logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uszkodzona część przy chipie karty graficznej - wpływ na działanie systemu

hexon6 14 Lut 2018 23:25 3534 45
Najlepsze odpowiedzi

Co to za element obok rdzenia karty graficznej i czy jego uszkodzenie może powodować zawieszanie się komputera?

To jest kondensator; jeśli został naruszony, może odpowiadać za filtrację zasilania, a jego uszkodzenie może powodować zawieszanie się komputera [#17038210][#17038226][#17038275] Skoro karta nadal działa i nie ma artefaktów, można jej dalej używać do czasu wymiany, ale trzeba liczyć się z tym, że może po prostu w końcu paść [#17040684] Według odpowiedzi nie powinno to wybuchnąć ani zabrać ze sobą reszty PC z powodu tej drobnej części przy rdzeniu [#17040684]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17038162
    hexon6
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, chciałbym się zapytać co to za cześć obok chipa karty graficznej (zaznaczono na zdjęciu), ponieważ podczas wymiany pasty na gpu i zdejmowania chłodzenia przypadkowo naruszyłem tą część i wydaje mi się, że jest uszkodzona. Mimo wszystko komputer z tą kartą graficzną nadal działa, czy muszę się obawiać czegoś w przyszłości? Jaki jest objaw uszkodzenia tej części karty graficznej?

Uszkodzona część przy chipie karty graficznej - wpływ na działanie systemu

Uszkodzona część przy chipie karty graficznej - wpływ na działanie systemu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17038210
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Są to kondensatory. Zależy czy to tylko jest filtracja czy coś innego.
  • #3 17038221
    hexon6
    Poziom 11  
    sylweksylwina napisał:
    Są to kondensatory. Zależy czy to tylko jest filtracja czy coś innego.

Czasem się zdarzy, że zawiesi się komputer(zawsze podczas korzystania z internetu/przeglądarki internetowej), ale dam mu reseta i chodzi parę dni znowu. Może to być przyczyna? Tak mam zamiar zakupić jakąś nową kartę graficzną, ale czekam aż spadną ceny trochę. Do tego czasu ta musi jeszcze pochodzić.
  • #4 17038226
    sylweksylwina
    Może być to przyczyną.
  • REKLAMA
  • #5 17038228
    hexon6
    Poziom 11  
    sylweksylwina napisał:
    Może być to przyczyną.

Zaczęło się od tego, że wentylator zwariował na układzie, gdy znowu ją włożyłem, ponieważ swoją kartę sprzedałem. Karta dosłownie leżała 2 miesiące i zaraz zgłupiała. Podłączenie do tych drugich pinów na karcie(ma 2x2pin) powoduje nie działanie wentylatora, wiec albo mam obroty na 100% albo na 0% i pasywne chłodzenie, które nie wyrabia, bo już po kilku minutach w przeglądarce jest ponad 80stopni.
  • #6 17038233
    sylweksylwina
    Jakich 4-ch pinów?
  • REKLAMA
  • #7 17038240
    hexon6
    Poziom 11  
    sylweksylwina napisał:
    Jakich 4-ch pinów?

Karta ma dwa wejścia 2-pin i jeśli wentylator od karty graficznej jest podłączony do jednej to chodzi wentylator na 100%, a w ten drugi przestaje chodzić i nie rusza w ogóle. W systemie ustawione na 30%, ale wentylator/karta rządzi się swoim prawem i nie zbija obrotów.
  • #8 17038245
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Nie mam pytań jaki pouczający temat.
    Tak byś podał model karty to może ktoś coś by wydumał. A tu zdjęcie rdzenia i zagadka dla specjalisty co rozpozna po nim producenta.
  • #9 17038251
    hexon6
    Poziom 11  
    310artur napisał:
    Nie mam pytań jaki pouczający temat.
    Tak byś podał model karty to może ktoś coś by wydumał. A tu zdjęcie rdzenia i zagadka dla specjalisty co rozpozna po nim producenta.

Karta graficzna to nvidia geforce gigabyte 8600gt gddr3 256mb, stary szrot, który służy mi na przeczekanie. Głównie to chciałem wiedzieć czy to jest powodem zawieszania się systemu. Karta totalnie pada, bo nawet wentylator zwariował na niej i tak jak pisałem chodzi cały czas 100%, nawet jeśli w programie pokazuje, że jest 30%. Akcja z tym wentylatorem była jeszcze przed uszkodzeniem tego małego elementu obok rdzenia. Wymiana tej pasty to była dla mnie przyjemność zabawa bez stresu, bo ta karta jest już nic nie warta. Mój błąd jedynie był taki ze nie pomyślałem nad tym dłużej i użyłem do odzielenia rdzenia od chłodzenia noża i to był błąd. Pasta tak trzymała, ze nie dało sie oddzielić chłodzenia od rdzenia. Dopiero potem wpadłem na pomysł z podgrzaniem suszarką i był to strzał w dziesiątkę, ponieważ ta skamielina zeszła z łatwością po podgrzaniu. Niestety człowiek uczy sie na błędach :) Jeśli ta historia chodź jedno gpu uratuje to było warto o tym wspomnieć. Dziękuję osobą wyżej za pomoc w odgadnięciu tego elementu, bo nigdzie w Internecie nie mogłem znaleźć informacji co to jest i co może sie wiązać z uszkodzeniem kondensatora. Na razie karta jeszcze chodzi żadnych artefaktów nie ma, wiec do wymiany grafiki powinna posłużyć. Raz na jakiś czas jak użyje reseta to raczej nic sie Pctowi złego nie stanie, bo to nic innego jak odcięcie prądu na chwilkę.
  • #10 17038275
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3528
    hexon6 napisał:
    Głównie to chciałem wiedzieć czy to jest powodem zawieszania się systemu.

Możliwe.
  • #12 17039954
    Kasek21
    Poziom 43  
    Oczywiście, że to wejście przy krawędzi to wejście sygnału cyfrowego audio.
  • #13 17039960
    sylweksylwina
    Nawet się wala u mnie taka karta ze zdjęcia.
    Nie ma to wentylatora fabrycznie.
  • #14 17040009
    310artur
    Poziom 43  
    Tylko nie wiadomo czy to na zdjęciu to karta autora. Miałem taką Nvidie to się właśnie zdziwiłem że autor ma wentylator. No ale może były i wersje z aktywnym chłodzeniem albo to jednak nie gigabit.
    A może panowie poznacie po rdzeniu co to za model dokładnie?
  • #15 17040047
    Kasek21
    Poziom 43  
    310artur napisał:
    A może panowie poznacie po rdzeniu co to za model dokładnie?

GF8600GT - te modele kart padały jak muchy - właśnie przez pasywne chłodzenie.
  • #16 17040097
    310artur
    Poziom 43  
    No ale autor jasno pisze o wentylatorze więc albo posiada mod w postaci przeszczepionego śmiagła (ja tak miałem) albo inną kartę albo alternatywne chłodzenie. Może niech autor zrobi fote całej karty.
  • #17 17040106
    Kasek21
    Poziom 43  
    Co by nie miał to i tak to padało - UE i brak Pb.
    Problem z kartami od lat. Nie wiadomo w jakich warunkach pracowała - ale na dziś to może warte 20zł. (sprawne).
  • #18 17040584
    hexon6
    Poziom 11  
    310artur napisał:
    No ale autor jasno pisze o wentylatorze więc albo posiada mod w postaci przeszczepionego śmiagła (ja tak miałem) albo inną kartę albo alternatywne chłodzenie. Może niech autor zrobi fote całej karty.

Za chwilkę zrobię zdjęcie, tylko muszę wyjąć ją z komputera. Karta 100% oryginał. Wymieniana tylko raz pasta termo 2-3 tygodnie temu.
    Dodano po 10 [minuty]:
    Uszkodzona część przy chipie karty graficznej - wpływ na działanie systemuUszkodzona część przy chipie karty graficznej - wpływ na działanie systemuUszkodzona część przy chipie karty graficznej - wpływ na działanie systemuUszkodzona część przy chipie karty graficznej - wpływ na działanie systemuUszkodzona część przy chipie karty graficznej - wpływ na działanie systemu

Po wymianie pasty 35-37 stopni w spoczynku, 52-53 w stresie przy oc 700mhz core i 810mhz pamięci. Wymieniłem pastę na jakąś tanią cooler master za 8zł, ale i tak efekt jest, bo było jakieś 5-8 stopni więcej w stresie(nigdy nie przekraczała 60 stopni). Niestety szkoda mi było na takiego starucha zużywać thermal grizzly kryonaut. W tym roku będzie miała 9 czy 10 lat pracy bez przerwy. Trzeba przyznać, że niezły z niego mocarz, wytrzymał nawet operacje z nożem:P Sorki, że taka zakurzona , ale czyściłem ją jak wymieniałem pastę i znowu się zakurzyła. Niestety na obrotach 100% tak z 10 krotnie szybciej się brudzi.
  • #19 17040684
    310artur
    Poziom 43  
    Była taka wersja faktycznie
    https://pclab.pl/news28341.html
    Jakiś biały kruk ;)
    Wentylator może zawsze tak działał tylko jak miał ze lat mniej to był cichszy ;)
    Teraz masz dobrze wpięty wentylator na górze to będzie wejście dźwięku cyfrowego.

Używaj tak jak jest - padnie to padnie mała strata. Nie wybuchnie i nie zabierze ze sobą reszty PC (z powodu tej drobnicy koło rdzenia). Ale może już jej nie podkręcaj. Daj jej godnie odejść ;)
  • #20 17040715
    hexon6
    Poziom 11  
    310artur napisał:
    Była taka wersja faktycznie
    https://pclab.pl/news28341.html
    Jakiś biały kruk ;)
    Wentylator może zawsze tak działał tylko jak miał ze lat mniej to był cichszy ;)
    Teraz masz dobrze wpięty wentylator na górze to będzie wejście dźwięku cyfrowego.

Używaj tak jak jest - padnie to padnie mała strata. Nie wybuchnie i nie zabierze ze sobą reszty PC (z powodu tej drobnicy koło rdzenia). Ale może już jej nie podkręcaj. Daj jej godnie odejść ;)

Dokładnie to ta karta. OC to tylko jak w coś gram, bo inaczej jest trochę mniej klatek :P Tak jestem pod wrażeniem, że sobie tak dobrze radzi jeszcze w full hd w mało wymagających grach. Szkoda, że nie ma HDMI, bo jeszcze w 4k bym polatał, a tak maksymalnie wyrabia chyba do 1920x1200 :D Długo już chyba nie zabawi w kompie, bo czekam na nową kartę, jak anulują znowu zamówienie, to poczekam do kwietnia na gtx 2070 i 2080.

Jedno na pewno było wkurzające w tej karcie, otóż piszczące cewki. Teraz jak chodzi na 100% wentylator to trochę zagłusza ten hałas. A może z tym wentylatorem jest wszystko ok, a zmiana po prostu z sapphire rx 580 8gb LE zrobiła taką różnice, bo tamta karta to było istne bóstwo i moje uszy kochały taką cisze. To było niesłyszalne nawet w grach(~1200rpm), a przy tym mogłem grać komfortowo w 4k z freesync na średnich/wysokich w nowych grach. Mimo, że podwoiłem sumę zapłaconą za tą kartę to szkoda mi jej, ale niedługo może wpadnie asus rx vega 64 albo gtx 2070/2080. Monitor się męczy z tym gtxem i czas mu dać co porządnie wyświetla ostrą czcionkę i obsłuży jego natywną rozdzielczość.
  • #21 17133097
    hexon6
    Poziom 11  
    Witam ponownie, chciałbym otworzyć wątek, ponieważ wymieniłem kartę graficzną na nową i nadal mam zawieszanie się obrazu/systemu i muszę używać resetu do ożywienia komputera. Z każdym dniem jest coraz gorzej, coraz częściej występuje zawieszanie, nawet zdarza się już w grach. W ostatnich dniach dwa razy miałem sytuacje zawieszenia w grze i po restarcie niestety komputer nie widział sygnału(po zawieszeniu na przeglądarce zawsze wstawał po resetach), nie chciał się włączyć. Dopiero jak go wyłączyłem z przycisku i włączyłem po paru sekundach ponownie to znowu się włączył. Ja stawiam, że to może być zasilacz albo płyta główna, ponieważ wyczytałem, że kondensatory mogą dawać takie objawy, bo trzeba je rozładować z ładunku elektrycznego. Patrzyłem kondensatory na płycie głównej i niczego podejrzanego nie widzę, ale dostęp jest trudny, ponieważ dużo zasłania radiator cpu i karta graficzna. Co do zasilacza to sprawdzałem mu z 3 miesiące temu napięcia, były dobre. Tylko, że napięcia to nie wszystko, mogą występować również spadki napięć albo tętnienie napięć przez zużyte kondensatory w zasilaczu w sumie. Co polecacie zrobić? Myślałem, żeby zanieść komputer do jakiegoś serwisu, ale obawiam się, że wezmą tylko pieniądze, a tak nie zdiagnozują usterki. Co do występowania problemów to się zdarzy, że zatnie się obraz już po kilku sekundach po uruchomieniu komputera(w przeglądarce), albo teraz już w grach po godzinie, dwóch(2-3 razy na razie mi się zdarzyło). Jeśli możecie to pomóżcie co mogę jeszcze zrobić?

Zapomniałbym jeszcze, pamięci ram były sprawdzane osobno po kość i wszystko ok w testach, ale jak chciałem przełożyć obie pamięci z slotów 2-4 do 1-3 to komputer nic nie wyświetlał na ekranie(spalone sloty?). Po tej opcji z powrotem zamieniłem pamięci do 2-4 slotu i komputer się uruchomił. Oprócz tego żadnych komunikatów ani bluescreenów. Za każdym razie jest podobnie, zatrzymuje się obraz na obecnej scenie, kursor stoi nie można ruszyć, czekanie nic nie daje. W grze buczenie z głośników narasta.

Konfiguracja:
    CPU: FX-6300
    Chłodzenie CPU: Enermax ETS-T40 Black Twister
    Płyta główna: MSI 970 Gaming
    Pamięci RAM: G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133 mhz cl9
    Dysk SSD: Patriot 240gb blaze
    Zasilacz: Corsair RM750
    System: Win 10 Pro
  • #22 17133120
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Może to nie RAM tylko ta płyta główna obsługuje dual na slotach 2-4 (jako że nie doczytałem jaką masz płytę główną.

Podaj SMART dysku. Od tego trzeba zacząć poszukiwania. (moim zdaniem tu możn być problem)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #23 17133130
    hexon6
    Poziom 11  
    icosie napisał:
    Witam

Może to nie RAM tylko ta płyta główna obsługuje dual na slotach 2-4 (jako że nie doczytałem jaką masz płytę główną.

Podaj SMART dysku. Od tego trzeba zacząć poszukiwania. (moim zdaniem tu możn być problem)

Pozdrawiam

Tu mam takie z paru miesięcy temu(występował podobny problem już wtedy), nowy dam jak wrócę do domu(o 18:00).

https://obrazki.elektroda.pl/2759559800_1511035070.png
    https://obrazki.elektroda.pl/2885449900_1511289306.png
    Smart w Crystaldiskinfo był jeszcze uboższy, ale jak będę w domu to też zrobię z tego programu screena.
  • #24 17133138
    icosie
    Poziom 34  
    To porównamy nowe ze starymi, jak zamieścisz.
  • #25 17133168
    hexon6
    Poziom 11  
    icosie napisał:
    To porównamy nowe ze starymi, jak zamieścisz.

Format był robiony po tych wynikach, więc nie wiem czy będzie pamiętał te wyniki stare, ale zobaczy się. Format oczywiście nic nie pomógł. Oprócz tego mogę jeszcze wspomnieć, że są czasami problemy z biosem, nie chce zapisać takich ustawień jakie są. Trzeba dwa razy wchodzić do biosu i zatwierdzać, wtedy w miarę to chodzi, ale jak robię auto turbo to podczas stress testu nie podnosi do 4,1ghz taktowania tylko cały czas na 3,5ghz(czasami na chwilkę tylko jeden rdzeń podniesie na 4,1ghz). A jak wczytam domyślne ustawienia biosu to uruchamia się komputer z zegarem na poziomie 2ghz równe i nie wzrasta. Oprócz tego od ponad pół roku(tyle mniej więcej występują problemy) siadły ledy na wentylatorach(słabiej świecą) jakby brakowało mocy, niektore wentylatory podłączone są do płyty do złącz 4-pin.
  • #26 17133180
    icosie
    Poziom 34  
    A bateria od biosu się nie wyczerpała? Takie "niepamiętanie" może mieć też podstawy sprzętowe (uszkodzenie MOBO).

Bios aktualny? Zasilacz w porządku?

SMART nie znika, przy standardowym formacie.
  • #27 17133193
    hexon6
    Poziom 11  
    icosie napisał:
    A bateria od biosu się nie wyczerpała? Takie "niepamiętanie" może mieć też podstawy sprzętowe (uszkodzenie MOBO).

Bios aktualny? Zasilacz w porządku?

SMART nie znika, przy standardowym formacie.

Zasilacz miał mierzone napięcia i z tego co tam pokazywał miernik to trzymał dobrze napięcia(prawie książkowe). BIOS wgrywałem najnowszy z około rok temu(ver. M4).
    Bateria jakby się wyczerpała to by zegar systemowy czasem nie gubiłby czasu? Na razie coś takiego się nie wydarzyło, żeby źle godzinę pokazywał.

Z takich dziwnych rzeczy to mogę jeszcze wspomnieć, że jak odłączę głośniki z listwy zasilającej(odłączam, ponieważ zasilacz od głośników hałasuje mi w nocy gdy śpie) to zapala się podświetlenie myszki, wtedy wyłączam zasilacz z przycisku i odcinam dopływ prądu. Wiem, że mierzyłem też z tego powodu napięcia przy wyłączonym komputerze i sobie małe napięcie płynęło na linii +3,3V jakieś 0,2V około. Nie wiem czy to normalne, że zasilacz nie odcina całkowicie zasilania? To takie mniej ważne rzeczy wątpię by miały znaczenie, ale wolę napisać.
  • #28 17133245
    icosie
    Poziom 34  
    Sprawdź czy głośniki nie są uszkodzone i nie dają czasem napięcia na wtyk miniJack, albo zwarcia pinów do masy. (Ew uszkodzenie MOBO tylko w drugą stronę [ale dalej zwarcie przez głośniki])

W takim wypadku może być uszkodzona MOBO (jakaś sekcja) przez co siada napięcie na STAND-BY i nie ma napięcia na USB. Po odłączeniu wraca do normy (+5V na USB) co jest przyczyną załączania się myszki.
  • #29 17133255
    hexon6
    Poziom 11  
    icosie napisał:
    Sprawdź czy głośniki nie są uszkodzone i nie dają czasem napięcia na wtyk miniJack, albo zwarcia pinów do masy. (Ew uszkodzenie MOBO tylko w drugą stronę [ale dalej zwarcie przez głośniki])

W takim wypadku może być uszkodzona MOBO (jakaś sekcja) przez co siada napięcie na STAND-BY i nie ma napięcia na USB. Po odłączeniu wraca do normy (+5V na USB) co jest przyczyną załączania się myszki.

Mogą dawać, bo jak się grzebie przy złączach subwoofera i głośników to potrafi dać po uszach gdy włączone są :D Strzela jak z armaty, ale nigdy się tym nie przejmowałem, bo było tak od zawsze i myślałem, że to normalne. Tak samo jest jak są już włączone z pilota głośniki i włączę komputer to też strzela w głośnikach i podczas ładowania systemu też.
  • #30 17133272
    icosie
    Poziom 34  
    To może jednak z zasilaczem w komputerze nie jest ok.
    Nie powinien aż tak się zachowywać. Możliwe uszkodzenie w filtrze na wejściu.

Chyba że nie podłączasz do gniazda z bolcem, wtedy to normalne zachowanie. (Mam na myśli, że to nie samo gniazdo, a dobrze połączone w środku.)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia kondensatorów obok chipa karty graficznej, co może wpływać na stabilność systemu. Użytkownik zauważył, że komputer działa, ale występują sporadyczne zawieszenia, szczególnie podczas korzystania z przeglądarki. Inni uczestnicy potwierdzili, że uszkodzenie kondensatorów może prowadzić do problemów z wydajnością, takich jak zawieszanie się systemu. Wspomniano również o modelu karty graficznej NVIDIA GeForce Gigabyte 8600GT, która ma problemy z wentylatorem oraz wysokimi temperaturami. Użytkownik planuje wymianę karty graficznej, ale do tego czasu stara się utrzymać obecny sprzęt w działaniu. W dalszej części dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące potencjalnych problemów z zasilaczem i płytą główną, które mogą również wpływać na stabilność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA