logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reno Scenic 1.6i 16V - Schemat rozrządu, blokada wału, cechy

Marek944 27 Lut 2018 22:27 20403 7
REKLAMA
  • #1 17068788
    Marek944
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Witam potrzebuje schematu rozrządu do scenica I z motorem 1.6 16v. Posiadam blokady, ale nie wiem gdzie znajduje się cecha, miejsce na blokadę rozrządu wału korbowego, korki w głowicy zdemontowałem, ale nie wiem gdzie zablokować dół, a muszę to zrobić bo pasek skoczył. W młodszych modelach wkręca się śrubę z tyłu bloku a tu tego nie ma coś mi się majaczy że wypust na klin powinien być ułożony do góry, ale nie jestem tego pewien, dlatego byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17069736
    mitra451
    Poziom 9  
    Ocena: 52
    Masz schemat
    Załączniki:
    • Reno Scenic 1.6i 16V - Schemat rozrządu, blokada wału, cechy Bez tytułu.jpg (73.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17157622
    Marek944
    Poziom 8  
    Dzięki za schemat,ogarnąłem śrubę w bloku ale problemu nie rozwiązałem posiadam blokady do tego motoru ale nie jestem wstanie zablokować wału cały czas mam ćwierć obrotu na śrubie koła pasowego po wkręceniu blokady w blok.Gdzieś poczytałem o różnych długościach blokad,dorobiłem wszystkie długości jakie znalazłem mam teraz 3 blokady żadna nadal nie blokuje wału tak żeby pewnie się zablokował.Świece powykręcane sprawdzam gmp i dalej nie mogę dość ładu z tym ulepem.Może szanowne grono wie co robię nie tak

Moderowany przez CameR:

DriverMSG napisał:
    To jaki masz model silnika, rocznik?

Reg. 3.1.15. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model, rocznik, ....

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17161244
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    Marek944 napisał:
    Dzięki za schemat,ogarnąłem śrubę w bloku ale problemu nie rozwiązałem posiadam blokady do tego motoru ale nie jestem wstanie zablokować wału

Sam tego nie zrobisz , jeden kręci a drugi wpycha blokadę w otwór, w 1,6 dobija tylko, a w 1,8 Wchodzi w otwór lub odwrotnie.
  • #6 17161411
    Marek944
    Poziom 8  
    Robię tak jak piszesz kumpel kręci ja próbuje zablokować,niestety nigdzie nie mogę wyczuć takiego miejsca żeby wał stał twardo zawsze trochę się obraca parędziesiąt stopni po czym się blokuje,mowie tu o kręceniu w dwie strony wiem że się nie powinno ale w innych autach jak składam na blokadach to wał stoi w miejscu a tu ehh .Czasem jak wkręcam blokadę to czuje że motor mi się obraca już nie mam siły do tego auta.Silnik to 1.6 16v zamontowany w pierwszym genie scenica
  • Pomocny post
    #7 17161451
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    A twoja blokada ma gwint który się wkręca w gwint po śrubie?
    Bo tak się zachowuje jakbyś wkładał blokadę do silnika DCI bez gwintu.

Sprawdziłem w K4M blokada dobija do wału i blokuje tylko w prawo.
  • #8 17166453
    Marek944
    Poziom 8  
    Dzięki za zainteresowanie czyli blokada działa tylko w przód hmm tylko teraz który wymiar jest dobry.Tak blokadę mam z gwintem resztę też dorobiłem w ten sposób mają gwint w tym samym miejscu tylko długość od rękojeści jest inna

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu rozrządu dla Renault Scenic I z silnikiem 1.6 16V oraz informacji na temat blokady wału korbowego. Mimo posiadania blokad, napotyka trudności w ich zastosowaniu, ponieważ wał nie blokuje się prawidłowo, co prowadzi do obrotu o ćwierć obrotu po wkręceniu blokady. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że blokada powinna być wkręcana w odpowiedni gwint, a także zwracają uwagę na różnice w długości blokad. Użytkownik potwierdza, że ma blokadę z gwintem, ale nadal nie może ustalić właściwego wymiaru, co komplikuje proces naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA