logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie ogniw 18650 - czy pasta lutownicza Brazetec Degufit 3000 jest odpowiednia?

BlueV 27 Lut 2018 18:50 5007 9
  • #1 17068172
    BlueV
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam pytanie odnośnie lutowania ogniw 18650. Wiem, że fabrycznie ogniwa są zgrzewane punktowo... I wiem też, że mozna je zlutować z pomocą pasty lutowniczej.
    Posiadam brazetec degufit 3000.
    Tak swoją drogą to kiedy stosuje się pastę lutowniczą? (mało jest spójnych artykułów na ten temat)

Wiem, że pastę lutowniczą stosuje się do
    - montażu SMD (łatwiej się lutuje ponoć, choć ja tam pasty używam jedynie do scalaków smd, na pewno nie do rezow, czy diod)
    - rozlutowywania (często cyna nie chce się stopić/ciężko odlutować jakiś element - to smaruje pastą a nawet troszkę kalafonii daję (jak pasta nie ma cyny, - sama pasta, topnik) to troszkę cyny daję i dopiero rozlutowywuje całość)
    - do pobielania końcówek idealnie się nadaje.
    Czytałem też właśnie że ogniwa za jej pomocą można łatwo lutować
    Ja jednak obawiam się, czy ich nie przegrzeje (Potrzebuje pakietu 18650 12V do przetwornicy)
    Czy może zrobić koszyk? Chociaż nie widziałem nigdzie żadnych koszyków samych, a na 18650 tymbardziej.
    Pozdrawiam!
  • #2 17068223
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Ile sztuk potrzebujesz w pakiecie ?

Ja osobiście niejednokrotnie lutowałem transformatorówą. Czy uszkodziłem? Ogniwa działały, ale czy ich pojemność się zmieniła to nie wiem.
    Zawsze przed lutowanie czyściłem styki mechanicznie, co skracało czas nagrzewania.

Można zapodać koszyk.
    Lutowanie ogniw 18650 - czy pasta lutownicza Brazetec Degufit 3000 jest odpowiednia?Lutowanie ogniw 18650 - czy pasta lutownicza Brazetec Degufit 3000 jest odpowiednia?
  • #3 17068263
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    BlueV napisał:
    Mam pytanie odnośnie lutowania ogniw 18650.
    Ogniw nie wolno lutować.
    Do tego są specjalne taśmy zgrzewane. Podejdź do firm trudniących się regeneracją pakietów. Zrobią Ci to bez problemu. Usługa taka kosztuje w zależności od firmy od 1zł w górę.
  • #4 17068444
    BlueV
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    No właśnie Panowie.. Firm żadnych takich u mnie nie ma. A potrzebuje 3-4 lub 6-8 sztuki. I ze 3 takie pakiety po 12V.

EDit//: W okolicach trójmiasta wie może ktoś gdzie takie coś znaleźć? Bo ja nie slyszałem o takich u mnie.
  • #6 19241517
    rapper3d
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Freddy napisał:
    BlueV napisał:
    Mam pytanie odnośnie lutowania ogniw 18650.
    Ogniw nie wolno lutować.
    Do tego są specjalne taśmy zgrzewane. Podejdź do firm trudniących się regeneracją pakietów. Zrobią Ci to bez problemu. Usługa taka kosztuje w zależności od firmy od 1zł w górę.

Powiedz to producentom bo ostatnio moj brat rozebral pakiet z wkretarki, ktory byl polutowany a luty wielkosci zielonego groszku.
  • #7 19242978
    burixon000
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Lutować się da. Wpływa to w pewien sposób na pojemność, ale naprawdę nieznacznie.

Najpierw trzeba doprowadzić miejsca lutu to stanu szorstkości, potem można użyć kalafonii lub pasty lutowniczej, jednakże dużo lepiej jest użyć kwasu lutowniczego.

Trikiem na to jest także lutowanie na aspirynie.

Trzeba przygrzać stosunkowo mocno, ale krótko, żeby zagrzać miejsce lutu, ale żeby ogniwo nie przejęło za dużo temperatury.
  • #8 19243010
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    Freddy napisał:
    Ogniw nie wolno lutować.
    BTW. Rozbierał ktoś takie ogniwo ? Jest pomiędzy metalową obudową a wsadem jakaś izolacja ( papier, plastik ) która mogła by się podczas lutowania stopić i zrobić zwarcie ? To jedynie byłoby przeciwskazaniem " nielutowalności ".
  • #9 19243027
    burixon000
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jest już na samym wstępie plastikowy krążek z otworem oddzielający wyprowadzenie anody od obudowy, jednakże nie ma prawa ona się przetopić tak szybko. poza tym dielektryk w przypadku ogniw litowo polimerowych jest zrobiony z folii, która dobrze znosi ciepło tylko do pewnego momentu.

Dodano po 1 [minuty]:

Ogólnie rzecz biorąc one bardzo nie lubią ciepła, dlatego lepiej powiedzieć, że nie wolno ich lutować. W przeciwnym razie słyszelibyśmy co chwilę w telewizji o eksplozjach akumulatorków i szybko zniknęłyby z rynku komercyjnego.
  • #10 19243072
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    18650 jest uszczelniony plastikową wkładką, która pod wpływem gorąca może się odkształcić i akumulator straci szczelność. Mogą się pojawić wycieki elektrolitu, a podczas stygnięcia będzie zasysane do środka powietrze co z pewnością nie wydłuży czasu eksploatacji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat lutowania ogniw 18650 z użyciem pasty lutowniczej Brazetec Degufit 3000. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że ogniwa są fabrycznie zgrzewane, a lutowanie może wpływać na ich pojemność. Zwrócono uwagę na ryzyko przegrzania ogniw podczas lutowania, co może prowadzić do uszkodzenia i wycieków elektrolitu. Zamiast lutowania, sugerowano użycie specjalnych taśm zgrzewanych lub skorzystanie z usług firm zajmujących się regeneracją pakietów. Wskazano również na konieczność odpowiedniego przygotowania miejsc lutowania oraz użycia kwasu lutowniczego zamiast kalafonii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA