logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon, Nikon- Dobór pierwszej niedrogiej lustrzanki

marcinek19992 01 Lis 2017 17:38 1692 8
REKLAMA
  • #1 16794166
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam
    Zapisałem się w tym roku na kurs fotografii cyfrowej. Mają tam aparaty Nikona d5100 a ja jako że jak na razie nie mam lustrzanki muszę się na nich uczyć. Zaczęło mnie to wkurzać więc zacząłem szukać lustrzanki w małych pieniądzach i na razie nie zbyt zaawansowanej.
    Czy w tym temacie może być dobrze i tanio? O tym może wy mi opowiecie.
    Budżet jest skromny więc na wstępie dodam że szukam aparatu do 600zł.
    Aparaty jakie rzuciły mi się w oczy na znanym serwisie aukcyjnym allegro:
    nikon d70s- Niestety stary aparat z tego co czytałem jest to rocznik 2005 więc ma ponad 10 lat-Boje się ryzykować
    Nikon D90- następca d70s- ma większą ilość Mpx ale z tego co się dowiedziałem jest nie wiele młodszy i można go dostać używanego w cenie około 700-800zł
    Nikon D3000 body Aukcja allegro + do tego obiektyw i może zmieściłbym się w cenie.
    I z Nikonów to chyba wszystko do tej kwoty.

Z Canonów za tą kwotę można dostać Canon 1000D.

A więc to są te aparaty które znalazłem. Czy wy moglibyście mi coś polecić w tym temacie? Na co zwracać uwagę-Pisze jako Amator.
    Wiem że musi być jak najmniej zdjęć napstrykanych ale czy są jeszcze jakieś kruczki które mogłyby spowodować że kupie bubel zamiast lustrzanki?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 16794442
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    System nie ma znaczenia bo jeśli się zachęcisz to ten podstawowy zestaw po jakimś czasie pójdzie w odstawkę. Najważniejszy jest wiek sprzętu, przebieg, stan zewnętrzny ale nawet pięknie wyglądający i mało używany aparat może być zawilgocony. Zrazisz się tylko do fotografii takim gratem. Poczekaj na gwiazdkę, wakacje czy jakiś przypływ gotówki żeby kupić podstawową nową lustrzankę. W tym czasie przemyśl czy lustrzanka jest takim szczytem marzeń i możliwości bo bezlusterkowce a nawet zaawansowane kompakty (z zoomem x3 i bardzo jasnym obiektywem) nie są złe.
  • REKLAMA
  • #3 16794551
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    Skoro zapisałeś się na kurs fotografii, to zakładam, że masz większe oczekiwania. Cała wartość w lustrzance to akcesoria do niej, szkła, filtry etc.
    Najmniejszy wpływ na jakość zdjęć ma samo body aparatu. Największy - fotografujący.
    Kup przede wszystkim z pewnego źródła, najlepiej z odbiorem osobistym, spisz umowę. Bo apart szczególnie po wielkiej okazji możesz kupić od nie właściciela ;)
    Licz się z tym, że dając za aparat nawet 500pln, za obiektyw dasz co najmniej tyle samo. Używany i to najwyżej średniej jakości. Filtry to kilkadziesiąt pln sztuka. A potrzeba z kilka na początek, dobry statyw, torba etc.
    Jeżeli nie bierzesz ich kupna na razie pod uwagę - to nie potrzebna Ci lustrzanka. Kup compact, naucz się kadrować itd. Dozbieraj do sprzętu, ale nie do body tylko całej reszty, wtedy jest sens nabycia lustrzanki.
  • #4 16794678
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Jawi_P napisał:
    Cała wartość w lustrzance to akcesoria do niej, szkła, filtry etc.

No ale weźmy taki bezlusterkowiec EOS M z redukcją na obiektywy EF (EF-S) i poza battery packem podepniemy wszystko od lustrzanki. Może śmiesznie będzie wyglądał z obiektywem 70-200 ale da się używać. A podstawowy zestaw włożymy do kieszenie i mamy pod ręką w sytuacji kiedy o zabieraniu lustrzanki nawet byśmy nie myśleli. Podstawową zaletą lustrzanki jest patrzenie na obiekt przez obiektyw. Komu to potrzebne? Zaletą lustrzanki jest to że obiektywy robi się w bardzo długich seriach i dzięki temu jest tańszy. Długa odległość obrazowania (w granicach 5 cm) powoduje mniej zniekształceń i prostszą budowę obiektywu ale to się z czasem zatrze. Dla wielu to przykre (bo całe życie byli dumnymi posiadaczami ekskluzywnej lustrzanki) ale lustrzanka to ślepa uliczka ewolucji amatorskiego sprzętu fotograficznego. Ogólnie fotografia straciła na ekskluzywności bo teraz wszyscy fotografują a profile z dopiskiem PHOTOGRAPHY mają dzieciaki z gimnazjum. Co jednak nie powinno przeszkadzać robić dobrych zdjęć które czasem da się wyłowić z tej całej masy chłamu :).

Canon, Nikon- Dobór pierwszej niedrogiej lustrzanki
  • #5 16795453
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    Ale taki bezlusterkowiec, z tego powodu że to raczej nowy sprzęt, nie będzie łatwo dostępny w grupie cenowej dostępnej dla autora wątku.
    A wiemy, że cena jaką poniesiemy na zakup sprzętu w przypadku większych ambicji, potrzeb będzie mało zależała od tego jakie body kupimy. Najwięcej wydamy na obiektywy. I pod tym kątem szukał bym sprzętu. Chyba, że jakaś okazja.
    A jakość fotografii jaką uzyskamy zleżeć będzie przede wszystkim od nas, fotografujących.
  • REKLAMA
  • #6 16799717
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Szukałbym D5100 lub D90, dwa różne modele w podobnych cenach i warte zakupu.
  • REKLAMA
  • #7 16801004
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    W tej kwocie nie ma większego znaczenia, jaką markę kupisz. Kieruj się stanem sprzętu. Niestety ciężko poznać więc albo od znajomego albo gdzieś, gdzie dają gwarancję.
    Jeśli nie jest Ci koniecznie potrzebna lustrzanka pomyśl o zaawansowanym kompakcie Od dwóch lat robię zdjęcia Fujifilm HS10. Możliwość przejścia na full manual, ogniskowa ręcznie, ostrość na upartego też ręcznie (by wire). gwint na filtry jest, nawet RAWy są
    Z bezlusterkowcami macie chłopaki rację, ale zrobiły się droższe od "luszczanek".
    Sam kupiłem właśnie lustrzankę, tak z przekory.
    Cytat:
    Szukałbym D5100 lub D90, dwa różne modele w podobnych cenach i warte zakupu.

Kolega ma na to sześć stówek...
  • #9 16802110
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Dzięki bardzo za odpowiedzi. Jadnak poczekam jeszcze z miesiąc i kupie sobie prezent na święta wtedy. Na dzień dzisiejszy mam 600zł. Niestety jak zauważyłem to jest za mały budżet na zakup lustrzanki. Będę musiał dozbierać jeszcze troche. Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje niedrogiej lustrzanki do nauki fotografii, z budżetem do 600 zł. Rozważa modele Nikon D70s, D90, D3000 oraz Canon 1000D. Odpowiedzi sugerują, że kluczowe jest zwrócenie uwagi na stan techniczny sprzętu oraz akcesoria, a nie tylko na sam korpus aparatu. Wskazano również na możliwość zakupu bezlusterkowca, który może być bardziej praktyczny. Użytkownik postanowił poczekać z zakupem, aby zwiększyć budżet.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA