Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka slim do 1500zł - Wymienne Łożyska

SKYFander 17 Mar 2018 12:50 6651 10
    SKYFander
    Level 9  
    Witam. Obecna pralka mojej mamy wyzionęła wczoraj ducha, więc trochę "na szybko" muszę wybrać coś nowego. Kwota do 1500zł, ładowana od frontu, do głębokości 45cm. Bardzo mi zależy na wymienialnych łożyskach. Wiem że taką zaletę posiadają wszystkie pralki Amici, LG i Bosche z serii WLG, WLK i WLT. Wstępnie zdecydowany jestem zdecydowany na LG, podoba mi się silnik inwerterowy, funkcje i opinie o tych pralkach. Ale wolę mimo wszystko mieć szerszy ogląd. Jak wygląda sytuacja z bębnami/łożyskami u innych producentów w tym zakresie cenowym? Niestety, chyba oprócz amici żaden producent się tym nie chwali, więc ciężko zdobyć informacje, a w internecie, na forach są informacje sprzed lat, i wiele się mogło zmienić. Chodzi mi głównie o Elektroluxa, bo z tego co wiem jest w naszym kraju popularny. Ostatnio też zauważyłem w sklepie pralki Sharp, wcześniej nawet nie wiedziałem że produkują. Jak to u nich wygląda?
    Z góry dzięki za pomoc.
    80x86
    Level 11  
    Nie jestem przekonany czy wymienione przez Ciebie Bosche mają rozbieralny bęben - też szukałem takich informacji i znajdywałem sprzeczne dane. Może to zależeć od rocznika - stąd niespójność. Na pewno rozbieralny bęben ma jeszcze seria WAE produkowana w Polsce, tylko nie jest slim :(
    Ale - w niektórych Boschach co prawda jest rozbieralny bęben, ale łożysko jest zatopione w tylnej części i trzeba albo wymieniać "pół" zbiornika, albo kroić.
    Druga rzecz, o której już pisałem w innym wątku, po wpisaniu w google czy olx hasła wymiana łożysk - otrzymamy wyniki wielu firm, które wymieniają łożyska we wszystkich pralkach, poprzez rozcięcie i spawanie plastiku. dają gwarancję, a koszt rzędu 200zł plus ewentualna przesyłka zespołu piorącego. Teść zrobił tak trzy lata temu w 9-cio letniej wtedy Candy i póki co działa, nic nie cieknie.
    Obecnie też zastanawiam się nad Candy - dają 5 lat gwarancji :)
    SKYFander
    Level 9  
    Info o tym mam bodaj z jednego wątków na forum, chyba z 2016 roku, może coś się zmieniło przez ten czas.
    Pawel1812
    Level 26  
    A może Kolega naprawi pralkę która "wyzionęła ducha" i ma prawdopodobnie pożądany, rozbieralny zbiornik, zamiast planować wymianę łożysk w nowej pralce.
    80x86
    Level 11  
    Pawel1812 wrote:
    A może Kolega naprawi pralkę która "wyzionęła ducha" i ma prawdopodobnie pożądany, rozbieralny zbiornik, zamiast planować wymianę łożysk w nowej pralce.

Dokładnie - to może być najrozsądniejsze. Zwłaszcza że wcale nie musi oznaczać drogiej naprawy. Ot dwa przykłady:
    1. pralka wybijała "różnicówkę" - uwalona grzałka
    2. pralka nabierała wody i stałą, a kiedy się ją ponownie uruchomiło, wypuszczała wodę, nabierała ponownie i znowu stała - zjechane szczotki silnika

W obydwu przypadkach zarówno koszt jak i trudność niewielkie.
    agdrtv.info
    Level 14  
    SKYFander wrote:
    Chodzi mi głównie o Elektroluxa, bo z tego co wiem jest w naszym kraju popularny.

Electrolux niestety nie ma wymiennych łożysk.

SKYFander wrote:
    Ostatnio też zauważyłem w sklepie pralki Sharp, wcześniej nawet nie wiedziałem że produkują. Jak to u nich wygląda?

Sharp wyjeżdża z tej samej fabryki co pralki Amicy, i w większości przypadków mają wymienne łożyska.
    gocania778
    Level 2  
    Czy pralka Pralka ELECTROLUX EW6F328WUP PerfectCare, ma wymienne łożyska?
    Kenworth 18
    Level 43  
    gocania778 wrote:
    Czy pralka Pralka ELECTROLUX EW6F328WUP PerfectCare, ma wymienne łożyska?

Obecnie żadna pralka o załadunku od frontu tego producenta nie ma rozkręcanego zbiornika. Wymianę łożysk dokonuje się poprzez rozcięcie zbiornika.
    korystor
    Level 19  
    80x86 wrote:
    wymieniają łożyska we wszystkich pralkach, poprzez rozcięcie i spawanie plastiku.

Wtrącę że ogólnie wymieniam łożyska w nierozbieralnych bębnach ale nie sklejam tylko już skręcam tak aby następnym razem użytkownik sam mógł już wymienić sobie łożyska we własnym zakresie. Pozdrawiam.