logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell E6520 - wysokie temperatury po wymianie pasty, co dalej?

GrzesinekXXX 12 Mar 2018 11:26 2244 8
REKLAMA
  • #1 17097474
    GrzesinekXXX
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam mam Della E6520 z procesorem Intel Core i5-2520M i grafika NVIDIA NVS 4200M zauważyłem ostatnio dość wysokie tak mi się wydaje temperatury procesora a dokładnie przy normalnym użytkowaniu przeglądanie internetu youtube oglądanie filmów temperatura osiaga okolo 70. C przy większym obciążeniu np test wydajności sytemu windows 7 temperatura sięga 88.C grafika 59.C Postanowiłem wymienić pastę termoprzewodzaca widać było ze dawno nie była wymieniana była bardzo skamieniała. Wymieniłem na pastę app 7w/mk bo akurat taka miałem pod ręka ale po wymianie temperatury podobne jak nie lekko wyższe. Planuje wymiane na paste Arctic Mx-4 i jednego Thermopada tylko czy obniży to temperatury?? Jakie powinny być ogólnie prawidłowe temperatury w takim Dellu ....??
  • REKLAMA
  • #3 17097647
    GrzesinekXXX
    Poziom 13  
    Widziałem już te recenzje dlatego zaniepokoiły mnie moje temperatury w stresie około 90.C gdzie ja mam procesor i5 a w testach mieli i7 . Pytanie co mogę zrobić zęby obniżyć temperatury czy pasta Arctic Mx-4 i nowy thermopad pomoże?? Orientuje się ktoś jakiej grubości jest thermopad 1 mm 1.5 mm?? Gdzieś czytałem ze często przypadłość to uszkodzony heatsink jak prawidłowo zdiagnozować ten element....??
  • REKLAMA
  • #4 17097858
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 983
    W tych testach mieli słabszy i5 2520
    Cytat:
    Maksymalna temperatura CPU przy obciążeniu (81°C) świadczy o tym, że chłodzenie dobrze wypełnia swoją rolę.

W innej recenzji i owszem, był i7.
    Możesz mieć w normie, 10C to może być błąd programu diagnostycznego.
    Po drugie, Ty masz 2520, w recce piszą o 2540 i i7, także mogła być pewna dowolność procesorów i chłodzeń do tychże procesorów, głównie wentylatora, pomijając już dodatkowy GPU. Inna wydajność chłodzenia.
    Laptop oryginalny ze sklepu, czy outletowy jakich pełno na aukcjach, bądź modyfikowany mocniejszym procesorem ?
    Jestem na etapie poszukiwań podobnego laptopa i jak przeglądam oferty, to nie ma tego że np. jakiś dell xxxx występuje tylko z takim CPU, tylko mają różne konfiguracje.
    Gdzie jest ten thermopad ?
    Wentylatorek lekko się kręci ? Również osiąga 3700 obrotów jak w recenzji ?
    https://www.notebookcheck.pl/fileadmin/_migrated/pics/stress_cpu_18.GIF
    Dobrze wykrywa Twój CPU ? Nie jak tam jako Intel genuine 2600 ?? Bo wygląda że coś wykrył, ale CO to już niewiadoma ?? to i odczyt też będzie podejrzany ?
    Zdejmij ponownie chłodzenie i przypatrz się czy równomiernie odcisnęła się pasta na CPU.
    Heatpipa sprawdzałem grzejąc jego jeden koniec, ten drugi z radiatorem powinien być wyraźniej cieplejszy od podgrzewanego - wręcz grzany był zimny, a całe ciepło oddawane było na radiator/blaszki.
  • REKLAMA
  • #5 17097925
    GrzesinekXXX
    Poziom 13  
    Pomiary temperatur robiłem w rożnych programach Hwinfo Aida64 robiłem tez diagnostykę w biosie tam tez temperatura byla wysoka 94.C wentylator kreci sie ok maksymalne obroty 4200. Laptop prawdopodobnie polisingowy w moich rekach ponad 2 lata ale w bardzo dobrym stanie konfiguracja niezmieniona sprawdzone po Service Tag na stronie Della. Z tego co patrzyłem to heatsink robi sie cały ciepły cala ta miedziana rurka z czasem robi się ciepła. Thermopad jest na zdjęciu zaznaczony na czerwono prawdopodobnie chipset płyty głównej. Pastę wymieniłem na jedna z tańszych bo taka miałem pod ręka myślałem ze lepsza nowa niż stara z kamieniała nie wiadomo kiedy wymieniana.
    Załączniki:
    • Dell E6520 - wysokie temperatury po wymianie pasty, co dalej? IMG_20180312_144812.jpg (3.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17104401
    g107r
    Poziom 41  
    Zainstaluj speedfan, włącz obsługę della i spróbuj co da się zrobić.
    Na E5430 z i3 3130
    Głupio działa te dellowskie zarządzanie chłodzeniem, trochę gryzie się z programem, ale po małej walce ustabilizowało się na takich temperaturach
    także chyba masz coś nie tak.
    Po 10min max 64C na chwilę, i chyba wystarczy...
  • REKLAMA
  • #7 17121655
    g107r
    Poziom 41  
    Z ostatniej chwili...
    Jaki masz BIOS, wersję ?
    Miałem A07 i temperatury jak na obrazkach, zmieniłem na najnowszy A18 i wentylator włącza się dopiero przy 75C, a temperatury podobne jak u Ciebie, prawie 60 w nicnierobieniu ?
    Teraz to i ja mam coś nie tak, ale i także jakiś trop.
  • #8 17121687
    frogii1990
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Szykuje te laptopy masowo i serwisuje w firmie (sprzedaż serwis polisingowe...) miały wadę chłodzenia. Lubiło się rozszczelnić.. więc podlecam wymianę.
  • #9 17122162
    GrzesinekXXX
    Poziom 13  
    BIOS mam najnowszy A20. Sprawdzałem heatsink grzejąc suszarka i robił się cały ciepły nie była wyczuwalna różnica cały element miedziany był równomiernie ciepły. Zmieniłem pastę termoprzewodzaca na MX-4 i temperatury wyraźnie spadły do okolo 65C podczas normalnego użytkowania. W programie OCCT przy teście osiąga 85C. Wiec chyba zostaje mi wymiana całego układu chłodzenia widziałem takie chłodzenie za około 60-70 zl nowe oryginalne prosto z Chin allie....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa Dell E6520 z procesorem Intel Core i5-2520M i grafiką NVIDIA NVS 4200M, który doświadcza wysokich temperatur, osiągających 70°C przy normalnym użytkowaniu i 88°C pod dużym obciążeniem. Po wymianie pasty termoprzewodzącej na APP 7W/mK, temperatury nie uległy znaczącej poprawie. Użytkownik planuje wymianę na pastę Arctic MX-4 oraz nowy thermopad. W dyskusji poruszono również kwestie związane z uszkodzeniem heatsinka oraz różnicami w wydajności chłodzenia w zależności od konfiguracji laptopa. Po wymianie pasty na Arctic MX-4, temperatury spadły do około 65°C w normalnym użytkowaniu, a podczas testu OCCT osiągnęły 85°C, co sugeruje potrzebę wymiany całego układu chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA