logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat ODU-IDU-100 - jak poprawić tragiczne parametry łącza?

wojtaz87 15 Paź 2017 22:15 1620 3
REKLAMA
  • #1 16759554
    wojtaz87
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z CP sprzęt ODU-IDU-100, na którym osiągam tragiczne parametry dochodzące do 1,5Mb/s (czasem w porywach 3Mb/s). Sprzęt zainstalowany przez "ekspertów" z CP na kominie wobec tego myślę, że prawidłowo. Po dłuższym już użytkowaniu- prawie 2 lata- jest na okrągło problem z internetem, bardzo kiepski download oraz "haczenie" filmów na YT. Zależało mi na dobrym i szybkim internecie a na razie to jest jakaś męka. Poniżej parametry jakie udało mi się zgromadzić.
    Cyfrowy Polsat ODU-IDU-100 - jak poprawić tragiczne parametry łącza?Cyfrowy Polsat ODU-IDU-100 - jak poprawić tragiczne parametry łącza?Cyfrowy Polsat ODU-IDU-100 - jak poprawić tragiczne parametry łącza?

Już od jakiegoś czasu zacząłem się interesować jak to polepszyć czytałem na forum, że sprzęt odu idu jest beznadziejny i najpierw trzeba zrobić rekonesans jakie bts-y są we mojej okolicy i przetestować różnych operatorów. Jednak samemu nie jestem w stanie zdecydować, który operator ma w mojej okolicy najlepsze parametry dla LTE. Może tylko zmiana sprzętu na jakąś lepszą antenę i lepszy router zdecydowanie mogłaby poprawić jakość mojego internetu od CP... dla porównania wysyłam również test internetu dla Orange po udostępnieniu sieci komórką Samsung A3.
    Cyfrowy Polsat ODU-IDU-100 - jak poprawić tragiczne parametry łącza?

Co do lokalizacji to miejscowość Serby okolice miasta Głogów, dolnośląskie.

Za pomoc i poświęcony czas z góry dzięki! Pomoże mi to zdecydowanie czy trwać przy CP ale kupić dobrą antenę i router czy może podpisać nową umowę z Orange i zrezygnować z Polsatu.
  • REKLAMA
  • #2 16759659
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5745
    Wypowiadaj umowę z CP. Masz tragiczny sprzęt, IDU-ODU200 działa tylko na LTE1800 na dodatek z maksymalna prędkością do 30Mb/s. To elektrośmieć za który płacisz dzierżawę. Parametry sygnału nawet niezłe ale prędkości słabe. Najbliższe BTS-y LTE1800Aero2 to Głogów Nabrzeżna , możliwe ze działa też w Serbach. Oferta CP słaba bo sprzęt w dzierżawie, po wypowiedzeniu ewentualny kontakt z DUK i negocjacje rabat 50% z routerem LTE-A lub Plus z B525 . Optymalna zmiana operatora na T-Mobile i ofertę bez limitu za 45/55 zl na m-c a w niej B525 za 1 zł na własność( wart 400-500 zł). Zasięg z BTS-a Kamienna Droga 48, działa na 3G z UMTS2100 HSPA+DC oraz UMTS900 HSPA+ , na nim pozwolenie na LTE1800NetWorks. Do tego BTS-y LTE1800NetWorks w Głogowie. A na hotelu przy W.Polskiego oprócz LTE1800NW tez LTE800 t-Mobile i LTE-A1800+800 z niego. Na cukrowni LTE800 T-mobile. Na testy 30 dni. Na B525 można wymuszać konkretne pasma i agregacje LTE-A. Pora pożegnać CP i ten ich złom.

[] Zrób jeszcze test tego CP na telefonie LTE z aplikacją Network Cell Info i pokaż zakładkę DANE i speedtest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16763381
    wojtaz87
    Poziom 2  
    Witam,

Dzięki za odpowiedź, ja niestety nie miałem możliwości do odczytania wiadomości wcześniej. Z tego co piszesz to nie wiem czy nie zmienię operatora na Orange bo mam telefon komórkowy w tej sieci, a ponadto doczytałem, że współpracują z T-mobile tworząc spółkę Networks i udostępniają sobie nadajniki BTS. Będę musiał się dowiedzieć jak to u nich z tą ofertą wygląda... ale widzę już na stronie Orange jakieś max 250GB danych na transfer i nie wiem czy starczy to na miesiąc na przeglądanie stron i duża ilość filmów YT itp.

Pisałeś również o tym, że CP ma nie najgorsze parametry łącza (ale ten sprzęt- LIPA) tak więc pytanie czy gdybym zmienił zestaw na inną antenę i modem to mogłoby się znacząco poprawić czy raczej to ryzyko "wywalenia" pieniędzy?!

antena tego typu mogłaby się sprawdzić?
    http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_alp_lt...2_10m_przew_wtyk_sma_800-3000mhz_A7054_10.htm

a modem w przyzwoitej cenie jaki mógłbyś polecić? Ile należy zapłacić, żeby było warto?.... Bo zastanawiam się nad kupnem sprzętu na własność co pozwoli mi na swobodną zmianę operatorów (tylko karty sim, umowy bez sprzętu), gdyż sprzęt u wszystkich operatorów jest albo kiepski albo trzeba miesięczny abonament płacić za nie...

[] Jak mam sprawdzić parametry CP na Network Cell Info? Mam wyciągnąć kartę z tego ODU-IDU i przełożyć do telefony czy jest też inny sposób? Tak abym mógł wrzucić dane na forum?

Dzięki za odpowiedź.
  • #4 16763466
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5745
    Parametry sygnału i dane BTS-a w Network Cell Infomozesz sprawdzić na telefonie LTE z kartę Plusa, to to samo co CP. Do LTE1800Aero 2 w CP/Plusie antena Dual LTE na 1800MHz . Ta z linka jest szerokopasmowa. W Orange i T-mobile najbliższe BTS-y NetWorks przy Jana z Głogowa2 i Skargi 25 działają na LTE1800. Oferta z Orange słabsza i dużo droższa od T-Mobile. Router B525/B528 które są w ofercie za 45/55 zł no limit to sprzęt wart 400-500 zł i z obsługą LTE-A. Własny sprzęt LTE czy LTE-A tylko do oferty na Kartę , najlepiej z Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA