logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światłowód w bloku bez routera a bezpieczeństwo danych w sieci

26 Paź 2017 00:26 3996 50
Najlepsze odpowiedzi

Czy przy światłowodzie zakończonym gniazdkiem RJ45 warto stawiać własny router za urządzeniem operatora, żeby zabezpieczyć dane i ewentualnie uzyskać zdalny dostęp do NAS-a?

Najbezpieczniej jest postawić własny router za urządzeniem operatora; tryb bridge nie jest tu kluczowy, bo ważne jest, żeby Twoja sieć była za własnym NAT/firewallem i żebyś to Ty nią zarządzał [#16784591][#16785197][#16780468] Jeśli router ma działać jako główny, musi mieć WAN RJ45; ZTE MF283+ ma port LAN1/WAN, więc może się nadać, ale urządzenia z portami 100 Mb/s będą ograniczać transfery z NAS-em [#16780468][#16780369] Publiczne IP nie daje większej ochrony przed ISP; jest potrzebne głównie wtedy, gdy chcesz mieć normalny zdalny dostęp do domu, np. do NAS-a, kamer albo przez VPN [#16780433] Bez publicznego IP zdalny dostęp trzeba opierać o rozwiązania typu p2p/serwery producenta Synology, co zależy od zaufania do producenta [#16780433] Jeśli nie czujesz się pewnie z konfiguracją VPN i zdalnym wystawianiem NAS-a, lepiej używać go tylko lokalnie jako backup i nie wystawiać usług do Internetu [#16780433][#16780369]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 16779900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 16779993
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    elwismik napisał:
    Ale zastanawiam się tutaj nad bezpieczeństwem moich danych - czy dane za routerem będą bardziej bezpieczne? Czy w ogóle moje dane będą bezpieczne jak podłączę się wg jej sugestii bezpośrednio kablem do gniazdka bez żadnego routera?

Podstawowe pytanie - czy będziesz miał publiczne IP. jeśli tak i ruch do tego IP nie będzie ograniczony przez providera to będziesz musiał polegać na firewallu swojego podłączonego urządzenia.

elwismik napisał:
    Z drugiej strony nie chcę ponosić dużych kosztów - dodam że mam ten router od Orange i jakiegoś białego Sagemcoma który został mojej mamie po zakupie w Orange Funboxa. Ten Sagemcom chodził w Neostradzie u mojej mamy z prędkością do 80mbit/s.

Dostaniesz internet po Ethernecie - sprawdź czy router ma port WAN w postaci gniazda RJ45. Jeśli takowego nie ma (jest tylko port ADSL RJ11) to router sie nie nada.
  • #3 16779997
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    elwismik napisał:
    Czy w ogóle moje dane będą bezpieczne jak podłączę się wg jej sugestii bezpośrednio kablem do gniazdka bez żadnego routera?

Jak masz Windows 10 to Twoje dane nie są bezpieczne. Zaakceptowałeś warunki umowy bez przeczytania? ;)
  • #4 16780120
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    jdubowski napisał:

Podstawowe pytanie - czy będziesz miał publiczne IP. jeśli tak i ruch do tego IP nie będzie ograniczony przez providera to będziesz musiał polegać na firewallu swojego podłączonego urządzenia.
    Stawiam w ciemno że nie, skoro BOK zasugerował switch. Jakoś nie chce mi się wierzyć że jakiś operator daje każemi domowemu urządzeniu adres zewnetrzny, a w przypadku switcha tak by musiało być ze to idzie z ich DHCP.

Jeśli to są adresy prywatne, to jesteś w jednej sieci z wszystkimi sąsiadami i oni widzą wtedy Twoje komputery, Twój NAS, chyba że operator to separuje VLANmi. Wiec przed sąsaidami jesteś tak bezpieczny jak są bezpieczne na urzadzeniach firewalle.

Ja bym zakupił najtanszy, najprostszy router z WiFi. Z WiFi dlatego, że komórki przykładowo kablem nie podłączysz.
  • #5 16780139
    jdubowski
    m.jastrzebski napisał:
    Jeśli to są adresy prywatne, to jesteś w jednej sieci z wszystkimi sąsiadami i oni widzą wtedy Twoje komputery, Twój NAS, chyba że operator to separuje VLANmi.

Operator oczywiście separuje vLANami bo w przeciwnym przypadku bałagan nie jest do ogarnięcia gdy ktoś przez przypadek włączy u siebie na urządzeniu serwer DHCP.
  • #6 16780148
    m.jastrzebski
    jdubowski napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    Jeśli to są adresy prywatne, to jesteś w jednej sieci z wszystkimi sąsiadami i oni widzą wtedy Twoje komputery, Twój NAS, chyba że operator to separuje VLANmi.

Operator oczywiście separuje vLANami bo w przeciwnym przypadku bałagan nie jest do ogarnięcia gdy ktoś przez przypadek włączy u siebie na urządzeniu serwer DHCP.

Słuszna uwaga. Choć ja widziałem różnych operatorów ;-)

Co nie zmienia faktu, że sam operator miałby dostęp do urządzeń, a już nawet to by mi się nie podobało.
  • #7 16780208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16780217
    m.jastrzebski
    elwismik napisał:
    Witam, z tego co się dzisiaj dowiedziałem będzie jednak w mieszkaniu montowane ich urządzenie takie jak np. Huawei HG8546M ono chyba będzie w jakiejś skrzynce a ja podłączam się do gniazdka lan w pokoju, adres IP będzie lokalny, współdzielony z 1 publicznego. Za adres IP publiczny jest dopłata 15zł. Umowy jeszcze nie podpisałem. Co do mojego routera ZTE MF283+ to ma z tyłu gniazda: Lan1/WAN, Lan2, Lan3, Lan4, Phone1 i phone2. Co do routera białego Sagemcom nie mam go przed sobą więc nie wiem jak tam z tymi gniazdami jest.
    Proszę o doradzenie jak to podłączyć żebym był w miarę bezpieczny a z drugiej strony żeby to działało dobrze. Czy skoro jest to ich urządzenie to za gniazdkiem lan stawiać jeszcze mój router? i jaki ewentualne.. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Czy warto dopłacać do publicznego IP czy nie ma takiej potrzeby?

To jest ich urządzenie. Jesli oni maja do niego dostęp, teoretycznie mają dostęp do Twoich urządzeń.

Jeśli nie wiesz czy warto mieć publiczne IP, to z duzym prawdopodobieństem, w Twoim przypadku nie warto.
    Majac publiczne IP z kazdego miejsca na swiecie możesz się dostać do swoich danych na NASie, podjerzeć kamerkę w domu itp itd.
  • #9 16780228
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16780233
    m.jastrzebski
    Podpytaj ich dokłądnie co MUSZĄ postawić a co mogą postawić.
    Na moją wiedzę, jeśli do domu wchodzi Ci kabel sieciowy zakońćzony gniazdkiem RJ45, to oni prawie na pewno nie muszą niczego stawiać, choć jak zecchesz mogą Ci postawisz, użyczyć wydzierżawić na czas trawania umowy jakieś urządzenie, z WiFi, i paroma gniazdkami dla komputerów.
    Bez tej wiedzy to gdybanie.
    To co jest w ich skrzynkach na korytarzu, piwnicy etc to mało istotne. Ważene jest to co Ci wchodzi do lokalu.
  • #11 16780248
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Zazwyczaj ISP instalując swój sprzęt nie daje możliwości konfiguracji tego sprzętu użytkownikowi (GUI jest zabezpieczone hasłem do którego nie masz dostępu).

Dodając swój własny router za sprzętem ISP jesteś bardziej bezpieczny (masz możliwość konfiguracji firewalla i wifi), wprowadzasz podwójny NAT - co przy braku publicznego IP nie ma większego znaczenia chyba, że kupisz router który nie poradzi sobie z NAT-owaniem przepustowości (za słaby do takiego łącza).

Warto - by pozbyć się podwójnego NAT-u poprosić ISP by router ustawił w tryb bridge jeśli jest taka możliwość.
  • #12 16780261
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 16780274
    m.jastrzebski
    elwismik napisał:
    Z rozmowy z tą kobietą zrozumiałem że urządzenie uzyczają standardowo za darmo na okres trwania umowy. Czy gdybym kupił takie samo urządzenie we własnym zakresie byłbym bardziej bezpieczny? Jeżeli zgodzi się na ustawienie tego ich urządzenia w trybie bridge to rozumiem że wtedy mam dać swój router za gniazdkiem? A gdybym zdecydował się na ich urządzenie tego Huawei to co moge zrobić? Ten mój router czyli podwójny Nat czy jest jakaś inna opcja? Decydując się na ich urządzenie ryzykuję tym że będą mieli dostęp do mojego Nas-a i innych danych?

Jeszcze raz. Wypytaj czy MUSZĄ udostępnić to urzadzenie czy MOGĄ. Dramatyczna różnicza.

Jeśli MUSZĄ bo wynika to z rozwiązanai techniczego, to na 99,9% nie dostaniesz dostępu do ich urządzenia, powinieneś/musisz postawić za tym swój router żeby mieć pewność. To czy wtedy ich urzadzenie bedzie w trybie bridge czy nie, to mało istotne.

Jeśli zaś mogą Ci udostępnić urządzenie, a nie wynika to z roziwązania techniczego ale ich dobrych chęci żeby CI życie ułatwić, to pewnie mogą Ci dać dostęp administracyjny do niego bo ich to nie boli, sam se ustawisz hasło i będzie GIT. Albo sam sobie kupisz taki sam lub inny router i zrobisz to sam. Poprostu Ci wypożyczają jakiś tam standardowy router żebyś go nei musiał sam kupować. Ot ukłon w stronę klienta, który sam se nie postawi nawet standardowego urządzenia.
    W takim przyapdku nie potrzebujesz drugiego urządzenia.

Z tego co napisałeś, w mieszkaniu masz standardowe gniazdko RJ45, wiec obstawaim opcję numer 2.

Możesz zapytac ich o techniczny opis rozwiązania i z nim tu przyjść, to nie będziey zgadywać.
  • #14 16780275
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ten Huawei HG8546M to router pod światełko więc tak na prawdę twoje łącze abonenckie zakończone jest światłowodem a nie kablem eth - i skoro dają takie urządzenie to będą ci montować gniazdo światłowodowe.
    Wątpię by ISP zgodził się abyś kupił taki sam router i miał do niego dostęp do konfiguracji jego parametrów.

Huawei HG8546M porty LAN-owe ma 100Mb/s co już ograniczy twoją sieć do standardu FE a, nie GE (1Gb/s) co przy NAS-ie może być denerwujące.
  • #15 16780287
    m.jastrzebski
    hermes-80 napisał:
    Ten Huawei HG8546M to router pod światełko więc tak na prawdę twoje łącze abonenckie zakończone jest światłowodem a nie kablem eth - i skoro dają takie urządzenie to będą ci montować gniazdo światłowodowe.
    Wątpię by ISP zgodził się abyś kupił taki sam router i miał do niego dostęp do konfiguracji jego parametrów.

WIemy tyle że nic nie wiemy. Autor pisze o róznych rzeczach. Raz o światłowodzie, raz o kablu sieciowym. Raz o routerze w skrzynce, raz że mogą mu zainstalować raz ze zainstalują.
    Niech się dowie dokłądnie i będzie wiadomo.
  • #16 16780302
    hermes-80
    Poziom 43  
    Tylko, że dowiedzieć się czegoś konkretnego od pani obsługujących na infolinii kentów czasami graniczy z cudem.
    Jedynymi kompetentnymi ludźmi, którzy maja interesujące go informacje są technicy obsługujący dane zlecenie.
    Poproś nr do takiego technika, który będzie ci to montował.
  • #17 16780306
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 16780322
    m.jastrzebski
    elwismik napisał:
    Ok a więc tak:
    - urządzenie musi być ich na życzenie mogą odblokować cześć podstawowych opcji konfiguracyjnych ale nie wszystkie
    - czyli nie ma tutaj znaczenia czy ustawią mi to bridge czy nie?
    - czyli muszę mieć swój router, ten ZTE lub Sagemcom będzie ok? czy jakiś inny niedrogi do 250zł jest sens kupić?
    - na co jeszcze zwrócić uwagę? zewn. IP nie potrzebuję ale gdybym chciał mieć dostęp do Nas-a Synology z innej lokalizacji to będzie problem?

No i jasne.

Jak kolega zauwazył ten router ma porty 100Mbit/s. MF283+ także. Kopiowanie dużych plików z NAS/a bedze trwało parokrotnie dłużej niż gdybyś miał porty 1000Mbit/s. Czy Ci to odpowiada, sam musisz zdecydować. Jeśli chcesz szybciej, szukasz urządzenia z portami 1Gbit/s.

Sensowne to i za 100PLN kupisz.
    Do NASa z zewnatrz możesz siędostać poprzez zewnętrzny IP, lub jakąś usługę VPN.

Zwróc jednak uwagę na pewną sprzeczność. Chcesz zadabać o bezpieczeństwo, a wystawiasz NAS'a do internetu. Moim zdaniem zeby tanego domowego NASa wystwić do netu trzeba mieć swiadomość i pewną wiedze o tym co się robi.
  • #19 16780328
    hermes-80
    Poziom 43  
    Nie podałeś przepustowości łącza jakie chcesz kupić - bo od tego może być uzależniony wybór routera.
    Polecam routery RTN-18U, EDGERouter X.

Cytat:
    IP nie potrzebuję ale gdybym chciał mieć dostęp do Nas-a Synology z innej lokalizacji to będzie problem?

Oczywiście, że będzie problem.
  • #20 16780350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 16780368
    m.jastrzebski
    elwismik napisał:
    Na razie chciałbym wziąć 100/10 a później może zwiększę do 300/30.. Co do Nasa to chciałbym mieć dostęp do danych z niego będąc w innym miejscu/mieście czytałem o Vpn ale nie wiem czy bym sobie poradził z konfiguracją.. Jest też jakaś aplikacja na Synology że mam dostęp z dowolnego miejsca tylko wpisując linka z hasłem ale nie wiem na ile to jest bezpieczne? Jeżeli to za duże ryzyko mogę wogóle zrezygnować z tego dostępu z zewnątrz i wykorzystywać tylko jako backup danych. Gdybym wziął jednak to zewn. IP to jak się ma kwestia routera? To ich urządzenie będzie pewnie takie samo czy muszą dać inne i pełny dostęp do jego konfiguracji?

Jak weźmiesz stały IP to Oni maja zadbać żeby to działało. Masz dostać kabel wychodzący z ich urządzenia który wepniesz do swojego routera i na nim ustawisz ten publiczny adres IP. Jaki to będzie router, to bez znaczenia. Tzn musi to byc router z gniadem WAN RJ45 a nie z wejsciem na modem np.

Ja Ci radze, jak nie jesteś w stanie skonigurować VPN'a to nie baw się w dostęp zewnętrzny do wojego NASa. Chyba że dane na nim są mało istotne i nie zaboli Cię ich strata.

Synology oferuje dostęp przez ich serwery. Czyli Twój NAS łączy się z serwerem producenta. Ty z innego miejca łaczysz się z sererem producenta i masz w ten sposob dostęp do swojrgo NAS'a. Nie bedzie to mega szybkie. JEst to na tyle bezpieczne na ile ufasz chińskiemu producentowi. Cały ruch bedzie szedł przez nich. Czy go sobie "obejrzął", tego nikt nie wie.
  • Pomocny post
    #22 16780369
    hermes-80
    Poziom 43  
    Przy 300/30 zaczynają się problemy - bo ceny takiego sprzętu obsługującego taką przepustowość zaczynają się od 300zł w górę więc te co poleciłem routery będą w sam raz gdybyś zdecydował się na postawienie własnej zapory.

Co do IP publicznego - ja nie wyobrażam sobie własnej sieci bez dostępu z zewnątrz.
    Zagrożenia zawsze są - ale to tak jak z wirusami komputerowymi. Jak masz komp podłączony do net-u to nigdy nie wiesz do końca co przywlekłeś z sieci ;).
  • #23 16780380
    m.jastrzebski
    hermes-80 napisał:

Co do IP publicznego - ja nie wyobrażam sobie własnej sieci bez dostępu z zewnątrz.
    Zagrożenia zawsze są - ale to tak jak z wirusami komputerowymi.
    Ja też se nie wyobrażam, ale nie polecam tego każdemu ;-)
  • #24 16780401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 16780413
    m.jastrzebski
    elwismik napisał:
    Ale czy to ma jakieś znaczenie co będzie mógł podglądać mój ISP czy ja będę miał zewnętrzne czy lokalne IP, czy np przy zewnętrznym jestem od niego bardziej zabezpieczony? Gdybym nie bawił się w vpn tylko "zaufał chińskiemu producentowi" :) to rozumiem że zewnętrzne IP nie byłoby potrzebne? Do czego jeszcze może mi się przydać zewn. IP? Jeżeli w mieszkaniu dam sobie kamerkę poprzez Synology która będzie monitorowała mieszkanie pod moją nieobecność to jest potrzebny zewn. IP? Torrentów nie będę ściągał.. Czy mając Nesotradę miałem zewn. IP? Wiem że tam IP mi się zmieniało po każdym resecie routera ale nie wiem czy było zewnętrzne czy też na takiej zasadzie jak to lokalne?

Kwestia Twojego zaufania do ISP'a.

Jak jest zły dzień, do dowolnego urzadzenia (routera, komputera, NASa) który ma zewnętrzny dostęp są setki prób zalogowania się z losowymi hasłami. Większość spamu któy jest na świecie wysyłane idzie z takich kopmuterów/Routerów do których się włamano. PIersze hasło które jest w ten zautomatyzowany sposób sprawdzanie przez "hackerów" to admin/admin. Pewnie z 0,5% ludzi przynosi sprzęt ze sklepu i hasła nie zmienia.

Przy zaufaniu chińskiemu producentowi wszystko co oferuje Twój NAS, przekierujesz przez ich serwery i nie potrzebujesz zewnętrznego IP. DOtyczy to także kamerki podpiętej do NASa.

Każdy router nawet podpiety do zewnętrznego adresu IP stanowi pierwsza zaporę. Taki router stosunkowo łątwo można tak skonfigurować żeby wyglądał jakby go nie było. Bedzie zamknięty dla dowolnego ruchu z wyłączeniem precyzyjnie wybranego i zabezpieczonego. Temat rzeka. Ale jak się nie wie jak się za to zabrać, to bedzie komuś odrobinę prościej się dostać.
  • Pomocny post
    #26 16780433
    jdubowski
    elwismik napisał:
    Ale czy to ma jakieś znaczenie co będzie mógł podglądać mój ISP czy ja będę miał zewnętrzne czy lokalne IP, czy np przy zewnętrznym jestem od niego bardziej zabezpieczony?

Nie ma.

elwismik napisał:
    Gdybym nie bawił się w vpn tylko "zaufał chińskiemu producentowi" :) to rozumiem że zewnętrzne IP nie byłoby potrzebne?

VPN ma tu niewiele wspólnego, poza tym że nie zrealizujesz VPN do domu bez publicznego IP.

elwismik napisał:
    Do czego jeszcze może mi się przydać zewn. IP? Jeżeli w mieszkaniu dam sobie kamerkę poprzez Synology która będzie monitorowała mieszkanie pod moją nieobecność to jest potrzebny zewn. IP?

Jeżeli nie masz zewnętrznego IP to wszelkie połączenia "do domu" będą musiały być oparte na jakimś p2p (z definicji mało bezpiecznym).

elwismik napisał:
    Czy mając Nesotradę miałem zewn. IP? Wiem że tam IP mi się zmieniało po każdym resecie routera ale nie wiem czy było zewnętrzne czy też na takiej zasadzie jak to lokalne?

Miałeś zapewne publiczne IP, zmienne raz na 24h, tyle ze Neostrada zawyczaj zakończona jest urządzeniem będącym kombinacją modemu z routerem, i w sieci za tym urządzeniem masz już prywatne IP-ki.
  • #27 16780438
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #28 16780468
    m.jastrzebski
    elwismik napisał:
    Rozumiem, ale w kwestii tego zaufania do ISP'a którego nie mam :) będzie miało znaczenie czy wezmę zewnętrzny IP czy lokalny? Czy zewnętrzny zabezpieczy mniej czy więcej przed ewentualną ingerencją ISP?
    I jeszcze w kwestii technicznej - do tego ich routera podpinam mój router np. ten ZTE MF 283+ (port lan1/wan), z mojego routera wypuszczam z portu lan2 kabelek do switcha, do tego switcha mam podpięte jeszcze 2 laptopy, drukarkę i Nas Synology, ustawiam w moim routerze adresy IP i wszystko powinno "śmigać"? Czy coś pokręciłem?

Jeśli pomiędzy dotawca a Twoją siecią jest TWój router z NATem, to jest bez znaczenia w kwestii ingerencji, możliwości ingerencji ISPa, jaki jest ten adres. Jeśli pomiedzy siecią dostawcy a Twoja jest tylko ich router przez nich administrowany to do Twojej sieci mogą wejść. Zeby dostać się do danych na kopmuterach muszą jeszcze pokonać zabezpieczenia danego komputera.
    Ale mówimy o raczej hipotetycznej lub rzadkiej sytuacji. Namierzony na takiej działalności ISP raczej miałby kłopoty :-/

Jeśli Twoj router ma już 4 gniazdka LAN to nie potrzebujesz dodatkowego switcha. Te 4 gniazdka w typowych routerach domowych to jest właśnie switch wewnętrznie podłączony do routera (bo switch i router to 2 różne urządzenia czesto upychane w 1 obudowe.
  • #29 16780559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 16780788
    m.jastrzebski
    elwismik napisał:
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie - czy jeżeli wziąłbym zewnętrzny IP to stawiając swój router za ich routerem dalej mam zewnętrzny na moim routerze? Bo przecież jestem za ich sprzętem? Wtedy oni muszą ustawić na swoim sprzęcie ten bridge czy niekoniecznie?

Tak muszą zrobić żeby IP z puli publicznej był adresem interfejscie WAN Twojego routera. Jak to wykonaja Ciebie średnio obchodzi, zwłaszcza że są przynajmniej 2 możliwości.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z bezpieczeństwem danych przy korzystaniu z internetu światłowodowego w bloku, gdzie użytkownik nie planuje używać routera. Użytkownik rozważa podłączenie swojego routera ZTE MF283+ do gniazdka LAN, które będzie dostarczane przez operatora. Wskazano na znaczenie posiadania publicznego IP oraz możliwości konfiguracji routera, co wpływa na bezpieczeństwo sieci. Użytkownicy podkreślają, że korzystanie z urządzenia dostawcy może wiązać się z ryzykiem, ponieważ operator ma dostęp do tego sprzętu. Zaleca się posiadanie własnego routera, aby zwiększyć kontrolę nad siecią i zabezpieczenia, a także rozważenie opcji VPN dla zdalnego dostępu do NAS-a. Wskazano również na ograniczenia prędkości portów LAN w urządzeniach, co może wpływać na wydajność transferu danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA