logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel USB typu c do ładowania

Hambubu787 05 Lis 2017 14:13 4518 6
REKLAMA
  • #1 16802588
    Hambubu787
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam. Ostatnio zakupiłem telefon który posiada USB i chciałem spróbować zrobić sobie stację dokującą, ponieważ wszystkie na allegro mają wbudowany kabel który umożliwia przepływ prądu o natężeniu 1A . Chciałem kupić wtyk usb C i usb A i polutować i dorobić kabelek na grubszych przewodach, ale przeczytałem na kilku stronach ,że kable usb typu C mają wbudowany jakiś rezystor który ogranicza przepływ prądu a jak się go nie da to mogę uszkodzić urządzenie albo ładowarkę bo wtedy przez kabel płynie prąd ponad 3A. Telefon jest przystosowany do ładowania prądem 4A, ale ja nie nie mam oryginalnej ładowarki i chciałbym go ładować ładowarką 2,4A, czy rzeczywiście muszę dawać jakiś rezystor? Jeżeli to istotne to telefon to Oneplus 5.
  • REKLAMA
  • #2 16802714
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Czy ty wiesz o czym piszesz?
    Hambubu787 napisał:
    kable usb typu C mają wbudowany jakiś rezystor który ogranicza przepływ prądu a jak się go nie da to mogę uszkodzić urządzenie albo ładowarkę bo wtedy przez kabel płynie prąd ponad 3A

Prąd popłynie o takim natężeniu jakie będzie wynikało z "potrzeb" telefonu. "Potrzeby" telefonu są kontrolowane przez układ ładowania na płycie telefonu. Rezystor o którym mowa to prawdopodobnie kwestia identyfikacji, która nie we wszystkich urządzeniach jest realizowana. Inna sprawa że w różnych urządzeniach może to być rezystor o różnych wartościach.
    Hambubu787 napisał:
    Telefon jest przystosowany do ładowania prądem 4A

Skąd ten "genialny" pomysł?
    Hambubu787 napisał:
    chciałem spróbować zrobić sobie stację dokującą, ponieważ wszystkie na allegro mają wbudowany kabel który umożliwia przepływ prądu o natężeniu 1A .

Jak to policzyłeś? Znasz przekroje tych kabli?
  • REKLAMA
  • #3 16802733
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6613
    Czemu nie masz Ori ładowarki? Przecież to w miarę świeży model. Kradziony? Znaleziony? To oddaj właścicielowi, masz na to 2 tygodnie potem to przywłaszczenie.
    Ori kabel tyle zniesie do tego ładowarka odpowiednia. Która podwyższa napięcie.
  • REKLAMA
  • #4 16802805
    Hambubu787
    Poziom 6  
    Taki kupiłem i nie było, nie będę odsyłał. Co do tych stacji na allegro, pisałem do sprzedawcy i napisał mi ,że 1A. Na oryginalnej ładowarce pisze ,że może ładować z prądem, 4A. Po prostu pytam bo są jakieś artykuły z których wynika ,że gdy mamy nie właściwy kabel to może on uszkodzić telefon lub ładowarkę bo właśnie telefon zacznie pobierać więcej z ładowarki niż może ona dać. Wydaje mi się to trochę głupie aczkolwiek coś takiego przeczytałem i chcę wiedzieć czy jak zamierzam ładować ładowarką 2.4A to muszę dawać jakiś rezystor czy telefon właśnie zauważy ,że ładowarka może dać 2,4A i tyle maksymalnie pobierze?
  • #5 16802992
    kkknc
    Poziom 43  
    Kabel normalny. To telefon dogaduje się z ładowarką i ta zwiększa napięcie. Zawsze można za parę $ kupić kabel i ładowarkę w Chinach.
    Ciekawe z kąd sprzedawca miał ten telefon. Obyś za paserstwo nie odpowiadał. Bo to mocno podejrzane.

Moderowany przez Dzimi:

Post zaniża poziom. Przestrzegam przed pisaniem postów które wprowadzają w błąd. Regulamin pkt.3.1.17

• REKLAMA
  • #6 16803069
    Hambubu787
    Poziom 6  
    Zamówiłem kabel blitzwolf i ładowarkę Aukey na 4 USB i tak planuję ładować telefon bo chyba ładowanie z prądem 4A nie jest do końca korzystne dla baterii, a prawie zawsze mam czas. Jeszcze pytanie odnośnie ładowania z powerabanka. Posiadam powerbank xioami 10000mah, posiadam tam oryginalny krótki kabel micro usb i czy mogę ładować telefon z taką przejściówką z micro usb na usb c tym powerbankiem? Kupiłem taki krótki kabel usb c ale przyjdzie za miesiąc :) Widzę też ,że po około 17 dolarów można kupić "oryginalną ładowarkę", tylko czy to będzie oryginalna ładowarka? Nie jest mi zbytnio potrzebna ale może bym zamówił na zapas aby mieć.
  • #7 16803189
    kkknc
    Poziom 43  
    Jak piszą to tak jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił telefon OnePlus 5 z portem USB-C i planuje stworzyć stację dokującą. Zastanawia się nad koniecznością zastosowania rezystora w kablu USB-C, aby uniknąć uszkodzenia telefonu lub ładowarki przy ładowaniu prądem 2,4A, podczas gdy telefon obsługuje 4A. Odpowiedzi wskazują, że telefon samodzielnie reguluje pobór prądu w zależności od możliwości ładowarki, a rezystor może być potrzebny jedynie do identyfikacji. Użytkownik zamówił kabel BlitzWolf i ładowarkę Aukey oraz pyta o możliwość ładowania z powerbanku Xiaomi 10000mAh przy użyciu przejściówki micro USB na USB-C.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA