logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

za nic nie wiem jak to rozwiązac :/ nietypowy alarm

Mefu 08 Sie 2005 19:52 1554 11
  • #1 1717516
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    znajomy postawił mnie przed takim wyzwaniem: zbudować system alarmowy czujki na otwieranie okien i drzwi + czujniki dźwięku (na wybicie szyby) które po uruchomieniu wyłały by sygnał w.cz. do centralki alarmowej, a po odbiorze takiego sygnału uruchamia sie alarm......

Wyszystko proste..... tylko że ów znajomy jest zielony z elektroniki i wymyślił sobie żeby czujki działały bez bateri i bez dostarczania napięcia z zewnątrz:!:

Zupełnie mnie postawił pod ściąną..... zaczołem sie zastanawiać.....pomyślałem że przy oknach mogłyby być magnesy neodymowe a czujak miała by cewke na rdzeniu która zasiliłaby układ w wystarczający prąd na wysłanie sygnału...... ALE TO BĘDZIE O NIEBO ZAMAŁO PRĄDU :?

Chyba trzeba uznać pomysł za niewykonalny :?
  • #3 1718029
    Mefu
    Poziom 22  
    przeczytaj dokładnie !! to nie mój pomysł znajomy coś takiego chce mieć. Pomyślałem o zasadzie indukcji prądu gdy magnes wyjdzie z cewki tylko że to było by za słabe (tego oczywiście też nie przeczytałeś)......Napisałem ten post na wypadek gdyby ktoś coś wymyślił. No i oczywiście nie przeczytałeś też ostatniego zdania..... odrazu założyłem ze to nie możliwe.
  • #4 1718122
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    hehe dobre akumulatorki i do tego bateria słoneczna i moze zadziała . choć czujniki ruchu wątpie bo one pochłaniaja kupe prądu (nie do wykarmienia z baterii).
  • #5 1718130
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1607
    Możnaby zbudować generator w.cz. umieszczony np. przy centralce. Generator taki musiałby mieć moc ok. 200W (nie przesadzam). Wtedy wszystko będzie mogło pracować bez przewodów zasilających. A w odbiornikach zasilanych w ten sposób należy wstawić jakieś cewki, do nich prostowniki w.cz. i filtry. Należy jednak wziąć pod uwagę ile zakłoceń w sprzęcie RTV wywoła taka zabawka i jak kosztowny będzie ten układ.
  • #6 1718144
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Hej!

Z fizyki przypominam sobie coś o prądach indukcyjnych. Napięcie na cewce indukowało się w momencie przyłożenia do niej magnesu. Prąd który się wzbudzał musiał być mierzony galwanometrem, co daje odpowiedź o tym jak wielki to był prąd. Cóż cudów raczej nie zdziałasz, lepiej wytłumacz co i jak twojemu koledze i zacznij obmyślać urządzonko pobierające jak najmniej energii.

Ale jakby się zastanowić to jako czujki otwierania/zamykania dzwi zastosuj kontaktrony, które mogą być typu: normalnie otwarty. Czyli przy odpowiednio zbudowanym układzie nie pobierałyby prawie wcale prądu. Minus tego rozwiązania to konieczność ciągnięcia przewodów. Ale cóż poprostu musisz iść na jakiś kompromis albo zasilanie bateryjne albo ciągnięcie przewodów.

Pozdrawiam.
  • #7 1718190
    Mefu
    Poziom 22  
    mozę z generatorem 200W to przesada, ale pomysł :arrow: antenka twój pomysł z ładowaniem akumulatorków nie jest wcale taki głupi :D tylko trzeba by wyliczyć ile prądu moze dostarczyc fototranzystor i jak długo mogło by to działać. (i czy wiecznie wliczając ładowanie podczas dnia. Ale da sie zrobić :]
  • #8 1718265
    Kminek
    Poziom 15  
    Mefu napisał:
    mozę z generatorem 200W to przesada, ale pomysł :arrow: antenka twój pomysł z ładowaniem akumulatorków nie jest wcale taki głupi :D tylko trzeba by wyliczyć ile prądu moze dostarczyc fototranzystor i jak długo mogło by to działać. (i czy wiecznie wliczając ładowanie podczas dnia. Ale da się zrobić :]

Hej!

Fototranzystor nie "produkuje" energii a jedynie zaczyna przewodzić pod wpływem światła. Co innego fotodiodki! Jeżeli połączysz takie trzy zaporowo w szereg to przy silnym świetle starczy na zapalenie diodki LED :) (kiedyś takie doświadczenie było w EdW). Minus to cena.... u mnie w Poznaniu jedna taka diodka kosztuje około 5zł.

Pozdrawiam
  • #9 1718319
    Mefu
    Poziom 22  
    fotoranzystor kiedy nie jest spolarysowany działa jak fotoogniwo.

http://www.elektroda.net/pomoce/doc/elektronika/elementy%20optoelektroniczne.htm

Cytat:
    W fototranzystorach końcówka może być wyprowadzona na zewnątrz obudowy lub nie, dlatego też fototranzystor może pracować jako:

· fotoogniwo, wykorzystuje się tu złącze kolektor-baza (rys. 9.10a),

· fotodioda, wykorzystane jest tu złącze kolektor-baza przy polaryzacji zaporowej (rys.9.10b),

· fototranzystor bez wyprowadzonej końcówki bazy w tym przypadku pracuje jako normalny fototranzystor (rys.9.10c),

· fototranzystor z wyprowadzoną końcówką bazy – można go niezależnie sterować optycznie i elektrycznie (rys. 9.10d).
  • #11 1718370
    poqraka
    Poziom 17  
    Hej,
    Kminek napisał:
    Hej!

Z fizyki przypominam sobie coś o prądach indukcyjnych. Napięcie na cewce indukowało się w momencie przyłożenia do niej magnesu. Prąd który się wzbudzał musiał być mierzony galwanometrem, co daje odpowiedź o tym jak wielki to był prąd. Cóż cudów raczej nie zdziałasz, lepiej wytłumacz co i jak twojemu koledze i zacznij obmyślać urządzonko pobierające jak najmniej energii.

Ale jakby się zastanowić to jako czujki otwierania/zamykania dzwi zastosuj kontaktrony, które mogą być typu: normalnie otwarty. Czyli przy odpowiednio zbudowanym układzie nie pobierałyby prawie wcale prądu. Minus tego rozwiązania to konieczność ciągnięcia przewodów. Ale cóż po prostu musisz iść na jakiś kompromis albo zasilanie bateryjne albo ciągnięcie przewodów.

Pozdrawiam.

wreszcie coś mądrego,
    a ja Twojemu znajomemu proponuję czujkę działającą na zasadzie emisji smrodu - otwarcie dzwi lub okna powoduje odsłonięcie naczynia zawierającego silnie cuchnącą substancję - jeśli włamywacz od razu nie padnie, to "sztuczny nos" (patrz ostatnie osiagnięcia techniki) umieszczony w centralce wywoła alarm,
    pozdro
  • #12 1719032
    Mefu
    Poziom 22  
    tak.... ale wiesz... to ma być zwykły alarm dźwiękowy.... same czujki to problem. pozatym wiesz jak ciężko jest usunąć smród zwykłego kwasu masłowego ?? Trzeba wietrzyć tydzień i nie da sie tego wyprać :D A że chemia to moja druga pasja (opok elektroniki) to mam małą liste tak cuchnących substancji że dwie sekundy po otworzeniu butelki można wykorkować od smrodu :D (tylko ze trzeba to jeszcze kupić a to nieco drogie:?

A teraz do konkretów.... schemat.... najlepiej żeby żarł jak najmniej prądu podczas biernej pracy (w stanie czuwania). Myślałem o użyciu cewki z rdzeniem w czujce niedaleko magnesu przyczepionego do okna..... tylko że nie jako źródło zasilania ale element sterujący bazą transystora. Bez tego indukowanego prądu na bazie będzie zatkany więc pobór prądu będzie żaden. Do tego dojdzie jakis generator fali no i odbiornik przy centralce. Ale narazie ni będe nad tym myślał bo musze sie dowiedzieć więcej o skutecznych fotoogniwach :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nietypowego systemu alarmowego z czujkami na otwieranie okien i drzwi oraz czujnikami dźwięku wykrywającymi wybicie szyby, które miałyby działać bez zasilania bateryjnego lub zewnętrznego. Pomysł opiera się na wykorzystaniu indukcji prądu w cewce z rdzeniem magnetycznym w pobliżu magnesów neodymowych, jednak generowany prąd jest zbyt mały do zasilenia nadajnika sygnału radiowego. Propozycje obejmują zastosowanie generatora wysokiej częstotliwości o dużej mocy (np. 200W) do bezprzewodowego zasilania czujek, co jednak wiąże się z wysokim kosztem i zakłóceniami. Alternatywnie rozważano użycie akumulatorków ładowanych baterią słoneczną, fotodiod lub fotoogniw do pozyskiwania energii, choć ich wydajność i koszt są ograniczone. Kontaktrony jako czujki otwarcia drzwi/okien mogą minimalizować pobór prądu, ale wymagają przewodowego połączenia. W dyskusji pojawiły się także nietypowe pomysły, jak czujka na bazie emisji silnie cuchnącej substancji, jednak są one niepraktyczne. Ostatecznie uznano, że bezbateryjne, bezprzewodowe czujki alarmowe są trudne do realizacji i wymagają kompromisów między zasilaniem a funkcjonalnością. Autor planuje dalsze badania nad fotoogniwami i układami sterującymi bazą tranzystora w celu minimalizacji poboru prądu w stanie czuwania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA