logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować kamery IP ESCAM QF001 z routerem GSM Huawei e5786s-32a?

jamiro1 29 Lis 2017 10:09 1977 18
REKLAMA
  • #1 16856304
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Witam.
    Jestem w posiadaniu 2 kamer IP ESCAM QF001 i chciałbym je połączyć z routerem GSM Huawei e5786s-32a (Link).
    W przypadku tego routera mam widoczny tylko nr IP, oczywiście o niestandardowym nr, brak maski podsieci i ogólnie brak jakiejkolwiek konfiguracji TCP czy tez DDNS.
    Czy może ktoś pomoc w jaki sposób mogę skonfigurować taka kamerę z tym routerem tak żebym mógł z odległego miejsca podglądnąć plac budowy?
  • REKLAMA
  • #2 16856412
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1215
    Według opisów w Internecie ta kamera ma P2P. Powinno wystarczyć sparowanie jej z routerem, zainstalowanie apki i rejestracja kamery na serwerze. Opis powinien być w instrukcji.
  • REKLAMA
  • #3 16856417
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    W przypadku takiego połączenia i jeżeli kamery nie posiadają usługi cloud zostaje Ci chyba konfiguracja DDNS na każdej kamerce z osobna i później łączenie się po DDNS do nich bezpośrednio.
  • #4 16858289
    jamiro1
    Poziom 14  
    gkwiatkowski napisał:
    Według opisów w Internecie ta kamera ma P2P. Powinno wystarczyć sparowanie jej z routerem, zainstalowanie apki i rejestracja kamery na serwerze. Opis powinien być w instrukcji.

No i problem w tym, ze to p2p jest lipne. Poniewaz kamerka i router sie nie widza. Ale w momencie kiedy wepne lapka w domowy router to wowczas kamera jest widoczna w domowej sieci.
  • #5 16858301
    gkwiatkowski
    jamiro1 napisał:
    gkwiatkowski napisał:

No i problem w tym, ze to p2p jest lipne. Poniewaz kamerka i router sie nie widza. Ale w momencie kiedy wepne lapka w domowy router to wowczas kamera jest widoczna w domowej sieci.

Co to znaczy, że router z kamerą się nie widzą?
    Czy kamera dostaje IP z DHCP routera?
  • REKLAMA
  • #6 16858435
    jamiro1
    Poziom 14  
    Robie wszystko wedlug instrukcji. Tzn mam wlaczony router GSM, na telefonie zainstalowana apke do konfiguracji kamery, tam jest miejsce do wpisania nazwy sieci i hasla, ale po uzupelnieniu wszystkich danych i zalaczeniu opcji zeby wyszukal dostepne kamery ma problem ze znalezieniem jej. Tak jakby wogole ich nie widzial.
    Dane routera jakie mam tylko dostepne to tylko IP.
  • #7 16858576
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Masz możliwość sprawdzenia w konfigu tego routera czy te kamerki się łączą (są widoczne na liście klientów WiFi) i czy pobierają sobie adresy z puli DHCP? No chyba że statycznie im adresy ustawiasz.
  • #8 16858708
    jamiro1
    Poziom 14  
    Udalo sie. Tak wiec polaczylem kamerke z modemem. Kamerka pobrala standartowy adres IP 192.168..... itd, ale chcialbym miec podglad z dalszego miejsca. I jak mam zrobic w przypadku mobilnego modemu? W ustawieniach widoczny jest tylko staly adres IP 10.234.... itd i nr mac i nic wiecej. Wiec generalnie brak wiekszosci danych i braku konfiguracji portow. Czy w takim przypadku mozna w jakikolwiek sposob uzyskac dostep z zewnatrz do kamery?
  • #9 16858731
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Nie znam tego modemu pod kątem możliwości konfiguracyjnych ale jeżeli faktycznie nie masz możliwości skonfigurowania takich usług jak przekierowania, DDNS to zostaje Ci chyba konfiguracja DDNS na kamerach, na każdej osobny.
  • #10 16858735
    gkwiatkowski
    jamiro1 napisał:
    Udalo sie. Tak wiec polaczylem kamerke z modemem. Kamerka pobrala standartowy adres IP 192.168..... itd, ale chcialbym miec podglad z dalszego miejsca. I jak mam zrobic w przypadku mobilnego modemu? W ustawieniach widoczny jest tylko staly adres IP 10.234.... itd i nr mac i nic wiecej. Wiec generalnie brak wiekszosci danych i braku konfiguracji portow. Czy w takim przypadku mozna w jakikolwiek sposob uzyskac dostep z zewnatrz do kamery?

Czy jest w instrukcji opis uruchomienia dostępu przez p2p albo cloud?
    Zwykle trzeba na jakimś serwerze p2p założyć konto, podać MAC kamery, coś tam odhaczyć w kamerze.
  • #11 16858842
    jamiro1
    Poziom 14  
    Mam aplikacje cloud na telefonie obslugujaca kamere. W momencie przelaczenia sie do innej sieci, zeby sprawdzic dzialanie kamery, mam informacje o poprawnym polaczeniu, nastepnie nastepuje buforowanie obrazu i zapytanie o haslo. haslo podaje i do kamerki, i do sieci czy tez uslugi cloud i nadal nic. rece opadaja.
  • #12 16858950
    gkwiatkowski
    jamiro1 napisał:
    Mam aplikacje cloud na telefonie obslugujaca kamere. W momencie przelaczenia sie do innej sieci, zeby sprawdzic dzialanie kamery, mam informacje o poprawnym polaczeniu, nastepnie nastepuje buforowanie obrazu i zapytanie o haslo. haslo podaje i do kamerki, i do sieci czy tez uslugi cloud i nadal nic. rece opadaja.

Pokaż instrukcję do kamery.
  • REKLAMA
  • #13 16859017
    jamiro1
    Poziom 14  
    Dane kamerki: http://www.escam.cn/product/showproduct.php?lang=en&id=59
    Co do instrukcji jest tylko cos w rodzaju Qucik Start, czyli szybkie polaczenie kamerki z aplikacja na telefonie. Aplikacja z jakiej korzystam to MyEye, gdzie w celu zalogowania musze zalozyc konto cloud, a mimo to cos dziala nie tak.
  • #14 16859497
    gkwiatkowski
    jamiro1 napisał:
    Dane kamerki: http://www.escam.cn/product/showproduct.php?lang=en&id=59
    Co do instrukcji jest tylko cos w rodzaju Qucik Start, czyli szybkie polaczenie kamerki z aplikacja na telefonie. Aplikacja z jakiej korzystam to MyEye, gdzie w celu zalogowania musze zalozyc konto cloud, a mimo to cos dziala nie tak.

W podanym przez Ciebie linku nie znalazłem żadnej instrukcji do kamery.
    Czy aplikacja MyEye jest dedykowana do tej kamery?
    W sklepie Google jest aplikacja o tej nazwie, ale służy do wymieniana się plikami filmowymi.
  • #16 16859789
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5343
    @jamiro1
    Jeśli NIE chcesz korzystać z p2p, chmury to musisz mieć IP zewnętrzne publiczne (najlepiej stałe) i przekierować odpowiedni porty.
  • #17 16859811
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5741
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 16859824
    gkwiatkowski
    jamiro1 napisał:
    Maly przewodnik do tej kamery znajdowal sie w pudelku, a w niej znajdowal sie kod QR do aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobile.myeye, tak wiec wyglada, ze dedykowana, ale ani slowa o konfiguracji kamery w sieci.

Czy w tej aplikacji dodałeś kamere do swojego konta na serwerze?
  • #19 16859889
    jamiro1
    Poziom 14  
    matek451 napisał:

Powalcze z tym w najblizszy weekend. A nie wiesz przypadkiem w jakim to programie konfigurowal kamere poza CMS?
    Tak Mi sie wydaje, ze w momencie logowania do programu xmeye otrzymalem jakis dostep, ale glowy sobie nie dam uciac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwie kamery IP ESCAM QF001 i chce je skonfigurować z routerem GSM Huawei e5786s-32a. Problemy związane z konfiguracją obejmują brak widoczności kamer w sieci oraz trudności w uzyskaniu dostępu zdalnego. Wskazówki obejmują użycie funkcji P2P, konfigurację DDNS na kamerach oraz sprawdzenie, czy kamery otrzymują adresy IP z DHCP routera. Użytkownik zainstalował aplikację MyEye, ale napotyka problemy z połączeniem. Wskazano również na potrzebę publicznego adresu IP i przekierowania portów, jeśli nie chce korzystać z P2P lub chmury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA