logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd bramy Faac 740 zachowuje się tak jakby nie miał siły.

ordec 12 Lis 2017 14:17 20559 11
  • #1 16817981
    ordec
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Zamontowałem napęd bramy i tak jak w tytule tematu " Napęd bramy Faac 740 zachowuje się tak jakby nie miał siły" silnik tak jakby buczał a brama bardzo powoli otwiera się lub zamyka.
    Występuje to w różnych okolicznościach ( momentach ) nieraz w środku cyklu, na końcu... (siła ustawiona na max - 50 )
    Aktualnie podczas uruchomienia z pilota otworzy się na 10cm i zaczyna się to dziwne wyżej opisane zachowanie, dodam że otwierając opcję furtki z pilota wszystko jest ok, otworzy się na ustawioną szerokość i z powrotem zamknie.

Drugi problem to to że nie mogę uruchomić opcji furtki za pomocą dodatkowego włącznika wpiętego w złącze 2 i 7 z jednocześnie z podpiętym odbiornikiem radiowym w te złącza ( wg rysunku ). Przed dodaniem odbiornika radiowego działała zarówno furtka złącze 2 i 7 jak i brama złącze 1 i 7.

Proszę o pomoc, szczególnie odnośnie pierwszego tematu.
    Załączniki:
    • Napęd bramy Faac 740 zachowuje się tak jakby nie miał siły. 1579214300_1505840126.jpg (139.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16818017
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    ordec napisał:
    Drugi problem to to że nie mogę uruchomić opcji furtki za pomocą dodatkowego włącznika wpiętego w złącze 2 i 7 z jednocześnie z podpiętym odbiornikiem radiowym w te złącza ( wg rysunku ). Przed dodaniem odbiornika radiowego działała zarówno furtka złącze 2 i 7 jak i brama złącze 1 i 7.

Odbiornik ma styki wyjściowe normalnie zwarte czy normalnie rozwarte?
  • #3 16818340
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 144
    Proponuję zacząć od wymiany kondensatora, ma to wpływ na ,,moc" siłownika.
  • #4 16818532
    ordec
    Poziom 10  
    Odbiornik połączony w następujący sposób:
    NO - z 2
    COM z 8 ( nie z 7 jak pisałem wcześniej, ale 7 jak i 8 to " - ". Testowane zarówno z 7 jaki z 8 )
    Jest jeszcze styk NC ale jest wolny.

Co do kondensatora to jest to (10uF)i jest to nowy napęd, i jak pisałem wcześniej w tej chwili furtka uruchamia się normalnie, cała brama tylko 10 cm i spowalnia silnik.
    Jeżeli był by to kondensator to mi się tak wydaje że furtka też by się nie otwierała i działo by się to samo co przy bramie.
  • #5 16818555
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Napisz jaka to brama jaka duża-ciężka konstrukcja stara-nowa ? Bo nic nie piszesz o tym.
  • #6 16818616
    ordec
    Poziom 10  
    Brama 4mb w świetle + przeciwwaga, wypełniona deskami, waga na pewno nie większa niż 300-350kg. Ma 5 lat i teraz dopiero dołożyłem napęd oraz przedłużałem przeciwwagę i dokładałem trzeci wózek bo brama opadała po rozsunięciu, był za mały rozstaw wózków ( tak to wygląda jak montują fachowcy ). Ręcznie według mnie otwiera się dość lekko.
    Załączniki:
    • Napęd bramy Faac 740 zachowuje się tak jakby nie miał siły. 20150822_164536.jpg (2.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 16819783
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    Cytat:
    Przed dodaniem odbiornika radiowego działała zarówno furtka złącze 2 i 7 jak i brama złącze 1 i 7

Sprawdź "na sucho" (miernikiem i po podłączeniu do zewnętrznego zasilacza) co się dzieje ze stykami NO i NC. Usterka ewidentnie wskazuje na odbiornik.
    Może odbiornik jest na 12V i świruje? (FAAC wydaje ponad 24V)

Co do wolnego zamykania - jedno mi chodzi po głowie - czy twoja brama nie ma przypadkiem w menu parametru rP - czyli zwalniania przed krańcówkami (jeśli ma a nie ustawiłeś tego parametru ani dokładnie parametru t czyli dokładnego czasu suwu bramy + 2-5 sekund to będą cuda) - jeśli ma to wyłącz to w diabły (wartość 00) bo działa niepowtarzalnie i niepewnie , a używaj tylko zwolnienia po krańcówkach (rA).
    Po drugie jeśli nie masz enkodera (taka nakładka na silnik) sprawdź czy nie masz włączonego lub ustawionego parametru EC - ma być albo OFF albo 00 (w zależności od wersji centralki)

Ta brama nie powinna ważyć więcej jak 150 kg (jeśli dasz radę bez problemu unieść jedną stronę a nie jesteś kulturystą - tak będzie) czyli dla tego napędu piórko - chyba że zacina się na wózkach - sprawdź.
  • #8 16820716
    ordec
    Poziom 10  
    Witam
    Co do wagi to chyba przesadziłem z tymi 300 kilogrami, będzie miała tak jak piszesz. Raczej na wózkach się nie zacina, w miarę lekko chodzi. Diabeł tkwi w tym że raz po raz załączam bramę a następnie furtkę ( z tego samego położenia bramy czyli zamkniętej do końca ) i furtka się otwiera a brama nie (10 cm i później bardzo powoli z oporami się otwiera ).
    Co do tych parametrów rP i rA to fabrycznie ustawione są na 00 i tak chyba je pozostawiłem, ale parametr EC ( enkodera nie posiadam dopiero się zastanawiałem nad montażem ) fabrycznie ustawiony jest na 99 czyli aktywny ( "0-99" - aktywny, "00" - wyłączony ) i tu na 100% nie jestem pewien czy wyłączyłem, być może zostawiłem fabryczne ustawienia, jutro sprawdzę dziś już za ciemno.

Odnośnie radia to jest to radio RP2 868SLH, według danych producenta zasilanie 20-30Vdc tak więc chyba ok. Pilot działa bez problemu (opcja furtki i bramy). Co do sprawdzenia miernikiem z zewnętrznym zasilaniem tego odbiornika to będzie raczej problem ( ale będę próbował do jakoś ogarnąć ).
    Na razie z góry dzięki.

Dodano po 14 [minuty]:

Jeszcze raz ja.
    A co się będzie działo jak zamieniłem złącza NO z NC na radioodbiorniku?

i odbiornik połączony będzie w następujący sposób:
    NC - z 2 a COM z 8 a styk NO pozostanie wolny. Cy to nie będzie ten problem?
    Jutro będę sprawdzał.
  • Pomocny post
    #9 16820813
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    ordec napisał:

Jeszcze raz ja.
    A co się będzie działo jak zamieniłem złącza NO z NC na radioodbiorniku?

i odbiornik połączony będzie w następujący sposób:
    NC - z 2 a COM z 8 a styk NO poz

Wtedy właśnie nie będzie działał dodatkowy przycisk do otwierania, a otwieranie z pilota będzie opóźnione o sekundę lub kilka sekund.
  • #10 16823034
    ordec
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Odnośnie tematu 2 - zamienione było złącze NO z NC na radioodbiorniku, furtka teraz otwiera się z dodatkowego wyłącznika :D

Odnośnie tematu 1 ustawione mam następujące funkcje:
    Podstawowe
    - LO - AP
    - PA - 45
    - FO - 50
    - dl - -3
    - ST - 00 (brama w trakcie sprawdzania zamknięta, czyli ok)

Zaawansowane
    - bo - y
    - br - 05
    - FS - no
    - PF - no
    - Ph - no
    - SA - no ( tej funkcji nie ma w instrukcji, nie wiem co to jest)
    - SP - 00
    - oP - no
    - EC - 00
    - rP - 10 (tu zmieniłem na 00 )
    - rA - 00
    - PO - 03
    - t - 30
    - AS - no
    - nc - 00
    Brama po tej zmianie na "rP" poszła, wykonałem kilkanaście ruchów i na razie jest ok :D
    Będę dalej obserwował co się będzie teraz działo.
    Zauważyłem jeszcze jeden problem odnośnie lampy błyskowej ( świeci się ciągłym światłem zarówno przy otwieraniu jak i przy zamykaniu - tu powinna błyskać ), lampa 230V, i nurtuje mnie jeszcze ta funkcja "SA" co to jest?
  • #11 16824966
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3575
    Lampa jest zasilana ciągłym 230 V a błyskanie generuje przerywacz umieszczony w lampie. Albo użyłeś lampy bez przerywacza albo jest uwalony.
    Co do SA nie wiem. Nawet we włoskiej wersji instrukcji do rozszerzonego firmware nie ma tej funkcji. Może z ciekawości krętnij do centrali Faac?
  • #12 16831300
    ordec
    Poziom 10  
    Witam ponownie
    Lampa ma wbudowany w środku przełącznik ( zworka ), po przełożeniu zaczęła migać tak więc ok.
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem bramy Faac 740, który działał z opóźnieniem i wydawał dziwne dźwięki. Po wymianie kondensatora i sprawdzeniu połączeń odbiornika radiowego, problem z wolnym otwieraniem bramy został częściowo rozwiązany poprzez zmianę ustawień parametrów rP i rA na 00. Użytkownik zauważył, że brama otwiera się na 10 cm, a następnie spowalnia, co może być związane z brakiem enkodera. Dodatkowo, po zamianie styków NO i NC w odbiorniku, udało się uruchomić furtkę z dodatkowego przycisku. Użytkownik również rozwiązał problem z lampą błyskową, która zaczęła migać po przestawieniu zworki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA