logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klucz w BIOS i dwa systemy Windows na nowym laptopie Lenovo - pytania o aktywację

Bartek4796162 29 Gru 2017 13:26 3432 7
REKLAMA
  • #1 16921411
    Bartek4796162
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam nowy laptop Lenovo do niego jest przypisany klucz w BIOS na W10, ale zainstalowałem drugi system W7 i wydarzyło się coś dziwnego na Windowsie 7 program do wykrywania kluczy pokazał (oprócz klucza w BIOS do W10) klucz do Windowsa 7, tylko ja tego klucza nie wpisywałem jest to świeżo zainstalowany system bez niczego, nawet do internetu go nie podłączałem, ani też płytka instalacyjna Windowsa nie miała w sobie tego klucza bo dużo razy wcześniej z niej instalowałem i nigdy czegoś takiego nie miałem.

I mam pytania:
    1. Skąd ten klucz?
    2. Czy jak wykonam aktywację klucza na W7 to system się zaktywuje i będzie legalny?
    3. Czy jak wykonam aktywację klucza na W7 to czy będą mógł aktywować klucz na W10 który jest w zapisany w BIOS? (klucz w W10 jeszcze nie aktywowałem - laptop jest nowy)
    4. Czy dwa systemy jednocześnie mogą funkcjonować w takim wypadku, jeżeli klucz w BIOS jest tylko do jednego systemu?
  • REKLAMA
  • #2 16921472
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Zakładam, że - o ile ma Pan do czynienia z Windows 10 w wersji Pro - jest to, wprowadzone przez producenta, ułatwienie dla osób chcących skorzystać z downgrade'u (można jeszcze wgrać Windows 8 i zobaczyć czy się kolejny klucz pojawi).
    Jeśli tak jest rzeczywiście, to musi Pan pamiętać, iż cały czas jest to tylko jedna licencja - ta Windows 10 - i nie można mieć zainstalowanych, a nie tylko używać, dwóch systemów -tu: Windows 10 i 7 - równocześnie.
    Inaczej niż tego "klucza dla downgrade'u" nie umiem sobie opisanej przez Pana sytuacji wytłumaczyć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 16921478
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 852
    Być może te same klucze były przypisywane do Win7 i Win10 albo w biosie są dwa klucze ?
  • REKLAMA
  • #4 16921512
    Bartek4796162
    Poziom 11  
    Zapomniałem dodać że jest to Windows 10 Home, laptop został kupiony tydzień temu, w BIOS nie ma dwóch kluczy (przynajmniej według programu który pokazuje klucze). Nawet jeżeli byłyby dwa klucze bo możliwe że laptop był upgradowany z W8 na W10 to byłby to klucz z Windowsa 8 - klucze z W7 nie zapisywano w BIOSie

Dziwna sytuacja
  • REKLAMA
  • #5 16921544
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    W wypadku Home sprawa prawa do downgrade'u upada. W grę zaczyna natomiast wchodzić źródło instalatora Windows 7 jako "nosiciela" informacji - tak jak to ma miejsce w wypadku danych z nośników recovery (jednak, mimo Pańskich słów w pierwszym poście, bym się nad pochodzeniem instalatora zastanowił).
    Gdyby okazało się, że ma Pan "wolną" licencję na Windows 7 - sam klucz widoczny po instalacji z nią nie jest równoznaczny - to odpowiedzi na pytania 2-4 będą twierdzące.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 16928091
    Bartek4796162
    Poziom 11  
    Chciałem podsumować co udało mi się zrobić, otóż na laptopie działają obydwa Windowsy :)

Jeżeli chodzi o klucze w tych Windowsach to w W7 użyłem tzw. "witaminki" przestawiłem daty na rok do przodu dla sprawdzenia i działa, oczywiście datę później cofnąłem.
    Jeżeli chodzi o W10 to nie aktywowałem oryginalnego klucza (jest on w BIOS) ponieważ bałem się że może on w jakiś sposób kolidować z W7, zresztą W10 i tak nie będzie używany więc nie ma to znaczenia.

Jak narazie wszystko działa przy starcie laptopa mam wybór Windowsów. Celem moich zabiegów było sprawdzenie czy mogą działać dwa Windowsy na laptopie gdzie jeden z nich ma klucz w BIOS - jak widać działają. Drugim celem było sprawdzenie czy da się zainstalować drugi Windows nie używając UEFI czyli na opcjach "Legancy", gdzie wcześniejszy Windows był zainstalowany właśnie na UEFI - jak widać też się da.

Matuzalem napisał:
    jednak, mimo Pańskich słów w pierwszym poście, bym się nad pochodzeniem instalatora zastanowił

tak ma Pan rację, mój błąd, wykonałem z ciekawości instalację W7 z tej płytki na innym komputerze i wyszło że jest taki sam klucz, to znaczy że płyta instalacyjna miała w sobie już ten klucz
  • #7 16928194
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17227621
    Bartek4796162
    Poziom 11  
    Z perspektywy czasu obydwa systemy dalej działają , po podłączeniu do internetu na Windows 7 żaden komunikat nie wyskoczył (ponieważ wyłączyłem aktualizacje).

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Windows 7 na nowym laptopie Lenovo, który ma klucz do Windows 10 zapisany w BIOS. Zauważył, że program do wykrywania kluczy pokazał klucz do Windows 7, mimo że nie był on wprowadzany. Dyskusja dotyczyła źródła tego klucza, legalności aktywacji Windows 7, możliwości aktywacji klucza Windows 10 po aktywacji Windows 7 oraz funkcjonowania dwóch systemów operacyjnych na jednym laptopie. Użytkownik potwierdził, że oba systemy działają, a Windows 7 został aktywowany przy użyciu "witaminki". Po podłączeniu do internetu nie pojawiły się żadne komunikaty o nielegalności systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA