Witam. Stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem zestawu ZG80C115. Oczywiście by nie było za prosto, obudowy przez poprzedniego właściciela zostały poddane "małym modyfikacjom". Mianowice, by nie uszkodzić kolumn, zostały przykręcone metalowe kątowniki, dorobione rączki do noszenia oraz front został poddany tuningowi na wzór Altusów 120. Bass Refflexy zostały WYCIĘTE WIERTARKĄ po obu stronach przełączników. Średnie oraz basy naturalnie nie oryginalne, lecz posiadam 18/40 i 30/60 kobalt. Zastanawia mnie tylko głośnik wysokotonowy, ponieważ ma taką ładną srebrną obwódkę na tubie (jest to GDWT) oraz mieści się idealnie w ten plastik pod pierścieniem do którego przykręca się GDWK. Posiada również taką siateczkę która go zasłania. Tabliczki zmienione na Altus 120. Czy ktoś spotkał się z takim wysokotonowcem w tych kolumnach? Oraz czy są jakieś pomysły na obudowy? Pozdrawiam!
Załączniki:
IMG_20180315_202745.jpg(1.82 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Ale te skrzynki są poważnie skancerowane i stuningowane a doprowadzenie ich do stanu pierwotnego też sporo pochłonie ,chyba że mają tylko grać to proponuje wymienić głośniki na orginalne Tonsile.
Wysoki nieoryginalny, wstawiony zamiast GDWK, takie z siateczkami były - to nic innego jak przyklejona materiałowa kopułka w odwrotnej stronie, miałem kilka sztuk takich. Nie wiercą tak w uszach.
Oczywiście że tak. Tu nie chodzi o aspekt finansowy choć każdy na to patrzy, tylko o sentyment. Powiem że gorsze przywracałem do życia i dawało się radę.
Dzisiaj chcąc pocieszyć oko i ucho postanowiłem podłączyć głośniki - GDWK 9/80 - GDM 18/40 - GDN 30/60 KOBALT. Wiem że oryginalnie siedziały tam 30/80 Kobalt, lecz niestety nie było ich w zestawie Tak więc pozostało mi skorzystać z zapasu i je zamontować. Z przodem i tyłem poradzę sobie sam. W najbliższym czasie zabieram się za naprawę tych dziur, uszczelnienie obudów, oraz oddanie do stolarza w celu położenia nowego forniru. O postępach z prac będę na bieżąco informował. Nie posiada ktoś kubków do średniotonowych? Niestety są nieoryginalne a na popularnych serwisach nie mogę ich dostać.
Dzisiaj chcąc pocieszyć oko i ucho postanowiłem podłączyć głośniki - GDWK 9/80 - GDM 18/40 - GDN 30/60 KOBALT. Wiem że oryginalnie siedziały tam 30/80 Kobalt, ][/url]
Pytanie: skąd owa wiedza?
Miałem 2 pary i siedziały zwykłe kobalty, na domiar złego są lepsze od 80ek.
Budy jak budy, do remontu, ale fronty lepiej dorób nowe, jak byś nie zrobił to będzie pękać na szpachli, no i będzie widać niezależnie ile lakieru nie nalejesz na fronty. Chyba ze dasz epoksyd z matą na cały front i dopiero lakier. Przerabiałem już takie rzeczy.
Mam jeden komplet w stanie fabrycznym, a teraz zabieram się za składanie drugiego. Kiedyś trafiały się poszczególne części, i teraz poszukuję tacek z potencjometrami oraz jednego pierścienia do GDN-a. Nie posiadasz może powyższych?
Słabe jeżeli chodzi o pasmo, dopiero to słychać jak postawisz lepsze obok.
Kiedyś też mi głowie zawróciły, ale to było kiedyś.
Nie mam nic z części, ostatnio taki pierścień był na znanym portalu, trzeba szukać.
Dzisiaj chcąc pocieszyć oko i ucho postanowiłem podłączyć głośniki - GDWK 9/80 - GDM 18/40 - GDN 30/60 KOBALT. Wiem że oryginalnie siedziały tam 30/80 Kobalt, lecz niestety nie było ich w zestawie Tak więc pozostało mi skorzystać z zapasu i je zamontować. Z przodem i tyłem poradzę sobie sam. W najbliższym czasie zabieram się za naprawę tych dziur, uszczelnienie obudów
A dlaczego GDN30/60 nie ma w zestawie kopułki nazywanej przeciwpyłową, tylko prezentuje widok na swoją cewkę drgającą i nabiegunnik? Ta kopułka ma jeszcze drugie, ważniejsze zadanie: uszczelniać głośnik. Bez niej robi się nieprzewidziany upust, co gorsze na tyle ciasny że tylko świszcze. Należy natychmiast nakleić nową, jeżeli stara oderwała się i gdzieś zgubiła.
Bez urazy, ale to jest "rozpacz w kratkę", co tu ratować? Sprzedaj to (albo zutylizuj) i dołóż nieco do innych kolumienek. Zaufaj w to co piszę.
Hm, dziwne. A ich wartość rynkowa to tak bez znaczenia jest? Wydaje mi się, że te kolumny potrafią w 100% sprawne kosztować i po 1000 zł... A zresztą rozpacz by była przy totalnie zniszczonych obudowach.
A nawet jak dużo by mniej warte były to dobrze jest takie zreanimować.
@piotrekskiba92, bardzo dobrze, że je ogarniasz. Po Twoim foto z postu #12 widzę, że nie wygląda źle. Czy fronty wymieniasz na poprawnie zrobione?
wkj napisał:
Słabe jeżeli chodzi o pasmo, dopiero to słychać jak postawisz lepsze obok.
Kiedyś też mi głowie zawróciły, ale to było kiedyś.
Nie mam nic z części, ostatnio taki pierścień był na znanym portalu, trzeba szukać.
Startując od przedziału 40 000-60 000 zł to może trudno znaleźć coś lepszego od wybranych...
Nie zapominajmy, że tytułowe zestawy to już vintage - chcąc nie chcąc staruszki mimo, że detalami często nie powalają to grają ciepło. A to ciepłe granie uważam, że jest bliskie naturalnym brzmieniom.
Słuchawkowy przykład ode mnie. Stare Yamaha HP-2 - typowe brzmienie starego HiFi. Długodystansowy odsłuch to nie problem. Rzeczywiście zachwycają.
Ok. 4 tygodnie temu miałem okazję mieć na uszach jakieś nowe AudioTechnica, modelu aktualnie nie pomnę, ale są z serii Monitor dostępne w okolicach 300 zł.
Hiperszczegółowość, detaliczność, piękne niuanse itp. itd. W materiałach, w których przy starszym sprzęcie troszkę przymykało się oko na detale tutaj AT obnażały wszystko bezlitośnie. I to bez zamęczania uszu!
Tylko potem pytanie brzmi... co dalej? Techniczne brzmienie nie jest nudne, ale z pewnością się oddala od naturalnego i to mocno.
Nie uważam też Tonsile za szczyt czy choćby górną półkę vintage HiFi, ale niektóre nasze wyroby mają niesamowity klimat. Mam wrażenie, że lata 70 do początku 80 były dla Tonsila bardzo płodnymi w dobre konstrukcje.
Startując od przedziału 40 000-60 000 zł to może trudno znaleźć coś lepszego od wybranych...
Nie zapominajmy, że tytułowe zestawy to już vintage - chcąc nie chcąc staruszki mimo, że detalami często nie powalają to grają ciepło. A to ciepłe granie uważam, że jest bliskie naturalnym brzmieniom.
No nie do końca bo ceny są cenami ale okazje się trafiają, można w cenie 80c115 znaleźć naprawdę fajne kolumny, tylko cenie rynkowej a nie tej co kolega wymienił wyżej.
No ja bym raczej też nie dał 1 000 zł chyba, że w stanie dosłownie gabinetowym i ze sprawnymi zawieszeniami (organoleptycznie nie sypiącymi się - nie na "oko"). Pod warunkiem też, że w razie czego za tyle samo pójdą dalej bez jakiegoś większego problemu.
Chociaż i tak odsłuch to sprawa pierwszorzędna. Za takie pieniądze na głucho nie ma co kupować.
Nie zmienia to faktu, że to mogą być ciekawe zestawy. Myślę, że nie bez powodu ktoś, kto zajmuje się współczesnym audio poświęcił tym i ZG30C201 osobne wpisy na blogu pisząc bardzo pochlebne artykuły.
✨ Użytkownik nabył zestaw głośników Tonsil Unitra ZG80C115, który został zmodyfikowany przez poprzedniego właściciela. Obudowy zostały wzmocnione metalowymi kątownikami, dodano rączki do noszenia, a fronty poddano tuningowi na wzór Altusów 120. W głośnikach zastosowano nieoryginalne średnie i basowe, a użytkownik zastanawia się nad głośnikiem wysokotonowym, który ma srebrną obwódkę. W dyskusji poruszono kwestie renowacji obudów, wymiany głośników na oryginalne Tonsile oraz sentymentu do vintage audio. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że warto odbudować obudowy, mimo ich uszkodzeń, oraz podkreślają znaczenie oryginalnych komponentów dla jakości dźwięku. Wygenerowane przez model językowy.