logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze projekty z mikrokontrolerem Arduino do pracy inżynierskiej

chris18404 19 Lis 2017 14:13 3177 10
REKLAMA
  • #1 16834316
    chris18404
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Szukam najlepszych przykładów w których był zastosowany mikrokontroler Arduino. Jakieś przykłady? Potrzebuję do pisania pracy inż.
  • REKLAMA
  • #2 16834482
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Płytki Arduino z mikrokontrolerem Atmel ;)

Nie wierzę, że nic w Inernecie nie znalazłeś, toż to tego jest od groma i ciut, ciut...
  • #3 16834524
    chris18404
    Poziom 19  
    piterek-23 napisał:

Nie wierzę, że nic w Inernecie nie znalazłeś, toż to tego jest od groma i ciut, ciut...

ale chcę przykłady zaawansowane , jedne z najlepszych.
  • REKLAMA
  • #4 16834574
    piterek-23
    Poziom 33  
    Przykłady pierwsze z brzegu: KLIK, KLIK, KLIK...
  • #5 16834865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 16835060
    chris18404
    Poziom 19  
    R-MIK napisał:
    chris18404 napisał:
    zastosowany mikrokontroler Arduino

Nie znam takiego mikrokontrolera. Kto go produkuje? Jaki ma symbol?

Dodano po 3 [minuty]:

piterek-23 napisał:

Tylko Atmel? Sa płytki z ARM STM-a, jest ESP8266. Wszystko to wspiera IDE Arduino.

Dodano po 1 [minuty]:

piterek-23 napisał:
    Przykłady pierwsze z brzegu: KLIK, KLIK, KLIK...

Przyszły inż chce aby za niego odwalić czarną robotę.
    Kiedyś prace sie kupowało, teraz wchodzi się na Elektordę i liczy, że praca będzie za free.

Czy ja chcę żebyś mi pisał pracę inż.? Chciałem tylko znać przykłady jakie waszej zdaniem są ciekawe i zaawansowane. Jeśli uważasz że praca inżynierska to wklejenie zdjęcia skopiowane z neta to powodzenia. Trochę życzliwości człowieku! Jeśli nie znasz pojęcia forum to nie wypowiadaj się!
  • #7 16835081
    piterek-23
    Poziom 33  
    R-MIK napisał:
    piterek-23 napisał:

Tylko Atmel? Sa płytki z ARM STM-a, jest ESP8266. Wszystko to wspiera IDE Arduino.

Oczywiście masz rację, już nie chciałem aż tak daleko iść. Miałem na myśli podstawowe Arduino-UNO, Pro, Mega...
    chris18404 napisał:
    Chciałem tylko znać przykłady jakie waszej zdaniem są ciekawe i zaawansowane.

Tak naprawdę to jest trudne pytanie, ponieważ "najciekawsze" to pojęcie względne-każdy ma inne upodobania i to co dla mnie jest ciekawe to dla Ciebie nie musi ;)

@chris18404, spokojnie... Kolega @R-MIK ma taki styl bycia-z jednej strony jest upierdliwy, ale z drugiej strony to bardzo dużo można się od Kolegi nauczyć :P
  • REKLAMA
  • #8 16835097
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Dla każdego "zaawansowanie" oznacza coś innego. Chce kolega rzeczywiście zaawansowanych rzeczy to ieee.org i sobie szukać arduino. Jasne, dobre uczelnie mają dostęp do pełnych treści, a z domu tylko abstract. A jak mniej zaawansowane to choćby ploter czy grawerka laserowa z napędów DVD na arduino... nie wystarczy na inżynierkę?
  • #9 16835126
    chris18404
    Poziom 19  
    tronics napisał:
    Dla każdego "zaawansowanie" oznacza coś innego. Chce kolega rzeczywiście zaawansowanych rzeczy to ieee.org i sobie szukać arduino. Jasne, dobre uczelnie mają dostęp do pełnych treści, a z domu tylko abstract. A jak mniej zaawansowane to choćby ploter czy grawerka laserowa z napędów DVD na arduino... nie wystarczy na inżynierkę?

Dzięki. Na inżynierke robię swój projekt, te przykłady są mi potrzebne aby opisać w czym Arduino ma zastosowanie itp.
  • #10 16835146
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Zieew... Mi się Arduino kojarzy jednoznacznie z klockami Lego. Ludzie budują z nich efektowne cuda, ale pracy inżynierskiej ani prawdziwego domu/samochodu/samolotu to raczej się na tym zrobić nie da. Zadziwia mnie użycie Arduino na studiach, gdzie ma się kształcić profesjonalistów, a nie uczyć budowania zabawek z klocków. Sprzęt to jeszcze od biedy ujdzie, ale Arduinowe podejście do programowania jest czysto zabawowe.
  • #11 16835241
    chris18404
    Poziom 19  
    BlueDraco napisał:
    Zieew... Mi się Arduino kojarzy jednoznacznie z klockami Lego. Ludzie budują z nich efektowne cuda, ale pracy inżynierskiej ani prawdziwego domu/samochodu/samolotu to raczej się na tym zrobić nie da. Zadziwia mnie użycie Arduino na studiach, gdzie ma się kształcić profesjonalistów, a nie uczyć budowania zabawek z klocków. Sprzęt to jeszcze od biedy ujdzie, ale Arduinowe podejście do programowania jest czysto zabawowe.

Zgadzam się, arduino e moim projekcie dłuży tylko do komunikacji radiowej przekaźnikow i kontrolowanie otoczenia. Ale to nie jest tylko temat pracy inż ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat zastosowań mikrokontrolera Arduino w projektach inżynierskich. Wskazują na różnorodność projektów, od prostych do bardziej zaawansowanych, takich jak plotery czy grawerki laserowe. Wspomniano również o innych mikrokontrolerach, takich jak ARM STM i ESP8266, które są kompatybilne z IDE Arduino. Niektórzy uczestnicy wyrażają wątpliwości co do użyteczności Arduino w kontekście profesjonalnych prac inżynierskich, porównując je do zabawek. Użytkownicy podkreślają, że "zaawansowanie" projektów jest subiektywne i zależy od indywidualnych preferencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA