logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrzany transformator UTP po podłączeniu do zasilania

dkoruba 13 Paź 2017 14:22 3891 19
REKLAMA
  • #1 16754737
    dkoruba
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Mam problem z zainstalowaniem monitoringu w domu.

Zestawienie urządzeń:
    - Kamery które mam to : Kamera Analog HD 2Mpx PX-DH2028/W
    - Rejestrator który mam to : Rejestrator 4-kanałowy +1 IP, PX-HDR0421H
    - zasilacz do rejestratora Z3A/12V na kablu (36W)
    - przewód UTP 4x2x0,5 cat5e wew. MADEX
    - KPL 2szt transformatorów TVI/CVI/AHD UTP101P-HD

Kamery jak i rejestrator maja wyjścia BNC. Ponieważ do połączenia użyłem kabla skrętki UTP, musiałem zastosować transformatory UTP101P-HD z kabla UTP na kabel koncentryczny.
    Oprócz tego kabel UTP przekazuje również zasilanie do kamer.

Podłączyłem 3 kamery do rejestratora zgodnie z poniższym schematem:

Następnie podłączyłem zasilanie kamer do prądu. Rejestratora NIE podłączyłem do prądu od razu po podłączaniu kamer.
    Po około 15 minutach, transformatory od strony rejestratora zrobiły się gorące i jeden z nich od strony rejestratora delikatnie się stopił na boku. To było pierwsze testowe uruchomienie kamer.

Od strony kamer, przewód UTP był podłączony następująco:
    • Pomarańcz i biały pomarańcz podłączyłem do plusa zasilania kamery ,
    • niebieski i niebiesko-biały podłączyłem do minusa zasilania kamery
    • brązowy i biało brązowy podłączyłem do plusa transformatora, który z kolei jest podłączony do kamery.
    • a zielony i zielono biały do minusa transformatora podłączone do kamery .

Od strony rejestratora zrobiłem to samo.
    • Pomarańcz i biały pomarańcz podłączyłem do plusa rozdzielacza zasilania ,
    • niebieski i niebiesko-biały podłączyłem do minusa rozdzielacza zasilania
    • brązowy i biało brązowy podłączyłem do plusa
    transformatora który z kolei jest podłączony do rejestratora.
    • a zielony i zielono biały do minusa na transformatora tez podłączonego do rejestratora.

Dlaczego transformatory zrobiły się tak gorące?
  • REKLAMA
  • #3 16754805
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Na czym są zamontowane kamery (metal?), Jaka jest odległość ?
  • #4 16754817
    dkoruba
    Poziom 7  
    Kamery zamontowane są na drewnianej podbitce. Nie maja kontaktu z zadnym metalowym elementem. Rejestrator jest zamontowany na strychu, jest przymocowany do komina.

Dodano po 34 [sekundy]:

Dodałem schemat instalacji do pierwszego posta.

Dodano po 10 [minuty]:

Odległość jest rózna, dla kabla który ma okolo 8m rejestrator pokazuje poprawnie obraz z kamery.
    Dla kablów o odległosci 20m i 16m rejestrator nie pokazuje obrazu.
  • REKLAMA
  • #5 16754861
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 237
    Sygnał wideo nie mógł spowodować stopienia się pasywnego transformatora impedancji.

dkoruba napisał:
    • brązowy i biało brazowy podłączyłem do plusa transformatora, który z kolei jest podłączony do kamery.
    Czy autor tej instalacji wie, po co stosuje się transformatory impedancji? Czy autor tego podłączenia może wytłumaczyć, w jaki sposób wpadł na pomysł, aby dokonać takiego połączenia kablowego do transformatorów impedancji? Jaka jest impedancja wypadkowa (ewentualnie rezystancja) na złączu każdego z tych transformatorów impedancji?
  • #6 16754880
    dkoruba
    Poziom 7  
    treborsz napisał:
    Sygnał wideo nie mógł spowodować stopienia się pasywnego transformatora impedancji.

dkoruba napisał:
    • brązowy i biało brazowy podłączyłem do plusa transformatora, który z kolei jest podłączony do kamery.
    Czy autor tej instalacji wie, po co stosuje się transformatory impedancji? Czy autor tego podłączenia może wytłumaczyć, w jaki sposób wpadł na pomysł, aby dokonać takiego połączenia kablowego do transformatorów impedancji? Jaka jest impedancja wypadkowa (ewentualnie rezystancja) na złączu każdego z tych transformatorów impedancji?

Autorem tego podłączenia jestem ja, lajk elektroniczny. Niestety nie wiem dlaczego się stosuje transformatory impedancji.
    Mam nadzieje że ich nie uszkodziłem, chociaz w to wątpię. A jeżeli tak, no to trudno na czymś się trzeba uczyć.
    Na szczęście robię u siebie, za swoje, więc nikogo na koszty nie narażam, oprócz siebie...
    informacje na temat specyfikacji jest na stronie sklepu : http://ipox.pl/p-63-315-utp101p-hd
  • Pomocny post
    #7 16754909
    jpl
    Poziom 34  
    dkoruba napisał:
    Autorem tego podłączenia jestem ja, lajk elektroniczny. Niestety nie wiem dlaczego się stosuje transformatory impedancji.
    Mam nadzieje że ich nie uszkodziłem, chociaz w to wątpię. A jeżeli tak, no to trudno na czymś się trzeba uczyć.
    Na szczęście robię u siebie, za swoje, więc nikogo na koszty nie narażam, oprócz siebie...
    informacje na temat specyfikacji jest na stronie sklepu : http://ipox.pl/p-63-315-utp101p-hd

Podłącz ponownie - jedna para np pomarańcz +, b-pomarańcz -

I zobacz co się stanie.

Takie podwójne połączenia stosuje się TYLKO w specyficznych warunkach - np zakłócenia których nie możemy wyeliminować + małe odległości - na końcu biorąc pod uwagę możliwość uszkodzenia transformatora.
    W twoim przypadku - zrób normalnie czyli jedna para - obraz, jedna para zasilanie.

Powinno działać
  • #8 16754924
    dkoruba
    Poziom 7  
    jpl napisał:
    dkoruba napisał:

I zobacz co się stanie.

Takie podwójne połączenia stosuje się TYLKO w specyficznych warunkach - np zakłócenia których nie możemy wyeliminować + małe odległości - na końcu biorąc pod uwagę możliwość uszkodzenia transformatora.
    W twoim przypadku - zrób normalnie czyli jedna para - obraz, jedna para zasilanie.

Powinno działać

Czyli nie potrzebnie chciałem podwoić liczbę żył na każdej z Lini przesyłowych ?
    Tzn zamiast zużyć wszystkie 8 żył, powinienem zużyć tylko 4 żyły, tak?
  • #9 16754941
    jpl
    Poziom 34  
    W twoim przypadku - niepotrzebnie.
  • REKLAMA
  • #10 16754962
    treborsz
    Ocena: 237
    dkoruba napisał:
    Tzn zamiast zużyć wszystkie 8 żył, powinienem zużyć tylko 4 żyły, tak?
    Nie rozumiesz podstaw elektrotechniki. Łopatologicznie:
    - W przypadku zasilania napięciem stałym zwiększając ilość takich samych przewodów do realizacji połączenia zmniejszasz wartość natężenia prądu w przewodach (czyli zmniejszasz spadek napięcia na połączeniu. Dzięki temu możliwe jest zasilanie na większą odległość.
    - W przypadku transformatorów impedancji - pasywne są stosowane w celu umożliwienia dopasowania impedancyjnego źródła/odbiornika (w tym przypadku złącza wideo kamery/rejestratora) do medium transmisyjnego (jednej pary skrętki komputerowej kategorii np. 5-ej). Impedancja falowa kabla powinna być równa impedancji wyjściowej nadajnika i wejściowej odbiornika. Niedopasowanie impedancyjne może powodować występowanie zakłóceń, w skrajnym przypadku może spowodować brak sygnału (jednak to raczej nieosiągalne w systemach CCTV).

Jednak niedopasowanie impedancyjne nie powinno spowodować stopienia transformatora impedancji. Stopienia transformatora po 15 minutach od uruchomienia instalacji musi mieć inną przyczynę.
  • #11 16755139
    dawidedziu
    Ocena: 636
    Miałem kiedyś taki przypadek, że omyłkowo podłączyłem na parę wizyjną zasilanie 12V. I wtedy właśnie transformatorki się nagrzały i potopiła się obudowa. Kamery działały, kilka konwerterków nie dało rady. Na pewno masz dobrze podłączone przewody?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 16755212
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1486
    Przyczyną też może być zastosowanie wadliwego zasilacza impulsowego nie odseparowanego od sieci. Może to stwarzać zagrożenie życia. Na zaciskach zasilacza może występować prawie pełne napięcie sieci względem ziemi (nie między sobą) podobnie jak w tzw. zasilaczach beztransformatorowych. Przydało by się to pomierzyć.
  • #13 16755664
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam
    Możliwe, że zasilacz nie ma właściwej separacji. Moim zdaniem jednak bardziej prawdopodobne jest to, że część prądu zasilającego kamerę płynie poprzez uzwojenie transformatora impedancji. Najlepiej prądy w parze sygnałowej pomierzyć zwykłym amperomierzem.

pzdr
    -DAREK-
  • #14 16755928
    dkoruba
    Poziom 7  
    jpl napisał:
    dkoruba napisał:

I zobacz co się stanie.

Powinno działać

Wydaje mi się rada dana przez jpl poskutkowała.
    Tylko jedną parę żył podłączyłem do transformatorków, tj. pomarańcz (-) i biel-pomarańcz (+).
    Pozostałe trzy pary żył podłączyłem do zasilania, tj. niebieski, brązowy i zielony do minusa (-) natomiast niebiesko-biały, brązowo-biały i zielono-biały do plusa (+).
    Wymieniłem też te najbardziej wybrzuszone 2 transformatorki i udało mi się uruchomić 2 kamery.
    Wyświetlają sie poprawnie na rejestratorze. Transformaorki również przestały się grzać.
    Natomiast 3 kamera nie chce dać obrazu.
    Czy można zepsuć kamerę gdy w nocy poświeci sie prosto w nią latarką czołówką przez przypadek ? :D

Dodano po 2 [minuty]:

dawidedziu napisał:
    Miałem kiedyś taki przypadek, że omyłkowo podłączyłem na parę wizyjną zasilanie 12V. I wtedy właśnie transformatorki się nagrzały i potopiła się obudowa. Kamery działały, kilka konwerterków nie dało rady. Na pewno masz dobrze podłączone przewody?

Przewody były podłaczone prawidłowo, ale wyglada na to że na linie sygnału video niepotrzebnie dałem po dwie żyły na + i -.
    Wyglada na to że powinno to się załatwić jedną parą żył.
  • REKLAMA
  • #16 16756008
    dkoruba
    Poziom 7  
    A czy dotykając zewnętrznej obudowy wtyku BNC przy uruchomione kamerze można coś uszkodzić? Chcialem wymienić spalony transformatorek ale dopiero po niewczasie zorientowałem się ze kamera była podłączona do prądu.
    Wydaje mi się ze przestała działać, tzn przełączać się z trybu nocnego na dzienny po tym jak dotknąłem właśnie tej zewnętrznej części złączki.
    Dzięki serdecznie za wszystkue odpowiedzi. Nie liczyłem na tak dużą pomoc, ale widocznie trafiłem na wlasciwe forum i dobrych fachowców :)
  • #18 16757689
    zuzek
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    dkoruba napisał:
    Pozostałe trzy pary żył podłączyłem do zasilania, tj. niebieski, brązowy i zielony do minusa (-) natomiast niebiesko-biały, brązowo-biały i zielono-biały do plusa (+).

Kolego, przy tych odleglosciach spokojnie wystarczy jedna para na zasilanie i jedna na video.
    Do transmisji video wykorzystaj ta pare pomaranczowa/bialo-pomaranczowa (polaryzacja jest bez znaczenia) a do zasilania druga pare np. niebieski/bialo-niebieski. Jesli koniecznie chcesz wykorzystac do zasilania wiecej niz jedna pare to nie mieszaj par pomiedzy soba tylko wykorzystaj przewody wzajemnie skrecone czyli niebieski/bialo-niebieski razem do jednego zacisku (np. +), brazawy/bialo-brazowy razem do drugiego zacisku (np. -). Mozna tak zrobic kiedy masz duze odleglosci, ale to sie tyczy tylko zasilania - tor video zawsze tylko jedna para wzajemnie skreconych przewodow.
  • #19 16757705
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    zuzek napisał:
    dkoruba napisał:

Kolego, przy tych odleglosciach spokojnie wystarczy jedna para na zasilanie i jedna na video.

Jeśli autor połączył transformatorki jak w poscie #1 (bez pomyłki) i się grzały, to ja mam inną hipotezę tego dlaczego tak było.
    Być może, gdy na zasilaniu kamer da tylko jedną parę (a nie trzy jak w poscie #14) to transformatorki znowu zaczną się grzać.

pzdr
    -DAREK-
  • #20 16770713
    dkoruba
    Poziom 7  
    Temat udało się rozwiązać poprzez podłaczenie jednej pary, pomarańczowy/biało-pomarańczowy do Video, natomiast resztę kabli do Zasilania.
    Tak jak na poniższym schemacie:

Transformatorki się już nie grzeją :) i jest ładny widok z kamer. teraz tylko mi pająki plotą pajęczyny przed kamerami...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z instalacją monitoringu w domu, gdzie zastosował kamery Analog HD 2Mpx PX-DH2028/W oraz rejestrator PX-HDR0421H. Po podłączeniu trzech kamer do rejestratora przez transformatory UTP101P-HD, transformatory zaczęły się nagrzewać. Użytkownik dowiedział się, że niepotrzebnie użył podwójnych połączeń dla sygnału wideo, co mogło prowadzić do przegrzewania się transformatorów. Po zastosowaniu jednej pary żył do przesyłania sygnału wideo oraz pozostałych do zasilania, problem został rozwiązany, a kamery zaczęły poprawnie działać. Użytkownik wymienił uszkodzone transformatory, a po poprawnym podłączeniu, urządzenia przestały się grzać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA