Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch PUE645BB1E - Indukcja podłączona pod 230V?

lutek14 23 Mar 2018 08:53 591 13
  • #1 23 Mar 2018 08:53
    lutek14
    Poziom 3  

    Witam

    Zamierzam zakupić płytę indukcyjną BOSCH PUE645BB1E. Nie moge zamiescic niestety linku...

    Załączona, jako dodatkowy dokument, Specyfikacja Techniczna Produktu (załączona) mówi, że napięcie płyty to 220-240V. Czy w związku z tym mogę bezproblemowo i bezpiecznie podłączyć ją do gniazdka 230V?
    Byłoby mi to na rękę, bo nie musiałbym skuwać ścian, aby przenosić gniazdko trójfazowe na drugi koniec kuchni (co na obecnym etapie wykończeniówki jest trochę problematyczne...)

    Dziękuję za informację ;)

    0 13
  • #2 23 Mar 2018 09:20
    mateov3000
    Poziom 20  

    To płyta jednofazowa więc do zwykłego gniazdka. Nie posiada ona możliwości podłączenia jej miedzyfazowo tylko teraz kwestia czy Ci kabel wytrzyma 20A i bezpiecznik bo przeważnie gniazdka masz równolegle wszystkie na jednym obwodzie w danym pomieszczeniu i osobne dla lodówki więc dojdzie czajnik elektryczny, mikrofala itd i może być kiepsko. Do piekarnika nie masz osobnego gniazdka ( puszki z kostką) podciągniętego na przewodzie np 4-6 mm2 bo najlepszym wyjściem było by dopiąć się pod instalacje na piekarnik.

    0
  • #3 23 Mar 2018 10:33
    lutek14
    Poziom 3  

    mateov3000 napisał:
    To płyta jednofazowa więc do zwykłego gniazdka. Nie posiada ona możliwości podłączenia jej miedzyfazowo tylko teraz kwestia czy Ci kabel wytrzyma 20A i bezpiecznik bo przeważnie gniazdka masz równolegle wszystkie na jednym obwodzie w danym pomieszczeniu i osobne dla lodówki więc dojdzie czajnik elektryczny, mikrofala itd i może być kiepsko. Do piekarnika nie masz osobnego gniazdka ( puszki z kostką) podciągniętego na przewodzie np 4-6 mm2 bo najlepszym wyjściem było by dopiąć się pod instalacje na piekarnik.


    Hej! Dzięki za odpowiedź. To dobrze się składa, bo ciężko byłoby mi przenieść gniazdo trójfazowe (przeszkadzająr rury od pieca, położone na podłodze kafle i płytki betonowe na ścianie).
    Prawdopodobnie pracę ułatwi fakt, że płytę umiejscowię w miejscu, gdzie kiedyś była toaleta. Zburzyliśmy ją i na pozostałej ściance zostawiliśmy gniazdko elektryczne oraz przełączniki światła. W takim razie gniazdko, do którego podłączona byłaby płyta miałaby osobny bezpiecznik - ten, który kiedyś był toaletowym. Dobrze myślę? :)
    To jeszcze w kwestii tego gniazdka... Ono jest podwójne - podłączenie jakieś małej rzeczy jak np. blender/czajnik/toster, nie wpłynie znacząco na użytkowanie płyty?
    Mam osobne gniazdka na płytę oraz piekarnik, jednak też w innym miejscu. Problem byłby taki sam jak z gniazdkiem fazowym :/

    0
  • #4 23 Mar 2018 10:36
    mateov3000
    Poziom 20  

    jeśli przewód do tego gniazdka to miedziucha 2,5mm2 na osobnym obwodzie to powinno styknąć jeśli to np 1,5 mm2 lub alum to nie radzę używac wszystkich pól jednocześnie bo stopi przewody.
    Jeśli jakaś stara instalacja to w puszce może być kilka obwodów dopiętych i upalić może przewody w puszcze podtynkowej.
    Gniazdko też kup jakieś lepsze bo przeważnie gniazdka są na 16A i mogą się styki mocno w nim grzać na pełnej mocy i topić plastik.
    Dla pewności wyłącz resztę bezpieczników i sprawdź dokładnie próbówką czy na innych gniazdkach czasem nie dochodzi jeszcze zasilanie lub na obwody oświetleniowe bo po staremu się robiło przeróżnie i na szybko zależnie od elektryka.

    0
  • #5 23 Mar 2018 10:41
    lutek14
    Poziom 3  

    mateov3000 napisał:
    jeśli przewód do tego gniazdka to miedziucha 2,5mm2 na osobnym obwodzie to powinno styknąć jeśli to np 1,5 mm2 lub alum to nie radzę używac wszystkich pól jednocześnie bo stopi przewody.
    Gniazdko też kup jakieś lepsze bo przeważnie gniazdka są na 16A i mogą się styki mocno w nim grzać na pełnej mocy i topić plastik


    Hmmm... Tego nie wiem. Kable są na pewno miedziane. Skłaniałbym się do wersji 2,5mm2, bo to nowe budownictwo, ale wolałbym sprawdzić (jak mogę to zrobić)?
    Elektryka w budynku jest robiona z wykorzystaniem Viko KARRE by Panasonic, ale nie wiem czy ta informacja dużo da...

    0
  • #6 23 Mar 2018 10:47
    mateov3000
    Poziom 20  

    16A gniazdka robi Viko ale to standard, ale powinno mieć odpowiedniej grubości styki nie cieniutkie blaszki jak w najtańszych gniazdach za 4-5 zł. więc nie musisz kupować nowego. Edytowałem poprzedni post więc zobacz co dopisałem.
    2,5 mm2 to ok 1,874mm a 1.5mm2 ma 1.4 suwmiarka w dłoń i mierzymy ;) jeśli jeszcze na oko nie wiemy jak wygląda 1,5 a 2,5 ;)

    Moderowany przez Krzysztof Reszka:

    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady,
    Kolega zarobi drugie ostrzeżenie jeśli będzie pisał takie fanaberie.

    0
  • #7 23 Mar 2018 11:03
    lutek14
    Poziom 3  

    mateov3000 napisał:
    16A gniazdka robi Viko ale to standard, ale powinno mieć odpowiedniej grubości styki nie cieniutkie blaszki jak w najtańszych gniazdach za 4-5 zł. więc nie musisz kupować nowego. Edytowałem poprzedni post więc zobacz co dopisałem.
    2,5 mm2 to ok 1,874mm suwmiarka w dłoń i mierzymy ;) jeśli jeszcze na oko nie wiemy jak wygląda 1,5 a 2,5 ;)


    Dzięki za rady :)... Narazie umiem podłączyć tylko włączniki światła i gniazdka... Tam ciągnięte były na pewno kable miedziane i świta mi napis 2,5mm2 na białej izolacji.

    Po przeniesieniu kabli ze zburzonej toalety na ścianę boczną zostało mi to gniazdko (nie mogę dodawać linków...):
    s k l e p v i k o . p l /karre,90964661-gniazdo-z-uziemieniem-z-klapka-z-przeslonami-stykow-srubowe-51
    Może być czy kupić jakieś inne?

    Wlasnie. Chyba nie napisalem najwazniejszego - nowa instalacja, nowe wszystko, bo dopiero wybudowany budynek.

    0
  • #8 23 Mar 2018 11:10
    mateov3000
    Poziom 20  

    to viko które masz będzie dobre nie musisz kupować nowego więc miłego gotowania życzę :)

    Moderowany przez Krzysztof Reszka:

    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady,

    0
  • #10 23 Mar 2018 18:29
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    lutek14 napisał:
    Byłoby mi to na rękę, bo nie musiałbym skuwać ścian, aby przenosić gniazdko trójfazowe na drugi koniec kuchni (co na obecnym etapie wykończeniówki jest trochę problematyczne...)

    Absolutnie nie można tego zrobić, gniazdo ma 16 A a płyta pobiera 20 A . Druga sprawa przewody nie wiedząc jakiego są przekroju nie podłączamy tej płyty. Może się okazać że będzie wymagać przekroju 4mm2 . Trzecia sprawa to zabezpieczenia nadprądowe jakie musisz dać by tą płytę uruchomić i czy przewody i moc jaką masz w zapotrzebowaniu nie przekraczało jej . Kolejna sprawa to wymóg prawny oddzielnego obwodu dla tej płyty i oddzielnego zabezpieczenia jej. A na koniec to kto ci popiszę kartę gwarancyjną ?
    Chyba wystarczy uwag by stwierdzić że nie wolno ci wykonać takiego podłączenia do byle jakiego obwodu gniazdka. Jeśli masz zasilanie trójfazowe to skorzystaj z niego .

    0
  • #11 23 Mar 2018 20:12
    kkas12
    Poziom 41  

    Producent wyposażył kuchenkę w przewód z wtyczką?
    Jeśli nie, to pisz do moderatora by usunął te bezmyślne "pomogi" którymi jeden laik łykający bzdury obdarzył drugiego laika łasego na owe "pomogi".

    A płytę powinien przyłaczyć prawdziwy elektryk a nie użytkownik opierajacy się na bzdurnych radach nie mający o elektryce pojęcia!

    0
  • #12 23 Mar 2018 20:33
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    kkas12 napisał:
    Jeśli nie, to pisz do moderatora by usunął te bezmyślne "pomogi" którymi jeden laik łykający bzdury obdarzył drugiego laika łasego na owe "pomogi".

    Wtyczka jeśli jest to na pewno nie 16 A jasno wynika to z instrukcji .
    Co do pomógł to zostaną usunięte.

    0
  • #13 28 Mar 2018 15:40
    lutek14
    Poziom 3  

    kkas12 napisał:
    Producent wyposażył kuchenkę w przewód z wtyczką?
    Jeśli nie, to pisz do moderatora by usunął te bezmyślne "pomogi" którymi jeden laik łykający bzdury obdarzył drugiego laika łasego na owe "pomogi".

    A płytę powinien przyłaczyć prawdziwy elektryk a nie użytkownik opierajacy się na bzdurnych radach nie mający o elektryce pojęcia!


    Łykający bzdury, bo nie wie i po to przyszedł na to forum 'fachowców'. Widzę, że więcej dowiem się w sklepie... Powściągnij język człowieku.

    Krzysztof Reszka napisał:
    kkas12 napisał:
    Jeśli nie, to pisz do moderatora by usunął te bezmyślne "pomogi" którymi jeden laik łykający bzdury obdarzył drugiego laika łasego na owe "pomogi".

    Wtyczka jeśli jest to na pewno nie 16 A jasno wynika to z instrukcji .
    Co do pomógł to zostaną usunięte.


    Dodzwoniłem się do Boscha i dałem specyfikacje złącza elektrycznego. Powiedzieli, że elektryk może zamontować normalnie w gniazdko, bo płyta i tak nie udźwignie więcej.

    0
  • #14 28 Mar 2018 16:14
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    lutek14 napisał:
    Powiedzieli, że elektryk może zamontować normalnie w gniazdko, bo płyta i tak nie udźwignie więcej.

    No to pogratulować wiedzy tym fachowcom . Wiem że są na tym forum ich przedstawiciele może zajmą stanowisko, czekamy.
    Temat do zamknięcia .

    0