logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RYOBI R14DDE-LL25S - Czy warto, ewentualnie co innego do 600zł?

cehrias 02 Lis 2017 13:13 2832 6
  • #1 16795906
    cehrias
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

potrzebuję wiertarko-wkrętarki ogólnego przeznaczenia w domu. Tu wkręcić, tam przewiercić, trochę drewna, trochę ścianek, czasem coś tam sobie "zmajsterkuję".
    Zależy mi na niezawodności i długowieczności.
    Znalazłem RYOBI R14DDE-LL25S 14,4 V 2,5A , Makity itp. mają gorsze "osiągi" w tabelkach.

Pojemność akumulatora: 2,5Ah Li-ion
    Max m. obr: 45 Nm
    W zestawie za 598zł są 2 akumulatory, ładowarka, jakieś bity plus skrzynka.
    (linków nie mogę jeszcze wstawiać)

Ogólnie z parametrów wynika, że jest całkiem znośna? Ma ktoś doświadczenie z tym modelem, albo z tą marką w ogóle. Niby firma japońska, ale pewnie jak wszystko made in china :)

Ewentualnie co innego do 600zł polecacie?
  • Pomocny post
    #2 16796070
    daro_p
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Witam. Handluje tą marką od ponad roku. Może nie powinienem tego pisać, ale na chwile obecną sam bym sobie nie kupił. Marka zapowiadała się bardzo dobrze, ale na dzień dzisiejszy widzę bardzo dużo reklamacji. Najczęstsze usterki to problem z luzami na wrzecionie oraz kłopoty z bateriami. Dodatkowo (a może przede wszystkim) firma często odrzuca reklamacje z byle powodu - wina użytkownika - a dobry serwis jest podstawą i "wizytówką" marki. Wybór należy do Ciebie, ale w tej kwocie już jest spory wybór na rynku sprawdzonych marek.
  • #3 16796110
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1014
    W tej cenie możesz sobie kupić dwie z Lidla. Ich jakość do prac domowych jest w zupełności wystarczająca.
  • #4 16796168
    cehrias
    Poziom 7  
    No właśnie, wcześniej miałem taki budżetowy sprzęt (Bosch PSR 1200) i się po prostu rozwalił, a dwa, że mi trochę mocy brakowało (20Nm), dlatego wolałbym coś solidniejszego. Pytanie czy iść jednak w jakąś Makite, DeWalt czy jeszcze coś innego? Nie do końca się znam na markach tego typu... a Hilti czy jakieś Festoole to już poza budżetem.
  • #5 16796775
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Na Twoim miejscu rozglądałbym się za Makitą 18V Li-Ion. Używki są w dobrej cenie, a naprawdę sprzęt nie do zajechania. A jak coś nie będzie ok, to serwis nie jest taki drogi.
  • #6 16796825
    daro_p
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Do celów o ktorych piszesz z czystym sumieniem polecam Makite - kupisz w tych pieniądzach. Na pewno kupisz ze zwyklymi bateriami (czerwonymi), ale naprawdę godne polecenia i wytrzymałe. Jak szukasz cos z dużym momentem obrotowym to popatrz za 2 biegową.
  • #7 16797589
    cehrias
    Poziom 7  
    No to ta jest całkiem ciekawa: Makita DF457DWE 2xakumulator 18V 1,3Ah, 42 Nm. Czyli w cyferkach gorzej, ale większa pewność, że to podoła :) Dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje wiertarko-wkrętarki ogólnego przeznaczenia do użytku domowego, preferując model RYOBI R14DDE-LL25S, który oferuje 2 akumulatory i moc 45 Nm za 598 zł. Otrzymuje jednak ostrzeżenia od innych użytkowników o problemach z jakością i serwisem tej marki, w tym z luzami na wrzecionie i awariami baterii. Zamiast RYOBI, polecane są modele Makity, które są uznawane za bardziej niezawodne, w tym używane wiertarko-wkrętarki 18V Li-Ion. Użytkownik rozważa model Makita DF457DWE, który ma 42 Nm momentu obrotowego, co może być lepszym wyborem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA