Witam, do tej pory miałem doświadczenie z Neostradą i internetem Orange Free Net a więc mobilnym LTE. Zmieniłem miejsce zamieszkania i obecny internet mobilny od Orange w nowej lokalizacji działa kiepsko. Jest to nowy blok gdzie do mieszkań rozprowadzono światłowód w gniazdkach w pokojach. Ja mam kawalerkę a więc jest 1 gniazdko lan. Internet można wziąć w tym bloku od 2 lokalnych firm. Dzwoniłem do jednej z nich - tej która ma nieco tańszą ofertę i wygląda to ciekawie, natomiast zainteresowało mnie to co powiedziała Pani z BOK że ja w sumie nie muszę mieć routera bo internet będzie od razu z gniazdka po kablu lan. Ja w tym mieszkaniu mam w tej chwili taką sytuację że mam router od Orange ZTE MF 283+ wpięty do switcha, do tego switcha mam tez podpięte 2 laptopy, drukarkę i planuję podpiąć NAS Synology który zakupiłem jako backup i taką "chmurę". Ale jak mówię LTE działa kiepsko w tej lokalizacji i myślę nad światłowodem. Z tego co kobieta z BOK mi powiedziała wystarczyłoby kabel z gniazdka w pokoju wpiąć do switcha zamiast obecnego routera a resztę oni gdzieś tam w piwnicy czy na korytarzu w swoich skrzynkach robią. Nie potrzebuję WIFI bo to kawalerka i chcę żeby wszystko szło po kablu. Ale zastanawiam się tutaj nad bezpieczeństwem moich danych - czy dane za routerem będą bardziej bezpieczne? Czy w ogóle moje dane będą bezpieczne jak podłączę się wg jej sugestii bezpośrednio kablem do gniazdka bez żadnego routera? Z drugiej strony nie chcę ponosić dużych kosztów - dodam że mam ten router od Orange i jakiegoś białego Sagemcoma który został mojej mamie po zakupie w Orange Funboxa. Ten Sagemcom chodził w Neostradzie u mojej mamy z prędkością do 80mbit/s. Czy któryś z nich mogę wykorzystać i czy w ogóle ten router będzie mi potrzebny? A może są jakieś inne sposoby na zabezpieczenie danych aby np. nie były tak łatwo dostępne dla dostawcy internetu czy jakiegoś jego pracownika itp.? Z góry dziękuję za pomoc.