logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pamięć Ballistix 1600Mhz ddr3 - Komputer nie wykrywa kostek pamięci po restarcie

Buku1990 14 Paź 2017 22:17 846 5
REKLAMA
  • #1 16757538
    Buku1990
    Poziom 8  
    Witam.
    Używam dwóch kostek Ballistix 1600Mhz ddr3 po 4Gb RAM. Wpięte są w szyny 1 i 2. Komputer pracuje na nich w porządku, windows 10.
    Po wyłączeniu kompa i ponownym uruchomieniu mam czarny ekran, nie wykrywa żadnej kostki. Wyjęcie kostek i ich ponowne włożenie pozwala na normalny start systemu. Po każdym kolejnym wyłączeniu/włączeniu muszę wkładać ponownie kostki aby je wykrył - czy to jakieś zwarcie?
    Próbuję te dwie kostki włożyć na innych szynach - nie wykrywa ich.

Zaczęło się to dziać kilka dni po wymianie płyty głównej - Gigabyte GA-B85M-D3H GLAN USB3 DDR3 LGA 1150.
    Mam jeszcze dwie kostki podobnej pamięci tylko od HyperX i wcześniej działały razem wszystkie cztery. Na wpiętych tylko dwóch HyperX dzieje się to samo.

Mam jeszcze jeden problem z dyskiem na tej samej płycie głównej.
    BIOS nie widzi wpiętego dysku SSD Crucial MX100 2.5 256GB. Z czterech gniazd SATA3 używam trzech - dysk HDD, napęd, dysk SDD, nie widzi tylko SSD.

Bardzo proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 16757605
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    Kości powinny być w jednokolorowych slotach parami takie same.
    Tak zamontować i reset CMOS zgodnie z manualem płyty.
    Dlaczego teraz nie używasz 4 kości RAM? Tak nie działa wcale?
    Dysk SSD działa w innym PC? Może padł zwyczajnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16758067
    Buku1990
    Poziom 8  
    Reset CMOS zrobiłem dziś rano, bez zmian.
    Nie używam wszystkich kości od kiedy komp się nie włącza, łatwiej wyjmować dwie :/
    Zauważyłem, że wiatrak przestaje kręcić, kiedy komp się nie uruchamia, natomiast kiedy pamięć czytało - kręcił się. Przełożyłem go do drugiego gniazda SYS_FAN, kręci ciągle, ale pamięci też nie wykrywa.
    Stało się to zupełnie nagle, działała pamieć całe 2 dni na nowej płycie po czym wczoraj po prostu padło.

Procesor intel core i5-4460 cpu @ 3.20ghz
    Bios jest przeze mnie nie ruszany, płytę główną kupiłem używaną.
    Prawdopodobnie przez piorun, na płycie powstał jakiś zgar, który uniemożliwiał w ogóle przekazanie napięcia na start kompa, coś takiego stwierdził serwis. Zamontowałem płytę używkę, w pierwszym uruchomieniu wywaliło unknown system, grub rescue. Partycji z windowsem nie udało mi się naprawić więc po zgraniu danych formatowałem i postawiłem nowy windows. Przed tym jak zacząłem zgrywać dane pojawił się problem z uruchomieniem, póki co potrafię tylko uruchamiać kompa po ponownym włożeniu kostek, inaczej nie umiem.

Możliwe, że to bios z tej płyty używki jest wadliwy? Zawirusowany?
  • REKLAMA
  • #5 16758077
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    A windows 10 - samo zło :)
    Nie jest to jego wina? Bo on w standardzie nie ma wyłaczania komputera tylko jakby hibernacja - no chyba że wybierasz ręcznie odpowiednie wyłączenie? Masz jakiegoś liva linuxa lub cokolwiek co by miało restart z systemu puszczony - sprawdzisz czy masz problem z windowsem czy faktycznie jakiś problem sprzętowy?

Zasilacz przeżył a jak tak to jaki jest?
  • #6 16758115
    Buku1990
    Poziom 8  
    Zasilacz Thermaltake smart SE 630W, na początku byłem pewny, że to on padł, ale jednak działa.
    Win 10 hulał mi cały rok, szybko się włączał, nie było problemów. Mam jeszcze win 8.1 -nie używałem.
    Live linux - chodzi o coś, co zgram na penrive i z tego bez instalacji inny system uruchomię? Gruba próbowałem naprawiać programem, który startował ubuntu, boję się go uruchamiać z obecnym dyskiem... ale spróbuję.

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

Zrobiłem update BIOSa z poziomu Windows programem @bios, z wersji bodajże 12 do 15. Działają wszystkie kości.

Proszę o nie zamykanie tematu, sprobuję jeszcze dysk SSD jakoś uruchomić

Dodano po 7 [godziny] 43 [minuty]:

Próbowałem ze strony producenta pobrać firmware dla wybranego modelu, zapisać to w formie bootowalnej na pendrive i wyszło mi coś takiego po uruchomieniu tego z pena:
    MICRON STORAGE EXECUTIVE
    następnie prosił PLEASE REMOVE BOOTABLE MEDIA AND PRESS A KEY...
    chwilkę coś porobił
    na koniec wyrzucał SYSTEM WILL SHUT DOWN

Jeszcze w biosie próbowałem coś zmieniać z portem SATA gdzie jest podpięty ten dysk - również nic.
    Wątpię aby on był padnięty, bo ani system,u tam nie miałem, ani wiele danych, rzadko był używany... odcięło go wraz z zamontowaniem nowej płyty głównej
REKLAMA