logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?

Marcineq01 15 Lis 2017 14:18 5775 21
  • #1 16824993
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, potrzebuję rady, ponieważ mam problem z komputerem. Raz na jakiś czas zdarzy się, że komputer lubi się zawiesić w grze. Przed formatem były gorsze anomalie, od zawieszania się na przeglądarce po wariujące wentylatory na karcie graficznej w grze(po jakimś czasie w grze, sobie wchodziły coraz bardziej na obroty zwiększając je po 5-10rpm). Teraz po formacie z 3 dni było wszystko ok, aż do wczoraj gdy znowu komputer się zawiesił(gdzieś po 1,5godz rozgrywce). W międzyczasie nie słychać niczego z głośników, a komputer sobie normalnie pracuje, pozostaje jednak zawieszony obraz(print screen jakbym sobie zrobił w grze), artefaktów żadnych nie ma podczas gry jak i zawieszenia obrazu. Pomaga tylko reset kompa, chociaż długo nie czekałem czy odzyska sprawność(ostatnio przed formatem próbowałem go ctrl+alt+del wybudzić z zawieszenia i wysypało sterowniki AMD(komunikat, że sterowniki nie są zainstalowane) razem z obrazem do najniższej rozdzielczości). Temperatury na karcie graficznej, procesorze i płyty głównej są dobre. Dodam, że gram w 4k z freesync. Karta z monitorem podłączona kablem display-port dodanym do monitora.

Karta graficzna w spoczynku około 40 stopni, w stresie(grze) 68-74stopnie. W sterownikach AMD wentylatory ustawione na auto, czyli temp. docelowa 75 stopni, maksymalna ustawiona na 85 stopni, bo tak sobie ustawia wattman na auto. Powerlimit na karcie nie ruszany i karta w grze zrzuca trochę taktowanie(z 1411mhz na 1320-1411mhz), ale to chyba nie przeszkadza jej, a nie chce mieć też głośnych wentylatorów, bo po dodaniu jej power limitu wentylatory na karcie już trochę słychać.
    Procesor w spoczynku temp. pokojowa, czyli około 20stopni, w stresie(grze) 35 stopni nie przekracza.
    Płyta główna nie przekracza na mostku północnym bodajże 60 stopni, ale utrzymuje się 50-55stopni. Na innych w okolicach 30-35stopni.

Sprzęt:
    Procesor: FX-6300 OC 4,1ghz ustawione na stałe w biosie, voltage w cpu-z pokazuje 1,25V, wcześniej miałem ustawione na auto(1,23V) w biosie, ale gdy zobaczyłem, że nie przechodzi testu prime95(error na dwóch rdzeniach) dodałem mu 0.20V i test przechodził przez ponad 10min.
    Karta graficzna: Sapphire rx 580 nitro+ 8GB turbo 1411mhz
    Płyta główna: MSI 970 gaming
    Pamięci: G.Skill RipjawsX DDR3 2x4gb 2133mhz CL9(działające na profilu XMP: 1866mhz cl8)
    Dysk SSD: Patriot Blaze 240gb
    Zasilacz: Corsair RM750
    Monitor: LG 27UD68-W
    System: Win 10 pro

Zauważyłem też dziwną sytuację(wcześniej chyba tego nie było, ale nie jestem pewny), gdy wyłączę komputer to z tyłu na płycie miga dioda przy kablu ethernet tak jakby zasilacz nie odłączał zasilania, czy jest to normalne? Podłączony jestem kablowo do routera.

Wcześniej miałem wiekową już kartę nvidii i ten sam monitor przez miesiąc zanim kupiłem nową kartę, nic niepokojącego się nie działo, co prawda nie grałem w żadne wymagające gry wtedy, bo stara karta ledwie co dawała radę full hd obsłużyć w tamtym monitorze(a podłączony był za pomocą kabla HDMI-DVI przez miesiąc zanim nie kupiłem nowej karty).

Karta graficzna jest nowa, kupiona z 3 tygodnie temu. Według mnie stawiałbym na tą kartę graficzną, zasilacz albo kabel display port niskiej jakości od LG, może jakiś konflikt w systemie np. sterowników AMD z MSI afterburner i riva tuner, które mam włączone w trakcie gry? Dodam też, że zasilacz często po kilku godzinnej grze jest bardzo ciepły, jest to pół pasywny zasilacz i naprawdę zanim zacznie wentylator chodzić to potrzebuję co najmniej 50% obciążenia zasilacza. Do tej pory nigdy nie słyszałem wentylatora w zasilaczu. Nie wiem czy w ogóle przy obecnym sprzęcie się włącza, bo na starym na pewno się nie włączał, więc pewnie miał miesiąc temu przepracowane 0minut, a zasilacz ma już chyba 2lata albo więcej, musiałbym spojrzeć na fakturki zakupu.

Gdy będę w domu postaram się zrobić screeny z hwmonitor, cpu-z, gpu-z. Nie mam miernika napięć.
    Dziękuję z góry za wszystkie rady.
  • #2 16825030
    Beast21
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Sprawdź pamięć ram . Jeśli masz taką możliwość to podmień kostki ram .

Jeśli powiedzmy masz 2 x 4 Gb ram to uruchom tą grę raz z jedną kostką i pograj trochę a raz z drugą . Prawdopodobnie to pamięć jest tutaj winowajcą .
  • #3 16825034
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Beast21 napisał:
    Sprawdź pamięć ram . Jeśli masz taką możliwość to podmień kostki ram .

Jeśli powiedzmy masz 2 x 4 Gb ram to uruchom tą grę raz z jedną kostką i pograj trochę a raz z drugą . Prawdopodobnie to pamięć jest tutaj winowajcą .

Ok. Wiem, że przed formatem sprawdzałem je wbudowanym testem windowsa 10. Z tego co pokazał w raporcie żadnych błędów nie znalazł, ale podobno ten test jest niewiarygodny.
  • #4 16825161
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Również obstawiam kartę graficzną, ostatnio sporo grzebałem w ustawieniach swojego RAMu - miałem okazję przejrzeć prawdziwą galerię najróżniejszych niebieskich ekranów śmierci, ani razu jednak nie poskutkowało to freezem w grze. Co innego przy zabawie w podkręcanie karty graficznej albo procesora.

Jeśli dobrze rozumiem obecnie problemy występują tylko wtedy gdy karta jest pod obciążeniem? Zapuść Furemarka na co najmniej pół godziny i zobacz czy się nie wysypie.

10 minut prime 95 to niezbyt dużo, półgodziny byłoby o wiele bardziej miarodajne warto byłoby taki test wykonać. Ponadto podkręcone procesory mają tendencje do zwiększania apetytu na napięcie wraz z wiekiem. Napięcie, które gwarantowało stabilność przez X czasu może się w pewnym momencie okazać niewystarczające. Proponuję sprawdzić jak komputer sprawuje się na domyślnych zegarach.

Temperatura procesora nie dość, że nierealistycznie niska to jeszcze ponadto niższa niż temperatura płyty głównej, niech zgadnę, odczytujesz to z HWmonitor? Proponuję przesiadką na HWinfo.
  • #5 16825197
    Beast21
    Poziom 21  
    Mamy do czynienia z Pcetem a nie lapkiem . Temperatura procesora może być niższa niż mostku północnego bo na procesorze jest radiator + pasta + wentylator. W nowszych płytach często procesor ma niższą temperaturę zwłaszcza w spoczynku niż mostek który jest chłodzony pasywnie tylko małym radiatorem .

Tak jak pisałem do sprawdzenia jest ram . Memtest po dwa przebiegi na różnych slotach .

Najprościej jednak sprawdzić wyciągając jedną kostkę . Podczas gry jak się zawiesi to wtedy sprawdź na drugiej kości umieszczonej w kolejnym slocie . Jak się nie zawiesi to masz winowajcę .

Błędy "śmierci" bsody można odczytywać i tak najprościej jest zdiagnozować przyczynę . Z tego co wyczytałem kolega nie ma blue screen tylko zwykła zawieszka. [/quote]
  • #6 16825203
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Piterixos napisał:
    Również obstawiam kartę graficzną, ostatnio sporo grzebałem w ustawieniach swojego RAMu - miałem okazję przejrzeć prawdziwą galerię najróżniejszych niebieskich ekranów śmierci, ani razu jednak nie poskutkowało to freezem w grze. Co innego przy zabawie w podkręcanie karty graficznej albo procesora.

Jeśli dobrze rozumiem obecnie problemy występują tylko wtedy gdy karta jest pod obciążeniem? Zapuść Furemarka na co najmniej pół godziny i zobacz czy się nie wysypie.

10 minut prime 95 to niezbyt dużo, półgodziny byłoby o wiele bardziej miarodajne warto byłoby taki test wykonać. Ponadto podkręcone procesory mają tendencje do zwiększania apetytu na napięcie wraz z wiekiem. Napięcie, które gwarantowało stabilność przez X czasu może się w pewnym momencie okazać niewystarczające. Proponuję sprawdzić jak komputer sprawuje się na domyślnych zegarach.

Temperatura procesora nie dość, że nierealistycznie niska to jeszcze ponadto niższa niż temperatura płyty głównej, niech zgadnę, odczytujesz to z HWmonitor? Proponuję przesiadką na HWinfo.

Tak, po formacie tylko w grze to wystąpiło, przed formatem przełączało mnie np na 4k@30 fps(myszka mało płynnie chodziła na pulpicie od razu było to widać, że jest coś nie tak) bez możliwości zmiany na 4k@60 w ustawieniach. Potem miałem problem z uruchomieniem komputera(raz tylko), nie podawał sygnału(na monitorze napis brak sygnału, a komputer sobie chodził), po tej sytuacji wziąłem wyjąłem z obu złącz kabel display port i jeszcze raz podłączyłem do monitora(dociskając mocno) i w drugi slot na karcie graficznej display port, wtedy ruszył w końcu i wszystko było ok. Potem były te anomalie w grach, zdenerwowałem się i zrobiłem formata, obecnie wszystko śmiga tylko wczoraj ten freeze ekranu, nawet zdążyłem przejść całego Watch Dogsa(4-5dni, wątek fabularny) bez problemów, potem robiłem sobie właśnie poboczne misje i wtedy to się stało. Kolega ma gtx 1070 już od roku i mówi, że nigdy coś takiego mu się nie stało w grze(żadnych niebieskich ekranu, zamrożeń, zawieszeń systemu podczas gry), więc normalne to raczej nie jest(chyba, że wina gry w co wątpię, bo gra oryginał). Po formacie niestety większość gier straciłem i obecnie mam tylko tą jedną, ale przed formatem grałem też w inne i np. w The long dark były anomalie wentylatorów do 2500rpm i 60 stopni na karcie, nie wiem po co ona narzucała takie obroty, skoro miała trzymać 75 stopni.

Taktowanie procesora w sumie jest takie same jak fabryczne, bo też przyspiesza w turbo do 4,1ghz, z tym, ze ja narzuciłem mu stałe 4,1ghz, może te opcje oszczędzania energii powinny być wył. w biosie? Bo widziałem na youtube, że ludzie, którzy podkręcali ten procesor do 4,7-5ghz na tej płycie mieli wszystko wyłączone tylko Core c6 state włączone.
    https://youtu.be/KV1SAL-F8WE?t=1m12s
    Ja mam trochę więcej tam włączonych opcji, dokładnie zobaczę w domu.

Tak, dane z Hwmonitor. Z tego co pamiętam to pokrywały się te wyniki z amd overdrive, bo jak mam 30 stopni na procku to do progu pisało, że brakuje 40stopni, bo 70 stopni to max dla tego procesora.

PS. Teraz jeszcze mi się przypomniało, że po tym zacięciu obrazu dałem reset i przy uruchamianiu ponownym wentylatory rozkręciły się na maxa na 3-4sek(prawdziwy odrzutowiec, max rpm wentylatorów jest coś koło 3500 w tym sapphire), po czym od razu się wyłączyły. Nie było też żadnego komunikatu, że w systemie błąd powstał i żeby uruchomić system w trybie awaryjny, z wierszem poleceń czy normalnie, po prostu zwykłe włączenie komputera po tej akcji, czyli wynika, że to problem raczej sprzętowy.
    Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:
    Tutaj parę screenów z programów hwmonitor, cpu-z, gpu-z i biosu. Temperatury w spoczynku. Zaraz będę testował kartę w furmarku. A test pamięci też za chwilkę zrobię.
    Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?

Furmark chodził ponad 25min(max temp. gpu 75 stopni) i nic, tak samo memtest niczego nie poszukał :( Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?

Jakieś nowe pomysły?
  • #7 16826476
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Test power supply w OCCT
    W czasie testu miej otwarte HWiNFO w trybie sensor only i po teście daj screen z HW. Test 15minut wystarczy w zupełności.
    Obawiam się że jednak musisz się zaopatrzyć w miernik. Odczyt programowy jest mało wiarygodny ale 13V w odczycie jednak bym nie ignorował bo to już niebezpiecznie dużo.
    Jeśli jesteś 100% pewien nastaw CPU i skuteczności chłodzenia CPU to możesz go przetestować w IntelBurnTest - niby to do inteli ale AMD też to to ustrojstwo solidnie przegoni. Tylko pilnuj temp. bo to prosty program sam się nie zatrzyma chyba że CPU straci stabilność. 10 przebiegów standard zwykle oznacza stabilne OC CPU już.
  • #8 16826499
    Marcineq01
    Poziom 11  
    310artur napisał:
    Test power supply w OCCT
    W czasie testu miej otwarte HWiNFO w trybie sensor only i po teście daj screen z HW. Test 15minut wystarczy w zupełności.
    Obawiam się że jednak musisz się zaopatrzyć w miernik. Odczyt programowy jest mało wiarygodny ale 13V w odczycie jednak bym nie ignorował bo to już niebezpiecznie dużo.
    Jeśli jesteś 100% pewien nastaw CPU i skuteczności chłodzenia CPU to możesz go przetestować w IntelBurnTest - niby to do inteli ale AMD też to to ustrojstwo solidnie przegoni. Tylko pilnuj temp. bo to prosty program sam się nie zatrzyma chyba że CPU straci stabilność. 10 przebiegów standard zwykle oznacza stabilne OC CPU już.

Jutro przetestuje, bo dzisiaj idę już spać, grałem teraz dwie godzinki i wszystko jest ok. Tylko nie wiem dlaczego te obroty czasami przyspieszają, a temp. w okolicach 70 stopni, mogłyby być jeszcze cichsze, ale przez to, że zbija więcej to są głośniejsze wentylatory. Po dłuższym czasie przyspieszają do ~1600rpm, a te 75 stopni są w stanie utrzymać na 1300rpm, a wentylatory z nie wiadomych przyczyn tak sobie dodają trochę. Zasilacz patrzyłem i faktycznie dosyć ciepły po graniu(po dotknięciu jego górnej obudowy, mimo wszystko nadal nie jest taki ciepły jaki jest latem gdy jest gorąco).

PS. Co do tego programu intelburntest:
    It will work on even Intel Pentium III processors, but unfortunately, Intel(R) designed the binaries in a way that makes it not run at all on any AMD CPUs. Przetestuje jeszcze raz w Prime95 i trochę dłużej.
    Dodano po 18 [godziny] 39 [minuty]:
    Wstawiam tabelkę z Hwinfo po teście power supply w OCCT(DX11, 4k, 15min, typ testu automatyczny)
    Z tego co widać w hwinfo to Linia +3,3V najgorzej wypadła.

OCCT pokazuje coś innego na lini +12V:

A ten spadek użycia CPU/GPU w okolicach 9-10min to przez to, że przełączyłem okno na hwinfo sensor żeby sprawdzić temperaturę cpu, bo nie było podane w occt. Dzisiaj znowu miałem zamrożenie ekranu i musiałem użyć resetu(ctrl+alt+del nie pomagał). Stało się to jak chciałem włączyć grę, dopiero uplay ładował grę(nie pojawił się jeszcze ekran ładowania gry). Przed zamrożeniem ekranu już system dziwnie się zachowywał, pasek zadań windowsa przestał działać, nic co nadusiłem na nim nie działało, dopiero po minucie odlagował się i wszystko na raz się włączyło co wcześniej przyciskałem na pasku(przed formatem też to miałem tylko częściej, nie mogłem wtedy wyłączyć nawet komputera i musiałem użyć ctrl+alt+del i tam wyłączać windowsa).
  • #9 16828949
    310artur
    Poziom 43  
    Wykonaj pomiary zasilacza. Jeden program pokazuje 11 drugi 13 ale oba pokazują wahania. Niestabilne napięcia mogą takie zonki robić.
    PS nie wiedziałem że intelburntest nie działa na AMD - mój błąd.
  • #10 16829855
    Marcineq01
    Poziom 11  
    310artur napisał:
    Wykonaj pomiary zasilacza. Jeden program pokazuje 11 drugi 13 ale oba pokazują wahania. Niestabilne napięcia mogą takie zonki robić.
    PS nie wiedziałem że intelburntest nie działa na AMD - mój błąd.

Będę musiał załatwić miernik napięć albo oddam do sklepu informatycznego żeby sprawdzili mi ten zasilacz. A może nie bawić się i od razu wysłać zasilacz do producenta, że coś niepokojącego się z nim dzieje? Jak będzie ok to odeślą mi najwyżej z powrotem. A na pewno są powody aby go wysłać na sprawdzenie do producenta czy sklepu.

PS. Dzisiaj znowu zaraz przy drugim uruchomieniu zamrożenie ekranu, w tym czasie odłączyłem z złącza usb klawiaturę i mysz, a ponownie je podłączając już nie działały, tak jakby odcinało prąd totalnie. Zasilacz reklamuje(obowiązuje jeszcze gwarancja) do sklepu albo producenta, dzisiaj składam dokument i przyjedzie po niego kurier, niech chłopaki sprawdzają ;)
  • #11 16832936
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanko zanim będę sprawdzał zasilacz w serwisie, czy pomógłby ktoś odczytać wyniki dysku ssd, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak(np. SATA PHY error count nie powinno być na 0, bo tyle chyba było przez problemami z komputerem?). Dobre są te wyniki czy ten dysk ssd może powodować zawieszenia komputera krótko po starcie?
  • #12 16839813
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Dobra załatwiłem miernik napięć, teraz musi mi ktoś pomóc, bo nigdy tego nie obsługiwałem co do czego, załączam zdjęcia
    Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?

Jak widać wszystkie kable są czarne więc nawet poradniki z neta mi się nie przydadzą. Jeśli ktoś się zna to proszę o pomoc. Gdyby trzeba było zrobić więcej fotek to pisać.

W między czasie z komputerem dziwne rzeczy się dzieją, jak brak sygnału na monitorze, potem przy drugim uruchomieniu komunikat, że overclocking failed(do wyboru wejście do biosu, albo zresetowanie ustawień biosu do początkowego), gdzie wcześniej na tamtych ustawieniach się uruchamiał i stabilnie działał. Wentylatory przestały mocno świecić, słabym światłem teraz świecą, a wszystkie podłączone do 4-pin na płycie, te które są do zasilacza normalnie chodzą. Procesor nie przyspiesza do turbo(4,1ghz) mimo, że jest włączone w biosie turbo, cały czas na 3,5ghz chodzi.

EDIT. Znalazłem coś takiego w necie, czy na moim zasilaczu będzie taka sama reguła?
    http://www.overclock.pl/images/articles/content/artykuly/2010/07/napiecia/grafika/24pin.png
    Tutaj jeszcze inaczej:
    https://altao.pl/foto_hd/760/A/fot_03_A65.jpg

Dysk SSD poddałem testowi w hd tune i nie poszukał ani jednego uszkodzonego bloku, więc dysk odpada, zostaje procesor, zasilacz, płyta główna i karta graficzna, ale karta graficzna jakby była uszkodzona to by raczej zawiesił się komputer podczas furmarka.

Tutaj jeszcze bliżej ta wtyczka, liczby zaczynają się od 1 do 12 po lewej stronie od dołu, a po prawej jest 13-24 od dołu do góry.

Według cyferek to linia +12V powinna być pod numerem 10-11, czyli w pierwszej lini na górze po lewej stronie u mnie.
  • #13 16841108
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    Po PW od autora który twierdzi, że zasilacz nie ma wtyczek Molex - przenoszę temat tutaj. Może ktoś znajdzie chwilkę i wyjaśni dokładniej jak dokonać pomiaru na czarnych kabelkach.
  • #14 16841181
    Beast21
    Poziom 21  
    Jest spora szansa że to zasilacz tak jak pisali koledzy ale to co się dzieje z komputerem wciąż wskazuje na pamięć . Ponieważ sprawdziłeś pamięć używając memtest zatem możemy założyć że pamięć jest dobra .

Procesory AMD same obsługują pamięć a to znaczy że do sprawdzenia jest sam procesor . Najlepiej podmień procesor . Jeżeli okaże się że sam procesor jest dobry to należy sięgnąć do schematu płyty głównej i sprawdzić kondensatory smd na linii zasilania procesora .

Prawdopodobnie któryś kondensator jest wadliwy . Nie ma przebicia ale po krótkim czasie pracy źle filtruje prąd ( może zamieniać się w rezystor) i uniemożliwia właściwą pracę procesora . Należy je zbadać pod kątem pojemności .

Miejmy nadzieję że wadliwy okaże się sam zasilacz .
  • #15 16841267
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Beast21 napisał:
    Jest spora szansa że to zasilacz tak jak pisali koledzy ale to co się dzieje z komputerem wciąż wskazuje na pamięć . Ponieważ sprawdziłeś pamięć używając memtest zatem możemy założyć że pamięć jest dobra .

Procesory AMD same obsługują pamięć a to znaczy że do sprawdzenia jest sam procesor . Najlepiej podmień procesor . Jeżeli okaże się że sam procesor jest dobry to należy sięgnąć do schematu płyty głównej i sprawdzić kondensatory smd na linii zasilania procesora .

Prawdopodobnie któryś kondensator jest wadliwy . Nie ma przebicia ale po krótkim czasie pracy źle filtruje prąd ( może zamieniać się w rezystor) i uniemożliwia właściwą pracę procesora . Należy je zbadać pod kątem pojemności .

Miejmy nadzieję że wadliwy okaże się sam zasilacz .

Też mam taką nadzieję, że to tylko zasilacz. Wtedy będę mógł go zareklamować, bo ma 5lat gwarancji. Jeśli to jest procesor to dziwna sprawa, bo procesory rzadko ulegają uszkodzeniu i jako jedyny komponent jest najmniej awaryjny. Jeśli okazałoby się, że płyta główna to też mam jeszcze szanse reklamować bo do ~20grudnia tego roku jest jeszcze na tą płytę gwarancja, więc zależy mi żeby szybko to zdiagnozować, większość sprzętu ma 3lata gwarancji. Karta graficzna i monitor jest tylko nowy, a cała podstawka już ma prawie 3lata. Co do tych kabli to wie jak ktoś to ugryźć, bo nie wiem czy tymi cyferkami się sugerować na wtyczce czy jest jeszcze inny sposób? A jeśli chodzi o kondensatory na płycie to wszystkie wyglądają jak nowe, ale dzisiaj jeszcze obejrzę te obok procesora jak będę w domu, tam mam najgorsze dojście bo jest radiator cpu z wentylatorami i radiator płyty głównej, więc możliwe, że nie zauważyłem czegoś. Procesora nie będę miał żadnego na podmianę, więc to jedynie może zrobić mi serwis, ale nie chciałbym też zanosić do serwisu, bo znowu mi wszystko pogrzebią i zepsują czasem jeszcze więcej.
    Dodano po 7 [godziny] 45 [minuty]:
    Znalazłem dzisiaj taką rozpiskę i wydaje się, że pasuje do mojego złącza 24-pin, bo numery też są w takiej samej kolejności, więc mogę według tego schematu sobie sprawdzić napięcia? Proszę aby ktoś się wypowiedział czy będzie dobrze i zabieram się do roboty.
    http://cdn.overclock.net/2/2b/500x1000px-LL-2bf838c0_st45sf-g-modular-pinout.png
  • #16 16842667
    LC8-990
    Poziom 42  
    Ocena: 29
    Wtyczki ATX są jednakowe w każdym komputerze - to norma.
    Będzie pasować - rób pomiary.
  • #17 16842947
    Marcineq01
    Poziom 11  
    EDIT. Dobra już mam, linia 3,3V ma 3,32-3,33V bez obciążenia.
    linia 12V ma 12V bez obciążenia, 11,92-11,93V w obciążeniu
    linia 5V ma 5,10V bez obciążenia, podczas obciążenia lini 12V 5,08V

Drugi test następnego dnia:
    linia 3,3V ma 3,23V bez obciążenia
    linia 5V ma 5,08V bez obciążenia
    linia 12V ma 11,98V bez obciążenia

Czym dobrze obciążyć linie 5V i 3,3V?

Wszystko mierzone na wtyczce 24-pin, na to wygląda, że jest chyba wszystko ok, potrzymałem podczas obciążenia dłużej tą linie 12V i nie wyświetlało żadnych wahań napięć chyba, że za słaby miernik i nie wyłapuje.

Jeśli nie jest to zasilacz, pamięci ani dysk ssd, to zostaje karta graficzna, płyta główna i procesor. Ja bym jednak spojrzał na to z innej strony, problemy zaczęły się po dołożeniu karty graficznej, więc według mnie to jest jej wina, może uwalone pamięci na karcie? Oprócz tego zmieniałem jeszcze monitor, kabel z dvi-hdmi na display port-display port i listwa zasilająca z zwykłej esparanzy za 15zł na ever filtrująco-antyprzepięciowa. Więc według mnie może być coś z tych rzeczy i jest to najbardziej prawdopodobne. Może nawet ten kabel display port jest wadliwy i dlatego zawiesza się obraz i trzeba resetować kompa. Zobaczę dzisiaj w domu i zmienię kabel na hdmi-hdmi, bo ten chyba dostałem również z monitorem, tylko przełączy mnie pewnie na 4k@30fps, bo dla hdmi to max. Wczoraj wyciągałem baterie i zworką zwierałem piny, wróciłem do domyślnych ustawień w biosie, ale jak włączyłem komputer to okazało się, że na stałych 2ghz chodził procesor, potem musiałem wejść do biosu i wyłączyć Cool'n'Quiet, ustawić sztywno mu 3,5ghz, pamięci na profil 1 XMP, po tej operacji wszystko chodziło jak należy. Zamrożenie ekranu i kursora też jeden raz wczoraj, standardowo.

Zauważyłem też, że biały pasek lubi się pojawić podczas uruchamiania komputera, jeszcze przed oknem ładowania systemu, ale może to normalne. Jeśli to ważne to mogę zrobić film kiedy to się wyświetla dokładnie. Zazwyczaj jest tylko jeden w dole ekranu, więcej nie zauważyłem.
  • #18 16844413
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Zajrzałem do dziennika zdarzeń i występują podobne zdarzenia w tym samym czasie(po krytycznym zawsze występuje błąd, czyli krótko po resecie komputera):

Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?Zawieszanie się komputera podczas gry i na pulpicie po formacie - co sprawdzić?

Nie wiem co to za błąd, próbuje to poszukać na stronce eventid.net, ale niczego takiego nie ma pod numerem 137-kernel power
  • #20 16846845
    310artur
    Poziom 43  
    Pomierz jeszcze na tej wtyczce 4/8 pin zasilającej procesor. Ale zasilacz wygląda poprawnie.
    Linii 3,3 i 5V się nie obciąża. Obciążając sprzęt obciążasz wszystkie linie tak jak się da tym sprzętem a tylko to cie interesuje. Nie jest ważne czy zasilacz odda 20A na linii 5V jeżeli komputer nigdy nie pobiera więcej jak 10A (taki przykład poglądowy).

Co do rozmieszczenia napięć - kolor kabla to tylko ułatwienie - kształt każdej wtyczki zasilacza jest unormowany i zawsze taki sam w typowym ATX. To znaczy że możesz liczyć od lewej do prawej i z góry na dół pozycje na każdej wtyczce.

Generalnie komputer należy testować u ustawieniach domyślnych. Czyli po resecie BIOS na bezpiecznych ustawieniach. OC nigdy nie jest gwarantowane. Gwarantowane są tylko nastawy fabryczne.

To wygląda na jedną z tych upierdliwych usterek gdzie trzeba każdy dosłownie kawałek przekładać do innej maszyny i testować. A i tak nie ma gwarancji że się znajdzie bo bywa że jakiś zestaw części nie chce pracować jako całość choć każdy kawałek osobno już działa. Bywa że uszkodzone są 2 elementy. Skoro masz gwarancje myślę dobrym pomysłem będzie znaleźć solidny serwis i zapłacić za diagnozę. Lepsze to niż za pół roku płacić za naprawę. Usterka jest jakaś ciężka do diagnozy więc bez podstawiania części może się nie udać niestety. A w tej sytuacji jest lepiej zdać się na serwis (łatwiej a nawet taniej jeśli masz kupować części na ośle szukając wadliwej).
  • #21 16847230
    Marcineq01
    Poziom 11  
    310artur napisał:
    Pomierz jeszcze na tej wtyczce 4/8 pin zasilającej procesor. Ale zasilacz wygląda poprawnie.
    Linii 3,3 i 5V się nie obciąża. Obciążając sprzęt obciążasz wszystkie linie tak jak się da tym sprzętem a tylko to cie interesuje. Nie jest ważne czy zasilacz odda 20A na linii 5V jeżeli komputer nigdy nie pobiera więcej jak 10A (taki przykład poglądowy).

Co do rozmieszczenia napięć - kolor kabla to tylko ułatwienie - kształt każdej wtyczki zasilacza jest unormowany i zawsze taki sam w typowym ATX. To znaczy że możesz liczyć od lewej do prawej i z góry na dół pozycje na każdej wtyczce.

Generalnie komputer należy testować u ustawieniach domyślnych. Czyli po resecie BIOS na bezpiecznych ustawieniach. OC nigdy nie jest gwarantowane. Gwarantowane są tylko nastawy fabryczne.

To wygląda na jedną z tych upierdliwych usterek gdzie trzeba każdy dosłownie kawałek przekładać do innej maszyny i testować. A i tak nie ma gwarancji że się znajdzie bo bywa że jakiś zestaw części nie chce pracować jako całość choć każdy kawałek osobno już działa. Bywa że uszkodzone są 2 elementy. Skoro masz gwarancje myślę dobrym pomysłem będzie znaleźć solidny serwis i zapłacić za diagnozę. Lepsze to niż za pół roku płacić za naprawę. Usterka jest jakaś ciężka do diagnozy więc bez podstawiania części może się nie udać niestety. A w tej sytuacji jest lepiej zdać się na serwis (łatwiej a nawet taniej jeśli masz kupować części na ośle szukając wadliwej).

Mierzyłem dzisiaj właśnie na wtyczce do procka i napięcie jeszcze lepsze niż we wtyczce 24-pin podczas obciążenia, bodajże 11,98V było. Na wtyczce PCIe nie jestem w stanie sprawdzić, ponieważ z miejsc 12v wychodzą jakieś podwójne kable i nie da się wcisnąć kabli. Też tak myślałem, żeby oddać do serwisu komputer, bo już naprawdę nie mam pomysłów, ale porobiłem parę rzeczy wczoraj i od wczoraj do dzisiaj nie miałem tego zamrożenia więc możliwe, że pozbyłem się problemu.

Między innymi wyłączyłem zezwalanie komputerowi na wyłączanie urządzeń(we wszystkich koncentratorach USB itp.), pozbyłem się kurzu na elektronice płyty głównej, poprawiłem wtyczki, aby lepiej dochodziły do dysku(było ciasno i kabel był mocno wygięty) i kabel display port do monitora, który też nie do końca wchodzi i trzeba naprawdę mocno docisnąć. Zdemontowałem jeden wentylator z radiatora, ponieważ zbyt duża ilość podłączona do płyty powodowała słabe świecenie ledów na wentylatorach(tylko te podłączone do płyty). Przełożyłem kabel usb od klawiatury pod usb 3.0, mysz została, bo była podłączona do usb 3.0. Po dociskałem kable do zasilacza, ale według mnie były ok. Zaktualizowałem i zainstalowałem sterowniki dla AMD IOMMU Device i AMD SMBus, mimo wszystko w menedżerze urządzeń nadal pisze, że "Brak zainstalowanych sterowników tego urządzenia.", mimo, że są zainstalowane, bo można odinstalować sterownik. W zakładce zdarzenia też pisze, że skonfigurowano urządzenie. Odinstalowałem urządzenie klawiatury HID(bo były 3), mimo wszystko po ponownym uruchomieniu znowu się te sterowniki instalują, efekt nie jest stały, to samo przy myszy. Wyłączyłem włączanie się programu Killer network manager przy starcie systemu(może powoduje konflikt w systemie kto wie).

Zainstalowałem np. trzy dni temu command center, fajny program, bo można wszystkimi wentylatorami podłączonymi do 4-pin sterować jak szybko mają się kręcić(od 20% do 100%, do tego można krzywą według temperatury cpu czy gpu ustawić). Tylko co z tego jak po włączeniu programu kursor co kilka sekund przerywa(ścina) i z głośników wydobywa się straszny dźwięk jakby zakłócenia(gorsze niż telefon dzwoni obok głośników). Możliwe, że jakiś wentylator robi przepięcia albo płyta główna ma wine, w sumie mógłbym więcej tych wentylatorów wymontować, tylko, że coś musi zostać na radiatorze chociaż od procesora.

Od razu to odinstalowałem, miałem kiedyś ten program i nie było takich anomalii, tylko podczas ładowania programu ścięło dźwięk na chwile, ale żeby ciągle to się działo przy włączonym programie to nigdy.

Zauważyłem, że gdy komputer jest teraz wyłączony w końcu dioda przy wejściu od internetu przestała świecić, czyli odłącza ładnie zasilanie od wszystkiego.

W razie czego będę informował jak będzie się coś działo, albo dowiem się co to było, gdy już serwis znajdzie usterkę. Na razie czekam czy te zmiany wniosły poprawę, a jeśli nie to komputer pójdzie do serwisu. Mam tutaj taką jedną osobę zaufaną, co już mi raz stary komputer naprawiła(wymiana kondensatorów w zasilaczu chieftec po 7 czy 8latach użytkowania). Dzięki za pomoc Artur.
  • #22 16853890
    Marcineq01
    Poziom 11  
    Problem chyba rozwiązany, okazało się, że winna była źle założona pasta termoprzewodząca, dopiero po długim czasie dała o sobie znać. Oprócz tego chłodzenie chyba się lekko obwiesiło(zapewne przez zmiany, wymontowywanie i zakładanie wentylatorów na radiatorze+inne czynności w komputerze, mogłem trącić przypadkowo radiator) i trzeba było je zamontować znowu poprawnie, aby radiator miał dobrą styczność z procesorem. W środku po zdjęciu radiatora okazało się, że pasta termoprzewodząca spłynęła po jednej stronie na płytkę drukowaną. Jeśli chodzi o starą pastę to nie wyglądała jeszcze tak źle, na procesorze była jeszcze rzadka(nie skamieniała). Oprócz tego źle był zamontowany radiator(odwrotnie), co wiedziałem od dawna, ale skoro nic się nie działo to nie zmieniałem już później tego(niestety niecałe 3 lata temu nie miałem jeszcze takiej wiedzy albo cierpliwości do czytania instrukcji montażu:P). Przy okazji wyczyściłem radiator z kurzu, dużo tego nie było, ale zawsze coś. Teraz po wymianie pasty, temperatury są świetne, już nie grzeje się po 2min w prime95 do ponad 70 stopni, tylko ma zależnie od OC od 40-60 stopni przy minimalnych obrotach wentylatora na radiatorze(na razie zamontowany jest tylko jeden).

Możliwe, że na zamrażanie/zawieszanie obrazu zadziałało coś z tych rzeczy wyżej co pisałem, bo przed wymianą pasty, komputer chodził 3-4dni bez zawieszki(a tak zdarzały się codziennie), więc może to być coś z tamtych rzeczy. Dzisiaj jest 6 dzień i do dzisiaj nie miałem zawieszenia komputera.

A może to przypadek i jeszcze zawieszenie obrazu mnie nawiedzi kto wie, podobno dochodzi do takich sytuacji, że procesor się zużywa i już nie może działać na ustawieniach OC, trochę szkoda by było. Najwyżej zrobię wtedy upgrade procesora, ale zamierzałem dopiero go zmienić, aż zejdą w procesorach do procesu 7nm.

Myślę, że temat można zamknąć, dziękuje wszystkim za pomoc. Obecnie mam taką wiedzę, że nawet sam będę potrafił wszystko zdiagnozować, więc temat nie jest potrzebny. Dalej sobie już będę sobie w razie czego sam radził. Ile jednak to się człowiek nauczy na swoim komputerze , ale oczywiście również dzięki wam i waszej pomocy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera podczas gier oraz na pulpicie, mimo przeprowadzonego formatu. Wcześniejsze objawy obejmowały anomalie w działaniu wentylatorów karty graficznej oraz problemy z uruchamianiem systemu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pamięci RAM, karty graficznej oraz zasilacza. Wskazano na możliwość uszkodzenia kondensatorów na płycie głównej oraz na konieczność przeprowadzenia testów stabilności zasilania. Po dalszych analizach, użytkownik odkrył, że problem mógł być spowodowany źle nałożoną pastą termoprzewodzącą oraz nieprawidłowym montażem radiatora, co prowadziło do przegrzewania się procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA