logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy sterowania panelem RGB LED 0-10V z konsolety oświetleniowej

dee jay G 12 Sie 2005 02:09 19408 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować sterownik panelu RGB LED z trzema wejściami 0–10 V, żeby z konsolety regulować jasność każdego koloru osobno?

Najprościej zrobić trzy identyczne kanały PWM na NE555: generator około 1 kHz, napięcie sterujące 0–10 V podać na pin 5, a wyjściem sterować tranzystorem mocy dla każdego koloru osobno [#2065818] Taki układ został też wskazany jako prosty generator PWM z NE555 i tranzystorem NPN średniej mocy na wyjściu; dla większych prądów można zamiast tego użyć MOSFET-ów, np. VNP20N07 [#1920498][#1881751] Do panelu z LED-ami najlepiej zastosować cienką białą plexi albo folię frostową, ewentualnie zmatowić powierzchnię papierem ściernym, bo to lepiej rozprasza światło niż soczewka Fresnela [#1960131][#2163693][#1960336]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1727456
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Szukam schematów sterowania jasnością diod LED przy pomocy konsolety oświetleniowej pracującej w systemie 0-10V
    Proszę o konkretne schematy a nie odpowiedzi typu:
    "Potrzebujesz przetwornika 0-10V / PWM", "Taki temat już był, trzeba tylko poszukać, itp."

Widziałem niedawno na jakimś koncercie wąskie i długie kolorowe panele sterowane za pomocą DMX. Wydaje mi się, że były to kolorowe wyświetlacze LCD podświetlane na biało i sterowane przez DMX.
    Chcę zrobić świecące panele na diodach RGB. Panel musi mieć 3 kanały analogowe 0-10V odpowiednio do sterowania z konsolety intensywnością każdego koloru.
    Układ taki musi sterować jasnością powiedzmy 20 ledów ( x3 kanały ) połączonych równolegle ( każda z rezystorem )

Pozdrawiam i czekam na schematy
  • #2 1728690
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    to były prawdopodobnie tubelight czyli najnowsza technika zastepująca neony w dyskotekach i na estradzie. Jest to zbudowane z diod led RGB czyli w jednej diodzie mamy 3 kolory które sie nakładają na siebie i mozna róze kombinacje robić jak dobrze pamietam to w takim 1 metrze tubelight jest około 120 diod RGB obudowa jest zrobiona z kremowej rurki która rozprasza swiatło. Co do twojego pomysłu jest bardzo fajny ja bym w tym projekcie wykorzystał układ MOC3021 i tyrystor z seri BT. Na takim własnie elemencie optycznym MOC3021 sa budowane wszystkie dimery analogowe i DMX tylko one mają jeszcze pełno zabezpieczeź przeciw zakłuceniowych cewki kondensatory w tym projekcie jest to chyba zbede gdyż pobór pradu nie jest duży a napiecie do zasilania nie bedzie przekraczało wiecej niz 12V. Co o tym wszytkim myślicie
  • #3 1728833
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    ja tez jestem tym zaciekawiony ale o ile wiem MOC3021 to sa optotriaki TO JEST TOTALNE G..... bardzo malo wytrzymoje i wystarczy tylko miec sweter na sobie i dotknac go i bedize do wyrucenia. JA zmarnowalem takich z 20....
  • #4 1729945
    dee jay G
    Poziom 26  
    Gretzky: dzięki za pomoc :) Czy można wykożystać zwykłe układy dimmerów tylko zamiast 230V zasilać je powiedzmy 12V prądu zmiennego ?
    Mam taki pomysł:
    Orginalne panele są sterowane tak, że można zaświecić każdy punkt osobno i w innym kolorze. Ja mam prostszy pomysł.
    Panel składał by się z powiedzmy 10 ledów RGB co kawałek ( szczegóły na rys. )
    Może nie jest to, to co orginał, ale myślę ze kilka takich paneli sterowanych z konsolety 0-10V dało by ciekawy efekt ( zrobić jakiś ciekawy program i niech sobie błyskają, no i tak duży zestaw kolorów :) )
    Załączniki:
    • Schematy sterowania panelem RGB LED 0-10V z konsolety oświetleniowej Panel - przekrój boczny.JPG (15.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1866011
    Bungee
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    No pomysl jest super. Tylko czemu tu juz nic sie nie dzieje? :-(
  • #6 1867705
    dee jay G
    Poziom 26  
    Właśnie, może ktoś wrzuciłby jakiś schemacik np. konwertera 0-10V/PWM, albo coś podobnego.
  • #7 1869643
    Bungee
    Poziom 14  
    Ja poprosze ten schemacik sterownika do tej diody, jakis prosty i z opisem po polsku... Prosze mi tlumaczyc jak krowie na miedzy :-)
  • #9 1871838
    Bungee
    Poziom 14  
    Ale po co piezo tutaj?
  • #11 1881751
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4247
    Z tego, co się mogę zorientować, to ten scalak ma wyjścia 20mA, więc do sterowania pojedyńczymi LED-ami;
    jak ma być sterowane więcej, to podłącza się MOSFET-y, polecają VNP20N07, które mają zabezpieczenie
    przed przegrzaniem, i gwarantowany prąd 14A - można z tego sterować setki, jak nie tysiące LED-ów.
  • #12 1908587
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Witam
    jak chodzi o panele to z tego co ja wiem a rozbierałem takie to nie skałada sie to z pojedynczych ledów rgb tylko umieszczone sa trzy diody pojedyncze (dlatego ze jasnosc swiecenia jednej diody rgb jest o wiele mniejsza niz pojedynczej diody chyba ze sie mylę) matowa rura czy panel kwadratowy słurza do rozproszeni swiatla natomiast cłlość jest sterowana z własnego sterownika i ten dopiero przez dmx
  • #13 1917937
    dee jay G
    Poziom 26  
    Dobra.
    Widzę, że nic się konkretnego nie dzieje, więc wziąłem się sam za robotę :)
    Kupiłem na allegro LEDy takie jak na fotce poniżej.
    Podobno mają jakieś 8000mcd jasności... zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Miałem robić panel na LEDach RGB, ale wydaje mi się, że te, co są w sprzedaży nie świecą dość mocno, więc postanowiłem kupić jednokolorowe Super Flux.
    Mam zamiar zamontować 30szt LED w takim panelu. 10 czerwonych, 10 zielonych i 10 niebieskich.
    I teraz pytanie:
    Czy lepiej będzie ułożyć je wszystkie obok siebie naprzemian R>G>B>R>G... i tak dalej, czy może poukładać je w takie "punkty" po trzy (dwie "u dołu" i jedna "wyżej-po środku") i taki punkt co kawałek?

Pozdrawiam

PS: Jak wykonam taki panel, to umieszczę go w dziale DIY :)
    Załączniki:
    • Schematy sterowania panelem RGB LED 0-10V z konsolety oświetleniowej LED Super Flux.jpg (12.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1919091
    Bungee
    Poziom 14  
    dee jay, a jaki koszto tego bedzie? Liczyles juz? Rura LED kosztuje 500zl
  • #15 1919099
    dee jay G
    Poziom 26  
    Eee, nie no, bez kata... za ledy 30szt + przesyłka płace 44zł :)
    Opory 330Ω 200szt. 3.50zł :P Listwa plastikowa "panel" ?? z 5zł? Nie więcej.
    Teraz tylko pytanie jaki DRIVER do tego? I za ile? Ale chyba nie będzie tak źle :)

Pozdrawiam.
    Łukasz

PS: A tak przy okazji, poniżej możecie zobaczyć skąd wziął się u mnie pomysł na taki panel :) Mój będzie prostszy...wiele, wiele prostszy.
    ( to, to, tam z tyłu za Mandaryną i jej przydu.....mi :) Te dwa kwadraty ułożone są z tych paneli i te dwie listwy na górze pod sufitem też!
    Załączniki:
    • Schematy sterowania panelem RGB LED 0-10V z konsolety oświetleniowej Mandaryna - panele.JPG (38.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1920201
    Chrzaszczu18
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam .Też mam zamiar budować coś podobnego i o dziwo nie na dyskoteki tylko do pokoju do podświetlenia ścian oraz do kuchni gdzie maja być podświetlone lukswery(pustaki szklane) planuje około trzy ledy rgb na pustak i proste sterowanie bez żadnego komputera za pomocą potenciometrów(zwykła rególacja napięciowa)Zalezy mi tylko na rególacji koloru z tym że do większej liczyb ledów nie wystarczą same potenciometry więc muszę wymyślić jakiś układ sterujący napięciem.może w przyszłości rozbuduje o układ płynnej zmiany koloru??Znalazłem na allegro diody rgb 5mm po 2,5zł i zastanawiam się jak świecą.Na wolumenie gość krzyknoł 11zł za sztukę troszke drogo pozdrawiam
  • #17 1920498
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ten panel miałem robić właśnie na tych LEDach po 2,50 z allegro, ale jak zobaczyłem te Fluxy to pomyślałem, że będzie to o wiele lepsze rozwiązanie :) Do regulacji kolorów takiej jak potrzebujesz, proponuję wykorzystać popularny układ NE555 (jako generator PWM) + tranzystor NPN średniej mocy na wyjściu i już :) Musiałbyś wykonać takie trzy układy, odpowiednio dla każdego z kolorów.

Pozdrawiam
    Łukasz.
  • #18 1922686
    Chrzaszczu18
    Poziom 14  
    Dzięki za radę!!Wdarł się mały błąd w mojej poprzedniej wypowiedzi bo z tego co czytałem kolor reguluje się prądowo a nie napięciowo ale to i tak wyjdzie w próbach.Ja jednak pozostane przy diodach rgb ponieważ zależy mi za tym żeby kolor był jednolity w jednym punkcie czekam na wasze projekty
    Pozdrawiam Chrzaszczu18
  • #19 1935384
    dee jay G
    Poziom 26  
    Dobra, mam!!!
    Są ledy, są opory, jest... konsoleta sterująca, teraz tylko potrzebuję czegoś co rozprasza światło!!!
    Załączam fotkę, żeby zobaczyć jak to wygląda. Na razie do rozpraszania światła użyłem woreczka foliowego :P . Ale co tam!!!
    Zdjęcia przedstawiają 6 diod LED ( po 2 z każdego koloru ).
    Oczywiście na fotach wyszła po środku jasna plama, ale mój aparat już tak ma!!! Mniej więcej widać jak to będzie...
    Ma ktoś jakiś pomysł na rozproszenie światła? ( przecież nie upcham do panela worków po śniadaniu no nie :P )

Aha, no i panel, to będzie miał jakieś 50-70cm długości, tutaj są tylko po 2 LEDy, a tam będzie 30 :)

Pozdrawiam i czekam na pomysły

PS: Sterownik ma funkcję CROSSFADE... To trzeba poprostu zobaczyć!!! :)
    Załączniki:
    • Schematy sterowania panelem RGB LED 0-10V z konsolety oświetleniowej LED-y RGB.JPG (17.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 1940660
    Chrzaszczu18
    Poziom 14  
    Myślę że do rosproszenia światła żeby było równomierne można zastosować soczewkę Fresnela którą trzeba odzyskać z rzutnika do folii.Taki patent wykorzystywany jest żeby równomiernie oświetlić matrycę lcd w proiektorach własnej roboty .Znalazłem nawet na allegro takową soczewkę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68838519.Napisz czy dobrze zrozumiałem twój problem
    pozdrawiam Chrzaszczu18
  • #21 1941054
    dee jay G
    Poziom 26  
    Mam zamiar zrobić takie coś jak na rysunku poniżej.
    Z przodu muszę dać "coś", co będzie rozpraszać światło, tylko nie bardzo wiem co!

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Schematy sterowania panelem RGB LED 0-10V z konsolety oświetleniowej Panel RGB widoki.JPG (8.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #22 1941961
    Chrzaszczu18
    Poziom 14  
    no to ta soczewka którą zaproponowałem właśnie służy do tego żeby światło równomiernie oświetliło całą powierzchnie.Alternatywą może być biała plexa ale efekt nie bedzie tak wyrazisty więc proponuje kupić na allegro soczewkę i pociąć ją tak aby tworzyła front panelu.Jest ona wykonana z pcv więc nie powinno być problemy z cienciem
  • #23 1942319
    dee jay G
    Poziom 26  
    O widzisz!
    Nawet o tym nie pomyślałem :)
    Narazie dzięki za pomysł, ale mam jeszcze pytanko:
    Czy przez taką soczewkę będzie widać punkty (LEDy) czy ona ładnie rozmyje całe światło?
    Zależy mi na tym, żeby nie było widać żadnych punktów, tylko na całym panelu jednolite światło o idealnie wymieszanych barwach (tzn. jednej barwie zmieszanej z tych 3 kolorów)

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #25 1960131
    Bungee
    Poziom 14  
    dee jay G to podziel sie moze swoja zdobycza, co to za sterowniki i w ogole :-)

A soczewka odpada. Bo jak ja potniesz to sie rozleci w diably. To sa 2 plytki sklejone ze soba na krawedziach.

A nawet jak potniesz to wysztko bedzie widac. Uzyj bialej plexy (jak najcienszej), tylko ona rozproszy swiatlo. Przez inne bedzie widac diody i w ogole nie bedzie fajnego efektu.
  • Pomocny post
    #26 1960336
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    no z pleksą to nie głupi pomysł mozna jużjeszcze z jednej strony potraktować mało ziarnistym papierem ściernym zeby była matowa npewno rozproszy ładnie światło
    np pudełko od cd
  • #27 1961611
    dee jay G
    Poziom 26  
    Bungee - ja chętnie się podzielę, ale nie bardzo wiem o jakie sterowniki Ci chodzi :)
    Ja narazie niemam żadnego pomysłu, jak tym sterować...(oprucz analogowego mieszania kolorów)
    Zaplanowałem sobie tylko, że będę sterował tym panelem w standardzie 0-10V bo mam 24 kanałową konsoletę pracującą w tym standardzie...
    Próbowałem dać po tranzystorze większej mocy (BD-911 i podobne) i działa, tylko jak ściemnię jakiś kolor, to trochę się tranzystor grzeje, ale to normalne.

Pozdrawiam
    Łukasz.
  • #28 1962661
    Bungee
    Poziom 14  
    Jeszcze jedno mi do glowki przyszlo: ze mozna uzyc przezroczystej plexy, pokrytej ceniutka warstwa bialej farby i tak bedzie ciensze od bialej plexy. Ale tu juz trzeba chyba poprobowac co bedzie najlepsze.
  • #29 2057172
    mirek.p
    Poziom 2  
    wiatm!
    mnie tez bardzo interesuje to zajmuje sie sprzetami do dyskotek itp
    http://www.chauvetlighting.com/LED/ moze to komus pomoze fajnie by bylo gdyby takie cos mozna samemu zrobic i jeszcze sterowac to wogole wypas gdzies przeczytalem ze mozna zmieniac kolorki poprzez napiecie mi jak narazie wystarczylo by zeby zmieniac np kilka kolorow jakis najprostrszy nawet reczny sterownik pozdrawiam i czekam na dlasze sugestie
  • #30 2064848
    halolamp
    Poziom 1  
    To wszystko juz wymyślono- bedzie taniej kupić gotowe produkty- www.ledlamp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematów sterowania jasnością diod LED RGB za pomocą konsolety oświetleniowej pracującej w standardzie 0-10V. Uczestnicy omawiają różne metody i komponenty do realizacji takiego sterowania, w tym wykorzystanie układów dimmerów, przetworników 0-10V na PWM oraz popularnego układu NE555 jako generatora PWM sterowanego napięciem analogowym. Proponowane są rozwiązania z tranzystorami NPN lub MOSFET-ami (np. VNP20N07) do sterowania większą liczbą diod. Wskazano, że diody RGB często składają się z trzech pojedynczych diod (R, G, B) z rezystorami, a jasność reguluje się prądowo. Dyskutowano również o rozpraszaniu światła w panelach LED, proponując użycie białej plexi, plexi matowej (np. z papierem ściernym), folii frostowej lub soczewki Fresnela, choć soczewka może nie rozmywać punktów LED tak dobrze jak matowa plexi. Wąskie panele LED RGB (tzw. tubelight) wykonuje się z dużej liczby diod RGB w rurce rozpraszającej światło, często sterowanej przez DMX. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami z budowy własnych paneli, kosztami komponentów oraz pomysłami na układy sterujące, w tym prostymi regulatorami napięcia na LM317 lub bardziej zaawansowanymi układami z multiplexowaniem i sterowaniem przez port LPT. Wspomniano także o gotowych produktach i sterownikach dostępnych na rynku, jednak dyskusja skupia się na rozwiązaniach DIY i schematach do samodzielnej budowy. Wskazano, że sterowanie analogowe 0-10V można efektywnie przetworzyć na PWM za pomocą NE555, co pozwala na płynną regulację jasności i koloru diod RGB w panelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA