logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes Sprinter 412d - Nie działa ABD automatyczna blokada mostu

BRAXTONPL 21 Mar 2018 12:07 3996 7
REKLAMA
  • #1 17118104
    BRAXTONPL

Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam!! Panowie, mam problem w sprinterze 412d coś się dziadkowi posrało i ABD nie działa, na śliskim kręci tylko jedno koło, drugie stoi. Kręci się prawe niezależnie od położenia, przechyłu samochodu a lewe stoi. KontrolKa miga jakby system działał ale nie blokuje mostu. Nie jestem pewien czy to przez to bo wcześniej chyba wszystko działało poprawnie , ostatnio wymieniłem z tyłu łożyska, szpilki, klocki, tarcze, okladziny hamulca postojowego , uszczelniacze cylinderków i uszczelniacz w moście. Gdzie leży problem? ABS działa poprawnie. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Lakiernictwo Pojazdowe
    TRAWNIKI, Trawniki, 21-044 | Strona WWW: www.facebook.pl/lakiernictwopro
  • REKLAMA
  • #2 18294501
    Andd89
    Poziom 8  
    Ocena: 28
    Czy ten system, ktory ma pewnie z 25 lat jest tak skomplikowany, że nikt nie wie o co chodzi? Szukam informacji nt niedzialajacego systemu ABD ale na wszystkich forach temat urywa się po tym jak ktoś pisze, że ma problem z tym systemem.
  • REKLAMA
  • #3 18337073
    BRAXTONPL

Poziom 12  
    Andd89 napisał:
    Czy ten system, ktory ma pewnie z 25 lat jest tak skomplikowany, że nikt nie wie o co chodzi? Szukam informacji nt niedzialajacego systemu ABD ale na wszystkich forach temat urywa się po tym jak ktoś pisze, że ma problem z tym systemem.

Do tej pory nikt nic nie wie... I ja też.
    Konto firmowe:
    Lakiernictwo Pojazdowe
  • REKLAMA
  • #4 18337109
    Andd89
    Poziom 8  
    Chcialbym to naprawić jesli jest możliwość. Napęd na 2 koła w zimie byłby dobrą rzeczą.
  • REKLAMA
  • #5 18337343
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2604
    ABD to taka funkcja zaimplementowana w sterownik ABS. Jeśli jedno koło zaczyna się obracać a drugie nie, to zostaje przyhamowane. Radzę się upewnić czy tylne hamulce działają prawidłowo. Istnieje możliwość że moduł ABS jest zapowietrzony lub ma uszkodzoną jedną sekcję. Po wymianie części zwróciłbym uwagę czy czujniki działają prawidłowo. Może warto się pobawić, podnieść oba tylne koła i zacząć ręcznie kręcić jednym z nich.
    Tylko dodam jedną uwagę. W liczniku można zamienić miejscami dwie żarówki (ABS i ABD), mogą tak zrobić nieuczciwi sprzedawcy lub użytkownik w obawie przed diagnostą. Kontrolka ABS świeci cały czas gdy niesprawny, a kontrolka ABD tylko miga przy poślizgu.
  • #6 18337452
    Andd89
    Poziom 8  
    Jesli tak to działa to wychodzi na to,że u mnie jest to sprawne.
    Tzn podczas jazdy po błocie kontrolka ABD zaczyna migać i w sumie nie wiem czy koło zostaje przyhamowane ale po naciśnięciu hamulca (nawet lekko) czuć, że pedał mocno drży czyli ABS jest załączony i sprawny.
    Co prawda mam Vito i napęd na przód ale system jest w różnych Mercedesach. Nie wiem w takim razie, dlaczego niektórzy opisują ten system jako blokadę mechanizmu różnicowego i co najlepsze u niektórych podobno to działa- czyli np w błocie czy śniegu widać że 2 koła ciągną z równą siłą. (Jak blokada w starych Ursusach)
    U mnie działa tylko jedno koło- nie ma efektu napędu dwóch kół jednocześnie.
    Nie znam nikogo kto też ma Vito- wtedy porównał bym sobie wszystko "na miejscu".
  • #7 18485987
    BRAXTONPL

Poziom 12  
    Andd89 napisał:
    Jesli tak to działa to wychodzi na to,że u mnie jest to sprawne.
    Tzn podczas jazdy po błocie kontrolka ABD zaczyna migać i w sumie nie wiem czy koło zostaje przyhamowane ale po naciśnięciu hamulca (nawet lekko) czuć, że pedał mocno drży czyli ABS jest załączony i sprawny.
    Co prawda mam Vito i napęd na przód ale system jest w różnych Mercedesach. Nie wiem w takim razie, dlaczego niektórzy opisują ten system jako blokadę mechanizmu różnicowego i co najlepsze u niektórych podobno to działa- czyli np w błocie czy śniegu widać że 2 koła ciągną z równą siłą. (Jak blokada w starych Ursusach)
    U mnie działa tylko jedno koło- nie ma efektu napędu dwóch kół jednocześnie.
    Nie znam nikogo kto też ma Vito- wtedy porównał bym sobie wszystko "na miejscu".

Dobra u mnie w sprinterze temat ogarnięty, kiedyś przy wymianie przewodów z tyłu przy moście zamienili miejscami przewody hamulcowe, lewy na prawy prawy na lewy, zamieniłem miejscami i mechanizm już działa jak powinien
    Konto firmowe:
    Lakiernictwo Pojazdowe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z automatyczną blokadą mostu (ABD) w Mercedesie Sprinterze 412d, gdzie jedno koło obraca się na śliskiej nawierzchni, a drugie stoi w miejscu. Po wymianie tylnego łożyska, klocków i innych komponentów, kontrolka ABD miga, ale system nie działa prawidłowo. Użytkownicy dyskutują o możliwych przyczynach, takich jak uszkodzenie modułu ABS, nieprawidłowe działanie hamulców tylnych, czy zamienione przewody hamulcowe. Ostatecznie, autor odkrył, że problem wynikał z zamiany miejscami przewodów hamulcowych, co zostało naprawione, przywracając funkcjonalność systemu ABD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA