logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak narysować wykres fazorowy dla układu do kolejności faz?

elektronikq 23 Paź 2017 22:57 4845 8
REKLAMA
  • #1 16775345
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 612
    Schemat połączeń indykatora kolejności faz z dwoma żarówkami i kondensatorem.
    Chciałbym do tego układu narysować wykres fazorowy, aby się dowiedzieć jak będzie wyglądał rozkład napięć.
    Na razie tyle narysowałem. Czy ktoś może podpowiedzieć co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 16775656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16777794
    elektronikq
    Poziom 25  
    Cześć. Narysowałem dlatego tak, że nie ma idealnych kondensatorów ale wbrew temu dalej przesunięcie jest za małe?
    Xc=R1=R2.
  • #4 16777799
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    Ten układ nie będzie działał, jest błędny.
  • #5 16777802
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16779785
    elektronikq
    Poziom 25  
    To nie zadanie. To układ do sprawdzenia kolejności faz. Chcę rozrysować to na wykresie fazorowym i chcę zobaczyć tą asymetrię napięć. Dobrze
    prądy już poprawiłem a jak zacząć rysować napięcia na elementach? Prąd pomnożyć przez Xc i zaznaczyć na wykresie?
  • #7 16790370
    elektronikq
    Poziom 25  
    Czy ktoś może podpowiedzieć? Czy na wskazach da się zauważyć tą asymetrię?
  • REKLAMA
  • #8 17124237
    elektronikq
    Poziom 25  
    W tym całym bajzlu chodzi chyba o to, że połączenie w gwiazdę ma to do siebie, że jak odbiornik jest niesymetryczny to występuję asymetria w całym układzie. Jedna faza będzie bardziej świeciła=większe V a inna słabiej.
    Jak narysować napięcia na odbiornikach?
  • #9 17182257
    OldesMatuzalem
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Witam,
    pisali tu, dyskutowali, ale niczego - co widać - konkretnego nie wykoncypowali, ot "dyskutanty"... :cry:
    Mój post w temacie TAM - gdzie jest o tym samym - i jako że zaczerpnąłem z tego tematu schemat tego najprostszego indykatora kolejności faz a znanego w Fachowej Literaturze od zarania istnienia Trójfazowych Układów Zasilania, był imperatywem by sprawę tę wyjaśnić jednoznacznie.
    Wykonałem stosowne obliczenia - za pomocą programu MathCAD - pokazujące różnice przy zamianie Kolejności Wirowania Faz w Trójfazowym Symetrycznym Układzie Zasilania:

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Rezystor240 napisał:
    Ten układ nie będzie działał, jest błędny.
    To patrz wyżej oraz TAM i przyjrzyj się jaką "kupe" tu 'postawiłeś'...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w narysowaniu wykresu fazorowego dla układu elektrycznego, aby zobaczyć rozkład napięć. Otrzymuje krytykę za błędne przesunięcie prądu względem napięcia oraz sugestie, aby przyjąć idealne elementy w obliczeniach. W dyskusji podkreślono, że asymetria napięć występuje w przypadku niesymetrycznych odbiorników w połączeniu w gwiazdę. Użytkownik dopytuje o sposób rysowania napięć na odbiornikach oraz o możliwość zauważenia asymetrii na wskaźnikach. W końcu, jeden z uczestników dzieli się obliczeniami wykonanymi w programie MathCAD, które ilustrują różnice w kolejności wirowania faz w trójfazowym układzie zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA