logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 64 szczęknięcie sygnalizatora M8000 po uzbrojeniu/rozzbrojeniu z pliota

Mobigy 02 Lis 2017 20:10 1632 20
  • #1 16796939
    Mobigy
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    Z góry zaznaczam że nie jestem instalatorem a jedynie użytkownikiem systemu alarmowego :)
    Posiadam Centralkę Integra 64 z radiolinią i sygnalizator wizualno akustyczny M8000. Znalazłem już wątek w którym opisane jest jak skonfigurować "szczeknięcie" alarmu podczas załączania i wyłączania strefy zewnętrznej z pilota: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2844576.html
    Mam jednak pytanie : czy takie szczeknięcie (krótki sygnał/piknięcie/etc.) da się zaprogramować na takim standardowym sygnalizatorze jak M8000 czy musi to być jakiś sygnalizator z jakąś specjalną funkcją?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 16796990
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Mobigy napisał:
    Mam jednak pytanie : czy takie szczeknięcie (krótki sygnał/piknięcie/etc.) da się zaprogramować na takim standardowym sygnalizatorze jak M8000 czy musi to być jakiś sygnalizator z jakąś specjalną funkcją?

Da się to zrobić na dowolnym sygnalizatorze.
  • #3 16797023
    Mobigy
    Poziom 7  
    OK, dziękuję za odpowiedź.
    Takie miałem przeczucie. Niestety o tym że "nie da się tego zrobić" na tym sygnalizatorze dowiedziałem się od instalatora jednej z firm ochroniarskich ,który mi finalnie podłączał alarm. Natomiast inny instalator, który mi wcześniej sprzedawał te podzespoły twierdzi że się da. Obawiałem się jednak właśnie tego że odp. "nie da się" wynikała raczej z nie wiedzy instalatora.
  • #4 16797034
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Może poszedł na skróty i podłączył monitorowanie pod syrenę. Wtedy szczekniecie wygeneruje do stacji monitorowania alarm.
  • #5 16797044
    marek216
    Poziom 43  
    Ten sygnalizator nie ma ograniczeń, z tego co pamiętam to tylko ww MOS'ach trzeba przełożyć jedną zworkę i też będą pikać na życzenie.

Zbych034 napisał:
    Może poszedł na skróty i podłączył monitorowanie pod syrenę. Wtedy szczekniecie wygeneruje do stacji monitorowania alarm.

Jeśli to Juventus lub Solid to bardzo prawdopodobne.
  • #6 16797173
    Mobigy
    Poziom 7  
    To jeszcze dopytam, aby być lepiej przygotowanym na rozmowę z instalatorem :).
    Czy jest jakiś efekt uboczny nie podłączania monitorowania pod syrenę? (np brak informacji o sabotażu syreny, awarii etc)
  • #7 16797226
    marek216
    Poziom 43  
    Mobigy napisał:
    Czy jest jakiś efekt uboczny nie podłączania monitorowania pod syrenę? (np brak informacji o sabotażu syreny, awarii etc)

Podłączenie wyzwolenia pod monitoring to efekt uboczny i lenistwo.
    Integra ma tyle wyjść że spokojnie można zaprogramować wiele informacji po wyjściach. Od uzbrojenia/rozbrojenia, przez cichy napad, po włamania i np. usterkę aku lub brak zasilania.

W sumie to my montujemy wszędzie modułu z symulacją linii telefonicznej, chyba że oczekiwanie klienta jest inne, np. nie ma połączenia z SMA i na telefon chce tylko wybrane informacje.
  • #8 16797356
    Mobigy
    Poziom 7  
    Czyli jeśli dobrze rozumiem zmiana, aby wyzwolenie alarmu nie szło przez syrenę to teraz grubsza robota dla instalatora w przypadku gdy wcześniej poszedł na łatwiznę. W moim przypadku bo o tym nie wspomniałem a może to jest istotne to nie mam radiolini tylko GSM (możliwość identyfikacji w stacji monitoringu źródła wzbudzonego alarmu - chyba aktualnie łącznie 28 ).
  • #9 16797364
    marek216
    Poziom 43  
    Mobigy napisał:
    Czyli jeśli dobrze rozumiem zmiana, aby wyzwolenie alarmu nie szło przez syrenę to teraz grubsza robota dla instalatora w przypadku gdy wcześniej poszedł na łatwiznę.

Żadna grubsza. Przełączenie kabelka i zaprogramowanie nowego wyjścia.

Mobigy napisał:
    W moim przypadku bo o tym nie wspomniałem a może to jest istotne to nie mam radiolini tylko GSM

Kto pisał o radiolinii? Jaki moduł GSM masz zamontowany?
  • #10 16797967
    Mobigy
    Poziom 7  
    Jeśli nie grubsza, to może będzie wiedział jak to poprawić :)
    Z tą radiolinią to się przejęzyczyłem - chodziło mi o nadajnik radiowy. Ja mam nadajnik GSM (nie znam modelu :( ). Ale to chyba nie ma w tym przypadku znaczenia.

Dziękuję w każdym razie za pomoc.
  • #11 16797981
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    To ja trochę podbiję temat. Czy kolega musi mieć koniecznie tą opcję? Nie jest to na pewno profesjonalne. Oprócz właściciela słyszą też inni, że system się włączył (lub wyłączył).
  • #12 16798204
    Mobigy
    Poziom 7  
    Niestety muszę bo od strony bramy nie widzę sygnalizatora (mogę go jedynie usłyszeć) i nie wiem czy załączam/wyłączam alarm.
  • #13 16798219
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Rozumiem, jednak wiedz, że są inne możliwości:
    - porzucenie niebezpiecznych pilotów i stosowanie bezpiecznego manipulatora
    - weryfikacja uzbrojenia w wiadomości SMS
    - weryfikacja uzbrojenia w aplikacji mobilnej

Ważne, że świadomie podejmujesz taką funkcjonalność.
  • #14 16798229
    Mobigy
    Poziom 7  
    Piloty mam tylko do strefy zewnętrznej. Nie da się nimi (podobno) rozzbroić strefy wewnętrznej. Z aplikacją mobilną i SMS już właśnie próbowałem, ale niestety to się słabo sprawdza bo jest spory lag nawet do 15 minut :(

Instalator mi zaproponowal inne rozwiazanie ktore on stosuje - lampke ktora by caly czas swiecila jak alarm jest uzbrojony w widocznym od strony wjazdu miejscu ale jak dla mnie to jest jeszcze mniej bezpieczne rozwiazanie.
  • #15 16798531
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

Coś ten Twój "instalator" poszedł, a raczej idzie na łatwiznę.
    Żadnych lampek, czy "szczeknięć" sygnalizatora się nie robi. Strefę zewnętrzną powinieneś zazbrajać z manipulatora w domu z odpowiednim czasem na wyjście, a pilotem tylko uruchamiać odliczanie czasu na wejście w tej strefie. Rozbrajanie całkowite tylko manipulatorem.

Pozdrawiam.
  • #16 16798584
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    Lag 15 minut zanim dojdzie SMS ?
    Na tym "chodzi" monitoring ?
    Kolego wyniosą cie całego razem z budą od psa..
    Zacznij od poprawy łączności (anteny kierunkowe GSM) potem powiadamianie o uzbrojeniu na tel lub jak kolega #15
    Nic lepszego raczej nie wymyślisz....
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #18 16800312
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Mobigy napisał:
    Piloty mam tylko do strefy zewnętrznej. Nie da się nimi (podobno) rozzbroić strefy wewnętrznej. Z aplikacją mobilną i SMS już właśnie próbowałem, ale niestety to się słabo sprawdza bo jest spory lag nawet do 15 minut :(

Instalator mi zaproponowal inne rozwiazanie ktore on stosuje - lampke ktora by caly czas swiecila jak alarm jest uzbrojony w widocznym od strony wjazdu miejscu ale jak dla mnie to jest jeszcze mniej bezpieczne rozwiazanie.

Jakie masz piloty? Jeśli Abaxa, to one mają wbudowane diody, którymi może sterować centrala.
  • #19 16800350
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    gkwiatkowski napisał:
    Jakie masz piloty? Jeśli Abaxa, to one mają wbudowane diody, którymi może sterować centrala.

suworow napisał:
    Co do potwierdzenia uzbrojenia to taką informację można uzyskać również z odpowiednio oprogramowanych pilotów abax.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik systemu alarmowego Integra 64 z sygnalizatorem M8000 pyta o możliwość zaprogramowania "szczeknięcia" alarmu podczas uzbrajania i rozbrajania strefy zewnętrznej. Odpowiedzi wskazują, że jest to możliwe na standardowym sygnalizatorze M8000, jednak niektórzy instalatorzy mogą mieć różne opinie na ten temat. Użytkownik obawia się, że brak monitorowania sygnalizatora może prowadzić do problemów z informowaniem o sabotażu lub awarii. Dyskutanci sugerują różne metody potwierdzania uzbrojenia, w tym użycie manipulatora, aplikacji mobilnej lub pilotów z diodami. Wskazano również na potrzebę poprawy łączności GSM, aby uniknąć opóźnień w powiadamianiu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA