logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy router kieszonkowy airbox 2 da się podpiąć pod zwykły router?

ProXi22 12 Paź 2017 21:02 6558 11
REKLAMA
  • #1 16753634
    ProXi22
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam kieszonkowy router Alcatel Airbox 2. Prędkości od jakiegoś czasu są niezbyt zadowalające. Planuję kupić zwykły router (będzie podpięty do anteny zewnętrznej) z wejściem na modem USB. Pytanie brzmi czy da radę ten kieszonkowy podpiąć pod ten zwykły bez żadnych problemów? Podejrzewam, że się da jednak szukam potwierdzenia, bo nie znalazłem odpowiedzi w internecie. Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Link do routera Airbox 2 - https://4cv.sklep.pl/product-pol-11232-Modem-Router-WiFi-Alcatel-AIRBOX-2-4G-LTE-Czarny.html
  • REKLAMA
  • #2 16753712
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Nie da się, bo niby jak? Masz tam jakieś złącza poza gniazdem USB do ładowania i kartą MicroSD? Zakładam, że nie chodzi Ci o podłączenie do WiFi tego Airboxa.

EDIT
    Teraz widzę, że można też przesyłać też podłączyć się portem USB od sieci Airboxa. Pewności nie mam, ale raczej to nie zadziała.
  • REKLAMA
  • #3 16753719
    ProXi22
    Poziom 8  
    Chodzi o to żeby wykorzystać go do podpięcia pod router jako modem. Ogólnie nie jestem w temacie, bo od zawsze miałem router na kartę sim, a teraz w związku z nową umową operator podrzucił taki kieszonkowy router. Więc nie wiem jak ten problem rozwiązać. Czy muszę kupić zwykły modem USB?
  • #4 16753724
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5776
    Jakiekolwiek inwestycje w szajs od Alcatela pozbawione sensu. Słaby routerek MiFi bez złącz antenowych, sprawiający problemy, wart 0 zł. Praktycznie nikt się nim nie zajmuje i raczej niekompatybilny z routerami USB na oficjalnym FW Możliwe że zadziała na jakimś alternatywnym sofcie typu Gargoyle, LEDE czy Tomato. Jakie masz problemy z tym Alcatelem? jaki operator, jakie pasmo LTE i parametry sygnału? Nie poprawisz ich bo MiFi nie ma złącz antenowych więc nie podepniesz anteny. Jaka to lokalizacja, operator?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16753725
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Jak
    - wyłączysz kartę WIFI w komputerze
    - podłączysz Airbox 2. do komputera po USB

to masz neta ? tak ? co pokazuje "tracert -d 8.8.8.8" ?
  • REKLAMA
  • #6 16753727
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Pytanie, jak to gniazdo USB w tym routerze działa. Jak po prostu emuluje kartę sieciową, to nic z tego nie będzie.
  • REKLAMA
  • #7 16753742
    ProXi22
    Poziom 8  
    Generalnie nie mam jak sprawdzić i podłączyć ten routerek, ponieważ akumulator po roku użytkowania spuchnął jakiś tydzień temu. Ale jeśli chciałbym mieć stacjonarny router podłączony pod antenę na kartę sim to nie mogę znaleźć wgl żadnych tanich opcji zakupu. I w sumie jak z tym modemem? Musiałbym jakiś kupić żeby router stacjonarny działał. Jak już wspominałem od zawsze miałem router na kartę sim, a teraz nie mogę takowych znaleźć :/ Jeśli ktoś mógłby mi to wyjaśnić na jakiej zasadzie dzisiaj działają stacjonarne routery to byłbym wdzięczny :}
  • #8 16753807
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    ProXi22 napisał:
    mi to wyjaśnić na jakiej zasadzie dzisiaj działają stacjonarne routery to byłbym wdzięczny :}

Tak samo jak ten airbox (czyli maja wbudowany modem LTE ) tylko maja
    - porty lan
    - możliwości podłączenia zew anten do sygnału LTE
  • #9 16753823
    matek451
    Poziom 43  
    A ty przeczytałeś to co napisałem? Wziąłeś toto w Orange i korzystałeś jako domowy router LTE/3G i masz efekt. To mobilny routerek MiFi nie dedykowany do pracy 24/7 jako router stacjonarny. Na dodatek tragicznie słaby. Specyfikacje routerów USB na oficjalnym FW raczej nie przewidują jego obsługi ale możliwe ze jest widziany jako karta sieciowa i na jakimś alternatywnym sofcie by zadziałał. MiFi LTE od Huawei działają np. z MR-3420v2 zarówno na OFW jak i alternatywnym sofcie. Jak będzie z tym Alcatelem trudno powiedzieć. Oczywiście za około 150 zł można kupić stacjonarny router LTE Huawei ze złączami anten zewnętrznych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 16753877
    ProXi22
    Poziom 8  
    Router jest z orange. Generalnie ja tej umowy nie wybierałem (jestem niepełnoletni), ale rodzice wybrali jednak nie wiedziałem, że podrzucą takie cuś. Jak wyglądałaby sytuacja np z tym routerem - TP-LINK TL-WR1043ND ? Do działania byłby potrzebny modem, bo naprawdę już sam nie wiem co mam myśleć :( To jest moja słaba strona. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Jedyne co znalazłem, że routery obsługują modemy USB.
  • #11 16753922
    matek451
    Poziom 43  
    A po co modem i WR-1043? Ten router na oficjalnym FW nie obsługuje modemów LTE, konieczna zmiana na alternatywny i czasami jeszcze dodatkowo aktywny HUB USB do zasilania modemu E3372. Optymalne rozwiązanie to stacjonarny router LTE. W Orange jest tez problem z automatycznym zapamiętaniem i weryfikacją kodu PIN. Te z Orange mają funkcję w ich FW. Za około 150 zł kupisz na allegro MF283+ pochodzący z tej sieci. Ewentualnie E5180As-22, te pochodzące z Plusa/CP mają złącza antenowe. Nic nie napisaleś jakie masz problemy i prędkości w LTE Orange.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 16753949
    ProXi22
    Poziom 8  
    Ogólnie niska prędkość, ciągle się wyłącza, ze względu na to, że nie mam jak podpiąć anteny (mieszkam na wsi) łączy tylko 3G. Wyniki speedtestu (chyba o to chodziło) PING 25 ms POBIERANIE 6.86 Mbps PRZESYŁANIE 3.65 Mbps Sprawdziłem ten router ZTE MF283 i rzeczywiście to chyba najlepsze rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kieszonkowy router Alcatel Airbox 2, który nie spełnia jego oczekiwań pod względem prędkości. Zastanawia się, czy można go podłączyć do stacjonarnego routera z wejściem na modem USB. Odpowiedzi wskazują, że Airbox 2 nie jest kompatybilny z routerami USB na oficjalnym oprogramowaniu, a jego port USB może nie działać jako modem. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie stacjonarnego routera LTE, który obsługuje zewnętrzne anteny, co poprawiłoby jakość sygnału. Wskazano również na problemy z prędkością i stabilnością Airboxa, a także na alternatywne modele routerów, takie jak ZTE MF283, które mogą lepiej spełniać wymagania użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA