logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Pirotec Sit 301 brak HF Na opcji TIG wyskakuje kontrolka przegrzania

maestro000 06 Mar 2018 21:21 2337 14
REKLAMA
  • #1 17085247
    maestro000
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Otóż mam problem, jakiś czas temu po przekręcaniu z MMA na TiG zaiskrzyło i wywaliło zabezpieczenia przegrzania, jonizator przestał działać,, myślałem że to hwilowe, ale nie. Rozkręciłem i patrzę na przerywacz iskrownika, iskra raz przeskakiwała a raz nie aż wkoncu przestała skakac,. Na opcji TIg nie spawa, dioda zabezpieczenia przestała świecić ale brak jonizatora. Na MMA ,TIg lift dziala . Więc wzięłam się za sprawdzanie wg https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3396853.html
    Zauważyłem upalony kondensator 100nf 630v, kupiłem nowy wymieniłem, podłączyłem płytę i... Chwilę zaskoczyło i znów ,tyle że zapala się dioda przegrzania ... Na Trafo HF nic nie widać, reszta wydaje się byc ok.
    Pomocy Panowie.
  • REKLAMA
  • #2 17088271
    maestro000
    Poziom 10  
    maestro000 napisał:
    Witam
    Otóż mam problem, jakiś czas temu po przekręcaniu z MMA na TiG zaiskrzyło i wywaliło zabezpieczenia przegrzania, jonizator przestał działać,, myślałem że to hwilowe, ale nie. Rozkręciłem i patrzę na przerywacz iskrownika, iskra raz przeskakiwała a raz nie aż wkoncu przestała skakac,. Na opcji TIg nie spawa, dioda zabezpieczenia przestała świecić ale brak jonizatora. Na MMA ,TIg lift dziala . Więc wzięłam się za sprawdzanie wg https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3396853.html
    Zauważyłem upalony kondensator 100nf 630v, kupiłem nowy wymieniłem, podłączyłem płytę i... Chwilę zaskoczyło i znów ,tyle że zapala się dioda przegrzania ... Na Trafo HF nic nie widać, reszta wydaje się byc ok.
    Pomocy Panowie.

Wylutowalem trafo, miernik wskazuje 0.1Ohm na przejściach pierwotnym i wtórnym, więc mam chyba jest okej. Oględziny nie wykazują żadnego przepalenia.
  • #4 17090024
    maestro000
    Poziom 10  
    stasiekb100 napisał:
    Podłącz go na krótko w te miejsce tak jak podłączony był orginalnie i przetestuj z 20 s w trybie mma.

Dziękuję za odzew. Zrobiłem tak jak piszesz, całą elektrodę 3,5 zużyłem, od najmniejszego do największego ampera, wszystko okej. Próba przełączenia na TIG - zabezpieczenie sią włączyło 😒. Dziś wyciągnąłem płytkę z potencjometrami. I zauważyłem na jednym z rezystor ów czarna plamkę. Ale wezmę się za to na weekend, wylutowalem i wstawię podobny. Czekam na dalszą opcje pomocy bądź nakierowania
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17090448
    maestro000
    Poziom 10  
    stasiekb100 napisał:
    Kontrolka przegrzania to też przekroczenie natężenia na szynie dc.

Tam? Gdzieś za dużo dostaje? Wcześniej zanim założyłem nowy kondensator kontrolka nie świeciła. Hmm kondensator oryginalny mają kierunek w jakim ma się go zamocować? Wiem, głupie pytanie ale na codzien tym się nie zajmuje. Zaczyna mnie to już denerwować. A propos potencjometr u, kiedyś jak przelaczalem z MMA na TIG niekiedy iskra tak jakby zawieszała i robiła zwarcie tzn. bzzzzzzzz na sek dwie i przestawało.
  • REKLAMA
  • #7 17103078
    maestro000
    Poziom 10  
    maestro000 napisał:
    stasiekb100 napisał:
    Kontrolka przegrzania to też przekroczenie natężenia na szynie dc.

Tam? Gdzieś za dużo dostaje? Wcześniej zanim założyłem nowy kondensator kontrolka nie świeciła. Hmm kondensator oryginalny mają kierunek w jakim ma się go zamocować? Wiem, głupie pytanie ale na codzien tym się nie zajmuje. Zaczyna mnie to już denerwować. A propos potencjometr u, kiedyś jak przelaczalem z MMA na TIG niekiedy iskra tak jakby zawieszała i robiła zwarcie tzn. bzzzzzzzz na sek dwie i przestawało.

A więc znów, szukałem dalej, okazało się że dioda d9202 jest przebita, udało mi się znaleźć ta sama, małe parametry ale nie przebita, podłączyłem, włączam na TiG i nie słychać tym razem przekaźnika bo od razu zapala się kontrolka zabezpieczenia.
  • #10 17245801
    maestro000
    Poziom 10  
    stasiekb100 napisał:
    Odłączyć wtyczkę z dwoma przewodami, która znajduję się na górnej płycie obok wentylatora. Wtyczka jest od zasilania modułu HV. I napisz jakie efekty to przyniosło.

Odłączyłem, tak jak wskazałem za co dziękuję.
    1. Spawarka spawa w pełnym zakresie
    2. Po zmianie na pozycję TIG -TIG Puls nie uruchamia się zabezpieczenie. Można spawać poprzez LIFT-a, w pełnym zakresie.
    3. Diagnozy ciąg dalszy bo nie działa HF 😒
    Ale coś bliżej niż dalej.
    Widziałem na Ali płytę za 150zeta, lub ewentualnie trafo za 40zeta, ale wolałbym poznać spawarkę tak na przyszłość.
  • #11 17252464
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 459
    Te dwa kabelki idą do trafa na dole. Za trafem masz powielacz napięcia. Odłącz uzwojenie wtorne tego trafa od powielacza, sprawdź powielacz miernikiem na zwarcia (kondensatory w powielaczu mogą być naładowane, wiec należy je najpierw rozładować).
  • #12 17616410
    maestro000
    Poziom 10  
    Witam
    Po dłuższym czasie zabrałem się za spawarkę, zamówiłem nową płytę. Okazało się walniete trafo.
    60zl więcej i mam całą płytę.
    Ale o co chodzi. Wszystkie wyżej wymienione problemy znikły.
    Dioda przegrzania nie włącza się na ustawienie trybu TIG, ale za to iskrownik cały czas brzęczy, tzn przeskakuje iskra. Bez znaczenia czy jest przewód podłączony czy nie.
    Więc w czym może być problem? Odstęp, dałem na jeden milimetr ale Dale przeskakuje, tyle że częstotliwość większą, na większym odstępie nie działa w ogóle.
    Przekaźnik działa.
  • #13 17681945
    maestro000
    Poziom 10  
    maestro000 napisał:
    Witam
    Po dłuższym czasie zabrałem się za spawarkę, zamówiłem nową płytę. Okazało się walniete trafo.
    60zl więcej i mam całą płytę.
    Ale o co chodzi. Wszystkie wyżej wymienione problemy znikły.
    Dioda przegrzania nie włącza się na ustawienie trybu TIG, ale za to iskrownik cały czas brzęczy, tzn przeskakuje iskra. Bez znaczenia czy jest przewód podłączony czy nie.
    Więc w czym może być problem? Odstęp, dałem na jeden milimetr ale Dale przeskakuje, tyle że częstotliwość większą, na większym odstępie nie działa w ogóle.
    Przekaźnik działa.

Pomoże ktoś?
  • #15 17689927
    maestro000
    Poziom 10  
    stasiekb100 napisał:
    Przekaźnik od zajarzania łuku zwarty lub załączony cały czas.

Nowa płyta na dzień dobry miała by taki problem?
    Ale jak wrócę z przełącznikiem na MMA iskra na Jonizatorze nie ustępuje, wyłączenie z sieci pomaga ale nie załatwia sprawy😑

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z spawarką Pirotec Sit 301, która po przełączeniu z MMA na TIG wyłącza zabezpieczenie przegrzania i nie działa jonizator. Po wymianie kondensatora 100nF 630V oraz diody D9202, problem częściowo ustąpił, jednak nadal występuje kontrolka przegrzania w trybie TIG. Użytkownik odłączył wtyczkę zasilania modułu HV, co pozwoliło na spawanie w trybie MMA, ale nie rozwiązało problemu z HF. Po wymianie płyty okazało się, że trafo jest uszkodzone, a nowa płyta nie eliminuje problemu z ciągłym brzęczeniem iskrownika. Użytkownik poszukuje dalszej pomocy w diagnostyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA