logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Program MSI Afterburner - nie wykrywa karty graficznej

zbyszekpompa 20 Mar 2018 16:17 11115 10
REKLAMA
  • #1 17116421
    zbyszekpompa
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z programem MSI Afterburner. Po zainstalowaniu program ładnie się odpala lecz na tych wszystkich zegarach (ilości MHz, mV i temperatura) wszystkie te wartości wynoszą 0. Próbowałem grzebać w ustawieniach tego programu lecz nic nie daje. Liczę na pomoc. :D
    Mam laptop HP Pavilion 17-e045s, System operacyjny win10 64 bit, 8GB ram, karta graficzna AMD Radeon HD 8670M, procesor AMD A10-5750M.
    Załączniki:
    • Program MSI Afterburner - nie wykrywa karty graficznej Screenshot - 20_03.png (3.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17117460
    spoon17
    Poziom 11  
    być może program nie obsługuje twojego GPU.
  • REKLAMA
  • #4 17117759
    zbyszekpompa
    Poziom 6  
    Wszystkie sterowniki są zainstalowane ale spróbuje jeszcze znaleźć nowsze. Potrzebny mi ten program by podkręcić kartę graficzną i procek procesor 😀
  • REKLAMA
  • #5 17118023
    Myrasz
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Jeśli w ogóle program zacznie współpracować z tą kartą to i tak efekty będą znikome, ale za to zwiększysz ryzyko usmażenia GPU. CPU tym nie podkręcisz. Jeżeli da się podkręcić ten procesor - w co wątpię - temperatury wzrosną i laptop będzie się wyłączać.
    W jakim celu chcesz podkręcać te komponenty? Zakładam, że do gier, pytanie tylko do jakich, bo o nowszych tytułach możesz zapomnieć z wydajnością tego laptopa z 2014 roku. Nada się może do gier wydanych do 2010 roku.
  • #6 17119174
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    A to nie są wskazania uśpionej karty - w końcu masz dwie? Zegary masz przecież widoczne, odpal grę to się powinno większość pojawić (ale nie wszystko) do tego masz opcje odblokowane od OC w opcjach programu?
  • #7 17132269
    zbyszekpompa
    Poziom 6  
    enhanced napisał:
    A to nie są wskazania uśpionej karty - w końcu masz dwie? Zegary masz przecież widoczne, odpal grę to się powinno większość pojawić (ale nie wszystko) do tego masz opcje odblokowane od OC w opcjach programu?
    Sprawdzałem nic to nie daje :(
    Dodano po 2 [minuty]:
    Myrasz napisał:
    Jeśli w ogóle program zacznie współpracować z tą kartą to i tak efekty będą znikome, ale za to zwiększysz ryzyko usmażenia GPU. CPU tym nie podkręcisz. Jeżeli da się podkręcić ten procesor - w co wątpię - temperatury wzrosną i laptop będzie się wyłączać.
    W jakim celu chcesz podkręcać te komponenty? Zakładam, że do gier, pytanie tylko do jakich, bo o nowszych tytułach możesz zapomnieć z wydajnością tego laptopa z 2014 roku. Nada się może do gier wydanych do 2010 roku.
    GTA5 na średnich ustawieniach mam 45 fps w cs go na niskich 115( na nowym duście) Nie jest to ogromny wynik,ale nie pytam się czy jest sens robienia tego w laptopie tylko jak to zrobić :)
  • #8 17132497
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Pierwsze pytanie ode mnie, jakie masz temperatury w stresie?
    Bo jeżeli więcej jak 70 to po podkręceniu będziesz miał "Thermal throttling", czyli obniżanie taktowania CPU i/lub GPU. Wyjdzie na to, że będzie jeszcze gorzej jak było, bo spadki będą nagłe i bardzo denerwujące.

Żeby program wykrył Ci kartę to musi być ona aktywna, bo to co widzę na zrzucie ekranu to po prostu uśpiona karta (laptop działa na integrze).

Są dwie opcje, albo wyłączasz kartę zintegrowaną w Biosie (o ile będzie taka możliwość), albo w ustawieniach karty i Windowsa musisz ustawić wszędzie wysoką wydajność i przestawianie karty graficznej nie tylko w aplikacjach pełnoekranowych.
    Niektóre karty graficzne w laptopach nie mają tej funkcji i pulpit chodzi wtedy tylko ze zintegrowanej.

Pozdrawiam
  • #9 17136220
    zbyszekpompa
    Poziom 6  
    Spk spróbuję . :)

Dodano po 19 [minuty]:

Która z tych kart graficznych to karta zintegrowana a która to ta normalna, AMD Radeon HD 8650G czy AMD Radeon HD 8670M ?
  • REKLAMA
  • #11 17493537
    zbyszekpompa
    Poziom 6  
    Po prostu nie da się

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z programem MSI Afterburner, który nie wykrywa karty graficznej w laptopie HP Pavilion 17-e045s z kartą AMD Radeon HD 8670M. Po zainstalowaniu programu wartości zegarów wynoszą 0. Użytkownik potwierdził, że wszystkie sterowniki są zainstalowane, ale program może nie obsługiwać jego GPU. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że karta graficzna może być uśpiona, a laptop działa na zintegrowanej karcie AMD Radeon HD 8650G. Aby program wykrył kartę, należy ustawić wysoką wydajność w systemie i BIOSie oraz upewnić się, że karta dedykowana jest aktywna. Podkręcanie komponentów w laptopie może prowadzić do problemów z temperaturą i wydajnością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA