101pawel napisał: Jak MacGyver

Jestem z pokolenia, które oglądało Adama Słodowego w teleranku
101pawel napisał: ale niewiele światła tym sposobem dostałeś;
Nie do końca. 10W w ledach to mniej więcej jak 60W tradycyjnej żarówki. Mam garaż wykafelkowany na biało, więc całkiem widno jest (nieraz zdarzało mi się, że wychodząc z garażu chciałem światło gasić). Przy takim rozwiązaniu jak moje można obciążyć wyjście do 25W, co już jest odpowiednikiem tradycyjnej 150W.
Można, tak jak sugeruje kotbury dać przekaźnik i sterować dużą lampę/lampy. Można też dać przekaźnik F&F PCU-504, wtedy możesz przedłużyć czas świecenia grzecznościówki o 10 min.
101pawel napisał: mnie generalnie chodzi o włączenie zainstalowanych w garażu punktów świetlnych, a nie tylko doświecenie podczas wjazdu
Nie wiem, czy da się rozwiązać ten problem bez sztucznej inteligencji
Najprostszy przypadek: jeden samochód, brama wykorzystywana tylko i wyłącznie do wjazdu/wyjazdu samochodu.
To dałoby się wykonać z wykorzystaniem czujnika obecności pojazdu (takie są w parkingach podziemnych) - jest samochód - nie gaś światła, nie ma samochodu - gaś światło.
Ale wystarczy, że ktoś otworzy bramę, żeby wyjść z garażu (jest samochód - nie gaś światła

i świeci się aż do powrotu) Albo zostawiłeś samochód na zewnątrz i robisz coś w garażu wtedy każde wyjście gasi światło.
U mnie sprawa się komplikuje bo mam 2 stanowiska i 2 bramy (musiałbym jeszcze sprawdzać ile aut było przed otwarciem a ile po zamknięciu bramy), natomiast z wejściem/wyjściem to automatyka musiałaby sprawdzać czy wchodzę, czy wychodzę, i czy jak wychodzę, to ktoś nie został w środku

Bez czytania w myślach, nie da rady
Wybrałem więc rozwiązanie nieidealne, ale proste i wystarczające (rodzina bez problemów zaakceptowała). Grzecznościówka świeci na tyle mocno i długo, że zdążę bez problemu wejść do mieszkania, a jeżeli chcę dłużej zostać w garażu (np. wypakować bagaże) to zdążę włączyć główne oświetlenie (inna sprawa, że ja przez garaż przechodzę do kotłowni, pralni, warsztatu i piwnicy i w związku z tym wyłączniki mam w 4 miejscach)
Dodano po 9 [minuty]: 101pawel napisał: mnie generalnie chodzi o włączenie zainstalowanych w garażu punktów świetlnych, a nie tylko doświecenie podczas wjazdu.
Podczas wjazdu, to mam zaświecone główne oświetlenie. Sama grzecznościówka to świeci po zakmnięciu bramy (zaczyna świecić kiedy brama rusza).