logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PW9013 - Jeden kanał oddaje tylko 1-2W mocy przy pełnym wysterowaniu

QarWave 29 Gru 2017 16:17 612 8
REKLAMA
  • #1 16921878
    QarWave
    Poziom 9  
    Witam,
    Naprawiam PW9013, wymieniłem wszystkie tranzystory i kondensatory w końcówce mocy oraz wszystkie kondensatory w przedwzmacniaczu. Problem polega na tym ze niby wszystko jest wporzadku a jeden kanał oddaje 1-2W mocy na ucho przy pełnym wysterowaniu, a prąd spoczynkowy nie rusza sie z 10mV ktore ustawiłem.
    Skończyly mi sie pomysły, spotkał ktoś podobny przypadek i podejrzewa co jest nie tak?

PS. Isostaty, potencjometry sprawdzone, wszystko działa jak należy.
  • REKLAMA
  • #2 16921891
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9443
    QarWave napisał:
    co jest nie tak?
    Nadal uszkodzona końcówka mocy. Sprawdź elementy, połączenia...
  • #3 16921900
    QarWave
    Poziom 9  
    Moim zdaniem ten sygnał ginie lub jest słabszy w jednym kanale, możliwe że w tym momencie tranzystory mocy nie dostaja sygnalu mimo tego ze są na swoim miejscu?
  • REKLAMA
  • #4 16921907
    Mario-1990
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Jeżeli masz jeden kanał sprawny,zamień przewody sygnałowe z przedwzmacniacza do końcówki lewy z prawym. Będziesz wtedy wiedział czy problem leży w przedwzmacniaczu czy w końcówce mocy,jeżeli drugi kanał zacznie grać oznacza to że końcówka jest sprawna a uszkodzenie znajduje się w przedwzmacniaczu,jeżeli dalej to samo to problem tkwi w końcówce.
  • REKLAMA
  • #5 16921962
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9443
    Mario-1990 napisał:
    Będziesz wtedy wiedział czy problem leży w przedwzmacniaczu czy w końcówce mocy,

A czytałeś to:
    QarWave napisał:
    prąd spoczynkowy nie rusza sie z 10mV ktore ustawiłem.
    ?? Jak dla mnie uszkodzenie dotyczy końcówki mocy, zresztą i inne objawy na to wskazują.
  • #6 16922118
    Mario-1990
    Poziom 17  
    Tak czytałem.Też mi się wydaje że problem leży w końcówce,ale zamiana 2 przewodów trwa minute a będziemy pewni w 100%.
  • #7 16922170
    QarWave
    Poziom 9  
    zamienilem przewody koncowka sprawna, tranzystory z kondensatorami wymienione w przedwzmacniaczu i objawy nadal te same.
  • REKLAMA
  • #8 16922824
    Mario-1990
    Poziom 17  
    Jeżeli cichy kanał zaczął grać na zamienionym sygnale to teraz musisz posprawdzać przedwzmacniacz zacznij od tego czy dociera do niego sygnał najlepiej zrób mostek pomiędzy R116 i R216 w ten sposób sprawdzisz czy sygnał nie ginie na przełącznikach lub wtyczkach,jeżeli obydwa kanały zaczną grać to wina leży na przełącznikach jeżeli obydwa będą ciche oznacza to że jest zwarcie do masy,jeżeli efekt dalej taki sam jak do tej pory to będziemy kopać w przedwzmacniaczu.
  • #9 16923862
    QarWave
    Poziom 9  
    upalilem te naprawiona koncowke :/ Podpowiecie jak bez oscyloskopu poprawnie ustawic zabezpieczenie? spalil sie rezystor kolo BD139 odziwo pala sie tylko bd911 i bd912 i nic wiecej niestety nie mam kolejnej pary. Wiec poki co temat zostaje zawieszony na przyszly rok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik naprawia wzmacniacz PW9013, wymieniając tranzystory i kondensatory w końcówce mocy oraz przedwzmacniaczu. Mimo tych działań, jeden kanał oddaje jedynie 1-2W mocy przy pełnym wysterowaniu, a prąd spoczynkowy pozostaje na poziomie 10mV. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w końcówce mocy lub przedwzmacniaczu. Proponują zamianę przewodów sygnałowych, aby zlokalizować źródło problemu. Po zamianie przewodów, użytkownik stwierdza, że końcówka jest sprawna, ale objawy się nie zmieniają. Wskazówki dotyczące dalszej diagnostyki obejmują sprawdzenie sygnału w przedwzmacniaczu oraz testowanie przełączników. Użytkownik informuje o uszkodzeniu końcówki mocy i pyta o sposób ustawienia zabezpieczenia bez oscyloskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA