logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prędkość łącza Netia - niby 10Mb/s a rzeczywiście 1Mb/s

cz4rnuch17 25 Paź 2017 18:58 1671 7
REKLAMA
  • #1 16778984
    cz4rnuch17
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam.

Jakiś czas temu przedłużyłem umowę w Netii mając prędkość do 10Mb/s. Przed podpisaniem przedłużenia umowy internet śmigał, aż miło, teraz zauważyłem, że znacznie zwolnił.
    Zmieniłem router na TP-Link TD W8960N, bo myślałem, że stary router również z TP-Link podupadł na działaniu. Jednak nic to nie dało i robiąc testy na stronach typu speedtest... itp wynik wychodzi ciągle taki sam, 1.3/1.5 Mb/s.
    Wcześniej robiąc taki test miałem ponad 4Mb/s.
    Czego to może być wina?
    Łącze mam pod telefon stacjonarny niegdyś TP, a teraz abonament telefonu z Orange. Wszystko podłączone jest kablem od gniazdka telefonu na parterze, do routera na piętrze.

Poniżej umieszczam screeny ze strony aktualnego modemu, może ktoś coś z tego wyczyta i pokieruje co jest nie tak.

Dodam jeszcze, że w informacjach o połączeniu IPV4 mam status POŁĄCZONY i są tam wartości, natomiast IPV6 mam status NIEPOŁĄCZONY i adres IP to same zera.
    Czy to ma coś wspólnego z moim problemem wolnego łącza ?

Help.
    Z góry dziękuje za pomoc.

Prędkość łącza Netia - niby 10Mb/s a rzeczywiście 1Mb/si.elektroda.pl/1497482300_1508949888_thumb.jpg[/img][/url]
  • REKLAMA
  • #2 16779014
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Sprawdź czy masz włączony tryb n na wifi, dodatkowo zmień kanał na inny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16779178
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    Ruter ma zaniżoną synchronizację na downloadzie.
    Twoja linia telefoniczna jest do sprawdzenia lub poprzedni router "narobił błędów" i DLM przyciął prędkość do stabilnej wartości.
    Po parametrach powinieneś mieć prędkość bliską 10Mbit/s
    Zgłoś na infolinii zaniżoną prędkość łączą niech to naprawią.

yanes napisał:
    Sprawdź czy masz włączony tryb n na wifi, dodatkowo zmień kanał na inny.

Serio? Nawet w trybie B będzie więcej jak 1,5Mbit/s
  • #4 16786570
    cz4rnuch17
    Poziom 8  
    @Heinzek zgłosić to na infolinii Netii czy Orange ?
  • #5 16786572
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    cz4rnuch17 napisał:
    przedłużyłem umowę w Netii

Skoro Netia to Twój operator to tam zgłaszasz.
  • REKLAMA
  • #6 16786685
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Witam, jak wyżej zgłoś to dostawcy. Ja śledząc temat tak zrobiłem co prawda mam internet z kablówki. Dostałem informacje, że na obecnym modemie mam blokadę do 20 Mbit/s choć teoretycznie modem obsługuje do 40Mbit/s mój temat. Po świętach muszę się wybrać do nich wymienić modem na nowszy obsługujący transmisję w standardzie DOCSIS 3.0 oraz podpisać aneks do umowy. Oczywiście wszystko w tych samych pieniądzach abonamentowych będzie ale administratorowi nie chciało się samemu wezwać mnie do wymiany modemu tylko musiałem napisać maila.

Teraz mam download 20 a upload 2 a na nowym modemie będzie download 40 a upload 10 (Mbit/s). Taka drobna różnica. :)
  • #7 16795348
    cz4rnuch17
    Poziom 8  
    @Heinzek Wielkie dzięki za pomoc. Napisałem online do Netii i na momencie odpisali, że sprawdzą co jest grane. Po ok godzinie zadzwonili do mnie technicy, żebym sprawdził teraz prędkość. Wzrosła z 1.5 do 10.5 :)
    Jest pięknie.
    Wszystkim wielkie dzięki za zaangażowanie i pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 16796283
    macbull
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Ja też ciągle miałem kłopoty z Netią i w końcu nie przedłużyłem umowy. Net co chwilę siadał i okazało się, że nawet tych obiecanych 10 -ciu nie mogą dostarczyć, bo mają stare łącza i nie zamierzają nic z tym na razie robić. Ciągle miałem wrażenie, że traktują mnie jak natręta, gdy do nich dzwoniłem, więc podziękowałem. Nie polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością łącza internetowego w Netii, które zamiast obiecanych 10 Mb/s wynosiło jedynie 1.5 Mb/s. Po wymianie routera TP-Link TD W8960N na nowy, prędkość nie uległa poprawie. Użytkownik został poinformowany, że przyczyną może być zaniżona synchronizacja na linii telefonicznej lub błędy w poprzednim routerze, co mogło spowodować obniżenie prędkości przez system DLM. Zalecano zgłoszenie problemu do infolinii Netii. Po interwencji techników prędkość wzrosła do 10.5 Mb/s. Inni użytkownicy podzielili się doświadczeniami z Netią, wskazując na problemy z jakością usług i starzejącymi się łączami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA