logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka nakręcana na butlę - - słaby płomień

Htomas 17 Lis 2017 15:17 10773 10
REKLAMA
  • #1 16829864
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Mam taką butlę i kuchenke nakręcaną http://kuchenkigazowe.com.pl/kuchenki-nakreca...kuchenka-gazowa-nakrecana-21cmbutla-1-kg.html
    Jednak mimo, ze gazu w butli jeszcze jest sporo to nawet po odkręceniu zaworu na butli na max. płomień jest zbyt mały. I zagotowanie poł litra wody w czajniki trwa chyba z 15 minut. Rozbierałem ten palnik, w środku jest jakas guma i metalowy wcisk. Umyłem metalowe powierzchnie rozpuszczalnikiem, ale nie pomogło. Otwory wypływowe gazu sa drożne. Wygląda na to, że kuchenka ma coś w rodzaju reduktora, który zbyt mocno ogranicza ciśnienie gazu. Da się coś z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 16830035
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 515
    Witam.
    Czy przypadkiem zbyt mocno nie nakręcasz palnika na butlę? W zaworze butli znajduje się gumowa uszczelka, która pod wpływem zbyt mocnego wkręcenia palnika może się zniekształcić uniemożliwiając swobodny wypływ gazu.
  • REKLAMA
  • #3 16830074
    Htomas
    Poziom 18  
    olekt2002 napisał:
    Witam.
    Czy przypadkiem zbyt mocno nie nakręcasz palnika na butlę? W zaworze butli znajduje się gumowa uszczelka, która pod wpływem zbyt mocnego wkręcenia palnika może się zniekształcić uniemożliwiając swobodny wypływ gazu.

Dzięki, chyba tak. Sprawdzę to przy okazji
  • REKLAMA
  • #4 16830538
    MonikaMarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Pokręć "srebrną" nakrętką regulującą dopływ powietrza do palnika.
    Mieszanka gaz+powietrze to podstawa.
  • #5 16839592
    Htomas
    Poziom 18  
    MonikaMarcin napisał:
    Pokręć "srebrną" nakrętką regulującą dopływ powietrza do palnika.
    Mieszanka gaz+powietrze to podstawa.

Rzeczywiście. Odkręcanie palnika dało efekt, ale dopiero po kilku obrotach, aż plomień zrobił sie źółty. Natomiast przysłanianie palcami otworów z boku palnika spowodowało, że płomień się zwiększył i z niebieskiego stał się niebiesko żółtawy. Na palniku powinna byc taka sprężysta blaszka do przesłaniania otworów i regulacji składu mieszanki, ale jej nie ma. Chyba pozostaje dorobić z kawałka blachy
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 16840431
    MonikaMarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Może nie kombinuj. Blaszka?
    Sama nakrętka wystarczająco reguluje powietrze.
    Palnik do butli dokręcamy "na wyczucie".
    Można przekręcić uszczelkę i będzie nieszczelność.
    Nie spotkałem się żeby uszczelka "zatkała" dopływ gazu do palnika.
    Pokręć nakrętką aż uzyskasz oczekiwany efekt.
    Chyba to tyle...
  • #7 16840960
    Htomas
    Poziom 18  
    MonikaMarcin napisał:
    Może nie kombinuj. Blaszka?
    Sama nakrętka wystarczająco reguluje powietrze.
    Palnik do butli dokręcamy "na wyczucie".
    Można przekręcić uszczelkę i będzie nieszczelność.
    Nie spotkałem się żeby uszczelka "zatkała" dopływ gazu do palnika.
    Pokręć nakrętką aż uzyskasz oczekiwany efekt.
    Chyba to tyle...

ale która nakrętką? Pisalem przecież, że aby zwiekszyć plomień musiałem wykręcić palnik z butli o kilka obrotów. I to tak, ze sa juz luzy na gwincie. A blaszkę widziałem na innym palniku
  • REKLAMA
  • #9 16841444
    Htomas
    Poziom 18  
    Magister_123 napisał:
    Ten metalowy wcisk to dysza. Musisz ją wyciągnąć i przeciw prądowo w stosunku do gazu przedmuchać sprężonym powietrzem. Jak nie pomoże to kup nową.
    Kuchenka nakręcana na butlę - - słaby płomień

Okazało się, ze przyczyna była prozaiczna. W butli była juz resztka gazu. Po nabicu ciśnienie i płomień od razu wzrosły. Na wszelki wypadek przedmuchałem jednak tę dyszę - otworek w niej jest mikroskopijny. :D
    Dzięki wszystkim za pomoc :D
  • #10 16841572
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Htomas napisał:
    Okazało się, ze przyczyna była prozaiczna. W butli była juz resztka gazu. Po nabicu ciśnienie i płomień od razu wzrosły.

bo w butli pozostał prawie sam butan, a on w stosunku do propanu leniwie paruje. Przy niskich temperaturach może kuchenka nie działać nawet przy prawie pełnej butli, jak jej zawartość będzie stanowić sam butan.
    Miałem podobny przypadek z taką kuchenka na działce w zimie. Myślałem, że w butli pozostał sam butan, ale na nowej butli było to samo. Przeczyszczenie dyszy drucikiem pomogło, przedmuchiwanie sprężonym powietrzem nic nie dawało. Problem był ze znalezieniem tak cienkiego drucika. Nie wiem jak teraz, dawniej do palnika dołączony były druciki do czyszczenia dyszy.
  • #11 16846275
    Htomas
    Poziom 18  
    gimak napisał:
    Problem był ze znalezieniem tak cienkiego drucika. Nie wiem jak teraz, dawniej do palnika dołączony były druciki do czyszczenia dyszy.

Może drucik ze cięgna linki rowerowej (hamulec lub przerzutka)? Mierzyłem suwmiarką, wychodzi ok. 0,2 mm. A jest to stal

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kuchenką gazową nakręcaną na butlę, która miała zbyt słaby płomień mimo wystarczającej ilości gazu w butli. Po kilku sugestiach dotyczących regulacji dopływu powietrza oraz sprawdzenia uszczelki, okazało się, że przyczyną problemu była niska ilość gazu w butli. Po jej napełnieniu ciśnienie i płomień wzrosły. Dodatkowo, użytkownik rozważał czyszczenie dyszy palnika, co również mogło wpłynąć na poprawę działania kuchenki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA