Witam wszystkich zainteresowanych, zakupiłem w lato rozrusznik elektryczny do Simson SR50. Myślałem sobie będzie fajny bajer, paczka przyszła, przystąpiłem do montażu. Po zamontowaniu rozrusznik miał problem po przyciśnięciu przycisku start, kiedy rozrusznik zaczynał kręcić automat wysunął się w tryb na kole zamachowym, następowało wybicie automatu ponieważ nie działały prawidłowo zapadki podtrzymujące tryb w pozycji zwartej z trybem na kole zamachowym. Próbowałem to poprawić, ale po kilku próbach rozrusznik zaczął dziwnie głośno rzęzić. Rozebrałem go i okazało się, że tryb w przekładni wstępnej pękł jak na zdjęciach, zakupiłem więc następny rozrusznik i po założeniu i kilku próbach stało się to samo co z pierwszym. I teraz pytanie czy macie jakieś pomysły na to, jak to naprawić. Szukałem już innego rozrusznika, bardzo podobny jest w silnikach AM6 Minarelli, niestety ma 14 zębów a w moim jest 16. Może ktoś miał już podobny problem? Może macie pomysł z czego by sam automat dopasować, ma 16 zębów w kole atakującym koło zamachowe i 37 zębów w przekładni wstępnej, średnica ośki 8 mm po obydwu stronach, długość całkowita 68 mm, średnica koła atakującego to 31 mm, a w przekładni wstępnej 29 mm.