logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sandisk Extreme 32GB USB 3.0 wolne transfery na USB 2.0 - co robić?

diskjokey 09 Mar 2018 19:22 1677 9
  • #1 17091860
    diskjokey
    Poziom 14  
    Witam mam problem z pendrive-m. Otóż kupiłem Sandisk Extreme 32GB USB 3.0 i mam dość niską prędkość na USB 2.0 prędkość nie przekracza 27MB/s ,dla porównania prędkości sprawdziłem na moim starym laptopie compaq presario a900 z systemem windows 7 i było dużo lepiej prędkość na początku nawet czasami 60 -70MB/s widziałem, ale spada i średnia utrzymywała się ponad 40MB/s :)

Sprawdziłem tak. Wszystkie porty w komputerze i tak samo prędkość nie przekraczała 27MB/s oraz zmieniałem w biosie z USB speed z full na high i to samo. Formatowałem na NTFS , exFAT ,FAT32 nic nie dało. Wszystkie sterowniki po instalowane. O co chodzi to już sam nie wiem ,czy to ma związek z systemem czy co, może ktoś pomóc.

PC
    System Windows 10
    Xeon l5420
    Płyta Asus P5kC
    4GB ddr3 kingston
    Seagate 250GB SATA II
    WDC 1T WD10EZEX-07WN4A0

Sterowniki po instalowane
    Test Crystal Disk Mark
    Kopiowanie na PC
    Kopiowanie na laptopie Presario A900
  • #3 17092008
    diskjokey
    Poziom 14  
    enhanced napisał:
    Do 30 MB/s to jest poprawny szybkość - taki standard USB2.0
    Nie wierz że ci zapisuje więcej bo to nie jest realna prędkość zapisu przy dwójce usb.

Jak nierealna prędkość czy ty wiesz co mówisz ,widzisz screeny? Powtarzałem to kilkakrotnie i zawsze było podobnie.
  • #4 17092607
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Prędkość USB2.0 to 33,3mb/s więc nie możesz uzyskać więcej, nie jest to możliwe po prostu. A to że system pokazuje co pokazuje to inna sprawa, Windowsy często tak pokazują.
  • #5 17092755
    diskjokey
    Poziom 14  
    Cytat:
    USB 2.0 (high speed) Urządzenia zgodne z warunkami nowej specyfikacji mogą pracować z maksymalną szybkością 480 Mbit/s (60 MB/s).

Odsyłam do Wikipedii
    https://pl.wikipedia.org/wiki/USB
  • #6 17092771
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    Cytat:
    Rzeczywista szybkość przesyłu danych zależy od konstrukcji urządzenia. Według testów portalu CNet[12] maksymalna prędkość zapisu kształtuje się w granicach od 25 do 30 MB/s, a odczytu od 30 do 42 MB/s. Jest to głównie spowodowane tym, że transmisja danych przez port odbywa się w trybie half duplex na jednej parze przewodów. Urządzenia w standardzie USB 2.0 są w pełni kompatybilne ze starszymi urządzeniami. Data ogłoszenia specyfikacji: 27.04.2000.

Z Wikipedii ;)

Realne transfery USB 2.0 oscylują w okolicach 30MB/s i nie łudź się że uzyskasz więcej...
  • #7 18515759
    kosa93
    Poziom 8  
    Karaczan napisał:
    Cytat:
    Rzeczywista szybkość przesyłu danych zależy od konstrukcji urządzenia. Według testów portalu CNet[12] maksymalna prędkość zapisu kształtuje się w granicach od 25 do 30 MB/s, a odczytu od 30 do 42 MB/s. Jest to głównie spowodowane tym, że transmisja danych przez port odbywa się w trybie half duplex na jednej parze przewodów. Urządzenia w standardzie USB 2.0 są w pełni kompatybilne ze starszymi urządzeniami. Data ogłoszenia specyfikacji: 27.04.2000.

Z Wikipedii ;)

Realne transfery USB 2.0 oscylują w okolicach 30MB/s i nie łudź się że uzyskasz więcej...

Przepraszam ale musiałem bo pan podaje fałszywe informacje byc może nie zna pan obecnych technologii zdarza się nie musimy wiedziec wszystkiego.... Sandisk Extreme 32GB USB 3.0 wolne transfery na USB 2.0 - co robić?
  • #8 18515962
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Również dołączę do osób, które się "nie znają". Najwyższy transfer ciągły, który uzyskałem na USB 2.0 to około 40MB/s. Przy dysku SSD podłączonym przez porządny mostek SATA/USB3.0, porządnym i krótkim kablem do tylnego portu płyty. Wyniki w okolicach 30-kilka MB/s są dla USB 2.0 prawidłowe i przewidywalne. 480 Mbps to maksymalna teoretyczna przepustowość tej magistrali. Żyjąc w nieświadomości można zakładać, że jest to całe pasmo dostępne dla przesyłanych danych, ale tak nie jest.

USB 2 używa 1 milisekundowych ramek, w trybie High Speed (2.0) są one podzielone na 8 mikro-ramek (micro-frames). Maksymalny rozmiar pakietu w trybie BULK (używanym przez urządzenia pamięci masowych) to 512 bajtów. Według specyfikacji teoretyczne maksimum to 13 pakietów na mikroramkę. Tak więc (nadal teoretyczna) prędkość urządzenia USB 2.0 spada już do:

1000*8*512*13 = 53248000 ~= 52000kB/s (~50.7MB/s).

Większość dokumentów zakłada jeszcze narzut związany z wysyłaniem innych informacji, niż same dane, z kodowaniem, z przełączaniem się w trybie Half Duplex. Nie chce mi się w to wgłębiać, bo nigdy mnie aż tak nie interesowały szczegóły techniczne. Jeśli jest Kolega dociekliwy i ma odpowiednią wiedzę (a zarzucając wszystkim dookoła, że się nie znają, to musi mieć Kolega przeolbrzymią wiedzę w temacie...) to pewnie Kolega znajdzie sobie specyfikację i ją wnikliwie prześledzi, jest ten dokument dostępny, około 620 stron (oczywiście nie wszystko w nim trzeba przeczytać, ale znajdzie tam na pewno Kolega rzeczy, o których pisałem).

Jak dla mnie w idealnych warunkach da się przez USB 2.0 pompować około 40-42MB/s, być może minimalnie więcej, ale nie liczyłbym na realne osiągnięcie nawet 45MB/s.

Przy okazji - prędkości podawanych przez eksplorator Windows nie należy brać pod uwagę zbyt poważnie. Zwykle nie są one szczególnie dokładne, a na wyświetlany wynik ma jeszcze wpływ buforowanie domyślnie włączone w systemie. W niektórych przypadkach może ono spowodować wyświetlanie sporych odchyłek od realnych transferów (chociaż to głównie przy zapisie będzie wpływać na wyniki).
  • #9 18516487
    kosa93
    Poziom 8  
    Panie i Panowie czytajcie fora z uwagą i nie wierzcie sztywno skopiowanym przez kogoś danym z internetu dt1 ja pisałem o predkości internetu udostępnianego przez telefon jako modem używając usb 2.0 no ale przecież to wiadome było :)
    Dla chętnych jeśli by ktoś chciał mogę podpowiedziec jak skonfigurowac urządzenia itd żeby wyciągać takie prędkości LTE UŻYWAM tej technologii już kilka lat i opieram się na własnych obserwacjach nie kopiuję z internetu :) aha no i radzę się zapoznać z wartościami MB/s a Mb/s
  • #10 18516506
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Być może używając kompresji, da się przesłać więcej danych, co nie zmienia realnej przepustowości portu USB. Nie zauważyłem, że Kolega sobie zupełnie niepotrzebnie obudził wątek z 2018 roku i do tego zmienił odrobinę temat, w związku z tym pozwolę sobie ten temat zamknąć. USB 2.0 pozostanie USB 2.0, jego parametry są znane od około 20 lat i od tylu lat się nie zmieniły i już nie zmienią. Nie ma powodu, aby ten wątek ciągnąć dalej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością transferu danych na pendrive Sandisk Extreme 32GB USB 3.0, który nie przekracza 27MB/s przy podłączeniu do portu USB 2.0. W porównaniu do starszego laptopa, gdzie osiągnięto prędkości do 70MB/s, użytkownik sprawdził różne porty, zmienił ustawienia w BIOSie oraz formatował pendrive w różnych systemach plików (NTFS, exFAT, FAT32), jednak nie przyniosło to poprawy. Odpowiedzi innych użytkowników wskazują, że prędkości transferu dla USB 2.0 są ograniczone do około 30-40MB/s, a teoretyczna maksymalna przepustowość wynosi 480 Mbps. Użytkownicy podkreślają, że wyniki wyświetlane przez system mogą być mylące, a rzeczywiste transfery są niższe z powodu narzutów związanych z protokołem USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA