logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oleo Mac 941CX - słabe smarowanie łańcucha, możliwa wymiana pompki oleju?

matii90 14 Lis 2017 13:51 7224 7
REKLAMA
  • #1 16822400
    matii90
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z moją pilarką, mianowicie pompka oleju słabo pompuje olej do łańcucha, w zasadzie prawie wcale. Jest to pompka z regulacją, kręcąc w lewo zwiększa się dawkę, jednak w moim przypadku nic to nie daje. Jest możliwość że pompka się zużyła i trzeba ją wymienić?
  • REKLAMA
  • #2 16822446
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2529
    matii90 napisał:
    Jest możliwość że pompka się zużyła i trzeba ją wymienić?

Jak najbardziej tak. Jaki olej lejesz? Nie jest on zbyt gęsty?
  • REKLAMA
  • #3 16822690
    matii90
    Poziom 8  
    Znalazłem olej silnikowy kilkuletni nieużywany/nieotwierany i myślałem że go do łańcucha zużyję i jak było cieplej to było ok. a teraz przy niższych temperaturach przestało smarować i wylałem tamten i wlałem oryginalny do smarowania łańcuchów ale nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 16824954
    matii90
    Poziom 8  
    Pompka działa, bolec od regulacji był za bardzo wepchany i zablokował całkiem przepływ oleju. Wyszła kolejna sprawa mianowicie zębatka bębna sprzegła wyskakuje z tego kułeczka plastikowego które napędza pompke i pompka wtedy nie pompuje. Powinien być luz na bębnie że moge go ruszać że wyskakuje z tego aktywatora pompki czy nie?
  • #5 16824984
    E8600
    Poziom 41  
    matii90 napisał:
    Powinien być luz na bębnie że moge go ruszać że wyskakuje z tego aktywatora pompki czy nie?

Lekki luz tak ale wyskakiwać nie powinie. Widocznie ktoś zapomniał o podkładce pomiędzy koszem sprzęgła a odśrodkowym sprzęgłem.
  • #6 16825132
    matii90
    Poziom 8  
    E8600 napisał:
    Widocznie ktoś zapomniał o podkładce pomiędzy koszem sprzęgła a odśrodkowym sprzęgłem.

Podkładka jest, bo odkręcałem sprzęgło i sprawdzałem. A jakbym tam założył jeszcze jedną podkładkę żeby skasować luz?
  • REKLAMA
  • #7 16825165
    E8600
    Poziom 41  
    matii90 napisał:
    jakbym tam założył jeszcze jedną podkładkę żeby skasować luz?

Jeśli sprzęgło nie będzie wystawać ponad bęben to możesz spróbować. Plastikowy napęd pompki oleju nie jest wyrobiony w miejscu gdzie wchodzi kosz sprzęgła?
  • #8 16825238
    matii90
    Poziom 8  
    na moje oko nie jest wyrobiony. Jeśli nie byłoby luzu to bez problemu napędzałby pompkę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pilarką Oleo Mac 941CX, polegający na słabym smarowaniu łańcucha, co może być spowodowane uszkodzeniem pompki oleju. Po wymianie oleju na oryginalny do smarowania łańcuchów, problem nie ustąpił. W trakcie dyskusji zasugerowano, że regulacja pompki mogła być zablokowana, a także że zębatka bębna sprzęgła może wyskakiwać, co uniemożliwia prawidłowe działanie pompki. Użytkownik rozważa dodanie podkładki w celu skasowania luzu, co może poprawić działanie systemu smarowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA