logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KTM - Dobranie rezystora do kierunków LED, migają 4 jednocześnie.

mike_00 15 Gru 2017 09:02 8481 15
REKLAMA
  • #1 16891477
    mike_00
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

W moim ktmie mam 4 kierunkowskazy ledowe i przerywacz JMP 12V 0,1W~130W dwu przewodowy.
    nie zależnie od włączenia L lub P migaja wszystkie jednocześnie.

Gdy do lewej strony podepnę zwykły kierunkowskaz z żarówka ( 10W ) to prawa strona bez żarówki działa dobrze (tylko prawa miga), natomiast po włączeniu lewej, migają wszystkie 4.

wniosek jest prosty, po całym układzie lata niski prąd, który żarówki nie włączy, ale bez niej ledy się zapalą.

Kupiłem rezystory 10 W 10ohm - podłączyłem i nic. następnie podłączyłem 10W 20ohm też nic.
    dlaczego ? w necie znalazłem też taki schemat:
    KTM - Dobranie rezystora do kierunków LED, migają 4 jednocześnie.
    tego nie próbowałem, podłączyć w ten sposób ? ja się wpinałem tylko w kabel plusowy.
    może złe rezystory wstawiam??

pomożecie ?
  • REKLAMA
  • #2 16891574
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1318
    No źle wstawiasz.
    Dla zwiększenia pobieranego prądu (oszukania przerywacza) musisz podłączyć równolegle z LED.
  • REKLAMA
  • #3 16891645
    mike_00
    Poziom 10  
    Justyniunia napisał:
    No źle wstawiasz.
    Dla zwiększenia pobieranego prądu (oszukania przerywacza) musisz podłączyć równolegle z LED.

czyli tak jak na schemacie ?? miedzy + a -
    który rezystor podłączyć 10 czy 20 ohm ?
  • Pomocny post
    #4 16891648
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1318
    Tak jak na schemacie.
    Podłącz najpierw ten 20 ohm.
  • REKLAMA
  • #5 16891652
    mike_00
    Poziom 10  
    ok, dzięki za info.
    w weekend postaram się sprawdzić na działce...
  • REKLAMA
  • #6 16902354
    paweld69
    Poziom 28  
    Ocena: 356
    Jaką miałeś moc żarówki w kierunkach? jeśli żarówka 21W to rezystor 4ohm 30W, jeśli 10W to rezystor 10~ 15ohm. Rezystory trzeba dołączyć do każdego kierunku i mieć na uwadze ,że będą sie nagrzewać.Chyba lepiej kupić przerywacz do LED i nie bawic się z rezystorami, wyjdzie taniej i lepiej .
  • #7 16902401
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5128
    paweld69 napisał:
    nie bawic się z rezystorami, wyjdzie taniej i lepiej .
    .....i bezpieczniej, biorąc pod uwagę ilość ciepła wydzielonego na takich rezystorach.
  • #8 16902424
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16902441
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16902511
    mike_00
    Poziom 10  
    wpiąłem w układ dwa rezystory 10W20ohm
    działa idealnie, na nagrzewanie nie zwróciłem uwagi.

Rozumiem, że będą się nagrzewać tylko podczas pracy kierunku, a bądźmy szczerzy, użyje ich tylko na badaniu technicznym :)
    w terenie, raczej nie będą potrzebne ;) - ale sprawdzę jak mocno się grzeją.
    są owinięte termokurczką i taśmą izolacyjną.

z kontrolką nie będę już kombinował, bo rezystory ładnie wlutowane.

Dzięki bardzo za info i pomoc w temacie :)
  • #12 16902585
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16902593
    mike_00
    Poziom 10  
    ledy dał poprzedni właściciel i bardzo dobrze, bo nawet nie wystają, mają 2cm.
    motocykl enduro w terenie często leży na boku i "normalne" kierunkowskazy się poprostu bardzo szybko łamią...

Dodano po 5 [minuty]:

Tak dla jasności
    Załączniki:
    • KTM - Dobranie rezystora do kierunków LED, migają 4 jednocześnie. Screenshot_20171220-094643.jpg (716.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 16902611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18521344
    Corporal
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Chciałbym odświeżyć temat.
    Mam dokładnie to samo pomimo zastosowania przerywacza do kierunkowskazów LED świeciły się wszystkie 4 kierunkowskazy na raz.
    Wyciągnąłem z zielonej budowy która sygnalizuje iż kierunkowskaz jest wlączony żaróweczkę całoszklaną i zobaczyłem że ona nie świeci a ledwo co się żarzy. Wyjąłem żaróweczkę od sygnalizatora z gniazda i kierunkowskaz który powinien migać działał jasno i wyraźnie a kierunkowskaz przeciwny ledwo ledwo się rozjaśnia ale jednak prąd do niego jeszcze dociera ....
  • #16 21629228
    ghostlpa
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Może nie dostanę ostrzeżenia za odgrzebanie. Potwierdzam, że winowajcą w motocyklach starszych za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest dokładnie to, co pisał kolega wyżej.

- WŁÓKNO KONTROLKI KIERUNKOWSKAZÓW,

Po wyjęciu żarówki z zegarów działa poprawnie lewa-prawa. Można to wydedukować, analizując schemat. Rozwiązaniem jest najprawdopodobniej zastosowanie diody w odpowiednim kierunku zaporowym.

Wysłałbym Ci piwo, ale konto usunięte, a szkoda :) Dziękuję Ci anonimie bardzo!

Podsumowanie tematu

✨ W motocyklu KTM z kierunkowskazami LED wszystkie cztery kierunki migają jednocześnie mimo zastosowania przerywacza JMP 12V 0,1W~130W. Próby doboru rezystorów 10 W 10 Ω i 20 Ω podłączanych tylko w przewód plusowy nie dały efektu. Z dyskusji wynika, że rezystor należy włączać równolegle do LED, między plus i minus, a dla kierunków 10 W sugerowano wartości około 10–15 Ω, przy czym rezystory trzeba dać osobno do każdego kierunku i uwzględnić ich nagrzewanie. Ostatecznie wskazano, że przyczyną wzajemnego zasilania kierunków jest kontrolka kierunkowskazów w zegarach, przez której włókno prąd przepływa między lewą i prawą stroną; rozwiązaniem jest usunięcie żarówki kontrolki lub zastosowanie diod w odpowiednim układzie. W późniejszym teście potwierdzono, że po wyjęciu żarówki kontrolki kierunki działają poprawnie, a zastosowane dwa rezystory 10 W 20 Ω rozwiązały problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA