logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OC - Co zrobić by było tańsze?

E8600 29 Paź 2017 22:30 1455 21
REKLAMA
  • #1 16788502
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Przeglądałem porównywarki/kalkulatory OC i stwierdzam, że pojemność silnika i jego wiek ma znaczenie prawie żadne (dla silnika 1.2 młodszego 5 lat wypluło więcej niż dla silnika 1.4 z 2001 roku).

Jak to jest z tą współwłasnością pojazdu?
    Czy muszę w umowie kupna/sprzedaży wpisać 2 właścicieli aby móc zarejestrować na 2 osoby?
    Czy rejestracja na 2 osoby jest konieczna do dopisania współwłaściciela w ubezpieczalni OC?
    Przy ubezpieczeniu lepiej podać większy czy mniejszy szacunkowy roczny przebieg (coś to w ogóle daje)?
    Czy osoba z niewymienionym prawo jazdy może być współwłaścicielem (czytałem, że jak najbardziej tak a nawet osoba bez prawo jazdy może być współwłaścicielem)?

Początkowo myślałem wybiorę coś z małym silnikiem ale chyba tylko współwłasność mnie ratuje. Ojciec ma maks zniżek ale ma niewymienione prawo jazdy od 4 lat oraz jest chory. Czy to nie będzie problem przy rejestracji/ubezpieczeniu auta, że to ja wszystko załatwię na podstawie spisanego upoważnienia?
  • REKLAMA
  • #2 16788648
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Kup sobie klasyka od którego rejestracji upłynęło 25 lat. Potem zapisujesz się do związku motorowego i idziesz do PZU po ekstra zniżkę. Zniżka 70% dla weteranów szos sumuje się ze zniżką indywidualną. Jak sobie liczyłem to wyszło by mi poniżej 150 złotych. Da się znaleźć 25 letnie auto do jazdy powiedzmy Golf 3 czy Transporter T3.
  • #3 16788733
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3478
    Kup takie auto które statystycznie rzadko uczestniczy w wypadkach i kolizjach. To ma większy wpływ niż rocznik i pojemność silnika.
  • #4 16788802
    E8600
    Poziom 41  
    D214d3k napisał:
    Kup sobie klasyka od którego rejestracji upłynęło 25 lat. Potem zapisujesz się do związku motorowego i idziesz do PZU po ekstra zniżkę.

Rozumie, że to nie jest to samo co żółte tablice ale zniżka się należy. Z tego co patrzyłem to te zniżki tylko w PZU są honorowane? Jak jest z tym związkiem motorowym są jakieś składki, spotkania itd?

ociz napisał:
    Kup takie auto które statystycznie rzadko uczestniczy w wypadkach i kolizjach.

Jakieś konkretne typy ma kolega na myśli?

Z tym współwłaścicielem to parzyłem, że wystarczy upoważnienie i powinno dać radę zarejestrować i ubezpieczyć aby załapać się na zniżki. Muszę jeszcze dopytać w urzędzie u siebie.
  • REKLAMA
  • #5 16788821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16788846
    E8600
    Poziom 41  
    eurotips napisał:
    Nie jest istotne czy ojciec ma prawko, jest istotne czy ma zarejestrowane na siebie auto, jak przerwa w ubezpieczeniu była dłuższa niż 2 lata

Przerwy nie ma bo ma na siebie samochód, którego zresztą muszę się najpierw pozbyć. Maluszek rocznik 84 i nie wiem czy lepiej oddać na złom czy może znajdzie się jakiś chętny kupiec. Co radzicie? Do końca OC jest jeszcze ponad 2 miesiące.

Wzory upoważnienia/pełnomocnictwa znalazłem takie a co do opłaty to jeśli jest to rodzina w 1 lini to jesteś zwolniony (może komuś się przydadzą druczki).
    Załączniki:
    • pelnomocnictwo rejestracja.pdf (41.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • upowaznienie-rejestracja-pojazdu.pdf (185.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16788979
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16789009
    E8600
    Poziom 41  
    eurotips napisał:
    40zł za akumulator

Dzięki za info akumulatorów akurat mam 4 wiec trochę się uzbiera. Co z tymi nowymi badaniami mają konkretnie sprawdzać?

Auta jakie typuje to jakiś hatchback z LPG bez turbiny oczywiście (diesel nie wchodzi w grę). Rozglądam się lokalnie wiec trudno powiedzieć jaka to będzie marka. Silniki waga 1.4 16V lub 1.6 8V ile to potrafi przejechać w LPG (da radę 500 tys.) pytam bo to auta dobrze powyżej 200 - 250kkm.

Dotychczasowe typy to: Golf 4, Polo 4 okular, Fabia I, Ibiza i auta podobne gabarytowo.
  • #9 16789032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16789329
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    @E8600
    Jak auto ma 25 lat to możesz je rejestrować na żółte. Wtedy nie masz obowiązku ciągłości OC. Jednym z powodów rejestracji na żółte jest właśnie brak konieczności ciągłości OC wtedy PZU nic z tego nie ma a tak Kowalski ma 70% zniżki i nie kombinuje z żółtymi.

Prawo własności jest zupełnie odrębne od prawa do prowadzenia pojazdu mogę być właścicielem walca drogowego mimo braku uprawnień do jazdy nim mogę mieć w ogródku miga 21 (kiedyś chodziły po 20 tyś) mimo tego że nie jestem pilotem.

Albo się zapisujesz do jakiegoś klubu i potem zgodnie z regulaminem albo
    http://pzm.pl/karta/

W przypadku załatwiania w imieniu czyimś potrzebne jest pełnomocnictwo. Musi ono być opłacone nieopłacenie pełnomocnictwa (opłaty) to przestępstwo karno skarbowe, w kręgu bliskiego pokrewieństwa pełnomocnictwo nie wymaga opłaty skarbowej. Opłaca się obecnie jak pamiętam na konto urzędu miasta.

Co do maluchów to cent raczej rosną ale dotyczy to egzemplarzy zadbanych. Pojawiają się ludzie który kupują z sentymentu dla których kasa to nie tak duży problem.
    Daj ogłoszenie na jakimś forum 126. Rocznik 84 to chyba jeszcze metalowe zderzaki a to już model który ktoś może chcieć odbudować lub na dawce części.
    Czasem ludzie robią taka cofkę modelową tzn takiego kundelka gdzie nowszy rocznik wygląda na starszy i potrzebne są pewne części wszystko zależy też od wersji wyposażenia bo były różne wszystkie niestandardowe rzeczy z jakiś wersji np eksportowych mogą zachęcić kupca.
  • #11 16789628
    ociz
    E8600 napisał:
    Jakieś konkretne typy ma kolega na myśli?

Ciężko powiedzieć, na pewno jakieś wersje limitowane lepiej wypadają. Np wyjątkowo tanio płaciłem kiedyś za cabrio, około 30% taniej niż za taki sam model w zwykłym nadwoziu. Za starego Passata GT z silnikiem 2.2 też wychodziło taniej niż jakby tam siedział 1.6.
  • REKLAMA
  • #12 16792682
    bodziot
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Najlepiej przejdź się do jakiejś agencji ubezpieczeniowej która jest przedstawicielem wielu firm , tam na pewno ci doradzą co zrobić. PZU z tego co wiem honoruje zniżki współwłaściciela , lecz równocześnie ma wysokie stawki . Jak załatwiałem formalności w wydziale komunikacji o wpisanie córki jako współwłaścicielki (żona też jest współwłaścicielem) nie potrzebowałem żadnych opłat na upoważnieniu (czerwiec 2016) . W wysokości składki może mieć też wagę model auta, wpisz np. zamiast WV Golf Opel Astra, lub jakieś francuskie.
  • #13 16793133
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 16793143
    Tommy82
    Poziom 41  
    Multiagencja może pomóc. Jak chce złapać klienta to się może prowizją podzielić.
  • #15 16793475
    E8600
    Poziom 41  
    eurotips napisał:
    Składkę ci podniosą nawet za brak dwóch zabezpieczeń antykradzieżowych (koniecznie fabrycznych) czy też parkowanie nocą na ulicy niezależnie od tego czy kupujesz pakiet OC+AC czy samo OC. Jak ci ukradną to i tak nic z OC nie dostaniesz więc robić trzeba tak samo na bezczela jak to robią ubezpieczyciele, auto deklarujesz w garażu i dwa zabezpieczenia bo i tak nie ma to żadnego znaczenia jak dochodzi do szkody. Nie spotkałem się jak do tej pory z jakimiś zniżkami za konktretny typ czy markę, nawet za Multiplę facet się skarżył że nawet 5% zniżki nie dostał a tego nie ukradli ani jednego. No ale co roku czymś nas zaskakują więc nigdy nie mów nigdy.
    A multiagencja nic ci nie pomoże w dwóch przypadkach: jak miałeś szkodę i jak jesteś młodym kierowcą więc nie ma po co tam nawet iść.

Jak jest z tym garażem nie trzeba podawać konkretnego adresu garażu? Pytam bo garaż by się znalazł ale na wsi oddalonej 15 km od miejsca zameldowania. Jakie konkretnie zabezpieczenia (dobrze rozumie wystarczy zamek w drzwiach + immobilizer)? Jak jest z tym młodym kierowcą dokładnie biorą pod uwagę wiek kierowcy czy datę uzyskania prawo jazdy czy oba te czynniki? Multigeneracja znaczy pośrednik wybiera najkorzystniejszą ofertę? AC nie planuję płacić sam sobie zabezpieczę aby nikt nie ukradł. Co to jest to NNW w PZU i czy jest sens to płacić?

Jeszcze pytanie czy jak kupię auto z ważnym ubezpieczeniem OC czy spokojnie mogę na nim jeździć dopóki jest ważne czy muszę od razu to zgłaszać i przepisać polisę na siebie zapewne wraz z uzupełnieniem składki? Na przerejestrowanie chyba jest miesiąc?
  • REKLAMA
  • #16 16793992
    ociz
    E8600 napisał:
    Co to jest to NNW

Następstwa Nieszczęśliwych Wypadków. Jak komuś coś się stanie w wypadku to z tej polisy można wyciągnąć grubą kasę. Oczywiście na pokrycie kosztów leczenia itd.
  • #17 16794316
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 16794380
    E8600
    Poziom 41  
    eurotips napisał:
    immobilizer, blokada kierownicy

Czyli raczej będzie mieć te 2 zabezpieczenia auto z rocznika powyżej 2000 takiego jak szukam (być może będzie nawet 3 w postaci alarmu).
    Jak jest z tym przeliczeniem składki OC lepiej przeliczyć u starego ubezpieczyciela jak ubezpieczenie jest ważne jeszcze pół roku? Inny ubezpieczyciel raczej nie będzie honorować opłaconej skłądki u konkurencji.
    Jak a jak z przeglądem? Po zakupie muszę go robić od nowa czy jest ważny stary? Wymagany jest chyba do zarejestrowania pojazdu?

Z tym NNW to mam rozumieć, że o odszkodowanie mogę starać się ja sam oraz moi pasażerowie? Gdyż jak rozumie OC chroni innego kierowcę/pieszego w razie kolizji/wypadku/potrącenia.

Muszę przyznać, że bardzo cenne słowa piszecie.

Mam jeszcze jedno pytanie instalacje LPG jakich generacji szukać jakie firmy sterowników polecacie a jakich firm unikać. Z góry dzięki. :)
  • #19 16794430
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 16794815
    Tommy82
    Poziom 41  
    @E8600
    Ubezpieczenie od Odpowiedzialności Cywilnej chroni Cię przed materialnymi skutkami szkód które wyrządzisz innym w zakresie przewidywanym zakresem ubezpieczenia o ile nie wystąpią jakieś okoliczności wyłączające odpowiedzialność ubezpieczyciela, ubezpieczycielowi przysługuje też roszczenie regresowe z którego może skorzystac w określonych warunkach. Choć OC jest w zasadzie dla innych chroni Twoje 4 litery. Dla Ciebie jest "Autowkasku" ;).

Dodatkowo często w ofercie jest assistance urwanie tego od ubezpieczenia jak się da daje około 100 PLN to jest istotne jak autem i tak nie jeździmy albo korzystamy z opcji asisstance PZMot celem zniżki 70% można mieć dwa ale skorzystamy z jednego i tak ale wtedy mamy wybór które lepsze. Podstawowe pakiety assistance nie urywają jaj ale czasem mogą zaskoczyć ale czasem mogą 4 litery uratować. Natomiast wyższe pakiety często dają radę tylko uważnie przeczytać co i korzystać w razie potrzeby.
    Podam przykład ale niemieckiego assistance. Sąsiadka na wakacjach w Polsce złamała palec u nogi, w oparciu o świstek po polsku od polskiego chirurga że nie powinna prowadzić pojazdu na dłuższych dystansach (takiego sobie zażyczyli) niemiecki ubezpieczyciel wsadził w samolot kierowcę wylądował w Pyrzowicach wsiadł w "najdroższą na świecie" taksówkę spod lotniska i przyjechał do Katowic wsiadł w auto i odwiózł ja jej autem do domu. Właścicielka złamanego palca nawet nie wiedziała że ma takie ubezpieczenie w pakiecie asistance.

Przegląd to przegląd dotyczy stanu auta nie jest powiązany z kierowcą jego data jest przepisywana do nowego dowodu. Ja bym się przejechał na stacje diagn i zrobił przegląd na nowych zasadach bez wbijania tak żeby się nie okazało ze przedni właściciel sprzedaje bo wie że z jakiegoś powodu nie przejdzie nowego przeglądu. Niestety puki co nie ma doświadczeń z nowymi przeglądami jak będzie wiadomo z grubsza tylko pokarze praktyka.

Pamiętaj że ubezpieczenie poprzedniego właściciela się nie przedłuża z automatu można popłynąć na UFG
  • #21 17203880
    E8600
    Poziom 41  
    Małe odkopanie tematu.
    Przypomniało mi się, że kiedyś ktoś mi wspominał o jakimś poręczeniu zniżkami czy coś w ten deseń przez doświadczonego kierowcę bodajrze było to w PZU. I nie chodzi tu żadną współwłasność tylko o coś w stylu poręczenia polisą osoby ze zniżkami. Pamiętam jedynie, że ta osoba bez zniżek nie mogła zrobić kolizji przez rok czasu bo składka OC wzrosła by obojgu. Było to kilka lat temu.

Miał ktoś z czymś podobnym styczność i może mi wyjaśnić o co chodzi i jak to się fachowo nazywa.
  • #22 17204193
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z obniżeniem kosztów ubezpieczenia OC, zwłaszcza w kontekście współwłasności pojazdu. Użytkownicy sugerują, aby kupić samochód starszy niż 25 lat, co pozwala na uzyskanie znacznych zniżek w PZU. Wskazano, że istotniejsze od pojemności silnika i rocznika są statystyki dotyczące wypadków danego modelu. Współwłaściciel pojazdu może być osobą bez prawa jazdy, a do rejestracji wystarczy pełnomocnictwo. Użytkownicy podkreślają, że deklarowanie niskiego przebiegu może prowadzić do wyższych składek. Wskazano również na znaczenie zabezpieczeń antykradzieżowych oraz na to, że młodszy kierowca może być obciążony wyższymi stawkami. Poruszono także temat instalacji LPG oraz przepisów dotyczących przeglądów technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA