logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PALĄCE SIĘ SYRENY Alarmowe!!?? Problem z syrenami alarmowymi

djbarti 09 Sie 2005 23:57 2282 8
REKLAMA
  • #1 1721331
    djbarti
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Witam serdecznie. Mam dość nie typowy, a jednak duży problem, mianowicie. Posiadam w aucie alarm "MASTER" dość bogaty jeśli chodzi o wyposażenie i mam z nim następujący problem. W sumie nie wiem gdzie szukać przyczyny, ale spaliłem już trzy syreny. Zawsze stosowałem syreny z własnym zasilaniem :-(( Podłączenie syreny doskonale znam, biały przewód to przewód impulsu alarmu w Moim przypadku jest to "+". Co powinienem zrobić?? w jaki sposób uniknąć spalenia kolejne syreny, które palę dosłownie jedną w miesiącu??? POMOCY!!?? Z góry dzięki za informację...
  • REKLAMA
  • #2 1721351
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    ladowanie w aucie masz OK?
    sprawdz czy z alarmu nie ma jakiegos napiecia na kablu sterujacym,
    powinno byc bliskie zeru skoro to plusem, jesli bedzie jakies napiecie na tym kablu nawet male powiedzmy 3v wymien tranzystor sterujacy w alarmie lub doloz przekaznik (przekaznika nie polecam) do sterowania syreny
    obstawiam na napiecie na kablu sterujacym
  • REKLAMA
  • #3 1722367
    djbarti
    Poziom 14  
    Ładowanie w aucie jest jak najbardziej wporząsiu. Napięcie na kablu impulsowym z alarmu jest bliskie 0 V, miernik. Dopiero po załączeniu się alarmu wskazuje zupełnie prawidłowo w przybliżeniu 11-12V. Alarm mam jeszcze na gwarancji. Może powinienem zareklamować centralkę od alarmu, bo dziwne, żeby koleś wymagał ode Mnie jeszcze wiążki kabli?? Alaram zakładałem sam i chodzi bez najmniejszych zarzutów, włącznie z autoryzacją i immobilajzerem. Wszystko jest cacy, poza tym, że spaliłem 3 syreny. Teraz wstawiłem bez własnego zasilania, najzwyklejszą syrenę na świecie, jestem ciekaw jaka będzie teraz reakcja... Jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe uwagi, to proszę o umieszczenie ich na forum.
  • #4 1723814
    henryk waszyński
    Poziom 12  
    Z takim tematem nie spotkalem się jeszcze pomimo wielu lat pracy w tej branzy. Jakie montowales syreny ? Jakiej firmy ? Czy z tego samego zrodla ? Ze zwrotem centralki mozesz miec problemy. Moja sugestia - wymontuj centralkę podepnij instalację na stole tj. zasilanie, syrenkę oraz przewod masowy do wyzwalania alarmu. Poza tym mam pytanie co to znaczy, ze syrenka się spaliła ? pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 1725310
    djbarti
    Poziom 14  
    Ja wiem, że to dość dziwny objaw... ale ma miejsce w moim aucie. Alarm działa bez zastrzeżeń, pozatym, to wszystko się dzieje w dość dziwnych okolicznościach, bo wychodzisz z auta, alarm uzbraja się i słychać piknięcie w syrenie, następnie powiedzmy za X czasu podchodzisz do auta rozbrajasz alaram i jest error, bo syrena zamiast czystego piknięcia, daje sygnał, jakby wrona krakała, tylko że taka mała wrona :-) Syrenki są firmy No Name, a źródło to samo, bo na całe szczęście mi je wszystkie zareklamowano. W sumie to kończą mi się pomysły co powinienem dalej robić??
  • REKLAMA
  • #6 1725781
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    moze wiec czas sprobowac syreny pod ktora sie ktos podpisuje?
    ze nie wspomne o tym ze jak syrena daje dziwne odglosy to czesto to jest wina tego ze ma w sobie wode (w zlym miejscu zamontowana lub zla jej konstrukcja)
  • #7 1728698
    djbarti
    Poziom 14  
    Co do miejsca montażu, to nie ma szans na dostanie się do niej jakiej kolwiek wody... syrena umieszczona jest megafonem do dołu, w miejscu gdzie woda nie ma dostępu ani od góry, ani od dołu. Co do tego, żeby użyć syreny jakieś markowej, to w sumie nie jest zły pomysł, ale obawiam się tego, że stanie się to samo...
  • #8 1728721
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    oj
    ale kto powiedzial ze syrene bedzie cos polewalo?
    nie jest to konieczne by w niej byla woda
    obecnie mam y wielkie skoki temperatury oraz wilgoc w powietrzu co widac po parze na szybach auta, ta sama para jest w srodku w syrenie bo w niej tez sa wachania temperatury, a wiec woda sie tam skrapla
    to normalne zjawisko
    1 zamontuj syrene nie w pionie ani w poziomie a ukosnie
    2 nie uszczelniaj syreny zadnymi workami czy silikonami , aby ara wodna mogla zniej parowac
    miedzy kopulka w obudowie a glosnikiem nie ma zreguly uszczelek a wiec ruch wody i powietrza tamata droga jest swobodny
    woda nie potrzebuje wiele wystarczy szczelina mniejsza od wlosa by sie dostala a takich jest pelno w syrenie ze o wiekrzych nie wspomne:)
    osobiscie polecam kupic markowa syrene masz na nia chociazby nawet normalna gwarancje;) godna polecenia jest popularna i standardowa syrena warszawskiej firmy EBS syrena z wlasnym zasilaniem BS38
  • #9 1729830
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    Witam
    Zartem.:D
    Tez objaw dla mnie niespotykany. Jest mozliwość ze syrena zostaje celowo uszkodzona -pilnuj autko

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy alarmu samochodowego marki MASTER, w którym użytkownik doświadcza częstego przepalania się syren alarmowych, mimo stosowania syren z własnym zasilaniem i prawidłowego podłączenia przewodów. Napięcie na przewodzie impulsowym jest prawidłowe, a instalacja i ładowanie auta działają poprawnie. Syreny używane są typu "No Name" i po przepaleniu były reklamowane. Objawy obejmują nietypowe dźwięki syreny przypominające "krakanie wrony". Sugerowano sprawdzenie napięcia na kablu sterującym, wymianę tranzystora sterującego lub zastosowanie przekaźnika do sterowania syreną. Wskazano również na możliwe problemy z kondensacją wilgoci wewnątrz syreny, co może powodować uszkodzenia i nietypowe dźwięki. Zalecane jest montowanie syreny pod kątem skośnym, bez uszczelniania silikonem, aby umożliwić odparowanie wilgoci. Rekomendowano użycie markowej syreny z gwarancją, np. syreny BS38 firmy EBS, jako bardziej niezawodnej alternatywy. Pojawiła się także sugestia, że uszkodzenia mogą być celowe, co wymaga dodatkowej ochrony pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA