logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat struktury komputera analogowego - poszukuję prostego rysunku

RagnarPL 05 Gru 2017 11:30 2376 13
REKLAMA
  • #1 16869299
    RagnarPL
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Cześć wszystkim. Ostatnio miałem na kolokwium za zadanie narysować strukturę komputera analogowego (coś podobnego do struktury komputera IAS, tylko prostszy) i nie mogę nigdzie na internecie tego znaleźć. Pomożecie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16869453
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Komputer analogowy to coś innego niż cyfrowy (truizm). Nie ma uniwersalnej funkcji (osiąganej poprzez oprogramowanie), tylko jest dedykowany DO.
    Więc mówimy "komputer analogowy do regulacji pieca", "Komputer analogowy do kierowania pocisku (realia 1940-1970 ..."

EDIT: Myślę ze poszukiwania w kontekście ambitniejszych zastosowań wzmacniaczy operacyjnych (mnożenie, całkowanie) są zbieżne z tym pytaniem.
  • REKLAMA
  • #3 16869487
    RagnarPL
    Poziom 7  
    No i właśnie o to mi chodzi. Dostałem takie pytanie, a potem jak szukałem tego po internecie to widziałem tylko jakieś bardzo zaawansowane schematy, albo po prostu do danego zastosowania.
  • Pomocny post
    #4 16869497
    JacekCz
    Poziom 42  
    RagnarPL napisał:
    No i właśnie o to mi chodzi. Dostałem takie pytanie, a potem jak szukałem tego po internecie to widziałem tylko jakieś bardzo zaawansowane schematy, albo po prostu do danego zastosowania.

Prawidłowo myślisz.

Na głupie pytania głupia odpowiedź.

Prostokąt. Z lewej do niego wchodzi kilka strzałek (wejścia). Z prawej wychodzi jedne, dwie ...
    W konwencji oznaczeń jaka ta u Ciebie obowiązuje.
    PS. gdyby układ zawierał podstawę czasu (pełny zegar albo zliczał ticki), już by nie był chyba "komputerem analogowym". Wydaje się że orotodoksyjnie czas można zaimplementować wyłącznie na pojemnościach / indukcyjnościach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16869519
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Komputer analogowy może być nawet na wodę cyfrowy zresztą też.
    było coś takiego Mark I Fire Control Computer

Tu coś w temacie analogowych obliczeń mechanicznych materiał szkoleniowy z podstaw działania artyleryjskich komputerów.
    https://www.youtube.com/watch?v=s1i-dnAH9Y4
  • REKLAMA
  • #7 16870094
    RagnarPL
    Poziom 7  
    Z ciekawości jednak napisałem do wykładowcy z pytaniem o co mu dokładnie chodziło i jeśli otrzymam odpowiedź to podzielę się tutaj w tym temacie. Na razie dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Dodano po 26 [minuty]:

Przed chwilą spytałem jeszcze kolegi ze starszego rocznika czy czasem nie pamięta jak to wyglądało. Powiedział, że to był jakiś ośmiokąt z wychodzącymi kreskami z wierzchołków. Ktoś ma jakiś pomysł?

Dodano po 4 [minuty]:

Edit. Dokładnie napisał tak - cytuję "tam był taki schemat na ośmiokącie połączony kreskami"
  • Pomocny post
    #8 16870221
    JacekCz
    Poziom 42  
    RagnarPL napisał:

Edit. Dokładnie napisał tak - cytuję "tam był taki schemat na ośmiokącie połączony kreskami"

masz przeświadczenie, że to było więcej niż odpowiednik "co poeta miał na myśli" na języku poslkim?

W szkole falenickiej nie ma ośmiokątów, może w otwockiej są?

To i owo w dziedzinach sieci/cloudy/clustry/mikroserwisy sie prezentuje sześciokątami, ale to jest czysty powerpint. Nic tam nie jest sześć (ani trzy), ale się ładnie rysuje.

chętnie poczekam na jakiś dalszy ciąg.
  • Pomocny post
    #9 16870466
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Cytat:
    Ostatnio miałem na kolokwium za zadanie narysować strukturę komputera analogowego (coś podobnego do struktury komputera IAS, tylko prostszy) i nie mogę nigdzie na internecie tego znaleźć. Pomożecie?

Zastanawiam sie co autor miał na myśli - pewnie chodziło tylko o to aby przesunąć medianę ocen w dół - a sposób jest obojętny.

Mam pod ręką taką starą książkę "elektroniczne maszyny analogowe" jest tu nawet opis jakiejś konkretnej maszyny AP-S przeznaczonej do użytku szkolnego.

Fragment z opisu
    Maszyna AP-S ma następujące człony operacyjne oraz pomocnicze elementy programowania:
    -6 integratorów/sumatorów (ze wzmacniaczami operacyjnymi)
    -2 sumatory (ze wzmacniaczami operacyjnymi)
    -16 potencjometrów
    -8 wolnych rezystorów
    -6 diod
    -2 przekaźniki polaryzowane
    -źródło napięcia odniesienia ±10V
    Łączenie wymienionych elementów odbywa się przy użyciu przewodów.
    Na płycie czołowej poza tablicą programowania umieszczone są:
    -pokrętła potencjometrów
    -lampki kontrolne sygnalizujące przesterowanie każdego ze wzmacniaczy operacyjnych
    -przyciski
    -miernik wskazówkowy z przełącznikiem

Podsumowując jest to krosownica do programowania, które robi się przewodami i zestaw bloczków pełniących różne analogowe funkcje. Trudno zrobić schemat bo ten powstaje dopiero w czasie programowania.

Oczywiście można podać konkretne przykłady, nawet nie wiem jak to nazwać "komputerów" a może "programów" :) choćby regulator PID albo jeszcze prościej zwykły inercyjny układ RC - też realizuje jakąś funkcję która może sie przydać do obliczeń.

Komputery analogowe były układami elektronicznymi w których napięcia/prądy odwzorowywały wielkości fizyczne w jakimś badanym zjawisku (np trajektoria lotu pocisku).
  • Pomocny post
    #10 16870899
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Pierwotnie "komputer analogowy" to był układ (elektro-)mechaniczny, który za pomocą różnych mechanizmów i przekładni odwzorowywał określony i zdefiniowany matematycznie problem. Przykładem są komputery balistyczne okrętów wojennych, gdzie skomplikowane obliczenia i tablice zastąpiono mechanizmem, który na podstawie warunków atmosferycznych, względnego położenia i prędkości statku atakującego i atakowanego oraz ich kursów obliczał i ustawiał odpowiednie kąty poziome i pionowe, podawał ilość materiałów wybuchowych oraz dawał sygnał odpalenia do kontrolowanego działa. Z czasem skomplikowane mechanizmy zastąpiono wzmacniaczami operacyjnym i innymi układami realizującymi te operacje matematyczne. Tak czy siak są to maszyny projektowane do rozwiązania konkretnego problemu, w dodatku opisanego konkretnym równaniem. Dodatkowo takie komputery nigdy nie podają ścisłej odpowiedzi - każdy wynik jest aproksymacją ograniczoną przez dokładność komponentów, z których komputer wykonano. Dla łatwiejszego zrozumienia zagadnienia polecam obejrzeć poniższy film instruktażowy:

• #11 16879836
    RagnarPL
    Poziom 7  
    Okazało się, że ma to być schemat jakiegokolwiek komputera analogowego. Może ktoś podać jakiś bardzo prosty schemat takiego komputera?
  • Pomocny post
    #12 16879876
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    RagnarPL napisał:
    jakiegokolwiek komputera analogowego
    Dwa potencjometry z podziałkami na gałkach od 0-10, źrodło zasilania i woltomierz (oczywiście analogowy :D ) o napięciu maksymalnym dostosowanym do napiecia zasilania. To najprostrza z najprostszych Licząca Maszyna Analogowa :D
  • Pomocny post
    #13 16879926
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Cytat:
    Mam pod ręką taką starą książkę "elektroniczne maszyny analogowe"

Maszyna analogowa - nie komputer analogowy! Oczywiście utarło się, że jak coś tam w jakiś sposób liczy to komputer.... Komputer operuje na liczbach, a maszyna analogowa realizuje funkcje.
    W komputerze dodanie 111(2) do 111(2) to 1110(2), a w maszynie analogowej ciężko dodać 7V do 7V, bo niby jest 14V ale z jaką dokładnością? Za to można określić, że x=ay^2 w zakresie 0-15v np.
    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=...er_analogowy&usg=AOvVaw2ipbAvQiDD-t3G0vhe-cs_
    https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=...aw0tbtoBEpz5HdlpUQiwGspo&ust=1512941366071113
    Cytat:
    Podsumowując jest to krosownica do programowania, które robi się przewodami i zestaw bloczków pełniących różne analogowe funkcje. Trudno zrobić schemat bo ten powstaje dopiero w czasie programowania.

i to jest chyba jedyna prawidłowa odpowiedź...

Cytat:
    Dwa potencjometry z podziałkami na gałkach od 0-10, źrodło zasilania i woltomierz (oczywiście analogowy

- wystarczy jeden - realizuje funkcję Uz/α - gdzie alfa oznacza ilość podziałek na skali.
    Schemat struktury komputera analogowego - poszukuję prostego rysunku
  • #14 16881919
    RagnarPL
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedzi :)
    Nie chcę zakładać nowego tematu, a mam jeszcze jedno małe pytanie.
    Czy ktoś z was ma jakieś materiały na temat systemu operacyjnego Clouds?
    Muszę zrobić prezentację na zajęcia i poszukuję sprawdzonych źródeł :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał prostego schematu struktury komputera analogowego, podobnego do komputera IAS, ale mniej skomplikowanego. W odpowiedziach podano, że komputery analogowe są dedykowane do konkretnych zastosowań, takich jak regulacja pieca czy kierowanie pociskami. Zasugerowano, że prosty schemat mógłby składać się z prostokąta z wejściami i wyjściami, a także z elementów takich jak potencjometry, źródło zasilania i woltomierz. Użytkownik dowiedział się, że schemat może mieć formę ośmiokąta z wychodzącymi kreskami, co może być związane z jego pytaniem. W dyskusji poruszono również różnice między komputerami analogowymi a maszynami analogowymi, podkreślając, że komputery operują na liczbach, podczas gdy maszyny realizują funkcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA