Witam ponownie, chciałbym otworzyć wątek, ponieważ wymieniłem kartę graficzną na nową i nadal mam zawieszanie się obrazu/systemu i muszę używać resetu do ożywienia komputera. Z każdym dniem jest coraz gorzej, coraz częściej występuje zawieszanie, nawet zdarza się już w grach. W ostatnich dniach dwa razy miałem sytuacje zawieszenia w grze i po restarcie niestety komputer nie widział sygnału(po zawieszeniu na przeglądarce zawsze wstawał po resetach), nie chciał się włączyć. Dopiero jak go wyłączyłem z przycisku i włączyłem po paru sekundach ponownie to znowu się włączył. Ja stawiam, że to może być zasilacz albo płyta główna, ponieważ wyczytałem, że kondensatory mogą dawać takie objawy, bo trzeba je rozładować z ładunku elektrycznego. Patrzyłem kondensatory na płycie głównej i niczego podejrzanego nie widzę, ale dostęp jest trudny, ponieważ dużo zasłania radiator cpu i karta graficzna. Co do zasilacza to sprawdzałem mu z 3 miesiące temu napięcia, były dobre. Tylko, że napięcia to nie wszystko, mogą występować również spadki napięć albo tętnienie napięć przez zużyte kondensatory w zasilaczu w sumie. Co polecacie zrobić? Myślałem, żeby zanieść komputer do jakiegoś serwisu, ale obawiam się, że wezmą tylko pieniądze, a tak nie zdiagnozują usterki. Co do występowania problemów to się zdarzy, że zatnie się obraz już po kilku sekundach po uruchomieniu komputera(w przeglądarce), albo teraz już w grach po godzinie, dwóch(2-3 razy na razie mi się zdarzyło). Jeśli możecie to pomóżcie co mogę jeszcze zrobić?
Zapomniałbym jeszcze, pamięci ram były sprawdzane osobno po kość i wszystko ok w testach, ale jak chciałem przełożyć obie pamięci z slotów 2-4 do 1-3 to komputer nic nie wyświetlał na ekranie(spalone sloty?). Po tej opcji z powrotem zamieniłem pamięci do 2-4 slotu i komputer się uruchomił. Oprócz tego żadnych komunikatów ani bluescreenów. Za każdym razie jest podobnie, zatrzymuje się obraz na obecnej scenie, kursor stoi nie można ruszyć, czekanie nic nie daje. W grze buczenie z głośników narasta.
Konfiguracja:
CPU: FX-6300
Chłodzenie CPU: Enermax ETS-T40 Black Twister
Płyta główna: MSI 970 Gaming
Pamięci RAM: G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133 mhz cl9
Dysk SSD: Patriot 240gb blaze
Zasilacz: Corsair RM750
System: Win 10 Pro