logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wieża SONY MHC-RG330 - laser KSS-213D nie czyta płyt, co sprawdzić?

ziooober88 19 Lis 2017 18:53 5592 25
REKLAMA
  • #1 16835156
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 491
    Witam, posiadam wieżę model SONY MHC-RG330, która nie czyta płyt CD. Poczytałem trochę na forum i zabrałem się za lokalizację przyczyny tego stanu. Po włożeniu płyt na tackę każda płyta jest odczytywana, słychać takie charakterystyczne cykanie (cyk, cyk) i pokazuje na wyświetlaczu NO DISC. Sytuacja powtarza się z każdą płytą. Rozebrałem tą wieżę celem przeczyszczenia lasera ale niestety po przeczyszczeniu nic to nie dało, czyściłem to kontaktem do optyki.
    Tak wygląda ten laser:
    Wieża SONY MHC-RG330 - laser KSS-213D nie czyta płyt, co sprawdzić?Wieża SONY MHC-RG330 - laser KSS-213D nie czyta płyt, co sprawdzić?Wieża SONY MHC-RG330 - laser KSS-213D nie czyta płyt, co sprawdzić?Wieża SONY MHC-RG330 - laser KSS-213D nie czyta płyt, co sprawdzić?

Czy taki objaw to ewidentnie uszkodzony laser? Laser jaki znajduje się w tej wieży to KSS-213D. Na laserze znajduje się taka perka od czego ona jest? Warto ją kręcić? Za co ona odpowiada?
  • REKLAMA
  • #2 16835418
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16835432
    ziooober88
    Poziom 15  
    Właśnie sprawdziłem to czy płynnie się porusza, przesunąłem go w skrajną pozycję, załączyłem wieże i płynnie przejechał do przodu.

Dodatkowo poczytałem o tym potencjometrze przy laserze, zwiększyłem prąd lasera na maxa ale niestety nic to nie pomogło. Nie przeczytało żadnej płyty. Każdą płytę zakręci cyknie kilka razy i wyrzuca NO DISK.
  • #4 16835439
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Procedura startu cd jest taka : po załadowaniu cd posów przesuwa laser do środka płyty jak dojdzie zapala się laser i prubuje zobaczyć płytę podnosząc soczewkę góra dól jak elektronika zobaczy płytę to włącza się obrót plyty . Teraz pytanie co robi twój laser wystarczy że się nie zapali i płyta nie rusza .
  • REKLAMA
  • #5 16835458
    ziooober88
    Poziom 15  
    h jaworski napisał:
    Procedura startu cd jest taka : po załadowaniu cd posów przesuwa laser do środka płyty jak dojdzie zapala się laser i prubuje zobaczyć płytę podnosząc soczewkę góra dól jak elektronika zobaczy płytę to włącza się obrót plyty . Teraz pytanie co robi twój laser wystarczy że się nie zapali i płyta nie rusza .

To u mnie jest podobnie, mianowicie po wjeździe tacki z płytami laser zjeżdża do środka płyty. Następnie odsuwa się ta przesłona na laserze i soczewka podnosi się do góry (tutaj następuje to charakterystyczne cyknięcie) zrobić tak kilka razy i wywala NO DISK. Potem następna płyta i to samo. Oczywiście płyta się kręci wtedy kiedy soczewka idzie do góry.

Pytanie w jaki sposób mogę zdiagnozować fakt czy laser się zapala?
  • #6 16835501
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16835547
    ziooober88
    Poziom 15  
    radek3p napisał:
    Jak zainicjujesz wsunięcie płyty to laser zrobi takie same czynności bez płyty ,patrząc pod kątem zobaczysz czerwone światełko,nie radze przykładać oka zbyt blisko i pionowo do strumienia światła.

Kolego a więc zrobiłem eksperyment. Wyciągnąłem cały ten mechanizm i położyłem z boku, wszystko zachowuje się tak samo jakby była włożona płyta. Ale ja tam żadnej czerwonej wiązki nie widzę. I teraz pytanie czy jest uszkodzony laser czy może coś dalej?

Dokładnie wygląda to tam samo jak w tym wątku ktoś wrzucił filmik:
    Link
  • #8 16835741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16835757
    ziooober88
    Poziom 15  
    radek3p napisał:
    Tu moja wiedza się kończy, teraz sprawy elektroniki ,ktoś może coś doradzi.

W takim wypadku laser może być dobry? Czy tak pół na pół? Dodam, że podkręciłem prąd lasera na maxa. Mogłoby go to załatwić? Czy może przyczyna leży gdzie indziej?
  • #10 16835800
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 16835859
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9443
    radek3p napisał:
    Znalazłem taki artykuł
    Poco szukać daleko, jak jest pod nosem?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
    W tym temacie masz wszystko co potrzeba.
  • #12 16835935
    ziooober88
    Poziom 15  
    398216 Usunięty napisał:
    radek3p napisał:
    Znalazłem taki artykuł
    Poco szukać daleko, jak jest pod nosem?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
    W tym temacie masz wszystko co potrzeba.

Kolego od tego tematu zacząłem :)

Czyli ostatecznie wymienić na nowy? Bo ja tam żadnej wiązki nie widzę. W sumie nawet teraz rozebrałem cały ten laser. Było trochę brudu od spodu soczewki. Przeczyściłem to alkoholem izopropylowym ale żadnego efektu to nie dało.

Kupić nowy laser?
  • #13 16836003
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    Witam. Regulując prąd lasera na maksa rozwaliłeś krzywą lissajous na przyszłość nie baw się w tym kierunku bo teraz to oscyloskop lub wymiana pickupa. Pozdrawiam
  • #14 16836029
    ziooober88
    Poziom 15  
    diodi1 napisał:
    Witam. Regulując prąd lasera na maksa rozwaliłeś krzywą lissajous na przyszłość nie baw się w tym kierunku bo teraz to oscyloskop lub wymiana pickupa. Pozdrawiam

Kolego, zdawałem sobie z tego sprawę co robię. Skoro laser nie dawał oznak życia to co mi szkodziło? A mógłbyś rozwinąć co to jest ten pickup? Czy jak wymienię cały laser na nowy to będzie ok?
  • #15 16837288
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    diodi1 napisał:
    Regulując prąd lasera na maksa rozwaliłeś krzywą lissajous
    ??? Moim zdaniem jeśłi już, to przekroczony został prąd dopuszczalny lasera i (jeśłi jeszcze miał szansę działać) - stracił resztki emisji (czytaj: Poszedł się wietrzyć).
    ziooober88 napisał:
    zdawałem sobie z tego sprawę co robię.
    Chyba nie do końca...
    ziooober88 napisał:
    rozebrałem cały ten laser. Było trochę brudu od spodu soczewki. Przeczyściłem to alkoholem izopropylowym ale żadnego efektu to nie dało.
    W domowych warunkach szanse na ustawienie optyki (z justowanie) idealnie jak powinno być są po takim zabiegu (rozebranie na części głowicy laserowej) równe wygranej "6" w totka.
    Skoro szerokość wiązki ma być zbliżona do szerokości śladu ścieżki na płycie (przypomnę - mierzy się to w MIKROMETRACH) to nie ma szans by złożyć dobrze - wystarczy mniej niż grubość włosa "przekosić" soczewkę, sam laser, czy cokolwiek co współpracuje w układzie optycznym i dupa.
    W obecnej sytuacji nie ma innego wyjścia jak kupno nowego lasera i więcej myślenia w trakcie montażu...
    ziooober88 napisał:
    Kolego od tego tematu zacząłem
    W świetle powyższego wysuwam przypuszczenie, że co najwyżej oglądałeś obrazki. Gdybyś zagłębił się w treść - miałbyś wyjaśnione to co napisałem powyżej, i nie próbowałbyś dobijać lasera, zamiast spróbować go usprawnić.
  • REKLAMA
  • #16 16837383
    ziooober88
    Poziom 15  
    Nowy laser już zamówiłem. Czy coś powinienem wiedzieć o montażu nowego lasera? O podpięciu taśmy i zdjęciu zworki już doczytałem.
  • #17 16841742
    ziooober88
    Poziom 15  
    Witam, laser został wymieniony na nowy. Wieża zaczęła czytać płyty ale nie zawsze chce wszystkie czytać. Jak włożę trzy płyty na tackę to np płyty nr 1 nie odczyta, jak ją zamienię z płytą nr 2 to na tacce nr 2 odczyta tą płytę. Czemu tak się dzieje i jak to poprawić?
  • #19 16841756
    ziooober88
    Poziom 15  
    No właśnie raz czyta raz nie. Jak przełożę płyty to i na 1 i 2 tacce odczyta. Nie ma to reguły. Raz nie czyta na 1 raz na 2 raz na 3 nie ma znaczenia. Ale zauważyłem że ta tacka obrotowa dziwnie się kręci. Tzn wykonuje obrót i nagle się cofa. Raz jedzie szybko raz wolno. Może to mieć jakiś wpływ na działanie? Ta gumka napędzająca może być już wyrobiona i dlatego to się tak obraca?
  • #20 16842214
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    ziooober88 napisał:
    tacka obrotowa dziwnie się kręci. Tzn wykonuje obrót i nagle się cofa. Raz jedzie szybko raz wolno.
    Od tego powinieneś zacząć...Karuzela musi się obracać płynnie i zatrzymywać się tak samo w każdym miejscu ww którym ma się zatrzymać. Pasek napędowy karuzeli (albo paski - nie pamiętam teraz jaka tam jest mechanika) nie jest za luźny? Silnik sprawny? Driver silnika sprawny? Połączenia; silnik - elektronika, pewne?
    W ostateczności (jeśłi odpowiedź na wszystkie powyższe pytania brzmi "tak") możliwe, ze ktoś przestawił mechanikę przy wymianie np. pasków. Jak mówię - nie pamiętam teraz jaka jest akurat w tej wieży mechanika, ale w niektórych było to możliwe (złe złożenie mechaniki) i nawet drobna różnica powodowała "dziwne" zachowanie karuzeli.
    Aha - wyczyść czujniki położenia karuzeli - przeważnie jest tam fotokomórka szczelinowa w którą wchodzą różnie ustawione po obwodzie (od spodu talerza karuzeli) "płetwy".
  • #21 16842277
    ziooober88
    Poziom 15  
    Kolego jeżeli chodzi o tą karuzelę to myślałem, że są brudne te zębatki, one są takie specyficzne i jak jedną ściągnąłem to kapnąłem się, że chyba popełniłem błąd że ją ściągnąłem. Złożyłem to do kupy ale karuzela się kręci ok. na pusto chodzi ładnie i płynnie. Jak włożę trzy płyty to ślizga się ten pasek. Jest tam jeden pasek i on jest według mnie już wypracowany i jest luźny. Da się gdzieś taki pasek dokupić? Albo może z czegoś podebrać? Może są jakieś sposoby na poprawę przyczepności tego paska? Bo ewidentnie się ślizga.
  • #22 16842316
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Jak się ślizga to zdejmij, zmierz średnicę i kup nowy nieco (!) mniejszy. Ważne, żeby średnica nie była za duża ani zbyt mała, bo wprowadzi dodatkowe obciążenie, albo nadal będzie się ślizgać.
    Paski można dostać w różnych sklepach internetowych lub nawet stacjonarnych - np. u Bajana na Warszawskim Wolumenie. Chyba mają też w Impel schop.
    Poszukaj.

Nie wiem czy kółko zębate jakie zdjąłeś nie musi być w odpowiedniej pozycji, albo może cała karuzela . Poszukaj serwisówki, sprawdź czy nie ma sposobu montażu, ewentualnie (jak nie ma, bo SONY niechętnie zamieszczała takie rzeczy) spróbuj przeanalizować działanie karuzeli i jej współpracę z mechaniką lasera.
    Na odległość trudno poradzić coś więcej.
  • #23 16842339
    ziooober88
    Poziom 15  
    Narazie poskładałem wszystko do kupy i coś gra. Także jeszcze nie jest tak źle. Jeżeli chodzi o tą karuzelę to na pewno dobrze to poskładałem bo na sucho jak chodzi to za każdym razem ładnie się pozycjonuje. Za każdym razem idealnie wszystko trafia.

Martwi mnie jedynie to działanie tego lasera, że raz czyta te płyty a raz nie. Jak je zawahluję to przeczyta. Nie ma na to reguły.
  • #24 16842363
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Możliwe, ze to tylko wina paska. Brak właściwego położenia karuzeli może haczyć mechanikę z laserem i ta nie podnosi się do końca.
  • #25 16842921
    ziooober88
    Poziom 15  
    Na pewno laser zachowuje się prawidłowo bo ściągnąłem obudowę i patrzyłem jak to się zachowuje. Karuzela podjeżdża prawidłowo płytę kręci ale jej nie widzi i wywala NO DISK. Wyjadę tacką, wjadę z powrotem i już czyta płytę. Dziwna sprawa. Ale jeżeli chodzi o poprawność założenia tego tryba, którego ściągnąłem to nie mam żadnej :) Zachowuje się wszystko prawidło ale czy nie przestawiłem tego o ząbka w tą czy w tamtą tego nie mam pojęcia.
  • #26 17407121
    ziooober88
    Poziom 15  
    Witam, uszkodzony był nowy laser. Kupiłem drugi nowy laser. Wszystko wymienione zgodnie z procedurą i wieża działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wieżą SONY MHC-RG330, która nie odczytuje płyt CD, wyświetlając komunikat "NO DISC". Po rozebraniu urządzenia i przeczyszczeniu lasera KSS-213D, problem nie został rozwiązany. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie ruchu lasera, regulację prądu oraz diagnostykę działania lasera. Po wymianie lasera na nowy, wieża zaczęła czytać płyty, ale występowały problemy z odczytem niektórych z nich. Użytkownik zauważył, że tacka obrotowa działa nieprawidłowo, co może wpływać na działanie lasera. Wskazano na możliwość zużycia paska napędowego oraz konieczność jego wymiany. Ostatecznie, po wymianie lasera na kolejny nowy, wieża zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA