logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór napędu do bramy skrzydłowej na grubych słupkach murowanych

luki9542 11 Paź 2017 16:54 1992 4
  • #1 16750974
    luki9542
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Próbuję dobrać napęd do nowej bramy skrzydłowej. Przeglądam, oglądam jednak dalej nie wiem jaki wybór będzie najlepszy, dlatego proszę o Waszą pomoc. Słupek ma wymiary 38x38 cm, a zawiasy są dokładnie w połowie szerokości słupka (głębokość zawiasu - 19 mm). Skrzydło bramy ma długość 1,9 m i waży około 100 kg. Wypełnienie raczej pełne z wąskimi przerwami pomiędzy deskami. Zależy mi na otwarciu o 90 stopni. Zastanawiam się nad siłownikami tubowymi, ponieważ często słyszałem, że siłowniki z ramieniem łamanym są słabsze. Czy jest to prawda? Nie wiem jakich producentów siłowniki są najlepsze, ale po lekturze forum zainteresował mnie model FAAC 414 Long. Gdzieś słyszałem opinię, że Wingo się nie zmieszczą. Prosiłbym o doradzenie jaki model wybrać, czy kupować cały zestaw jednej firmy czy osobno każdy element składowy i czy muszę stosować odboje mocowane do podłoża? Zależy mi też na doborze odpowiednich wymiarów A i B i gwarancji po samodzielnym montażu. Fajnie byłoby jakby dało się sterować elektrozamkiem, podłączyć np oświetlenie wjazdu i przyszłościowo zintegrować system z otwieraniem bramy garażowej (której jeszcze nie ma).

Z góry dziękuję za pomoc!
  • Pomocny post
    #2 16751442
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Jak napisałeś faac 414, genius40, beninca bill 40, itd czyli min. 400mm wysuwu, a lepiej jak będa tzw long,, czyli 500-600mm. Wingo się nie nadają.
    Radze kupić osobno siłowniki dobrą centralkę np. DTM , która ma funkcje 3-kanału i sterowania zaczepem furtki z 3 kanału.
  • #3 16752091
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    luki9542 napisał:
    często słyszałem, że siłowniki z ramieniem łamanym są słabsze. Czy jest to prawda?

Nie wiem co rozumiesz przez pojęcie "słabsze " ale generalnie siłowniki z ramieniem łamanym to wyższa półka. Prawidłowo zamontowane pracują bardzo płynnie i bezawaryjne.
  • #4 16752388
    luki9542
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Przeglądając fora natknąłem się na wypowiedzi o małej wytrzymałości ramienia takiego siłownika. Dla mnie jest to decyzja trudna bo ze względów estetycznych wolałbym siłowniki tubowe. Może zapytam inaczej: jaki rodzaj siłownika polecilibyście gdyby cena nie grała roli, a jaki gdy cena to byłby ważny czynnik?
  • #5 16752766
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Jeśli idzie - łamane albo nie - to łamane są nieco droższe ale jak napisano wcześniej wysoka kultura pracy. Co do wytrzymałości - faktycznie są delikatniejsze ale (dla chcącego) i Faaca 414 gołą ręką także można zerwać. Jeśli chcesz sejfu - montujesz dodatkowy zamek elektromagnetyczny na skrzydle i wtedy już bramę trzeba przy włamie roznosić widłakiem.
    Dla mnie osobiście na szerokich słupkach szare skrzyneczki ramieniówek bardziej pasują niż coś co przypomina niemały siłownik hydrauliczny przyczepiony do bramy (kwestia gustu).
    Jeśli zdecydujesz się na wysuwane - lukaszewicz wszystko już napisał - ale są Wingo które się nadają - przedłużone 3524 na 24V lub na 5000 na 230 V .
    Wszystkie siłowniki tubowe wymagają odbojów przynajmniej na zamknięciu. Siłowniki kryte (typu Wingo) oraz ramieniowe mają w opcji odboje do montażu w siłownik i wtedy można zrezygnować z odbojów w gruncie.
REKLAMA