Witam wszystkich i każdego z osobna,
Pacjent:
Laptop: Acer ES1-131-P5CX
Płyta główna: DAZHKDMB6E0 rev. E
Procesor: Intel SR29E Intel® Pentium® Processor N3700
Kość Bios: W25Q64FW, kość EC cFeon s80-104hip (127u16r 1517tda).
Programator: USB CH341A
Nakreślenie problemu:
Dostałem w rozliczeniu netbooka Acer aspire es1-131 zhkd, problem polega na tym, że się nie włącza,
pojawiał się tylko logo Acer (tylko na hdmi), kilka restartów i koniec. Szybka lektura oraz kilka pytań
do byłego właściciela i podejrzenia padły na BIOS.
Sprawdziłem kości ściągnąłem wsady, zmierzyłem jakie napięcie podaje się na kości (obydwie 1.8V).
Wrzuciłem BIOS na W25Q64FW - wszystko poszło ok, zweryfikowało poprawnie, schody zaczęły się przy EC.
Kość figuruje tylko na jednej rosyjskiej stronie (sklep). Nie ma żadnego datasheet lub ja nie potrafię szukać...
Programator widzi kość (nie rozpoznaje co to za kość), nie potrafi jej zaprogramować.
Prośba:
Moja prośba do Was, czy możecie mi doradzić co dalej w tej kwestii?
Czy można zastąpić inną kostką, jeżeli tak to jaką?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Przy okazji chciał bym pozdrowić Piotr132 który pomagał mi podsyłając pomysły.
Pacjent:
Laptop: Acer ES1-131-P5CX
Płyta główna: DAZHKDMB6E0 rev. E
Procesor: Intel SR29E Intel® Pentium® Processor N3700
Kość Bios: W25Q64FW, kość EC cFeon s80-104hip (127u16r 1517tda).
Programator: USB CH341A
Nakreślenie problemu:
Dostałem w rozliczeniu netbooka Acer aspire es1-131 zhkd, problem polega na tym, że się nie włącza,
pojawiał się tylko logo Acer (tylko na hdmi), kilka restartów i koniec. Szybka lektura oraz kilka pytań
do byłego właściciela i podejrzenia padły na BIOS.
Sprawdziłem kości ściągnąłem wsady, zmierzyłem jakie napięcie podaje się na kości (obydwie 1.8V).
Wrzuciłem BIOS na W25Q64FW - wszystko poszło ok, zweryfikowało poprawnie, schody zaczęły się przy EC.
Kość figuruje tylko na jednej rosyjskiej stronie (sklep). Nie ma żadnego datasheet lub ja nie potrafię szukać...
Programator widzi kość (nie rozpoznaje co to za kość), nie potrafi jej zaprogramować.
Prośba:
Moja prośba do Was, czy możecie mi doradzić co dalej w tej kwestii?
Czy można zastąpić inną kostką, jeżeli tak to jaką?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Przy okazji chciał bym pozdrowić Piotr132 który pomagał mi podsyłając pomysły.