfakcję, po drugie lubię mieć zapas mocy :D:D:D
  • #10 1717898
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Moc 4*50W tojest moc muzyczna a moc sinus to ok,20-25W na kanał i 80-100W na dobrych głośnikach to tez dużo i można taką mocą nagłośnić spory pokój,ale nikt nie zabrania wozić w aucie dyskoteki.Pozdrawiam-Zygmunt.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i budowy przetwornicy do zasilania wzmacniacza samochodowego opartego na dwóch układach LM3886. Autor poszukuje przetwornicy o napięciu wyjściowym około ±35V i prądzie około 8A, która pozwoli w pełni wykorzystać moc wzmacniacza. Uczestnicy wskazują, że budowa takiej przetwornicy jest możliwa i dostępne są liczne opisy konstrukcji, np. w EDW 9/2004, gdzie omówiono typowe problemy z przetwornicami do wzmacniaczy samochodowych. Zwrócono uwagę na wahania napięcia akumulatora (10-15V), co wpływa na stabilność zasilania LM3886, który ma węższy zakres napięć zasilania niż np. TDA7294. Proponowano zastosowanie stabilizatora LM317 z mocnym tranzystorem na wyjściu przetwornicy, aby ustabilizować napięcie na poziomie około 32V. Pojawiły się też opinie, że wzmacniacz na LM3886 może być zbyt słaby do niektórych zastosowań, a także dyskusja o mocy wzmacniaczy samochodowych i wpływie głośnej muzyki na bezpieczeństwo jazdy. Autor podkreślił, że celem jest budowa i posiadanie zapasu mocy, a nie ciągłe granie na maksymalnej mocy. Wspomniano również o subwooferze Alphard MF-2s, który obecnie napędza jeden kanał i planowane jest mostkowanie wzmacniacza LM3886.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA