logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór systemu alarmowego: 2 czujki PIR, piloty, syrena, GSM

Vytautas_YT 03 Mar 2018 10:35 1398 16
  • #1 17076353
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Witajcie,

Potrzebuję system alarmowy. Interesują mnie dwie czujki PIR, dwa piloty, syrena, powiadomienia GSM no i oczywiście centralka. Nie potrzebuję do tego zestawu manipulatora. Możecie coś polecić?

Pozdrawiam.
  • #3 17078234
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Mój wybór(jeżeli chodzi o centralkę) padł na Satel CA-5. Powiedzcie mi tylko, czy do konfiguracji tej centralki potrzebuję manipulator? Bo gdzieś się spotkałem ze stwierdzeniem że do pierwszej konfiguracji/programowania tej centralki, jest potrzebny manipulator. Jak to jest faktycznie?
  • #5 17079269
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Tak, czytałem. Może uzupełnię trochę, alarm ma być zamontowany w budynku gospodarczym. Co do budżetu to myślałem się zamknąć w ok. 1000zł. Tak jak pisałem w poście #3, uważam że centralka CA-5 powinna być wystarczająca do tego. Tylko tak jak pisałem, nie potrzebuję w tym całym schemacie manipulatora (no chyba że musi on być, ale spotkałem się już z alarmem, 1 czujka i tylko dwa piloty, zamontowanego w kiosku).
    Tak jak już wspomniałem, ktoś mi wspominał że do pierwszej konfiguracji/programowania jest wymagany manipulator, czy to prawda? Czy jestem w stanie te centralkę zaprogramować z poziomu komputera, bez manipulatora?
  • #6 17080359
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 130
    Jeśli nie ma mieć klawiatury i ma mieć GSM i piloty, to zainteresuj się raczej czymś z GSM i odbiornikiem pilotów "na pokładzie". Żadna centrala Satela nie zadziała (przynajmniej oficjalnie) bez manipulatora.
    Zainteresuj się np. Satel Micra, EBS Callisto (czujki w DEOL), itp.
    Obydwa urządzenia działają bez klawiatury.
    Wiem wiem - Micra nie jest centralą :)
    W budżecie uwzględnij cenę kabla do programowania.
  • #7 17080524
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    niebieskipolo napisał:
    Żadna centrala Satela nie zadziała (przynajmniej oficjalnie) bez manipulatora.

możesz rozwinąć ?? Bo Versa normalnie chodzi bez manipulatora, Integra również

Dodano po 22 [minuty]:

Vytautas_YT napisał:
    Tak jak już wspomniałem, ktoś mi wspominał że do pierwszej konfiguracji/programowania jest wymagany manipulator, czy to prawda? Czy jestem w stanie te centralkę zaprogramować z poziomu komputera, bez manipulatora?

W CA5 potrzebujesz manipulator aby połączyć się z komputerem, w Versie nie potrzebujesz manipulatora, z tym że Versa 5 bez manipulatora kosztuje podobnie do CA5 z manipulatorem.

z tych dwóch proponował bym dorzucić 50 zł i wziąć Verse 10 będzie możliwość późniejszej rozbudowy.
  • #8 17083723
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Widzę że jednak mądrzejszym rozwiązaniem będzie Versa 10 (przyszłościowo), bez manipulatora.
    Podpowiedzcie jeszcze tylko czy zadziała mi z nią Elmes GSM2000 i sterownik radiowy RX-1K?
  • #10 17083785
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Na chwilę obecną manipulator jest mi nie potrzebny, wystarczy uzbrajanie/rozbrajanie alarmu z pilota/pilotów i powiadomienie na telefon, pewnie w przyszłości (raczej dalekiej) manipulator zamontuje ale na chwilę obecną jest zbędny.
  • #12 17110903
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    bhtom napisał:
    Mam nadzieję, że wiesz o wszystkich wadach zazbrajania i rozbrajania systemu pilotem?

Jestem początkującym jeżeli chodzi o zabezpieczenia więc jeżeli mógłbyś mi to przybliżyć to będę wdzięczny.
  • #13 17110942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 17110946
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Wziąłem jednak Verse, ponieważ w przyszłości zamierzam przełożyć ją do domu który jeszcze stoi w stanie surowym.
  • #15 17110962
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 17148246
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Jak już wspomniałem zastosowałem Versę 10 + 2 czujki + Elmes GSM2T + RX-1K (wiem, lepszym rozwiązaniem byłby 2K) + Sygnalizator zewnętrzny. Na chwilę obecną wszystko działa jak chciałem a w przyszłości będę to rozbudowywał i przenosił do budynku, któremu w tej chwili nie jest potrzebny alarm a w przyszłości na pewno się przyda i wtedy Versa będzie jak znalazł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał systemu alarmowego z dwoma czujkami PIR, pilotami, syreną oraz powiadomieniami GSM, bez potrzeby manipulatora. W odpowiedziach zasugerowano centralę Satel CA-5, jednak podkreślono, że do jej konfiguracji wymagany jest manipulator. Alternatywnie, polecano centrale Satel Versa 10 oraz Micra, które mogą działać bez manipulatora. Użytkownik zdecydował się na Versa 10, planując przyszłą rozbudowę systemu. Ostatecznie wybrał zestaw: Versa 10, dwie czujki, moduł GSM Elmes GSM2T oraz sterownik RX-1K, co zapewniło mu elastyczność w przyszłości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA