logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner do smart TV dźwięk po hdmi czy optycznym?

rudyroman 11 Paź 2017 18:17 10344 7
  • #1 16751132
    rudyroman
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witajcie!!! Powiedzcie mi czy do przesyłania dźwięku z tv do amplitunera lepszy będzie kabel optyczny czy wyjście hdmi? Chodzi mi tylko o dźwięk, żaden obraz nie będzie przesyłany.
  • Pomocny post
    #2 16751175
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 616
    Jeżeli chodzi o dźwięk z tv to wystarczy przewód optyczny.
    Jakość ta sama co z HDMI.
  • #3 16752050
    rudyroman
    Poziom 16  
    A jest w ogóle jakaś różnica? Bo powiem wam szczerze że nigdy jeszcze nie puszczałem dźwięku inaczej niż analogowo a mam zamiar zmienić w końcu amplituner na taki z optycznym/hdmi bo aktualnie dźwięk mi leci przez wyjście słuchawkowe ze smart tv więc troszkę słabo...
  • Pomocny post
    #4 16752069
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 489
    Pomiędzy HDMI a optycznym różnicy nie ma. Oba to transmisja cyfrowa. Po analogu wchodzi sporo zakłóceń ale dźwięk jaki odbieramy to sprawa bardzo subiektywna i znam takich co różnicy żadnej nie słyszą...
    Jeśli kolega chce kupić ampituner to polecam wybrać taki z HDMI ARC (z kanałem zwrotnym). Wtedy i tak taki sprzęt podpinamy do TV kablem HDMI a dźwięk leci tym samym kabelkiem z TV do ampitunera.
    Proponuję sobie przeczytać krótki tekst Link
  • #5 16752259
    rudyroman
    Poziom 16  
    Dziękuję Kolego za dokładne wytłumaczenie. Teraz wszystko zrozumiałem:) Generalnie miałem w planie kupić coś używanego w graniach 500-600PLN (mam nawet do kupienia 30km od siebie ONKYO TX-SR307). W sumie w tej kwocie jestem w stanie dostać zarówno z optycznymi jak i z hdmi, tak więc właściwie po kupieniu dopiero będę mógł sobie wybrać jak podłączę:)
  • #6 16752335
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 616
    A tv posiada HDMI Arc?
  • #7 16752548
    rudyroman
    Poziom 16  
    Tv posiada. Ale i tak amplituner w tych pieniądzach raczej nie ogarnie dźwięku po hdmi więc stwierdziłem że puszę po optycznym, będzie najpewniej i najprościej.
  • #8 16753030
    loli1987
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Podłącze się z pytaniem.Posiadam android box-a podłączonego przez hdmi do telewizora a wyjściem optycznym dźwięk bezpośrednio z box-a do dac fiio d3 dalej do wzmacniacza stereo.Posiadam też playstation 3 i muszę przepinać kabel optyczny między box-em a ps3 w zależności z czego korzystam.Czy stracił bym na jakości puszczając dźwięk razem z obrazem z dwóch urządzeń przez hdmi do telewizora a z telewizora dopiero do dac-a kablem optycznym do wzmacniacza.Korzystając z jednego czy drugiego urządzenia zmieniał bym tylko źródło w tv nie musząc przepinać optykiem dźwięk.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię przesyłania dźwięku z telewizora do amplitunera za pomocą kabla optycznego lub HDMI. Uczestnicy zgodzili się, że jakość dźwięku jest porównywalna w obu przypadkach, ponieważ zarówno HDMI, jak i optyczne to transmisje cyfrowe. Zwrócono uwagę na zalety HDMI ARC, które umożliwia przesyłanie dźwięku z telewizora do amplitunera jednym kablem. Użytkownik planuje zakup amplitunera w przedziale cenowym 500-600 PLN, rozważając model ONKYO TX-SR307. Wspomniano również o problemie z przełączaniem kabli optycznych między różnymi urządzeniami audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA