logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie przewodu antenowego podczas remontu - wpływ na jakość sygnału i możliwość naprawy

arekpula 17 Lut 2022 23:38 759 16
  • #1 19890730
    arekpula
    Poziom 9  
    Dzień dobry
    Mam nadzieje ze wybrałem odpowiedni dział, ale do rzeczy. Podczas remontu zauważyłem uszkodzony przewód antenowy,
    to co mogę stwierdzić to to, iż na pewno kilka nitek oplotu zostało przerwanych, dzwoniłem w tej sprawie do spółdzielni, ale oni nie maja nikogo na etacie od takich rzeczy, jak coś mam robić to na własną rękę, niestety nie mam żadnego opisu na przewodzie, wiec ciężko mi stwierdzić jaki to model co może mieć znaczenie, na obecna chwile nie mam jak podłączyć tv (gdyż go nie posiadam, ale prace trwają nad zmiana tego statusu;)) by sprawdzić czy wszystko działa. Tutaj fajnie jakby się ktoś wypowiedział na parę kwestii.
    1) czy przerwanie kilku nitek może mieć wpływ na jakość sygnału, szczególnie u sąsiadów? ewentualna szkoda powstała na 1 pietrze. Do tej pory nikt ze spółdzielni nie odnotował skarg
    2) czy taki przewód można połączyć za pomocą efek i beczki? tutaj bardziej pytanie czy nie będzie problemu z parametrami, gdyż w gnieździe sa widoczne 2 rezystory do miejsca wtyków, czego na zdjęciach niezbyt widać
    3) biorąc multimetr, sondy dotykające miejsc zaznaczonych na czerwono i ustawiając brzeczek wydaje on sygnał dźwiękowy, co by sugerowało zwarcie. Po odpięciu przewodu idącego niżej i zbadaniu samego przewodu biegnącego na parter ( sondy multimetru dałem na ekran z żyłą główną) sygnału brak co by sugerowało brak zwarcia.
    4) zastanawiam się nad kupnem tunera na usb by sprawdzić sygnał na laptopie. i tu pytanie. Czy mogło dojść w gnieździe do uszkodzeń, które mogłyby uszkodzić laptop po podpięciu tunera?

Z góry dzięki za wskazówki ;)
    Uszkodzenie przewodu antenowego podczas remontu - wpływ na jakość sygnału i możliwość naprawy Uszkodzenie przewodu antenowego podczas remontu - wpływ na jakość sygnału i możliwość naprawy Uszkodzenie przewodu antenowego podczas remontu - wpływ na jakość sygnału i możliwość naprawy
  • #2 19890841
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Na tych zdjęciach nie widać żadnego problemu.
  • #3 19890856
    arekpula
    Poziom 9  
    szarik1404 napisał:
    Na tych zdjęciach nie widać żadnego problemu.

Zdjęcia z uszkodzeniem nie załączyłem, uznałem że tak naprawdę niewiele ono wniesie, ale jeśli to coś pomoże zalacze fotkę z uszkodzeniem
  • #4 19891107
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    A szkoda bo skoro się nie znasz to dlaczego decydujesz co pokazać?
    Problem chyba sobie wymyśliłeś. Podłącz sprzęt zobacz czy działa a nie może najpierw zabierzesz się z rozbieranie, poprawianie, wymienianie?
    Zobacz jak , czym, odbierają sąsiedzi. Pożycz na próbę TV.
  • #5 19891171
    arekpula
    Poziom 9  
    LeDy napisał:
    A szkoda bo skoro się nie znasz to dlaczego decydujesz co pokazać?
    Problem chyba sobie wymyśliłeś. Podłącz sprzęt zobacz czy działa a nie może najpierw zabierzesz się z rozbieranie, poprawianie, wymienianie?
    Zobacz jak , czym, odbierają sąsiedzi. Pożycz na próbę TV.

Później zalacze zdjęcie. Na tym zdjęciu będzie widać szarpniety ekran, nie da się stwierdzić czy główna żyła jest przerwana/zwiera się a i wątpię by zdjęcie rozwiało wątpliwości. To właśnie dlatego nie ma fotki. Nie chciałbym być napastliwy ale dość wyraźnie napisałem iż nie mam czego podłączyć obecnie by to sprawdzić. Zadałem m im również pytanie czy podłączenie laptopa/ewentualnie tv do potencjalnie uszkodzonego gniazda może skutkować uszkodzeniem, fajnie jakby ktoś się w tej kwestii wypowiedział
  • #6 19891318
    LeDy
    Poziom 43  
    A co tam potencjalnie może być uszkodzone w gnieździe? Wygląda wszystko normalnie. Spr. miernikiem czy nie ma 230V i jak nie ma podłączaj..
  • #7 19891859
    szarik1404
    Poziom 16  
    poprostu skombinuj gdzieś tv i sprawdź,to chyba w dzisiejszych czasach nie trudne.
  • #8 19891910
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 931
    arekpula napisał:
    Później zalacze zdjęcie. Na tym zdjęciu będzie widać szarpniety ekran, nie da się stwierdzić czy główna żyła jest przerwana/zwiera się a i wątpię by zdjęcie rozwiało wątpliwości. To właśnie dlatego nie ma fotki.

Witam
    Jeśli się prosi o pomoc takie zdjęcie należy załączyć. Jest ono kluczowe.
    Nikt nie ma szklanej kuli żeby domyśleć się jakie masz uszkodzenie.
    Zdjęcie sprawnej części instalacji nic nie dają - są zbędne.

arekpula napisał:
    Nie chciałbym być napastliwy ale dość wyraźnie napisałem iż nie mam czego podłączyć obecnie by to sprawdzić. Zadałem m im również pytanie czy podłączenie laptopa/ewentualnie tv do potencjalnie uszkodzonego gniazda może skutkować uszkodzeniem, fajnie jakby ktoś się w tej kwestii wypowiedział

Jeśli sąsiedzi korzystają bez przeszkód z tej instalacji TV raczej nie powinno być żadnych problemów u Ciebie.
  • #9 19892623
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19892875
    LeDy
    Poziom 43  
    _cheetah_ napisał:

Taka instalacja w dobie DVB-T to archaiczny zabytek, choć podobno zdarzają się jeszcze działające...

Działają, działają. Pozmieniali co nieco i pozostały stare tylko gniazdka i przewody.
  • #11 19898063
    arekpula
    Poziom 9  
    LightOfWinter napisał:

Witam
    Jeśli się prosi o pomoc takie zdjęcie należy załączyć. Jest ono kluczowe.
    Nikt nie ma szklanej kuli żeby domyśleć się jakie masz uszkodzenie.
    Zdjęcie sprawnej części instalacji nic nie dają - są zbędne.
    Jeśli sąsiedzi korzystają bez przeszkód z tej instalacji TV raczej nie powinno być żadnych problemów u Ciebie.

Załączam zdjęcia, są jakie są ale bez dalszego ściągania izolacji raczej lepszych nie uzyskam. Parę dni po fakcie kontaktowałem się ze spółdzielnia i tam twierdzili, ze instalacja działała, do momentu telefonu nie odnotowali skarg. TV podłączyłem i był komunikat sugerujący slaby sygnał/sprawdzenie przewodu. Zakładając ze doszło do uszkodzenia jak można to naprawić? Czy takie archaiczne przewody można jakoś przedłużyć? Ten drut główny jest bardzo cienki w porównaniu do obecnych przewodów antenowych.

Pytanie w sumie z tych kluczowych czy do tego gniazda można po prostu włożyć końcówkę taka jak na ostatnim zdjęciu Nie wypełnia ona w całości średnicy w gnieździe. Widziałem w archiwalnych tematach, ze do starego azartu były wtyczki. Czy przy tego typu instalacji konieczne jest używanie owych wtyczek?
    Uszkodzenie przewodu antenowego podczas remontu - wpływ na jakość sygnału i możliwość naprawy
    Uszkodzenie przewodu antenowego podczas remontu - wpływ na jakość sygnału i możliwość naprawy Uszkodzenie przewodu antenowego podczas remontu - wpływ na jakość sygnału i możliwość naprawy
    _cheetah_ napisał:
    @arekpula
    To gniazda ze starego systemu anteny zbiorczej, czyli AZART-u. A wiesz, czy jest tam w ogóle jakikolwiek sygnał? Pytałeś w administracji (lub sąsiadów) czy można z niej cokolwiek odebrać.

Taka instalacja w dobie DVB-T to archaiczny zabytek, choć podobno zdarzają się jeszcze działające...

Spółdzielnia twierdzi, ze działało.
  • Pomocny post
    #12 19898357
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 19898420
    szarik1404
    Poziom 16  
    na tych uszkodzeniach jest zdrapana tylko izolacja, upewnij się tylko czy oplot gdzies nie styka sie z drucikiem w drugiej izolacji(ekranem) zaizoluj to tasma i git, przedużka dobra owin tez tasmą przy końach, żeby sie nie zsunęło i będzie dobrze.
  • Pomocny post
    #14 19898678
    LeDy
    Poziom 43  
    Ja bym to zaizolował silikonem. Te wtyki to coś takiego było.
  • #15 19898684
    arekpula
    Poziom 9  
    LeDy napisał:
    Ja bym to zaizolował silikonem. Te wtyki to coś takiego było.

Zakładając że jest kilka rozszarpanych nitek ekranu ma to jakiś znaczacy wpływ na sygnał? Oczywiście nie mówię o zwarciu głównej żyły z ekranem:-)
  • Pomocny post
    #16 19899089
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19899138
    LeDy
    Poziom 43  
    Można oczywiście trochę rozłożyć te druciki aby zakryły tą dziurę.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas remontu użytkownik zauważył uszkodzenie przewodu antenowego, co wywołało pytania dotyczące wpływu na jakość sygnału oraz możliwości naprawy. Użytkownik zauważył przerwanie kilku nitek oplotu, co może wpływać na sygnał, ale sąsiedzi nie zgłaszali problemów. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik podłączył telewizor, aby sprawdzić sygnał, oraz aby załączył zdjęcia uszkodzenia. Wskazano, że uszkodzenia ekranu mogą nie mieć znaczącego wpływu na sygnał, a do naprawy można użyć taśmy izolacyjnej lub silikonowej. Użytkownik pytał również o możliwość użycia starych wtyczek do gniazda AZART oraz o metody przedłużania przewodów. Ostatecznie, podano, że w przypadku starych instalacji antenowych, takich jak AZART, można stosować beczki FF do podłączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA