Witam,
[AKTUALIZACJA]:
Udało mi się postawić system, dzięki przywracaniu danych z karty pamięci (nie polecam
) oraz pisaniu części programów na nowo. Moja strona działa bez zarzutów, jestem w stanie kontrolować 8-kanałowy przekaźnik. Podoba mi się to, że reakcja na wciśnięcie guzika na stronie jest natychmiastowa (ośmielę się powiedzieć, że poniżej sekundy). Początkowo pisałem programy w C++ reakcja trwała 10-15s, na zmianę stanu pinu lub odbiór danych z czujnika. Pisząc w C nie udało mi się połączyć systemu z przetwornikiem MCP3008 mimo że widziałem że inni dali radę, zmuszony byłem szukać pomocy w Pythonie, który okazał się rozwiązaniem problemów. Przepisałem programy na Pythona. Odczyt z czujników temp&wilg następuje natychmiastowo, wykres również. Czujnik dymu,smogu gazu to samo. Czujnik ruchu po wykryciu wyświetla na stronie godzinę i datę ostatniego zdarzenia. Podłączone 2 kamery usb nieważne, w ktory port, wyświetlają obraz. Kolejna rzecz nad jaką pracuje to podłączenie trzeciej kamery (Raspberry Pi NoiR Camera V2 8MP) wpinanej we wbudowany w plytke RPi3 port CSI. Mogę zdalnie podglądać obraz z użyciem VLC. Może ktoś wie jak zagnieździć to do HTML? To pytanie raczej nie na to forum... Dzisiaj przyszedł oryginalny 7-calowy ekran dotykowy, który jutro podłącze do całości.
Jakby ktoś chciał rzucić okiem na strone proszę pw. Obecnie serwer operuje na moim publicznym adresie IP, który jest dynamiczny
Chciałbym uwierzyć w to, że to forum jeszcze żyje. Jednak ciężko jest uzyskać tutaj odpowiedzi na pytania.
Potrzebuje pomocy kogoś kto wie jak najlepszą drogą mogę załatwić sprawę zasilenia czujników, a także jakie rezystory umieścić i w jakim miejscu. Mam wszystko co do tego potrzebne (miernik, pełną dokumentację wszystkich komponentów, zestaw rezystorów, moduł do zewnętrznego zasilenia płytki stykowej operujących 3.3V i 5V).
Podejrzewam, że dla przeciętny elektronik dysponuje potrzebną wiedzą.
Oferuje wynagrodzenie za pomoc, prosze o kontakt, więcej informacji wyślę na pw.
[ORYGINAŁ]:
Mam problem z połączeniem wszystkich czujników po crashu systemu, który być może spowodowany był przeładowaniem systemu. Do tej pory udało mi się umieścić wyniki poniższych czujników na serverze, dzięki bazie danych (Python) dane automatycznie aktualizowały się na stornie, miałem zdalny dostęp, mogłem sterować przekaźnikiem. Miałem podgląd z kamer z możliwością zapisu. Na stronie wyświetlał się uptime servera. Do danych pobieranych z czujników dołączone zostały wykresy google. System pracował stabilnie do momentu usterki, aby uniknąć podobnych doświadczeń, chcę upewnić się, że wszystko mam dobrze podłączone.
Raspberry Pi 3
System operacyjny: Raspbian 8.0 Jessie
*8-kanałowy przekaźnik 5V [SRD-05VDC-SL-C]
*2x czujnik temperatury i wilgoci [DHT11]
*2x czujnik ruchu PIR [HC-SR501]
*czujnik gazu, dymu, czadu [MQ-2]
*2x czujnik otwarcia/zamkniecia okien (kontrakton magnetyczny) [CMD918]
*Przetwornik A/C MCP3008 10-bitowy 8-kanałowy SPI
*2x kamera USB
*Raspberry Pi NoiR Camera V2 8MP
*Ekran dotykowy 7"
* karta MicroSD 64GB.
[AKTUALIZACJA]:
Udało mi się postawić system, dzięki przywracaniu danych z karty pamięci (nie polecam
Jakby ktoś chciał rzucić okiem na strone proszę pw. Obecnie serwer operuje na moim publicznym adresie IP, który jest dynamiczny
Chciałbym uwierzyć w to, że to forum jeszcze żyje. Jednak ciężko jest uzyskać tutaj odpowiedzi na pytania.
Potrzebuje pomocy kogoś kto wie jak najlepszą drogą mogę załatwić sprawę zasilenia czujników, a także jakie rezystory umieścić i w jakim miejscu. Mam wszystko co do tego potrzebne (miernik, pełną dokumentację wszystkich komponentów, zestaw rezystorów, moduł do zewnętrznego zasilenia płytki stykowej operujących 3.3V i 5V).
Podejrzewam, że dla przeciętny elektronik dysponuje potrzebną wiedzą.
Oferuje wynagrodzenie za pomoc, prosze o kontakt, więcej informacji wyślę na pw.
[ORYGINAŁ]:
Mam problem z połączeniem wszystkich czujników po crashu systemu, który być może spowodowany był przeładowaniem systemu. Do tej pory udało mi się umieścić wyniki poniższych czujników na serverze, dzięki bazie danych (Python) dane automatycznie aktualizowały się na stornie, miałem zdalny dostęp, mogłem sterować przekaźnikiem. Miałem podgląd z kamer z możliwością zapisu. Na stronie wyświetlał się uptime servera. Do danych pobieranych z czujników dołączone zostały wykresy google. System pracował stabilnie do momentu usterki, aby uniknąć podobnych doświadczeń, chcę upewnić się, że wszystko mam dobrze podłączone.
Raspberry Pi 3
System operacyjny: Raspbian 8.0 Jessie
*8-kanałowy przekaźnik 5V [SRD-05VDC-SL-C]
*2x czujnik temperatury i wilgoci [DHT11]
*2x czujnik ruchu PIR [HC-SR501]
*czujnik gazu, dymu, czadu [MQ-2]
*2x czujnik otwarcia/zamkniecia okien (kontrakton magnetyczny) [CMD918]
*Przetwornik A/C MCP3008 10-bitowy 8-kanałowy SPI
*2x kamera USB
*Raspberry Pi NoiR Camera V2 8MP
*Ekran dotykowy 7"
* karta MicroSD 64GB.