asura.kk napisał: Dysponuję spawarką elektrodwą TURBO ce225 (dane: P=7,8kVA I=45-190A U=20-23V Uo=40-51V) interesuje mnie jedna rzecz: mianowicie, czy charakterystyka prądowo-napięciowa spawarek elektrodowych pozwoli na zastosowanie ich w spawaniu metodami MIG/MAG?? (w końcu dorobienie do nich gretz’a napędu drutu, prostej elektroniki (elektrozawór, styczniki) i końcówki spawalniczej np.: starego typu SP2... to nie problem). Tylko jakby się tym spawało?? Z tego co mi wiadomo mają one trochę inne napięcia (chyba za wysokie napięcie jałowe??) ale zbytnio na tym się nie znam – proszę o sugestie.
.Jeśli chodzi o wykorzystanie trafa ze spawarki elektrodowej to jest taka możliwośc wykonując odczep na uzwojeniu wtórnym na żądane napięcie.w transformatorach jest prosta zależność między napięciami a ilością zwoji U1/U2 = Z1/Z2. Gdy uzwojenie wtórne mamy np. na 60V a chcemy uzyskać 30V ,robimy na środku uzwojenia wtórnego odczep. Jeśli chcemy uzyskać inne napięcie postępujemy podobnie korzystając z zależności
U2/U22 żądanego= Z2/Z22 obliczonego (czyli gdy mamy np.60V a chcemy 20V i po przeliczeniu zwoji wyszło że jest ich np. 30 to podkładając do ww wzoru obliczamy:
Z22=(Z2xU22):U2 =(30x20):60 =600:60=10
W tym wypadku robimy odczep na 10 zwojach i otrzymujęmy 2 napięcia 20V i 40V
Ja robę to wtaki sposób że odizolowuje na odcinku 2 cm izolację i robię odczep przez nalutowanie końcówki miedzianej, płaskownika lub przewodu w zależności od poboru prądu.Dodatkowo wiercę 2 otwory i gwintuję wkręcając śruby aby to połączenie było mocniejsze a następnie owijam taśmą bawełnianą i zamalowuje lakierem bezbarwnym.