logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka slim do 1500zł - Wymienne Łożyska

SKYFander 17 Mar 2018 12:50 10251 10
REKLAMA
  • #1 17109048
    SKYFander
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Obecna pralka mojej mamy wyzionęła wczoraj ducha, więc trochę "na szybko" muszę wybrać coś nowego. Kwota do 1500zł, ładowana od frontu, do głębokości 45cm. Bardzo mi zależy na wymienialnych łożyskach. Wiem że taką zaletę posiadają wszystkie pralki Amici, LG i Bosche z serii WLG, WLK i WLT. Wstępnie zdecydowany jestem zdecydowany na LG, podoba mi się silnik inwerterowy, funkcje i opinie o tych pralkach. Ale wolę mimo wszystko mieć szerszy ogląd. Jak wygląda sytuacja z bębnami/łożyskami u innych producentów w tym zakresie cenowym? Niestety, chyba oprócz amici żaden producent się tym nie chwali, więc ciężko zdobyć informacje, a w internecie, na forach są informacje sprzed lat, i wiele się mogło zmienić. Chodzi mi głównie o Elektroluxa, bo z tego co wiem jest w naszym kraju popularny. Ostatnio też zauważyłem w sklepie pralki Sharp, wcześniej nawet nie wiedziałem że produkują. Jak to u nich wygląda?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17109309
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Pralki Sharp nie mają wymiennych łożysk, miałem kilka modeli w sklepie w ubiegłym roku i sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • #3 17110097
    80x86
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Nie jestem przekonany czy wymienione przez Ciebie Bosche mają rozbieralny bęben - też szukałem takich informacji i znajdywałem sprzeczne dane. Może to zależeć od rocznika - stąd niespójność. Na pewno rozbieralny bęben ma jeszcze seria WAE produkowana w Polsce, tylko nie jest slim :(
    Ale - w niektórych Boschach co prawda jest rozbieralny bęben, ale łożysko jest zatopione w tylnej części i trzeba albo wymieniać "pół" zbiornika, albo kroić.
    Druga rzecz, o której już pisałem w innym wątku, po wpisaniu w google czy olx hasła wymiana łożysk - otrzymamy wyniki wielu firm, które wymieniają łożyska we wszystkich pralkach, poprzez rozcięcie i spawanie plastiku. dają gwarancję, a koszt rzędu 200zł plus ewentualna przesyłka zespołu piorącego. Teść zrobił tak trzy lata temu w 9-cio letniej wtedy Candy i póki co działa, nic nie cieknie.
    Obecnie też zastanawiam się nad Candy - dają 5 lat gwarancji :)
  • #4 17110232
    SKYFander
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Info o tym mam bodaj z jednego wątków na forum, chyba z 2016 roku, może coś się zmieniło przez ten czas.
  • REKLAMA
  • #5 17113876
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    A może Kolega naprawi pralkę która "wyzionęła ducha" i ma prawdopodobnie pożądany, rozbieralny zbiornik, zamiast planować wymianę łożysk w nowej pralce.
  • #6 17113981
    80x86
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Pawel1812 napisał:
    A może Kolega naprawi pralkę która "wyzionęła ducha" i ma prawdopodobnie pożądany, rozbieralny zbiornik, zamiast planować wymianę łożysk w nowej pralce.

Dokładnie - to może być najrozsądniejsze. Zwłaszcza że wcale nie musi oznaczać drogiej naprawy. Ot dwa przykłady:
    1. pralka wybijała "różnicówkę" - uwalona grzałka
    2. pralka nabierała wody i stałą, a kiedy się ją ponownie uruchomiło, wypuszczała wodę, nabierała ponownie i znowu stała - zjechane szczotki silnika

W obydwu przypadkach zarówno koszt jak i trudność niewielkie.
  • REKLAMA
  • #7 17120319
    agdrtv.info
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    SKYFander napisał:
    Chodzi mi głównie o Elektroluxa, bo z tego co wiem jest w naszym kraju popularny.

Electrolux niestety nie ma wymiennych łożysk.

SKYFander napisał:
    Ostatnio też zauważyłem w sklepie pralki Sharp, wcześniej nawet nie wiedziałem że produkują. Jak to u nich wygląda?

Sharp wyjeżdża z tej samej fabryki co pralki Amicy, i w większości przypadków mają wymienne łożyska.
  • #8 18154923
    ProchuKRK
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Electroluxy mają wymienne łożyska, ale... te ładowana od góry :) Jakby ktoś jeszcze szukał o tym info, to tutaj jest - https://www.prorankingi.pl/blog/aktualna-lista-pralek-z-wymiennymi-lozyskami/ - informacje potwierdzone u producentów, nie wzięte z kapelusza i jeszcze ciekawostka o Samsunga, bo niby mają wymienne łożyska, ale nie tylko je trzeba wymienić wtedy :)
  • #9 20066611
    gocania778
    Poziom 2  
    Czy pralka Pralka ELECTROLUX EW6F328WUP PerfectCare, ma wymienne łożyska?
  • #10 20066647
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    gocania778 napisał:
    Czy pralka Pralka ELECTROLUX EW6F328WUP PerfectCare, ma wymienne łożyska?

Obecnie żadna pralka o załadunku od frontu tego producenta nie ma rozkręcanego zbiornika. Wymianę łożysk dokonuje się poprzez rozcięcie zbiornika.
  • #11 20066669
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    80x86 napisał:
    wymieniają łożyska we wszystkich pralkach, poprzez rozcięcie i spawanie plastiku.

Wtrącę że ogólnie wymieniam łożyska w nierozbieralnych bębnach ale nie sklejam tylko już skręcam tak aby następnym razem użytkownik sam mógł już wymienić sobie łożyska we własnym zakresie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pralki slim do 1500 zł, ładowanej od frontu, o głębokości 45 cm, z wymiennymi łożyskami. Wskazuje na pralki Amici, LG oraz Bosche z serii WLG, WLK i WLT jako potencjalne opcje. Otrzymuje informacje, że pralki Sharp nie mają wymiennych łożysk, a Electrolux również nie oferuje tej funkcji w modelach ładowanych od frontu. Użytkownicy sugerują, że warto rozważyć naprawę obecnej pralki, co może być tańszą alternatywą. Wspomniano również o możliwościach wymiany łożysk w pralkach Candy oraz o problemach z wymiennością łożysk w niektórych modelach Boscha.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA