logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie kleju z palmsetu, potrzebny sprawdzony sposób.

Pegaz16 23 Mar 2018 12:13 1119 3
REKLAMA
  • #1 17122344
    Pegaz16
    Poziom 1  
    Cześć,

Zabrudziłem komuś palmrest nowego laptopa (nie minął tydzień od wyjęcia z pudełka), kropelkami kleju typu superglue.

Zabrudzenia są na obudowie, touchpadzie, spacji i literze B (machnąłem klejonym elementem nad komputerem). Różne elementy - chropowate, zupełnie gładkie. Niestety okazało się, że wszystkie malowane na czarno, a nie z czarnego plastyku.

Klej to 2-cyjanoakrylan etylu.

Skrobanie rysuje powierzchnie, pokazuje się biały plastyk pod spodem. Zmywacz do paznokci radzi sobie z klejem ale zdejmuje też kolor.

Zrobiłem próbę z olejem roślinnym (okład ok. 2h miał poluzować klej), nie działa. Zrobiłem też próbę z octem (okład kilku godzinny miał zmiękczyć klej, miał się dać łatwo zdrapać nawet paznokciem), nie działa. Polerowanie pastą do zębów/polerską bez efektu również.

Jak to usunąć bez zdejmowania koloru?

Dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 17122418
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Pegaz16 napisał:
    Jak to usunąć bez zdejmowania koloru?
    Niestety nie da się.
  • REKLAMA
  • #3 17122487
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 410
    Moim zdaniem, też się nie da. Aceton absolutnie się do tego nie nadaje, zmyje farbę i może rozpuścić plastik. Miałem podobny przypadek kilka lat temu i do tej pory przyglądam się na zachlapaną klejem klawiaturę.
  • #4 17122645
    nowakjac
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Są specjalne i niedrogie płyny do tego. Polecam poszukać - debonder do klejów ca. Sprawdzony sposób, rozpuszcza klej i nie zostawia żadnych śladów. Sam korzystam z tych od firmy UNIFLEX.
REKLAMA