logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Satel Micra częste wycie syreny alarmowej - brak zdarzeń w historii

asymodeusz 29 Lis 2017 12:36 2724 6
  • #1 16856588
    asymodeusz
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie.

Mam problem z systemem alarmowym. Alarm montowałem sam. Jestem amatorem. I całe podłączenie robiłem poprzez instrukcję bądź podpowiedzi wyszukane w sieci.

Do rzeczy.

Posiadam centralę alarmową Satel Mikra, bezprzewodowe czujki ruchu PIR Satel APD-100, syrena Satel SPL-5010.

Alarm został podłączone ponad rok temu, Wszystko działało bez zastrzeżeń. Do czasu...

Od 2-3 tygodni miałem częste załączanie alarmu. Przeniosłem czujkę w inne miejsce i się uspokoiło. Podejrzewałem gryzonie. Myślałem, że temat mam z głowy. SMS-y ustały i wydawało się być OK.

Jakież było moje zdziwienie gdy podjechałem na miejsce. Alarm wyje a ja nie dostałem SMS-a. Po podpięciu komputera do centrali sprawdziłem pamięć zdarzeń. Mogę to robić tylko z komputera gdyż nie posiadam manipulatora. Alarm obsługiwany przez piloty bądź SMS-em.

W Pamięci były tylko te rzeczy o których wiedziałem ( załączenia czujek, uzbrajanie i rozbrajanie alarmu poprzez piloty, sabotaż związany z czyszczeniem bądź podmianą bateri) i nic więcej. Ale alarm wyje częściej. Potwierdzone przez sąsiada a ja nie mam takich zdarzeń w pamięci programu lub wśród SMS-ów, które do mnie docierają.

Dodam, że sprawdzałem ustawienie zegara, więc to nie przesunięcia w czasie spowodowane brakiem synchronizacji czasu np. alarmu i komputera.

Nie mam najmniejszego pomysłu co to może być, lub jak coś sprawdzić aby dojść do ewentualnej awarii bądź wykluczyć to co działa prawidłowo.

Proszę o pomoc lub jakieś podpowiedzi.

W razie braku informacji z mojej strony obiecuję doprecyzować.

Dziękuję z góry
  • Pomocny post
    #3 16856651
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Pod jakie wejście podłączony jest obwód sabotażu syreny, sabotażu modułu gsm? W pozycji "powiadamiania clip/sms sabotaże są opisane i zaznaczone do odpowiednich numerów telefonu? Jaki typ wyjścia ustawiony dla wyjść syreny (osobno sygnał i lampa?) Czy czujki to nie czasem MPD-300? T sama obudowa ale czujka dla systemu Micra. APD-100 to system Abax.
  • Pomocny post
    #4 16856835
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 603
    Witam,

asymodeusz napisał:
    Posiadam centralę alarmową Satel Mikra, bezprzewodowe czujki ruchu PIR Satel APD-100

Po pierwsze Micra to nie centrala! Tylko moduł! Było o tym pisane wiele razy.
    Po drugie, te czujki nie współpracują z modułem.
    Po trzecie, gratuluję wyboru Micry i jej czujek bezprzewodowych do ochrony Kolegi mienia!

Pozdrawiam.

PS:

asymodeusz napisał:
    Mogę to robić tylko z komputera gdyż nie posiadam manipulatora.

Jaki to manipulator do Micry oferuje możliwość odczytu pamięci zdarzeń...?
  • #5 16857202
    asymodeusz
    Poziom 8  
    DamianRTV napisał:
    Czy alarm posiada w centralce akumulator ? Jak tak to kiedy był wymieniany i czy na nim jest napięcie ładowania.

Tak posiada akumulator. Na akumulatorze 13,7V wg. wskazań alarmu. Akumulator nie był wymieniany ale trzyma. Jakiś czas temu półtorej doby bez prądu i dało radę. Specjalnie wlazłem w czujki aby to skontrolować.

viper19861 napisał:
    Pod jakie wejście podłączony jest obwód sabotażu syreny, sabotażu modułu gsm?

A tu proszę foto, niestety nie mogłem dziś dostać się do syreny. Jutro podjadę to dołączę foto z drugiej strony (wejścia przewodów do syreny)
    https://screenshots.firefox.com/ZhvQ3B0g2ZIvzTTd/null

viper19861 napisał:
    W pozycji "powiadamiania clip/sms sabotaże są opisane i zaznaczone do odpowiednich numerów telefonu?

Tak mi się wydaje. Wszystko co mogłem oznaczyć jako powiadomienie są podpisane. Jedyne co jest nie wklepane w programie to podłączenie wyjść od Z1 do Z4 ale nie mam nic podłączonego przewodami oprócz syreny.

viper19861 napisał:
    Jaki typ wyjścia ustawiony dla wyjść syreny (osobno sygnał i lampa?)

Nie do końca rozumiem pytanie. Przepraszam jestem laikiem w tych sprawach.

viper19861 napisał:
    Czy czujki to nie czasem MPD-300? T sama obudowa ale czujka dla systemu Micra. APD-100 to system Abax.

Tak racja. Mój błąd. Sprawdziłem na szybko czujki bezprzewodowe poprzez google i wpisałem model. Ale sprawdzałem po Twoim poście i faktycznie posiadam MPD-300

bhtom napisał:
    Po pierwsze Micra to nie centrala! Tylko moduł! Było o tym pisane wiele razy.
    Po drugie, te czujki nie współpracują z modułem.
    Po trzecie, gratuluję wyboru Micry i jej czujek bezprzewodowych do ochrony Kolegi mienia!

Nie jestem PRO w tych sprawach jak widać. Więc i w nazewnictwie mogłem coś przekręcić. Co do czujek - jak wyżej moja pomyłka z modelem. Wcześniej jak i teraz działają prawidłowo.
    Wyboru dokonałem już wcześniej. Nie stać mnie było na eksperta. Kupiłem zestaw taki jaki mi doradzono. Podłączyłem i działało OK do teraz. Tak czy inaczej dziękuję za poświęcony czas.
  • Pomocny post
    #6 16857231
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Gdy syrena załącza się bez pozostawienia informacji w rejestrze to załączony jest sam sygnał czy także światło? Co ustawione jest w pozycjach z rysunka poniżej
    Satel Micra częste wycie syreny alarmowej - brak zdarzeń w historii
  • Pomocny post
    #7 16858122
    asymodeusz
    Poziom 8  
    I po problemie. Tak jak właśnie podpowiedział viper19861 błąd był właśnie tu.
    Satel Micra częste wycie syreny alarmowej - brak zdarzeń w historii

Czyli jeśli pojawiło się jakieś zdarzenie w nocy to syrena zaczynała wyć i migać. Po 3 minutach światło przestawało migać a syrena wyła do momentu wyłączenia alarmu. W odczytach z pamięci zdarzeń widziałem naruszenie czujki np. o 1:00 w nocy ale z rana jak podjechałem na miejsce wyła syrena. Przez myśl mi nie przeszło, że wyła od tamtego momentu. Musiałem jakoś to przypadkiem przestawić.

Błędem było ustawienie Wyjścia 2 jako - Alarm do skasowanie
    Miałoby to sens tylko wtedy gdybym podłączył odwrotnie wyjścia. Czyli wyjście nr.1 jako sygnał dźwiękowy który wyje np. 3 minuty a wyjście nr. 2 jako sygnał świetlny.

Wyglądało by to w praktyce tak, że dźwięk wyje jeśli coś naruszy czujkę i po 3 minutach ustaje a migające światło migałoby do rozłączenia/skasowania alarmu informując mnie, czy inne osoby, że coś się wydarzyło.

Fakt jest jeden. Problem rozwiązany i raz jeszcze dziękuję ludziom okazującym pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z systemem alarmowym Satel Mikra, który samodzielnie zainstalował. Alarm często się włączał bez powodu, a po przeniesieniu czujki sytuacja się poprawiła, jednak alarm ponownie się aktywował bez powiadomienia SMS. Po podłączeniu komputera do centrali, użytkownik sprawdził pamięć zdarzeń, która nie rejestrowała alarmów. Odpowiedzi od innych użytkowników sugerowały sprawdzenie akumulatora, podłączenia syreny oraz ustawień wyjść alarmowych. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez poprawne skonfigurowanie wyjść alarmowych, co pozwoliło na prawidłowe działanie syreny i powiadomień.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA