logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Laguna 2 - Odpala tylko po naciśnięciu sprzęgła?

szpadyzor46 10 Gru 2017 17:20 9228 10
REKLAMA
  • #1 16881556
    szpadyzor46
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z moją Laguną, która odpala tylko przy wciśniętym pedale sprzęgła. Światła wsteczne działają prawidłowo, tak, że to nie czujnik wstecznego. Jakiś czas temu przycisk start podświetlał się do gotowości do odpalenia po poruszaniu dźwignią lewarka. Dodam że jeszcze jej nie podpinałem pod komputer. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 16881580
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Samochody miewają blokadę zapalania na biegu.
    To jest inny czujnik, niż biegu wstecznego. Gdyby on się popsuł, to by właśnie tak wyglądało.
  • #3 16881596
    szpadyzor46
    Poziom 7  
    Chodzi o to że auto nie odpala (a odpalało) gdy jest wrzucony luz zapali tylko jak wcisnę sprzęgło.
  • REKLAMA
  • #4 16881621
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    szpadyzor46 napisał:
    Chodzi o to że auto nie odpala(a odpalało) gdy jest wrzucony luz zapali tylko jak wcisnę sprzegło

Czego nie rozumiesz w mojej wypowiedzi?
    (ps. bez interpunkcji piszesz zupełnie nieczytelnie, jakbyś nie pisał. Poćwicz przecinki na takim zdaniu: ułaskawić, nie, skazać)
  • REKLAMA
  • #6 16881651
    szpadyzor46
    Poziom 7  
    Podobna awaria ale u gościa nie działały światła cofania co wskazuje na czujnik biegu wstecznego, u mnie światła cofania działają, tak, że to jakiś inny czujnik.
  • #7 16881727
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 983
    @szpadyzor46, czyli na wstecznym nie odpalisz samochodu, ale na biegach do przodu już tak? Do tego zmierzasz?
    Ten wsteczny to jedyne co przyjąłeś do wiadomości?
    szpadyzor46 napisał:
    Jakiś czas temu przycisk start podświetlał się do gotowości do odpalenia po poruszaniu dźwignią lewarka.
    Fajne, to ma czujnik ruchu? Czy tam ktoś nie proponował zajrzeć pod mieszek lewarka? Pod pedał sprzęgła?
    Nie zaglądaj, jedź na komputer, tam zdiagnozują i naprawią za parę stówek to, co mogłeś sam wcześniej samemu sprawdzić.
  • #8 16881757
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Jeśli UPC nie widzi luzu z czujnika skrzyni to nie odpali i nie podświetli przycisku.
    Czujnik luzu i czujnik wstecznego to osobne czujniki w jednej obudowie. [pawel wawa]
  • #9 16951516
    szpadyzor46
    Poziom 7  
    g107r napisał:
    @szpadyzor46, czyli na wstecznym nie odpalisz samochodu, ale na biegach do przodu już tak? Do tego zmierzasz?
    Ten wsteczny to jedyne co przyjąłeś do wiadomości?

szpadyzor46 napisał:
    Jakiś czas temu przycisk start podświetlał się do gotowości do odpalenia po poruszaniu dźwignią lewarka.
    Fajne, to ma czujnik ruchu? Czy tam ktoś nie proponował zajrzeć pod mieszek lewarka? Pod pedał sprzęgła?
    Nie zaglądaj, jedź na komputer, tam zdiagnozują i naprawią za parę stówek to, co mogłeś sam wcześniej samemu sprawdzić.

Odpali tylko jak wciśniesz sprzęgło, obojętne na jakim biegu, na luzie tak samo.
    Pod mieszkiem to nic niema,a czujnik na sprzęgle działa prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #10 16952101
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    Renault Laguna 2 - Odpala tylko po naciśnięciu sprzęgła?Do sprawdzenia wiązka lub wymiana czujnika wstecznego biegu. Musi być trzy pinowy!
  • #11 18048500
    szpadyzor46
    Poziom 7  
    Sprzedałem lagunę, kupiłem BMW :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Laguna 2, który uruchamia się tylko po wciśnięciu pedału sprzęgła, niezależnie od biegu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z uszkodzeniem czujnika luzu lub czujnika wstecznego, które są oddzielnymi elementami, ale mogą wpływać na uruchamianie silnika. Wskazano również na możliwość sprawdzenia wiązki kablowej oraz zalecenie podłączenia samochodu do komputera w celu diagnozy. Użytkownik zauważa, że światła wsteczne działają prawidłowo, co sugeruje, że problem nie leży w czujniku wstecznego biegu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA