Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PALĄCE SIĘ SYRENY Alarmowe!!?? Problem z syrenami alarmowymi

djbarti 09 Aug 2005 23:57 2183 8
    djbarti
    Level 14  
    Witam serdecznie. Mam dość nie typowy, a jednak duży problem, mianowicie. Posiadam w aucie alarm "MASTER" dość bogaty jeśli chodzi o wyposażenie i mam z nim następujący problem. W sumie nie wiem gdzie szukać przyczyny, ale spaliłem już trzy syreny. Zawsze stosowałem syreny z własnym zasilaniem :-(( Podłączenie syreny doskonale znam, biały przewód to przewód impulsu alarmu w Moim przypadku jest to "+". Co powinienem zrobić?? w jaki sposób uniknąć spalenia kolejne syreny, które palę dosłownie jedną w miesiącu??? POMOCY!!?? Z góry dzięki za informację...
    LucasKrakow
    Level 17  
    ladowanie w aucie masz OK?
    sprawdz czy z alarmu nie ma jakiegos napiecia na kablu sterujacym,
    powinno byc bliskie zeru skoro to plusem, jesli bedzie jakies napiecie na tym kablu nawet male powiedzmy 3v wymien tranzystor sterujacy w alarmie lub doloz przekaznik (przekaznika nie polecam) do sterowania syreny
    obstawiam na napiecie na kablu sterujacym
    djbarti
    Level 14  
    Ładowanie w aucie jest jak najbardziej wporząsiu. Napięcie na kablu impulsowym z alarmu jest bliskie 0 V, miernik. Dopiero po załączeniu się alarmu wskazuje zupełnie prawidłowo w przybliżeniu 11-12V. Alarm mam jeszcze na gwarancji. Może powinienem zareklamować centralkę od alarmu, bo dziwne, żeby koleś wymagał ode Mnie jeszcze wiążki kabli?? Alaram zakładałem sam i chodzi bez najmniejszych zarzutów, włącznie z autoryzacją i immobilajzerem. Wszystko jest cacy, poza tym, że spaliłem 3 syreny. Teraz wstawiłem bez własnego zasilania, najzwyklejszą syrenę na świecie, jestem ciekaw jaka będzie teraz reakcja... Jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe uwagi, to proszę o umieszczenie ich na forum.
    henryk waszyński
    Level 12  
    Z takim tematem nie spotkalem się jeszcze pomimo wielu lat pracy w tej branzy. Jakie montowales syreny ? Jakiej firmy ? Czy z tego samego zrodla ? Ze zwrotem centralki mozesz miec problemy. Moja sugestia - wymontuj centralkę podepnij instalację na stole tj. zasilanie, syrenkę oraz przewod masowy do wyzwalania alarmu. Poza tym mam pytanie co to znaczy, ze syrenka się spaliła ? pozdr.
    djbarti
    Level 14  
    Ja wiem, że to dość dziwny objaw... ale ma miejsce w moim aucie. Alarm działa bez zastrzeżeń, pozatym, to wszystko się dzieje w dość dziwnych okolicznościach, bo wychodzisz z auta, alarm uzbraja się i słychać piknięcie w syrenie, następnie powiedzmy za X czasu podchodzisz do auta rozbrajasz alaram i jest error, bo syrena zamiast czystego piknięcia, daje sygnał, jakby wrona krakała, tylko że taka mała wrona :-) Syrenki są firmy No Name, a źródło to samo, bo na całe szczęście mi je wszystkie zareklamowano. W sumie to kończą mi się pomysły co powinienem dalej robić??
    LucasKrakow
    Level 17  
    moze wiec czas sprobowac syreny pod ktora sie ktos podpisuje?
    ze nie wspomne o tym ze jak syrena daje dziwne odglosy to czesto to jest wina tego ze ma w sobie wode (w zlym miejscu zamontowana lub zla jej konstrukcja)
    djbarti
    Level 14  
    Co do miejsca montażu, to nie ma szans na dostanie się do niej jakiej kolwiek wody... syrena umieszczona jest megafonem do dołu, w miejscu gdzie woda nie ma dostępu ani od góry, ani od dołu. Co do tego, żeby użyć syreny jakieś markowej, to w sumie nie jest zły pomysł, ale obawiam się tego, że stanie się to samo...
    LucasKrakow
    Level 17  
    oj
    ale kto powiedzial ze syrene bedzie cos polewalo?
    nie jest to konieczne by w niej byla woda
    obecnie mam y wielkie skoki temperatury oraz wilgoc w powietrzu co widac po parze na szybach auta, ta sama para jest w srodku w syrenie bo w niej tez sa wachania temperatury, a wiec woda sie tam skrapla
    to normalne zjawisko
    1 zamontuj syrene nie w pionie ani w poziomie a ukosnie
    2 nie uszczelniaj syreny zadnymi workami czy silikonami , aby ara wodna mogla zniej parowac
    miedzy kopulka w obudowie a glosnikiem nie ma zreguly uszczelek a wiec ruch wody i powietrza tamata droga jest swobodny
    woda nie potrzebuje wiele wystarczy szczelina mniejsza od wlosa by sie dostala a takich jest pelno w syrenie ze o wiekrzych nie wspomne:)
    osobiscie polecam kupic markowa syrene masz na nia chociazby nawet normalna gwarancje;) godna polecenia jest popularna i standardowa syrena warszawskiej firmy EBS syrena z wlasnym zasilaniem BS38
    leszek.b
    Level 29  
    Witam
    Zartem.:D
    Tez objaw dla mnie niespotykany. Jest mozliwość ze syrena zostaje celowo uszkodzona -pilnuj autko